Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Książki dla programisty gier komputerowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Zawsze interesowałem się grami komputerowymi a od niedawna sam postanowiłem nauczyć się ich tworzenia/pisania.

Czy znacie jakieś książki, które są "obowiązkowe" dla programisty gier na PC?

Z góry dzięki za odp.

Opublikowano

Taka, która odpowiada językowi, w którym będziesz pisał. Zapewne C++/C#, zależy od czego planujesz zacząć. Za mało informacji oprócz 'chce programować gry'.

Opublikowano

Dla przykładu "Perełki programowania gier"

Jednak, jeśli dokładniej się określisz, tak jak napisał kolega powyżej, to będzie łatwiej Ci doradzić.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Dokładniej chodzi mi o język C++. Znam już go trochę a teraz chciałbym kierować się z tą wiedzą w stronę gier :)

PS.
Czy Mirosław Zelent wyczerpuje całą wiedzę zawartą w Symfonii C++?

Nauka jakiej biblioteki będzie najlepsza dla początkującego "game codera" ?

Opublikowano

Co prawda nie znam C++ ale bazując na innych kursach Zelenta (JavaScript) i opiniach innych programistów absolutnie nie polecam tego pana. 

Symfonia także jest przestarzała i uczy złych praktyk, podobnie jak inna książka często używana przez niedoświadczonych programistów - "Od zera do gier kodera" - unikaj ich.

Tu masz bardzo dobrą listę polecanych książek:

http://stackoverflow.com/questions/388242/the-definitive-c-book-guide-and-list

PS

C++ to jeden z trudniejszych języków, o ile nie celujesz w gry AAA to może warto zainteresować się innymi językami?

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Celujesz w gry AAA? No więc tutaj powinny Cię bardziej interesować zaawansowane programowanie obiektowe i techniki wytwarzania oprogramowania.

Na początek może:

Clean Code Roberta C. Martina: http://bit.ly/CzystyKod-RobertCMartin

Design Patterns Bandy Czworga: http://bit.ly/wzorce-projektowe-Elementy-oprogramowania-obiektowego-wielokrotnego-uzytku

+ lata praktyki.

gamedevmania.com

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Idz do empika np i Poproś sprzedawce o ksiażke z c++ naucz sie tego języka najpierw aa na jakim silniku chcesz robic te gry?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...