Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Koniec serwerów prywatnych serwerów SFgame? PlayaGames zamyka serwery!

GILUxDILU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Jak dobrze wiecie, bądź nie, wczoraj w nocy zostały zamknięte największe prywatne serwery SFgame, m.in: GameZRT i Aragium.

Zostały oficjalnie zamknięte przez firmę Playa Games, a sprawa weszła na drogę sądową. Twórcy GameZRT muszą zapłacić koszty rozpraw w wysokości 1,800€, co daje ~8,000zł. Temat powstaje aby ostrzec większości osób i pokazać, że serwery które zyskają zbyt dużą popularność zostaną prędzej czy później zamknięte. Z naszych obserwacji wynika, że stawianie serwera na nowej wersji jest nieopłacalne i wiąże się z dużymi konsekwencjami. Na tą chwile Playa Games nie czepia się jedynie serwerów stojących na starej wersji (555 i mniejsze).

Możecie wypowiedzieć się, co sądzicie o tej sytuacji.

Dowody:

- Film z wyjaśnieniami na kanale TaksiZRT

5234914622819201130967.jpeg

9889514622819201130967.jpeg

Opublikowano

Nie dziwie się, że blokują i żądają pieniędzy, ponieważ np. taki serwer ZRT został stworzony tylko dla zarobku, a przecież takie pliki jak SWF nie były ich autorstwa.

Niech teraz płacą za naruszanie praw autorskich.

baner.png

Norbisf.pl

Opublikowano

Coś mi tu śmierdzi, po wypowiedzi Gila odebrałem to na poważnie bo po wycieku starego kodu playa wprowadziła nowe pliki, co usprawiedliwia ich złość, ale Taksi mówi, że dostał to pismo drogą MAILOWĄ. Prawnik raczej kontaktowałby się drogą pocztową.

Włączyłem sobie filmik inny i myśle, że to może być Fake przez to, że ten ziomek plącze się w zeznaniach, sam nie wie o czym mówi. W filmiku po owej ' karze' mówi, że nie chciał tworzyć serwera SF i tylko go promował, a  w tym można usłyszeć wiele razy " My chcieliśmy stworzyć, JA zapłaciłem za napisanie skryptów i JA odkupiłem pliki od technika" :)

https://www.youtube.com/watch?v=gnrqy3OL4t8

To, że ktoś napisze sam skrypty, stworzy grafiki i dzwięki danej gry wyglądające tak samo - też jest kradzieżą.

Swoją drogą Gameforge zabroniło wystawienia gry Metin3 z powodu członu Metin w nazwie, bo tak gra mało miała wspólnego z MT2.

Aż przykro było oglądać ten filmik Taksiego po banie xD

Gość Nerfinekk
Opublikowano

Bardzo szkoda mi tej gry.. :/ ciekawe czy będą się czepiać też serwerów na wersji 555­.. ale tak szczerze to się nie dziwię ,że się czepiali tych dwóch serwerów, niedawno zrobili grafikę ,a ktoś już ją kradnie...

Opublikowano

Bardzo szkoda mi tej gry.. :/ ciekawe czy będą się czepiać też serwerów na wersji 555­.. ale tak szczerze to się nie dziwię ,że się czepiali tych dwóch serwerów, niedawno zrobili grafikę ,a ktoś już ją kradnie...

To co było na ich serwerach to jeszcze nie wszystko, w internetach są już pliki gdzie są pupile itd. :)

Gość Nerfinekk
Opublikowano

@topic

Tak kończy się oszukiwanie ludzi.

@1361622928-U485574.pngNerfinekk

Myślę, że wersji 555 i wcześniejszych nie będą się czepiać - wtedy nie istniały by serwery.

Mam taką nadzieję.

­

Opublikowano

Serwery na swf 555 zostają nietknięte tak Playa ustosowała się do sytuacji, ponieważ swf555 nie jest już powszechnie używany w grze tytułowej "Shakes & Fidget".

Przypominam że ZRT-Game było już w trakcie przerabiania grafiki, grafiki która miała zostać zmieniona, lecz nie zdąrzyliśmy, oprócz grafiki załoga Playa Games głównie czepia się swf 1xxx , jest to ich twór, jeżeli ktoś chce ryzykować należy od nowa samemu napisać plik swf, własny autorski kod/skrypt + grafiki nic nie dają w tej sytuacji.

Uczeń
Opublikowano

Udostępnione są te pliki do pobrania czy tylko ktoś sie pochwalil ze takie zrobil ?

To nie są pliki darmowe tylko za dużo więcej, na darmowych nie było twierdzy, gildii itp.

Opublikowano

Serwery Aragium oraz ZRT Game zostały zamknięte, ponieważ cieszyły się dużą popularnością.

Dość duża część graczy przeszła z globala właśnie na nie, przez co zarobki twórców sfgame zmalały, bo zamiast tradycyjnych grzybów zaczęto nabywać tzw. "ZRT Coins'y"(W przypadku Aragium, dalej grzybki).

W dodatku oba serwery były postawione prawie że na najnowszych plikach.

Playa nie będzie zamykała serwerów na starej wersji gry, ale czy na pewno?

sfgame555.swf należy do nich, został przez nich stworzony, zatem jeśli serwery na starszej wersji gry zaczną cieszyć się coraz większym uznaniem, to Playa, może ubiegać się o odszkodowanie i zamknięcie serwerów.

Nigdzie nie mówię, że tak będzie, ale trzeba się przygotować na wszystko.

Opublikowano

Prywatne serwery są zakazane. Każdy użytkownik, który zdecyduje się na założenie prywatnego serwera musi liczyć się z poważnymi konsekwencjami, jakie mogą zostać wobec niego wyciągnięte. 

Chyba będą karać :(

baner.png

Opublikowano

W takim razie playa games mnie okłamało :(

gdy z nimi pisałem, napisali, że norbisf może stać :(

Może stać bo nie robisz w ogóle im konkurencji ^^ Kto by się spodziewał, że aż tak się porobi na tych internetach :O

Opublikowano

W takim razie playa games mnie okłamało :(

gdy z nimi pisałem, napisali, że norbisf może stać :(

jaką możemy zrobić im konkurencje serwy na starym swf mają po 100+ a na nowej taki global ma 10k+

baner.png

Opublikowano

Z tego co wiem to Playa nie ma problemu do serwerów na starych wersjach. ZRT prawdopodobnie wystartuje na nowe, lecz na starej wersji z grafikami jak na 1 odsłonie.

1. Wierny jednej marce

DSC_0028_3.JPG (1).jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...