Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co sądzicie o końcu świata oraz wierze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Arialll

może katolicy nie wierzą w ST, ale jest to część bilbii, więc też część ich wiary, gdyż dotyczy tego samego boga, który w magiczny sposób zmienił się ze skurwiela w mniejszego skurwiela. Czyli religia się zmieniała. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Stary Testament kładzie podwaliny pod nauczanie i wydarzenia Nowego Testamentu. Biblia jest ‘objawieniem progresywnym’. Jeśli pominiesz pierwszą połowę jakiejś dobrej książki, a przeczytasz końcówkę, to trudno jest zrozumieć opisane postacie, fabułę czy zakończenie. Podobnie też Nowy Testament, którego nie można w pełni zrozumieć jeśli nie spojrzymy na niego jako dopełnienie wydarzeń, postaci, prawa, systemu ofiarniczego, przymierza i obietnic Starego Testamentu.

Opublikowano

spójrz na ST, który należy do Twojej wiary. Nie przestrzegasz tego, co jest w nim napisane, ale uznajesz za część swojej wiary, czyli wybierasz to, co Ci pasuje. Natomiast, jeśli powiesz, że chrześcijaństwo odcina się od ST, to akceptujesz to, że religia ewouluje, więc nie możesz mieć za złe innym, że ich regilia też ewoluowała.

ST dotyczył narodu wybranego. Ale ST można tylko interpretować przez NT. 

Deus vult

Opublikowano

@Wojciech..

Można tak robić, bo ... ktoś powiedział aby tak robić, bo inaczej nie miało to sensu? Religijne interpretacje imho są mało wiarygodne, gdyż używając ich w odniesieniu do realnego świata ciągle byśmy ganiali mamuty.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Takich tematów było tutaj już chyba z 50, no ale musi być ten kolejny :v

Co do tego końca świata, to pewnie że będzie, no ale do tego czasu na naszej planecie nie będzie już istnień ludzkich.

Dwie opcje, że będziemy już na innej planecie albo nikt nie przeżyje wojny nuklearnej. 

Opublikowano

Takich tematów było tutaj już chyba z 50, no ale musi być ten kolejny :v

Co do tego końca świata, to pewnie że będzie, no ale do tego czasu na naszej planecie nie będzie już istnień ludzkich.

Dwie opcje, że będziemy już na innej planecie albo nikt nie przeżyje wojny nuklearnej. 

Raczej nikt nie przezyje 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...