Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Więźniowie mają zarabiać na swoje utrzymanie

kopyteczkoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytam sobie onet, i nagle pewien tytuł przykuł moją uwagę. Więźniowie mają zarabiać na swoje utrzymanie w zakładzie karnym.

Co o tym sądzicie? Moim zdaniem to świetny krok, dlaczego mamy dopłacać, skoro sami na siebie mogą zarobić, jednak z 2 strony, kto będzie ich pilnował? Może powstaną nowe miejsca pracy?

link do artykułu:

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/wiezniowie-maja-zarabiac-na-swoje-utrzymanie-w-zakladzie-karnym/exr3sw

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

Jak najbardziej powinni pracować w jakiś sposób. Tak to siedzieli sobie w więzieniu nic ich nie obchodziło, mieli jedzenie i picie, oraz gdzie spać. Słyszałem nie raz, nie dwa o przypadkach, że ktoś specjalnie chciał iść do więzienia, bo był np. bezdomnym.

Oby tak zrobili.

Edit

Link nie działa.

Opublikowano

A jak nie będą chcieli pracować? Siłą ich nie zmuszą.

To nie dostaną jedzenia. Po kilku dniach głodówki z chęcią zaczną pracować.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Jak już będą bardzo osłabieni i bliscy śmierci to od razu kroplówka i po kłopocie. Przecież to nie Korea, nie doprowadzą więźnia do śmierci.

Opublikowano

Idealnym rozwiązaniem byłoby utworzenie przywięziennych państwowych zakładów pracy. Do tego wprowadzić dopuszczalne wynagrodzenie niższe od najniższej krajowej i powiedzmy połowę składki ZUS, dzięki czemu byłyby niskie koszty produkcji, a co za tym idzie rentowność i zbyt. Oczywiście część wynagrodzenia byłaby przeznaczana na utrzymanie, oraz pozostałe zobowiązania(długi, alimenty), a dopiero ewentualna reszta do kieszeni.

Dla niechcących pracować brak dodatkowych wygód (typu komputer/telewizor/radio/ograniczony kontakt z innymi) byłby raczej wystarczającym powodem na wzięcie się do roboty.

Jednak niestety dzięki podpisanym konwencjom itp. jest to niemożliwe, bo byłoby "nieludzkie", więc pomysł obecnie niemożliwy do zrealizowania.....

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Idealnym rozwiązaniem byłoby utworzenie przywięziennych państwowych zakładów pracy. Do tego wprowadzić dopuszczalne wynagrodzenie niższe od najniższej krajowej i powiedzmy połowę składki ZUS, dzięki czemu byłyby niskie koszty produkcji, a co za tym idzie rentowność i zbyt. Oczywiście część wynagrodzenia byłaby przeznaczana na utrzymanie, oraz pozostałe zobowiązania(długi, alimenty), a dopiero ewentualna reszta do kieszeni.

Dla niechcących pracować brak dodatkowych wygód (typu komputer/telewizor/radio/ograniczony kontakt z innymi) byłby raczej wystarczającym powodem na wzięcie się do roboty.

Jednak niestety dzięki podpisanym konwencjom itp. jest to niemożliwe, bo byłoby "nieludzkie", więc pomysł obecnie niemożliwy do zrealizowania.....

Państwowe to raczej zły pomysł. Zakłady powinne być prywatne - ten kto da najwięcej, ten może zatrudnić więźnia. Pieniądze z wynagrodzenia trafiałyby do budżetu państwa + jako np. odszkodowania dla ofiar. No i oczywiście żadnych ZUSów, przecież więzień odsiadujący dożywocie nie będzie odkładał kasy na emeryturę.

A wszystkie tego typu konwencje powinne zostać zerwane. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

I tak siedzą z dupą i nic nie robią w tym więzieniu, niech się do czegoś przydadzą, powinni (jak kiedyś w filmach było przedstawione) zapieprzać w kamieniołomie ażeby jak wyjdzie z więzienia nie chciał tam wrócić bo jak narazie jest na odwrót :)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Czytam sobie onet, 

Nie jestem patriotą ( wręcz przeciwnie ), ale folksdojczowe media nie są dobrym źródłem informacji. Tym bardziej, że szef Ringier Axel Springer to żyd, który dąży do rozpadu europy.

@topic

Tak, więźniowie powinni sami się utrzymywać, jeżeli chcą żyć. Prawo powinno zostać BARDZO zaostrzone. Oczywiście w kwestii więzień, bo kradzież batonika i dożywocie byłaby absurdem w szczególności, że starsi ludzie mają takie skłonności i to nie z biedy, ale ze starości. Tak samo dzieci. W ogóle więzienie powinno być czymś do czegoś się nie chcę wrócić, obecnie większość polaków żyję gorzej niż więźniowie.

Opublikowano

Bardzo dobry krok. Wiadomo społeczeństwo musi się dokładać bo sami wiezienia nie utrzymają. Tak powinno być w szwecji k***a a nie ruchać az mu sie pozwolili

Opublikowano

A jak nie będą chcieli pracować? Siłą ich nie zmuszą.

Chłopie, jakbyś siedział parę lat w tej samej celi i ciągle oglądał te same twarze i w ciągu dnia robił ciągle to samo to szybko chciałbyś się stamtąd wyrwać i robić cokolwiek. Na pewno byłoby spore zainteresowanie pracą wśród więźniów, obecnie praca w więzieniu to przywilej.

Opublikowano

głupota, przecież w więzieniu chodzi o to żeby człowiek wyobcował się, siedział i patrzył w ściane to jest kur.wa kara. A nie praca dzięki której mogą się oderwać od kary, poczuć się jak człowiek

23d5997a573e9.jpg

Opublikowano

Obecnie płaci się 3 kafle PLN-ów na miesięczne utrzymanie jednego więźnia, wielu wolnych ludzi o takiej wypłacie może sobie pomarzyć. Wolę aby pracował niż żeby państwo miało łożyć 3 tysiące złotych na kolesia co cały dzień leży w łóżku i ogląda telewizję, od czasu do czasu wyjdzie na spacerniak, siłownię albo pogra w pingponga.

Opublikowano

głupota, przecież w więzieniu chodzi o to żeby człowiek wyobcował się, siedział i patrzył w ściane to jest kur.wa kara. A nie praca dzięki której mogą się oderwać od kary, poczuć się jak człowiek

Każda istota przypominająca budową wyglądem zachowaniem jest człowiekiem wiec nie baw się w hitlera może co?

Opublikowano

Oczywiście, że powinien pracować na swoje utrzymanie a nawet powiem więcej - powinien pracować dodatkowo dla dobra  społecznego. Wolny człowiek musi zapracować na wszystko aby zapewnić sobie byt a więzień w zakładzie karnym obecnie jest prawie jak na wakacjach. Nic go nie obchodzi, ma opiekę medyczną, wyżywienie, i różne inne rozrywki na co nie jeden ''wolny'' nie może sobie pozwolić.

Cyrk.png

Opublikowano

W większych miastach gdzie jest dużo bezdomnych często bezdomni popełniają jakieś drobne przestępstwa żeby te 2-3 zimowe miesiące przesiedzieć w więzieniu i mieć 3 razy dziennie żarcie i ciepło. Więzienie powinno odstraszać, w Polsce statystycznie lepiej być więźniem niż obywatelem bo więcej łożą na ciebie.

Opublikowano

Tak ! Dlatego płaćmy za ich ciepłe posiłki i cele ^^

79160594027661829163.png

Opublikowano

Powiedz to brejvikowi, ktory w wiezeniu ma i bedzie mial lepiej niz wiekszosc z nas.

fEaAAXQ.gif

Opublikowano

Czytam sobie onet,

Nie jestem patriotą ( wręcz przeciwnie ), ale folksdojczowe media nie są dobrym źródłem informacji. Tym bardziej, że szef Ringier Axel Springer to żyd, który dąży do rozpadu europy.

@topic

Tak, więźniowie powinni sami się utrzymywać, jeżeli chcą żyć. Prawo powinno zostać BARDZO zaostrzone. Oczywiście w kwestii więzień, bo kradzież batonika i dożywocie byłaby absurdem w szczególności, że starsi ludzie mają takie skłonności i to nie z biedy, ale ze starości. Tak samo dzieci. W ogóle więzienie powinno być czymś do czegoś się nie chcę wrócić, obecnie większość polaków żyję gorzej niż więźniowie.

Po pierwsze, pytanko takie osobiste, nie jesteś patriotą, ale przeciwieństwem tego? Nie kochasz swego kraju? Ogólnie zadałbym pytanie JAK ŚMIESZ, ale nie chcę tu kłótni robić.

Po drugie, to nie tylko do Ciebie skierowane, czy wy ludzie nie rozumiecie, że więzienie tylko się wam wydaje rajem, a w rzeczywistości jest inaczej. Chciałoby się wam cały dzień, przez parę lat (albo całe życie) patrzeć w ścianę? Jeden dzień może OK, ale parę lat? Zwariować od tego idzie.

A poza tym w więzieniu nie macie kontaktu z bliskimi, znajomymi ani z nikim kogo znacie. Jesteście zdani na siebie, jesteście sami.

Przy okazji, jeżeli nie załapiesz żadnych kontaktów ani nic, to wpierdol gwarantowany. Pedofile to na pewno dostają, w sumie bardzo słusznie.

A wy (tzn. parę osóB) twierdzicie, że w więzieniu lepiej się żyje niż na wolności. Zapytajcie się byłych więźniów, czy tak rzeczywiście jest. Większość odpowie wam, że raczej nie bardzo.

A co do @Marceli99 to od kiedy starsi ludzie mają skłonności do kradzieży? Bezdomni może tak, ale tacy zwyczajni na emeryturze? Nie mam żadnego dziadka ani nigdy nie słyszałem o żadnym dziadku, który ukradł banana czy pomarańcz.

A co do pracujących więźniów, w sumie nie taki zły pomysł. I pewnie nawet wielu z nich będzie chętnych.

19.jpg

Opublikowano

Czytam sobie onet,

Nie jestem patriotą ( wręcz przeciwnie ), ale folksdojczowe media nie są dobrym źródłem informacji. Tym bardziej, że szef Ringier Axel Springer to żyd, który dąży do rozpadu europy.

@topic

Po pierwsze, pytanko takie osobiste, nie jesteś patriotą, ale przeciwieństwem tego? Nie kochasz swego kraju? Ogólnie zadałbym pytanie JAK ŚMIESZ, ale nie chcę tu kłótni robić.

Po drugie, to nie tylko do Ciebie skierowane, czy wy ludzie nie rozumiecie, że więzienie tylko się wam wydaje rajem, a w rzeczywistości jest inaczej. Chciałoby się wam cały dzień, przez parę lat (albo całe życie) patrzeć w ścianę? Jeden dzień może OK, ale parę lat? Zwariować od tego idzie.

A poza tym w więzieniu nie macie kontaktu z bliskimi, znajomymi ani z nikim kogo znacie. Jesteście zdani na siebie, jesteście sami.

Przy okazji, jeżeli nie załapiesz żadnych kontaktów ani nic, to wpierdol gwarantowany. Pedofile to na pewno dostają, w sumie bardzo słusznie.

A wy (tzn. parę osó B) twierdzicie, że w więzieniu lepiej się żyje niż na wolności. Zapytajcie się byłych więźniów, czy tak rzeczywiście jest. Większość odpowie wam, że raczej nie bardzo.

A co do @Marceli99 to od kiedy starsi ludzie mają skłonności do kradzieży? Bezdomni może tak, ale tacy zwyczajni na emeryturze? Nie mam żadnego dziadka ani nigdy nie słyszałem o żadnym dziadku, który ukradł banana czy pomarańcz.

A co do pracujących więźniów, w sumie nie taki zły pomysł. I pewnie nawet wielu z nich będzie chętnych.

Nie, nie jestem patrtiotą - nie lubię swojego kraju i marze o emigracji, ale jeśli już tu jestem to wypada ten kraj szanować i tępić wroga na naszym terytorium. W Polsce jest bieda - fakt niepodważalny, a to że parę osób na forumku stać na buty za 1000 złotych i ogólnie co drugi random z działu moda kupuję ubrania za tysiące nie oznacza, że Polska jest bogata - wręcz przeciwnie jak wyżej wspomniałem. Jest duży % polaków, których ledwo co stać na jedzenie i utrzymanie domu - w więzieniu to masz za darmo. Co do osób starszych... bardziej chodziło mi o "gapiostwo", no ludzie starsi mogą zapomnieć, że włożyli do kieszeni banana i jak nic nie mają w koszyku to wychodzą i zonk, banan wystaję, a dziadek dostaję dożywocie, oczywiście kolokwialnie rzecz ujmując. ;) Ja znam parę osób, które po prostu ze względu na wiek mają problemy z codziennymi rzeczami np. mylą piętra w windzie, samochody lub jak wyżej napisałem - wynoszą przypadkowo rzeczy ze sklepu. 

Pozdrawiam. :)

Opublikowano

Tak ! Dlatego płaćmy za ich ciepłe posiłki i cele ^^

żadna różnica mieć na rachunku złotówkę w tą czy w tą

a co do brejvika to gościu jest w norwegii, kraju tyśiące lat przed nami, to tak jakby porównywać jakąś syberyjską rosję z polską. 

poza tym szanuje gościa za to co odpierdala w swoim kraju, chce pokazać cały ten absurd na własnej osobie

23d5997a573e9.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...