Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uzależnienie od komputera

TuFu x33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem uzalezniony od komputera i telefonu,dobrym pomyslem jest rozwalenie tego i tego żebym nie mogl przy tym siedzieć ?

79160594027661829163.png

Opublikowano

Nie, rozwalanie rzeczy nie jest dobrym rozwiązaniem w żadnej sytuacji. Najlepszym rozwiązaniem jest robić coś innego. Jak ja zaczałem pracować i sie realizować jako człowiek po za domem to od tamtej pory nie mam czasu na siedzenie na kompie i pisanie takich zjebanych tematów.

Ps: wiesz chociaz co to jest użaleznienie czy po prostu uzywasz tego słowa bo nie potrafisz się określic w zaden inny sposob?

Opublikowano

A jak spędzasz czas przy komputerze? Jeśli sam sobie uświadomisz jakie bezproduktywne rzeczy robisz, tym bardziej będziesz zniechęcony do siedzenia przed nimi ;)

Opublikowano

A jak spędzasz czas przy komputerze? Jeśli sam sobie uświadomisz jakie bezproduktywne rzeczy robisz, tym bardziej będziesz zniechęcony do siedzenia przed nimi ;)

tylko że dla takich ludzi nie ma znaczenia co robi przy kompie, chodzi oto że ma blokade w mózgu i nie może znalezc sobie nic innego do roboty, bo jedyne o czym mysli to siedzenie przy kompie, tylko i wyłacznie to

Opublikowano

Najlepiej sprzedać te rzeczy i siedzisz na nich jedynie dlatego, że nie masz żadnych zainteresowań poza komputerem.

Znajdź sobie jakieś zainteresowania i się nimi zajmij, nie będziesz nawet myślał o graniu czy tam siedzeniu na kompie.

VNp6c2U.png

Opublikowano

Nie, rozwalanie rzeczy nie jest dobrym rozwiązaniem w żadnej sytuacji. Najlepszym rozwiązaniem jest robić coś innego. Jak ja zaczałem pracować i sie realizować jako człowiek po za domem to od tamtej pory nie mam czasu na siedzenie na kompie i pisanie takich zjebanych tematów.

Ps: wiesz chociaz co to jest użaleznienie czy po prostu uzywasz tego słowa bo nie potrafisz się określic w zaden inny sposob?

No jak z domu nie wychodze tylko siedze przed komputerem całe dnie no to nie jest chyba hobby,zwłaszcza gdy mi sie to nie podoba xD

Ogólnie książki zaczalem czytac,cwiczyc i gry odstawiłem lecz dalej siedze,małymi kroczkami az przestane :v

79160594027661829163.png

Opublikowano

Na początek dobrze że zauważasz ten problem bo to też jest trudno samemu stwierdzić że ma się problem. Istnieją przypadki gdy nałóg wypiera się innym nałogiem(podobno była sytuacja z gościem, który palił papierosy i dostał raka lekiem okazał się alkohol przestał palić zaczął pić i rak zniknął)

Ja nie mówię że od razu masz zostać jakimś menelem z pod monopolowego ale na przykład weź sobie moją sytuacje, która była podobna z jakieś 2 lata temu byłem wtedy jeszcze w gimbie więc jak to gimba nie trzeba się uczyć nic itp. itd. aż tu nagle groziła mi 1 z fizyki,a z reszty udawało się wyciągać te 3 i 4. Od razu jak się rodzice dowiedzieli hasło do kompa poszło w ruch. Byłem załamany i po prostu położyłem się na łóżku i leżałem przez jakieś 30 minut przychodzi do mnie ojciec i mówi abym to poprawił. Wziąłem do rąk książkę i czytałem trochę teorii zapamiętałem wzory potem zrobiłem parę zadań z lekcji ze zmienionymi danymi.

I zdałem to na tyle dobrze że gościówa mi 4 wstawiła(nwm czy to było do końca legalne ale dobra xD ). I od tego czasu pokochałem książki czas spędzany przy kompie i czas na czytanie niesamowicie się do siebie zbliżyły i czasami zapominam co ze mnie był za maniak ale zaraz cały czas nim jestem ale w mniejszym stopniu.

Od siebie życzę powodzenia

Opublikowano

Na początek dobrze że zauważasz ten problem bo to też jest trudno samemu stwierdzić że ma się problem. Istnieją przypadki gdy nałóg wypiera się innym nałogiem(podobno była sytuacja z gościem, który palił papierosy i dostał raka lekiem okazał się alkohol przestał palić zaczął pić i rak zniknął)

Ja nie mówię że od razu masz zostać jakimś menelem z pod monopolowego ale na przykład weź sobie moją sytuacje, która była podobna z jakieś 2 lata temu byłem wtedy jeszcze w gimbie więc jak to gimba nie trzeba się uczyć nic itp. itd. aż tu nagle groziła mi 1 z fizyki,a z reszty udawało się wyciągać te 3 i 4. Od razu jak się rodzice dowiedzieli hasło do kompa poszło w ruch. Byłem załamany i po prostu położyłem się na łóżku i leżałem przez jakieś 30 minut przychodzi do mnie ojciec i mówi abym to poprawił. Wziąłem do rąk książkę i czytałem trochę teorii zapamiętałem wzory potem zrobiłem parę zadań z lekcji ze zmienionymi danymi.

I zdałem to na tyle dobrze że gościówa mi 4 wstawiła(nwm czy to było do końca legalne ale dobra xD ). I od tego czasu pokochałem książki czas spędzany przy kompie i czas na czytanie niesamowicie się do siebie zbliżyły i czasami zapominam co ze mnie był za maniak ale zaraz cały czas nim jestem ale w mniejszym stopniu.

Od siebie życzę powodzenia

Daje rade,powiem Ci że juz lepiej niż rok temu i z wiekiem mija :v

79160594027661829163.png

Opublikowano

Jeśli coś sprawia CI przyjemność rób to, nawet jesli jest to granie na kompie.

Wszyscy w około mówią nolife i inne rzeczy, ale kto zabroni CI być szczęśliwym?

Ale fakt, jeśli sam uważasz że to Ci przeszkadza, to nie rozumiem dlaczego ciągle siedzisz przy nim,

polecam spacery, najlepiej z kimś, choć ja wolę samemu. Nie lubię ludzi, najgorzej jak wyjdę tylko z domu

i mnie jakaś sąsiadka zaczepi...

Sprzedaj komputer jak tak bardzo CI przeszkadza i kup sobie dobry rower. Zacznij dużo jeździć może to

zacznie sprawiać CI przyjemność, zaczniesz zwiedzać okolice, nabierzesz kondycji, schudniesz.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Ale fakt, jeśli sam uważasz że to Ci przeszkadza, to nie rozumiem dlaczego ciągle siedzisz przy nim,

polecam spacery, najlepiej z kimś, choć ja wolę samemu. Nie lubię ludzi, najgorzej jak wyjdę tylko z domu

Sprzedaj komputer jak tak bardzo CI przeszkadza i kup sobie dobry rower. Zacznij dużo jeździć może to

zacznie sprawiać CI przyjemność, zaczniesz zwiedzać okolice, nabierzesz kondycji, schudniesz.

Też ludzi nie lubie i wole samemu łazic. Jak ja mam 60kg przy 175 :v

79160594027661829163.png

Opublikowano

To był taki przykład, zamiast chudnąć to po prostu nabierzesz kondycji ;> Rower fajna sprawa jak możesz bez problemu śmigać, to samo siłownia.

Opublikowano

To był taki przykład, zamiast chudnąć to po prostu nabierzesz kondycji ;> Rower fajna sprawa jak możesz bez problemu śmigać, to samo siłownia.

Już raz pomigałem to w szpitalu wylądowałem xD A co do siłki to jakis sprzet moge w każdej chwili kupić i na chacie sobie też postawić

79160594027661829163.png

Opublikowano

Nieee, idź po prostu na siłownie, kup karnet. Na początek abw będziesz robił, ludzie na siłowni pomogą Ci w razie kłopotu, czasami ktoś zerknie jak będziesz miał złą technikę i Cię poprawią. Ja przynajmniej tak miałem, lecz wykryto chorobę mięśni i z siłowni dupa....

Opublikowano

Polecam rower i kolegę/koleżankę, wakacje się zbliżają, to czasu będziesz miał dużo, a i pogodę powinieneś mieć okej (chociaż teraz jest najlepsza). Z dnia na dzień coraz bardziej będziesz zapominał o komputerze. 

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Polecam rower i kolegę/koleżankę, wakacje się zbliżają, to czasu będziesz miał dużo, a i pogodę powinieneś mieć okej (chociaż teraz jest najlepsza). Z dnia na dzień coraz bardziej będziesz zapominał o komputerze. 

Koleżanek nie mam a kolegów też,jestem typem samotnika

79160594027661829163.png

Opublikowano

No to jedź sam i załóż słuchawki na uszy, też jakieś rozwiązanie. Ewentualnie możesz spróbować poszukać kogoś do jazdy, u mnie w mieście były 2-3 grupy, w których wszyscy zainteresowani się zrzeszali i zawsze było z kim jechać. 

QtiV6xY.gif

Opublikowano

No to jedź sam i załóż słuchawki na uszy, też jakieś rozwiązanie. Ewentualnie możesz spróbować poszukać kogoś do jazdy, u mnie w mieście były 2-3 grupy, w których wszyscy zainteresowani się zrzeszali i zawsze było z kim jechać. 

Wole samemu,lepiej sie czuje

79160594027661829163.png

Opublikowano

Chcesz mniej korzystać z tego... Musisz mieć zastępstwo, czyli poszukaj coś, co będzie Ciebie interesować i na to poświęcisz swój wolny czas, który byś w tej chwili marnował na PC :p Dobrze, że czytasz książki. Co do wieku - przyjdzie praca i inne obowiązki, to nawet już siły nie będziesz mieć na kompa. Ale to jeszcze masz spory kawałek do tego :D Hmm, jedynie, co przychodzi mi na myśl to czytanie, spacery, siłownia, jazda konna, spotkania ze znajomymi.

Opublikowano

Chcesz mniej korzystać z tego... Musisz mieć zastępstwo, czyli poszukaj coś, co będzie Ciebie interesować i na to poświęcisz swój wolny czas, który byś w tej chwili marnował na PC :p Dobrze, że czytasz książki. Co do wieku - przyjdzie praca i inne obowiązki, to nawet już siły nie będziesz mieć na kompa. Ale to jeszcze masz spory kawałek do tego :D

Mam też zamiar sie bardziej do nauki przylozyc w next szkole,zajmie czasu duzo?

79160594027661829163.png

Opublikowano

Chcesz mniej korzystać z tego... Musisz mieć zastępstwo, czyli poszukaj coś, co będzie Ciebie interesować i na to poświęcisz swój wolny czas, który byś w tej chwili marnował na PC :p Dobrze, że czytasz książki. Co do wieku - przyjdzie praca i inne obowiązki, to nawet już siły nie będziesz mieć na kompa. Ale to jeszcze masz spory kawałek do tego :D

Mam też zamiar sie bardziej do nauki przylozyc w next szkole,zajmie czasu duzo?

Zależy ile tej nauki będziesz mieć + jak szybko uczysz się :p 

W czym lepsze jest czytanie książek od siedzenia przy komputerze i oglądaniu seriali? Czemu miałbyś całkowicie rezygnować z internetu? Po prostu zamiast siedzieć 10 godzin bez przerwy, to siedź 2x po 5, a w przerwie spacer 15 minut i nie masz się czym martwić.

btw: kto normalny jest samotnikiem? Przecież nie ma takich ludzi. Nie masz kolegów i sobie wmawiasz, że tak ci lepiej. Przestań.

Dzięki książce rozwijasz słownictwo, pisanie (niestety, ale w internecie to raczej głupieje się - częste pisanie trololo, z błędami, itp.), myślenie (pobudzasz wyobraźnię). Owszem, za pomocą komputera też możesz czytać, ale jest tyle rozpraszających rzeczy na nim, że chyba ciężko skupić się. Wolę już tradycyjną książkę :p 

Opublikowano

Znajdź hobby, oczywiście takie które nie jest związane z komputerem, jakiś sport, wędkarstwo, uprawianie ogródka byle co aby nie było związane z komputerem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...