Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Łączenie zmianek,bodzi etc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Efekt koncowy

m22pRV.gif

Rozpakowujemy root i otwieramy uiInventory.py i szukamy tam funkcji:

def __DropSrcItemToDestItemInInventory(self, srcItemVID, srcItemSlotPos, dstItemSlotPos):

I w tej funkcji szukamy linii:

if item.IsRefineScroll(srcItemVID):

Dodajemy przed tą linia

if player.GetItemIndex(srcItemSlotPos) == player.GetItemIndex(dstItemSlotPos) and not player.IsEquipmentSlot(dstItemSlotPos):
			self.__SendMoveItemPacket(srcItemSlotPos, dstItemSlotPos, 0)
			return

Ma to wyglądać tak:

9zJ5Ed.png

Teraz szukamy funkcji:

def __CanUseSrcItemToDstItem(self, srcItemVNum, srcSlotPos, dstSlotPos):

I szukamy linii w tej funkcji:

if item.IsRefineScroll(srcItemVNum):

Dodajemy nad tą linią:

if player.GetItemIndex(srcSlotPos) == player.GetItemIndex(dstSlotPos) and not player.IsEquipmentSlot(dstSlotPos):
			return TRUE 

Ma to wyglądać tak:

X2SbR8.png

UWAGA NA TABY

Teraz zapisujemy i pakujemy root.

W item_proto ustawiamy dla danego przedmiotu (np. bodzia) wartość kolumny flag na 20 i restartujemy serwer i gotowe.

ban.gif

Opublikowano

Te flagi to konieczność?

Ta ale tylko po stronie serwera bo nie ma tu sprawdzania lokalnie  czy przedmiot ma mozliwosc laczenia. 

A przy użyciu traci się 1 sztuke czy wszystkie, bo różne cyrki widziałem.

To juz zalezy jak sam masz w game, normalnie usuwa tylko 1 szt. 

ban.gif

Opublikowano

Te flagi to konieczność?

Ta ale tylko po stronie serwera bo nie ma tu sprawdzania lokalnie  czy przedmiot ma mozliwosc laczenia. 

Chodziło mi o tę konkretną flagę.

Opublikowano

Te flagi to konieczność?

Chodziło mi o tę konkretną flagę.

Moze byc tez 4 

ban.gif

Opublikowano

Ale bez przesady, to nie jest jakaś nowość, już dawno było udostępnione łączenie zmianek itp., trochę innym sposobem.

Może i było, ale ludzie jakoś tego nie mają, poza tym deco chciał się podzielić swoim sposobem.

Dobre wykonanie.

0TvW4gk.png

Opublikowano

Ale bez przesady, to nie jest jakaś nowość, już dawno było udostępnione łączenie zmianek itp., trochę innym sposobem.

Bylo nie bylo, nie widzialem. Fakt sposoby sa dwa bo jeszcze mozna zamienic pozycje 2 lini w funkcjach i efekt ten sam. Ale jak bylo to usuncie bo nie dalem tego by bylo jako nowosc:)

ban.gif

Opublikowano

Nie wiem czy było na mpcforum :D
I nie mówię o zamianie, z resztą sam obczaj

xyz

w komentarzu Penger wstawił krótszy.
Ps. Zauważ, że nie czepiam się, że mogłeś podjebać, bo uznaję, że sam zrobiłeś.  xD

Opublikowano

Nie wiem czy było na mpcforum :D

I nie mówię o zamianie, z resztą sam obczaj

xyz
w komentarzu Penger wstawił krótszy.

Ps. Zauważ, że nie czepiam się, że mogłeś podjebać, bo uznaję, że sam zrobiłeś.  xD

O tym nie wiedzialem ze tam bylo i sam to mialem duzo wczesniej ale potem gdzies w ktoryms momencie mi wpierdolilo to z klienta, co do xP3NG3Rx to on pomija __CanUseSrcItemToDstItem i jest noobem

ban.gif

Opublikowano

No może teraz będzie to na serwerach, bo wiele osób tego nie miało :)

Opublikowano

Jest mały problem, po przeciągnięciu Zaczarowania Przedmiotu na Zaczarowanie Przedmiotu jest żółty efekt, którego nie powinno być.

To efekt użycia przedmiotu na przedmiot dzięki, któremu można poprawić jego walory, a nie łączyć. Domyślnie efekt łączenia to kolor biały.

Zależy od tego jak masz w game napisane.

Odbierze jedno, be różnicy na game, no chyba, że to jakieś r404 z 2005 roku, to się nie zdziwię. 

Poradnik jak najbardziej dobry. :)

ps. Dodatkowo żółty efekt będzie się pojawiał na Kamieniach Duszy (+1/2+3..), których łączenie będzie niemożliwe, a jak ustawimy ITEM_STACKABLE, zbugowany.

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

ps. Dodatkowo żółty efekt będzie się pojawiał na Kamieniach Duszy (+1/2+3..), których łączenie będzie niemożliwe, a jak ustawimy ITEM_STACKABLE, zbugowany.

Trzeba by zrobić sobie jakąś tablicę przedmiotów na których ma pokazywać się te żółte podświetlenie i mniej więcej tak:

vnums = [71084,71085]
if (player.GetItemIndex(srcSlotPos) == player.GetItemIndex(dstSlotPos)) and (not player.IsEquipmentSlot(dstSlotPos)) and (player.GetItemIndex(srcSlotPos) in vnums):

Chyba tak ten python działał, nie pamiętam. xD

Opublikowano

Trzeba by zrobić sobie jakąś tablicę przedmiotów na których ma pokazywać się te żółte podświetlenie i mniej więcej tak:

vnums = [71084,71085]
if (player.GetItemIndex(srcSlotPos) == player.GetItemIndex(dstSlotPos)) and (not player.IsEquipmentSlot(dstSlotPos)) and (player.GetItemIndex(srcSlotPos) in vnums):

Myślę, że bardziej w te stronę

if ((item.GetUseType(srcItemVID) == "USE_CHANGE_ATTRIBUTE" or item.GetUseType(srcItemVID) == "USE_ADD_ATTRIBUTE") and srcItemVID==dstItemVID):

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

vnums = [71084,71085]

if ((item.GetUseType(srcItemVID) == "USE_CHANGE_ATTRIBUTE" or item.GetUseType(srcItemVID) == "USE_ADD_ATTRIBUTE") and srcItemVID==dstItemVID):

Można i tak, ja jednak wolę zawsze na vnumach.

Opublikowano

vnums = [71084,71085]

Można i tak, ja jednak wolę zawsze na vnumach.

Też wolałem, ale odkąd siedzę na source to wolę na type od przedmiotu, bo później działa to dla wszystkich, a nie dla jednego.

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

Wiem, ale nie powiem #StephenHawking

Wypierydalaj za brame, bo cie odholuje.

Co do topica, dobrze zrobione, polecam.

A co to za random do odjebania?

Opublikowano

Wiem, ale nie powiem #StephenHawking

Wypierydalaj za brame, bo cie odholuje.

Co do topica, dobrze zrobione, polecam.

A co to za random do odjebania?

Kolego nie obrażaj, jesteś skasowany k***a na żywo xD

0TvW4gk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...