Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Strach przed wojskiem

Huracan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ostatnio zauważyłem że ludzie zaczynają się dziwnie bać wojska, dużo osób przez internet lub w życiu realnym mówią że nie chcą odbyć służby w wojsku, niektórzy nawet boją się iść na komisję wojskową czy na prawdę w wojsku aż tak jest ciężko? niektórzy to nawet zaczynają płakać jak dowiadują się że muszą odbyć służbę, co o tym sądzicie?

• Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Większość ludzi ma przed oczami wizję pobudek w środku nocy i ciężkich ćwiczeń fizycznych. 

Osobiście nie chciałbym żeby jakiś pojeb budził mnie o 4 rano i kazał coś robić, bo on tak chce. 

Do tego dochodzi fakt, że nienawidzę jak ktoś mi rozkazuje. Zaraz zaczynam się gotować. 

s2c77Oa.png

Opublikowano

Srają po gaciach bo słyszeli o "fali" głównie, inni bo mają po 20 w bickach i lakier na paznokciach i pompki by ich zabiły nie mówić o zaprawach/różnych treningach.

Opublikowano

Obecna służba w wojsku jest o wiele łatwiejsza niż kiedyś. Obecnie nie ma tam nawet porządnej musztry, która przekłada się na dyscypline. Co do odbycia komisji, to takie rutynowe badanie nie jest w niczym straszne. Możliwe, że ktoś gra za dużo w Counter-Strike i w wojsku widzi zamachowców zamiast żołnierzy.

1980497.jpeg
Opublikowano

Niektórzy mają arachnofobię, inni nie. Wydaje mi się, że zwykły nastolatek się nie boi. Nie ma z tym problemu.

Bardziej boją się ci z lepszych domów, co są przyzwyczajeni do wszystkiego pod ręką. Czarne wizje, że nie będzie już kawy w starbaksie, lodów grycana(czy jak to się tam pisze)

Oczywiście mogę się mylić.

Opublikowano

Większość ludzi ma przed oczami wizję pobudek w środku nocy i ciężkich ćwiczeń fizycznych. 

Osobiście nie chciałbym żeby jakiś pojeb budził mnie o 4 rano i kazał biegać/robić pompki, bo on tak chce. 

Do tego dochodzi fakt, że nienawidzę jak ktoś mi rozkazuje. Zaraz zaczynam się gotować. 

<cytat stanowi podstawę posta, nie odnośni się stricte do posta arko> Pierwsze to tylko dodatek. Reszta to dyscyplina, której każdemu brakuje. Wojsko to m.in. przyśpieszona szkoła życia. Np. wykładowca wspominał o jego obowiązkowym poborze i jakoś nie narzekał. Na dzień dobry dostał mundur, guziki i nici. W skrócie musiałeś być samodzielny. Ba, nawet w rodzinie nikt złego słowa nie może powiedzieć o takiej służbie.

Największy płacz mają osoby tzw. wygodnickie, które boją się tego, że coś będą musiały coś zrobić. Mówię to na podstawie własnych obserwacji. Nie musicie się z tym zgadzać.

Aktualnie "odbębnienie" takiego szkolenia/służby daje więcej profitów niż posiada negatywnych stron. Zajrzyjcie do WKU w waszym regionie lub na stronę internetową i przekonajcie się. Macie nawet możliwość rozłożenia na kilka okresów. Np. wakacyjne.<osoby uczące się>

A jakie są podstawy by wezwać kogoś na odbycie służby wojskowej?

W skrócie art. 85.

Czytał ktoś w ogóle konstytucje?

Opublikowano

Obecnie nie ma obowiązku odbycia służby wojskowej. Jedynie idziesz po przypisanie kategorii. No chyba, że się nie uczysz i jesteś bezrobotny, to wtedy sprawa wygląda inaczej.

1980497.jpeg
Opublikowano

Czytał ktoś w ogóle konstytucje?

Szary obywatel nie zna wszystkich kodeksów, paragrafów i artykułów, tego nie można wymagać. :v

A co do samej służby wojskowej... Osobiście chciałbym przejść jakieś przyśpieszone kursy, ale postanowiłem, że zaraz po skończeniu technikum idę do szkoły policyjnej.

Opublikowano

nie ma ale powinna widzac kto po ulicach chodzi ;v

Mamy XXI wiek. Czasy skórzanego pasa się skończyły, więc i pobór do wojska nie jest obowiązkowy. Zamiennikiem mogłoby być szkolenie 2 tygodniowe przygotowujące do służby w instytucjach mundurowych.

1980497.jpeg
Opublikowano

Szary obywatel nie zna wszystkich kodeksów, paragrafów i artykułów, tego nie można wymagać. :v

A co do samej służby wojskowej... Osobiście chciałbym przejść jakieś przyśpieszone kursy, ale postanowiłem, że zaraz po skończeniu technikum idę do szkoły policyjnej.

Kto ci każe to znać na pamięć? Wystarczy mniej-więcej wiedzieć. A to, że szary obywatel nie wie, jakie ma prawa i obowiązki to nie moja brocha ani nikogo inne poza konkretną osoba.

Wiem, że konstytucyjnie dzieciak ma zagwarantowane jakieś prawa. Szczegółów nie muszę znać. Liczy się wiedza o fakcie.

nie ma ale powinna widzac kto po ulicach chodzi ;v

Mamy XXI wiek. Czasy skórzanego pasa się skończyły, więc i pobór do wojska nie jest obowiązkowy. Zamiennikiem mogłoby być szkolenie 2 tygodniowe przygotowujące do służby w instytucjach mundurowych.

Dobre. Biurokracja, trening bojowy. Powodzenia, że wszystko opanujesz w 2 tygodnie. Inna sprawa, że masz szkołę policyjną, wojskową, nawet cywilne przygotowujące do tego.

Opublikowano

Niestety taki jest świat. Gdyby każdy z nas był twardym wojskowym z powołania, to kolorowo w Europie by nie było. Ludziom przy obecnym stylu życia nie odpowiada tryb wojny. Każdy chciałby żyć w spokoju, dlatego tak niechętnie młodzież udaje się na komisje lub pobór.

1980497.jpeg
Opublikowano

Niestety taki jest świat. Gdyby każdy z nas był twardym wojskowym z powołania, to kolorowo w Europie by nie było. Ludziom przy obecnym stylu życia nie odpowiada tryb wojny. Każdy chciałby żyć w spokoju, dlatego tak niechętnie młodzież udaje się na komisje lub pobór.

W zasadzie to może i lepiej, skoro każdy chce żyć w pokoju?

Opublikowano

Z jednej strony fajnie jest żyć w spokoju, lecz bez żadnej wiedzy praktycznej w posługiwaniu się bronią za kilka lat będzie ciężko. Przy obecnym kryzysie imigracyjnym, ak-47 z CS:GO lub kilof z minecrafta nie wystarczy żeby zapewnić rodzinie bezpieczeństwo.

@Eftar

W moim odniesieniu, raczej chodziło o kurs przygotowujący do posługiwania się bronią lub stosownej reakcji w danej sytuacji.

Oczywiście nie prównuje 3 letniej służby do okresu 2 tygodni. Powiedziałbym, że to raczej krótki obóz przygotowywawczy.

1980497.jpeg
Opublikowano

"A co będzie w razie wojny?" xDDD

Już widzę jak nasi ojcowie po służbie walczą z dronami i zawodową armią.

A obowiązkowa służba, to nie była szkoła życia, tylko wylęgarnia patologii. 

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

"A co będzie w razie wojny?" xDDD

Już widzę jak nasi ojcowie po służbie walczą z dronami i zawodową armią.

A obowiązkowa służba, to nie była szkoła życia, tylko wylęgarnia patologii. 

w jakim sensie?

79160594027661829163.png

Opublikowano

Z jednej strony fajnie jest żyć w spokoju, lecz bez żadnej wiedzy praktycznej w posługiwaniu się bronią za kilka lat będzie ciężko. Przy obecnym kryzysie imigracyjnym, ak-47 z CS:GO lub kilof z minecrafta nie wystarczy żeby zapewnić rodzinie bezpieczeństwo.

@Eftar

W moim odniesieniu, raczej chodziło o kurs przygotowujący do posługiwania się bronią lub stosownej reakcji w danej sytuacji.

Oczywiście nie prównuje 3 letniej służby do okresu 2 tygodni. Powiedziałbym, że to raczej krótki obóz przygotowywawczy.

Kurs posługiwania się bronią możesz zrobić we własnym zakresie. Ba, możesz zostać instruktorem strzelectwa. Policja chociażby szuka takich osób z takim papierem. Dwa, nie po to masz tzw. multiselect. :D Doszkalać cię będą, gdy udowodnisz, że jesteś odpowiednim materiałem. - Najczęstsza i zarazem najgłupszą odpowiedzią jest zastrzelenie napastnika np. w sytuacji z zakładnikiem. Nie wyobrażam sobie, ab osoba ta później przeszła kurs i nagle jest x służbie. 

Może i nie porównujesz danych okresów, ale po takim kursie nie powinno być żadnych przywilejów. Owszem, pomogą dojść do określonej sprawności i tyle. - Biorąc wojo pod lupę np.. Aktualnie po cywilnym magistrze z zakresu bezpieczeństwa można startować do rocznej oficerki. Po zdaniu jesteś zawodowcem. Jednak poświęciłeś około 5 lat na cywilnych uczelniach i rok w oficerce. Jaka długość kursu będzie do tego adekwatna?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...