Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer i monitor - opinia i pytanie

JalokimPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Złożyłem komputer. Myślę że jest on dosyć dobrze złożony. Nie chce chyba nic w nim zmieniać bo parametry które ma starczą mi. Komputer będzie służył głównie do gier. Głównie Wot i Battlefield4. Zastanawiam się jeszcze nad kartą graficzną i mocno nad procesorem. Proszę o rade. 

http://www.morele.net/inventory/info/c3ffYj/

Kolejna sprawa jest to obudowa. Szukam jakiejś do 160 zł. Ma być fajna dla oka. Zależy mi na panelu w górnej części obudowy i by była podświetlana :P Ta jest fajna ale mozę będzie coś lepszego.

Monitor. Też jest spoko. Szukam takiego by miał wejście HDMI i szybką czas reakcji, więc ten chyba będzie ok. 

http://www.morele.net/monitor-benq-gl2460hm-548561/?gclid=CN3z7q6ZrMsCFUEaGwodP0wA0g&gclsrc=aw.ds

Opublikowano

Monitor trochę drogi kolego, poszukaj czegoś tańszego. Grafikę możesz zamienić na ­http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gt-740-oc-2gb-gddr5-128-bit-vga-2xdvi-hdmi-gv-n740d5oc-2gi-649542/ . Co do reszty nie mam w sumie zastrzeżeń, można by było  zamienić trochę proca na sprawniejszego, dorzucić RAM'u i  byłoby cacuś :) Po wymianie grafiki za dodatkową stówkę KONIECZNIE poszukaj innego zasilacza bo ten Twój to jakiś ciapaty noname który padnie przy najbliższej awarii prądu w okolicy. Ewentualnie jesli już się uprzesz to wydaj tą stówkę na dodatkowe 4gb ram lub lepszy monitor :) W razie co mogę Ci coś wykombinować - podaj tylko cenę w której mam się zmieścić a coś zorganizuje :D 

Opublikowano

Niby czemu rak ? ­Oczywiście, najlepiej by było wyp$%^ić 10k i kupić Titana X nie ? Albo Ponad 5k i chociażby Radka Nano - tylko po grzyb ? 740 tańsza a do tego równie wydajna. Ba, nawet możliwe że lepsza. A jak już bawimy się w koszyki, to -> http://www.morele.net/inventory/info/17dTFQ/?delProduct=730586 BO CZEMU KUR%#@ NIE ?!. A tak konkretniej - po grzyba mu i3 ? Jak już się bawimy w przebijanie i koszyki to bardziej się już to opłaca http://www.morele.net/inventory/info/QgXeHF/ Grafika na szynie 256 jakieś 2x lepsza niż cała seria 7xx razem wzięta. Do tego I5 zablokowana (nie potrzeba tu raczej serii K bo starczy do wszystkiego). I powiedz mi kolego wyżej, dalczegoniby podstawka FM2 jest martwą platformą nienadającą się do rozbudowy ? Procki wyższego szczebla na tą podstawkę wciąż dają radę np w Wieśku 3 (w rekomanedowanych jest proc DOKŁADNIE na FM2+ bo mam nawet zapisany koszyk pod niego) tak samo jak LOTF (obecnie dostepny za 16zł w CDA). Więc - skończ biadolić, składanie sprzętu to niby nic trudnego ale c^ mnie strzela jak ktoś mi mówi że coś się nie nadaje. To tak jakbyś powiedział że monitor 20cali TFT płaski się nie nadaje, bo masz plazmę 32cale sprzed 5 lat "bo większa" :v

Opublikowano

@up

Człowieku 740 jest po prostu słaba, jej wydajność jest dosłownie niczym w porównaniu do droższych modeli.

FM2+ jest do cholery martwą platforma ponieważ na co wymienisz ta x4 860k? Na APU?Bedzie to całkowitym gałgaństwem żeby nie powiedzieć spier$%#niem umysłowym.

Ten twój koszyk nie jest adekwatny do logicznie wywnioskowanego budżetu.

Stwierdzisz że ktoś cię kwestionuję to musi mieć dałna, bogatych rodziców, 14 lat i śpi na hajsie?

Opublikowano

Niby czemu rak ? ­Oczywiście, najlepiej by było wyp$%^ić 10k i kupić Titana X nie ? Albo Ponad 5k i chociażby Radka Nano - tylko po grzyb ? 740 tańsza a do tego równie wydajna. Ba, nawet możliwe że lepsza. A jak już bawimy się w koszyki, to -> http://www.morele.net/inventory/info/17dTFQ/?delProduct=730586 BO CZEMU KUR%#@ NIE ?!. A tak konkretniej - po grzyba mu i3 ? Jak już się bawimy w przebijanie i koszyki to bardziej się już to opłaca http://www.morele.net/inventory/info/QgXeHF/ Grafika na szynie 256 jakieś 2x lepsza niż cała seria 7xx razem wzięta. Do tego I5 zablokowana (nie potrzeba tu raczej serii K bo starczy do wszystkiego). I powiedz mi kolego wyżej, dalczegoniby podstawka FM2 jest martwą platformą nienadającą się do rozbudowy ? Procki wyższego szczebla na tą podstawkę wciąż dają radę np w Wieśku 3 (w rekomanedowanych jest proc DOKŁADNIE na FM2+ bo mam nawet zapisany koszyk pod niego) tak samo jak LOTF (obecnie dostepny za 16zł w CDA). Więc - skończ biadolić, składanie sprzętu to niby nic trudnego ale c^ mnie strzela jak ktoś mi mówi że coś się nie nadaje. To tak jakbyś powiedział że monitor 20cali TFT płaski się nie nadaje, bo masz plazmę 32cale sprzed 5 lat "bo większa" :v

Rak, bo ponizej gtx 750 ti 2gb ddr5 jesli chodzi o zielonych sie nie schodzi. ALE CZEKAJ, CZEKAJ: "740 tańsza a do tego równie wydajna" czy Ty serio porownujesz te dedykowana integre nadajaca sie do pulpitu, do topowych kart? cmon xDD wymagania sa czesto przeklamane, a to jest serio martwa platforma, powodzenia, leci report za wprowadzanie w blad, a ten gt serio sie nie nadaje, wiedz idz mi, bo to nie jest forum do januszowania

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Rany... panowie... spokojnie... Po waszych komentarzach moge wywnioskować jedno... Pójdę się zapytam informatyka. Tam przynajmniej nie polecą k***y itp...

Opublikowano

Rany... panowie... spokojnie... Po waszych komentarzach moge wywnioskować jedno... Pójdę się zapytam informatyka. Tam przynajmniej nie polecą k***y itp...

Zestaw taki sredniawy, wiec wieczorem Ci zloze cos lepszego, w faqu masz wzor, zrob go i podeslij tu, a z "informatykami" roznie bywa, bo im za to placa, wiec robia duzo, zeby zarobic, nie kazdy jest fer itp. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

@topic

Ja nie polecam kupy, ochraniam cie przed shitem.

Informatyk jeśli ma własny zakład z częściami polecici ci rzeczy które nie chca mu ze stanu zejść.

Jeśli jesteś w stanie wysilic budzet bierz mój zestaw.

Opublikowano

Panowie, proszę o spokój. Bez flejmu, zbędnych postów ani kłótni. Czysta dyskusja i co najważniejsze pomoc! :)

Upominam każdego, na razie bez % ;)

Opublikowano

@Caryloo nie pisz więcej głupot, bo w regulaminie lokalnym jest zawarta informacja o każe za wprowadzanie w błąd... Jeżeli się nie znasz, to po prosto nie nabijaj postów. Od tego są zaufane osoby, żeby pomagać (oczywiście jesteśmy otwarci na osoby, które również się znają, jednak ty się do nich, jak widać, nie zaliczasz).

@JalokimPL proszę, zastosuj się najpierw do wzoru:
Jaki posiadasz budżet na kupno?

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Poza tym w takim budżecie zalecam ci szukać używek. Możesz mieć i5 2/3-generacji i dobrą grafikę, dzięki czemu naprawdę zagrasz nawet w najnowsze tytuły, jednak to wymaga umiejętnego szukania i brania używanych części.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Tak to prawda. Ale po drodze miałem też dużo innych wydatków. Jak już miałem uzbierane to tu telefon padnie to tu telewizor itp. Teraz hajs już masz uzbierany i mam nadzieje że tym razem plan zakupu wypali -_-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...