Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

D.Gray-Man - dyskusja

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

287221457209360440545.jpeg

Europa, XIX wiek. Po świecie panoszą się demony, „dzieła” niejakiego Earla Millenium, którego celem jest oczyszczenie Ziemi z rasy ludzkiej w iście biblijny sposób. Misji powstrzymania Earla podjęła się tajna religijna organizacja powiązana z Watykanem, zwana Black Order. Jej najważniejszymi członkami są egzorcyści, czyli ludzie obdarzeni niezwykłym darem, pozwalającym pokonać demony. Historia natomiast skupia się na wspomnianym już Allenie Walkerze i wybranej przez niego życiowej ścieżce.

Głębszy niż przeciętny shounen, moim zdaniem blisko mu do seinena. 

Dlaczego warto zobaczyć D.Gray-Man? 

• Główny bohater się rozwija, tj. na początku jest dobry, a na samym końcu jest przekozakiem i nie działa to na zasadzie power upa w bezsensownym momencie - aby osiągnąć efekt, Allen musi przejść w cholerę dużo. 
  • Postacie są różnorodne - początkowo mogą wydawać się schematyczne, jednak poznanie ich historii i motywów działań zmienia perspektywę. 
  • Dobrze zrobieni antagoniści - członkowie Klanu Noah różnią się od siebie i każdy ma własny punkt widzenia.
  • Walki - bardzo dobra animacja i przyjemna kreska. 

Anime muszę pochwalić za z*******e OSTy - szczególnie openingi.

Dlaczego D.Gray-Man może zdenerwować?

• Komui - o ile pod koniec występuje u niego wewnętrzna przemiana, tak może denerwować. Nie jest to na szczęście główny bohater. Osobiście znosiłem to i wręcz przyzwyczaiłem się do jego charakteru. Wszystko zależy od konkretnej osoby i jej typów anime, które oglądała wcześniej.
  • Timcanpy  <3

103941457260493440545.jpeg

O ile mi się bardzo podobał, tak w poważniejszych scenach czasem mnie rozpraszał ;_; Jest zbyt z*******y, aby go ignorować xD 

Główny antagonista, Earl Millenium, ma nietypowy, dopasowany do charakteru wygląd. Na początku mnie to denerwowało, jednak anime jest na tyle długie, że na spokojnie można się do niego przyzwyczaić. W późniejszych odcinkach głównymi antagonistami są Noah, czyli jego bezpośredni słudzy, którzy są ponad Akumami (nazwa demonów w uniwersum D.Gray-Mana).

Albo się spodoba, albo nie. Niektórzy odpadają po kilkunastu odcinkach - imo jest to błędem, ale anime jest nawet długie, więc jest to całkiem zrozumiałe.

Wytrwali się nie zawiodą.

źródło opisu i w miarę dobra recenzja

http://anime.tanuki.pl/strony/anime/1061-d-gray-man/rec/1091

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Niektórzy odpadają po kilkunastu odcinkach - imo jest to błędem, ale anime jest nawet długie, więc jest to całkiem zrozumiałe.

Przyznam się - należę do tych osób :P. Może nie do końca odpadłem (mam w planach wznowić), ale przerwałem anime gdzieś po 7 odcinku. Obiło mi się o uszy, że koło 30 odcinka robi się trochę sztywno/nudno.  Jednakże sam klimat anime mi się podobał (mimo tych paru odcinków). 

Podobno ma być jakiś reboot czy coś :v.

• 4ccc35fbef1980_full.jpg

O ile mi się bardzo podobał, tak w poważniejszych scenach czasem mnie rozpraszał ;_; Jest zbyt z*******y, aby go ignorować xD 

Trochę wygląda jak złoty znicz z Pottera xD

gfgdf

Opublikowano

Niektórzy odpadają po kilkunastu odcinkach - imo jest to błędem, ale anime jest nawet długie, więc jest to całkiem zrozumiałe.

Przyznam się - należę do tych osób :P. Może nie do końca odpadłem (mam w planach wznowić), ale przerwałem anime gdzieś po 7 odcinku. Obiło mi się o uszy, że koło 30 odcinka robi się trochę sztywno/nudno.  Jednakże sam klimat anime mi się podobał (mimo tych paru odcinków). 

Podobno ma być jakiś reboot czy coś :v.

Nie reboot, a kontynuacja sezonu :P Manga ruszyła, to anime też ruszy.

Sztywno/nudno? Koniec anime > początek anime, zresztą tak jak w większości przypadków. Może ktoś nie lubi faktu, że w przypadku wojny raczej się nie robi komediowych wstawek co 5 minut. 

O ile oglądanie pierwszych ~20 odcinków nie sprawiało mi jakiejś wielkiej przyjemności, tak gdzieś od 50 odcinka starałem się spędzić wolny czas na oglądanie. 

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Santa @KlauS. napalony na anime xD

Też pomyślałem o Harrym Potterze. Zastanawiałem się nad tym, pytałem kilka osób o zdanie swojego czasu, bodajże selwerona. Aktualnie bajka w planach. Wolałbym, żeby dali jakiś remake, a nie kontynuację Graya.

Jeśli chodzi o muzykę, przesłucham kilkanaście utworów na szybko. Endingi > Openingi. Z openingów to https://www.youtube.com/watch?v=U7EBCFQzAQo jak już musiałbym coś wybrać, coś tej muzyce brakuje.

Początek nudny, rozkręca się z czasem = HxH 2011 początkowo on-holdnąłem, byłem głupi, skończyłem i perełka :) Wywaliłbym/zmieniłbym ewentualnie z 1-2 arc'i. W niektórych tytułach warto poczekać, obejrzeć więcej. 

Opublikowano

Przyznam się bez bicia, iż dawno dawno temu jak zaczynałem przygodę z anime to porzuciłem ten tytuł po pierwszym odcinku, a pomimo faktu, iż OP'y są bardzo chwytliwe i jako iż lubię tasiemce to nie mogę się zabrać za ten tytuł. Wszystko przede mną.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Trochę wygląda jak złoty znicz z Pottera xD

Też pomyślałem o Harrym Potterze.

W pewnej scenie Allen leciał w stronę Akumy i Timcanpy tak się ustawił, że mi też to przypomniało HP xD

Allen potem ma mieczyk i ten mieczyk skojarzył mi się w tym momencie z miotłą :v

Słuchy mnie doszły że ma być kontynuacje.

Ta, nawet jest "trailer". Oprócz nowych strojów to nie pokazuje nic nowego, no ale oficjalny trailer to oficjalny trailer  ^^

https://www.youtube.com/watch?v=Bmrv--qlxVw

Uwaga! W trailerze jest mini-spoiler co do broni Allena w ostatnich 30 (?) odcinkach. Jak ktoś przeczytał spoiler dot. HP, to może na luzie zobaczyć. Jak ktoś ma w dupie "spoilery" lub chce z ciekawości zobaczyć, to droga wolna.

Edytowałem pierwszy post i dodałem tam większy obrazek Timcanpiego, aby każdy mógł cieszyć się jego zajebistością. 

A no i animu jest dowodem na to, że każde anime ma szanse na kontynuację xdd 8 lat po zakończeniu jest trailer, ciekawe czy w wieku 30 nadal chciałbym je zobaczyć.  

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Jeśli dobrze zrozumiałem, to te pierwsze nudne i słabe odcinki są prologiem do czegoś całkiem dobrego?

Którzy antagoniści zapowiadają ciekawsze walki?

701091457296002440545.jpeg

czy

Noah.Family.full.1237864.jpg

Późniejsza walka przypomina mi trochę Fate/Zero, tj. nie wchodzi się bezpośrednio w przeciwnika, a stara się go pokonać jakimiś sposobami. Główny bohater staje się przezajebisty i oglądanie jego walki to czysta przyjemność. 

Poza tym nie uważam, że są słabe. Po prostu nie mogą być lepsze, bo:

• bohaterowie mają progress i nie są OP od samego początku,
  • wrogowie wraz z progressem bohaterów stają się silniejsi, bądź też wyzwania egzorcystów (członków Black Order) są cięższe,
  • w late plot do gry wchodzą generałowie, którzy niszczą system,
  • anime nie byłoby takie genialne, gdyby koniec nie miał znacznie wyższego poziomu,
  • bohaterowie nie są OP = są straty w ludziach :(
  • to jest shounen, który ma 103 odcinki.

Jedyne anime odbiegające od takiego schematu to One Punch Man.

No ale teoretycznie - tak. 

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Pamiętam to rozczarowanie, gdy przerwali z powodu braku materiału i problemy autorki, która nie mogła tego materiału stworzyć. 

Oby animowana wersja była lepsza od tej obecnej, mangowej.

Opublikowano

Anime było ogólnie naprawdę dobre, mimo że to ponad 100 odcinków. Szkoda tylko, że niedokończone.

Jednak ogromną wadą tego anime są idiotyczne i irytujące scenki humorystyczne i zachowania niektórych postaci (szczególnie durny Kanda). Chciano rozbawić widza, a wyszedł jakiś humorystyczny s**t.

Na pewno jedną z największych zalet anime była Lenalee Lee.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to te pierwsze nudne i słabe odcinki są prologiem do czegoś całkiem dobrego?

Anime robi się dużo lepsze od około połowy.
Opublikowano

Przecież w tym roku wychodzi kontynuacja, czyli będzie dokończone :D

http://myanimelist.net/anime/32370/DGray-man_2016

POLECAM DOGONiĆ do końca przed nowym sezonem, który imo wypuszczają po jakiś 8 latach

Przecież dałem o tym info AŻ dwa razy ;_;

I nie imo, tylko naprawdę wypuszczają po 8 latach. 

Chciałbym dodać, że Allen niestety (lub stety) będzie miał inny głos w kontynuacji - jego nowy seiyū to gość znany z roli Woricka (mc z opaską na oku) z Gangsta, a także Shuna z Shinsekai Yori.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

POLECAM DOGONiĆ do końca przed nowym sezonem, który imo wypuszczają po jakiś 8 latach

Chciałbym dodać, że Allen niestety (lub stety) będzie miał inny głos w kontynuacji - jego nowy seiyū to gość znany z roli Woricka (mc z opaską na oku) z Gangsta, a także Shuna z Shinsekai Yori.

Czyli mango skończy się w okolicy rozdziałów 225-230?

Opublikowano

Czyli mango skończy się w okolicy rozdziałów 225-230?

Nie czytam mangi, ale jest możliwość, że D.Gray-Man 2016 wyjdzie np. w 24 odcinkach, a manga będzie lecieć dalej, chociaż wątpię. 

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Obejrzałem kilka odcinków i nie wyobrażam sobie go z głosem Worricka. Nie powiedziałbym, że nudne, przeciwnie. Fabuła ciekawa, zapowiada się lepsza seria o egzorcystach niż Ao no Exorcist. Odcinki szybko schodzą, ale z tego co sobie przypominam to w innych tasiemcach było podobnie. Wygląd Walkera mi się podoba, z okiem Kanekiego  xD Kreska zła nie jest, animacja też, chociaż momentami mnie irytuje, głównie podczas walk, mimo to walki wyglądają na dosyć efektywne. Uderzenie i przeciwnik przebija kilka budynków na raz. Oprócz animacji, wygląd Akumy mnie wkurza, te strzelające piłki/bomby unoszące się w powietrzu.

@armoro

Zachowanie Kandy, Lenalee Lee czy np. Walkera na chwilę obecną spasowało. Na marginesie, setki postaci już się przewinęło o podobnych charakterach. 

Opublikowano

Worricka? Nie wiem jak ten głos może do niego pasować. Dziwne to się będzie oglądać

Tj. chodziło mi o Woricka jako dziecko XDD Skrót myślowy, sorki :v Napisałem o Shunie, więc jeśli ktoś oglądał Shinsekai Yori, to raczej się domyślił :P

QtiV6xY.gif

Opublikowano

No nie powiem kanda był trochę denerwujący. Głównie jego zachowanie. W jednym momencie to rozyebał system :

Gdy w mandze przebił Allena mieczem po czym on przemienił się w Noah. Allen uciekł a ten postanowił go szukać...

Kupy się to nie trzyma. Zawsze było to ukazywane jako wrogie nastawienie. Nigdy go nie zaakceptował. A tu nagle postanawia go odnaleźć....

Do tego ciągłe nazywanie go "Kiełkiem fasoli" z czasem zaczyna wkur. wróć wkurzać.

IDcncno.png

Opublikowano

No nie powiem kanda był trochę denerwujący. Głównie jego zachowanie. W jednym momencie to rozyebał system :

Gdy w mandze przebił Allena mieczem po czym on przemienił się w Noah. Allen uciekł a ten postanowił go szukać...

Kupy się to nie trzyma. Zawsze było to ukazywane jako wrogie nastawienie. Nigdy go nie zaakceptował. A tu nagle postanawia go odnaleźć....

Do tego ciągłe nazywanie go "Kiełkiem fasoli" z czasem zaczyna wkur. wróć wkurzać.

Dzięki za spoiler m8, było napisać przed spoilerem, że to z mangi ;__________________;

Nie znam okoliczności, ale może obudziło się myślenie jak o towarzyszu? Albo czuł się odpowiedzialny za to?

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Dzięki za spoiler m8, było napisać przed spoilerem, że to z mangi ;__________________;

Nie znam okoliczności, ale może obudziło się myślenie jak o towarzyszu? Albo czuł się odpowiedzialny za to?

Sorki, sorki ;<  Drugim razem będę ostrzegał. Tego to nie wiem bo dalszej części mangi znaleźć nie mogę :P

Niby Allen miał być głównym bohaterem a w mandze na prowadzenie wysuwa się Kanda. Jeżeli to samo będzie w anime to chyba strzale sobie headshota :<<

IDcncno.png

Opublikowano

Sorki, sorki ;<  Drugim razem będę ostrzegał. Tego to nie wiem bo dalszej części mangi znaleźć nie mogę :P

Niby Allen miał być głównym bohaterem a w mandze na prowadzenie wysuwa się Kanda. Jeżeli to samo będzie w anime to chyba strzale sobie headshota :<<

No w trailerze jest Allen z Kandą (dziwiłem się, w końcu już Lenalee bardziej pasuje na główną bohaterkę), ale chyba tak będzie.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Nie czytam mangi, ale jest możliwość, że D.Gray-Man 2016 wyjdzie np. w 24 odcinkach, a manga będzie lecieć dalej, chociaż wątpię. 

Też w to wątpię. :P Ale...  Jak dobrze kojarzę, to DGM przeszedł w kwartalny cykl wydawniczy. W dodatku aktualnie wyszło niezłe zamieszanie, które wydaje się wstępem do finału. Więc albo zrobią wg opcji podanej przez Ciebie, @KlauS.ie, albo puszczą historię dalej wg poleceń autorki. Ona sama najwyżej dorysuje. W każdym razie powinniśmy dostać coś fajnego.

Ofc, to tylko spekulacje, więc proszę zagorzałych fanów o traktowanie tego z przymrożeniem oka.  :v

No w trailerze jest Allen z Kandą (dziwiłem się, w końcu już Lenalee bardziej pasuje na główną bohaterkę), ale chyba tak będzie.

Alma Karma te sprawy. ;) - Mystery of Kanda arc

Opublikowano

No właśnie. Dać 2 przeciwności na pierwszy plan. To już lekka przesada. W mandze skupili się strasznie na Kandzie to pewnie i w anime też to będą robić ;< Każdego chyba bym zniósł ale Kande na pierwszym planie to jednak zbyt wiele ;/

IDcncno.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...