Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja Komputera do 2700zł

KSSO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc tak zaczne czego oczekuje napewno płynnej gry w csgo na min 120fps na FULL HD wszystko high.

Płynne gry typu GTA V \ Dying Light w full HD nie musza byc high moze byc medium.

Aktulany PC:

Procek: FX 4300 Podkręcony do 4,8ghz na płycie za 200zł... Procek zostaje.

Grafika: GT 630 Podkręcona do 910mhz ale DO ZMIANY!!

MOBO: Asrock 960gc-gs fx do zmiany

Zasilacz: Corsair vs 450 ma półtora roku i nie było z nim wgl problemów. Jeżeli da rade z nowym sprzetem i oc to zostaje.

Obudowa: Totalne gówno 10letnie z jakiegos super power 0 wentylacji DO ZMIANY!!

RAM: 2x4GB HyperX 1600MHZ DDR3 CL10 Mam zamiar dokupić jeszcze 2x 4gb Ale wy to ocencie czy to bedzie miało sens!

Dysk Twardy: Segate lub WD Blue 500GB HDD narazie zostaje starcza mi.

Mój Budżet na modernizacje to maxymalny maximum 2,700zł, gdyby było mniej byłbym szczesliwy.

@Edit

Gdyby tak:

MOBO: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-970-gaming-amd-970-am3-ddr3-7693-040r-667859/

OBUDOWA: http://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-czarna-matx-atx-okno-usb-3-0-605201/ LUB   http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m35-czarny-spc128-707485/

GRAFIKA: http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-390-8gb-gddr5-512-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9-390-gaming-8g-707126/ LUB   http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/

JAKBYM KUPOWAL RAM TO: http://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-ddr3-1600-2x4gb-cl10-hx316c10frk2-8-638188/

ZASILACZ BO Wątpie że ten da rade z oc: http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-series-550w-80plus-120mm-fan-cp-9020097-eu-649048/

Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Ramu nie ma sensu dokladac, m35 bedzie git, gtx 970 jest lepszym wyborem skoro robisz OC, ale ma mniej vramu, jak juz chcesz brac jakis lepszy zasilacz to XFX TS550W bedzie dobry, co do procesora, warto wymienic, ale na nic do OC, bo nie starczy na sensowna karte graficzna, wiec i5 4460 + h81/b85, chyba cos ogarniasz nie? To sie zastanow, czy h81 Ci wystarczy, bo wtedy mozna zaoszczedzis sporo, a potem to juz i tak z 1150 pewnie sie ewakuujesz na nowsza podstawke, tak se wroce, skylake tez nie ma sensu, bo koszt nowych ramow itp to ciezko bedzie z grafa, za to mozna wziac sandiska plus, 120gb na system itp, tak zeby rozruszac kompa. 

PS jesli gtx 970 pod oc to polecam od gigabyte. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

oc na płycie bez chłodzonej vrm, propsy :D masz pewnie niezłe dropy w grach ze względu na spadające takty.

jesteś pewny, że nie chcesz zmieniać tego proca? sam uważam, że fx'y to są całkiem spoko procki, ale akurat tutaj będzie bardziej się opłacało brać nowe podzespoły. na tym 4 modułowcu nie pograsz zbyt płynnie nawet wyżyłowanym w najnowsze gierki, a zapewniam cię, że najdzie cię taka ochota. mówię o ustawieniach wysokich.

zestaw z nowym procem, kartą, płytą, budą:

Procesor: Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX
Obudowa: SilentiumPC Brutus M25 Pure Black BT-M25 USB 3.0
Płyta główna: ASRock B85, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, DVI, D-Sub, mATX
Karta graficzna: Gigabyte Radeon R9 390 Gaming G1, 8192 MB GDDR5 (512 Bit)
~2720zł
http://www.morele.net/inventory/info/xlJ3fT/

raczej taniej się nie da, bo i tak najciszej nie będzie, a raczej zapewniam, że dość głośno o ile ci to nie będzie przeszkadzać. za tę kasę aż szkoda nie wcisnąć r9 390, a niestety przy asusie już całkiem wyleci poza budżet. płytki nie wezmę h81, bo masz dwie kości i będą już zapełnione, więc to takie ograniczenie. 

pomysł z gtx'em osobiście odradzam, bo zaraz wejdą nowe GPU od nvidii, a jak wiadomo lubią zaniedbywać stare produkty, gdzie AMD spokojnie da sobie radę. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

R9 390 od Gigabyte to problemowa kupa. Jeśli już brać to MSI lub Asus, nic innego.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Kompletne bzdury. 390 GB jest po prostu głośna, ale r9 bezproblematyczna jak każda

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Jest głośna, wiele osób raportuje wysokie temperatury, nawet powyżej 90 stopni. Do tego jakiś czas temu był też problem z tymi kartami, których wadliwy BIOS sprawiał, że był problem z wyłączaniem komputera. Te karty to zwyczajnie nie jest bezpieczny wybór. Może trafić dobrze, ale jest spore ryzyko, że trafi na kupę większą niż u innych producentów.

Opublikowano

To odeśle na gwarancje. To samo mogę powiedzieć o asus ie, szafirze że zdarzają się wadliwe produkty.

Opublikowano

Ale Gigabyte w przypadku R9 390 to produkt zdecydowanie wyższego ryzyka. Ma brać Gigabyte i odsyłać na co najmniej miesiąc na gwarancję żeby 50 złotych zaoszczędzić, które potem odda w przesyłkach i straconym czasie? Faktycznie, pomysł po byku ;)

Opublikowano

ale czemu stawiasz czarny scenariusz? takiego czegoś nie bedzie miało miejsca, bo sam sobie to wymyśliłeś. każdy produkt czy to szafir/gainward/sapphire/msi etc. ma PRAWIE takie same szanse na uszkodzenie. zazwyczaj jest to spowodowane przez tempy, ale są przeciez GPU przystosowane do pracowania w takich temperaturach. gigabyte jest ciepły, to fakt, ale to nie jest dla niego aż taką przeszkodą i jeżeli ktoś nie jest maniakiem ciszy to nie potrzebuje szafira/asus'a. 

czepialstwo.

Opublikowano

@up

On nie patrzy na wszystko w czarnym świetle, tylko jest osobą podobną charakterem do mnie która woli przygotować się na najgorsze.

Ale do Gigusia nic nie mam. l3

Opublikowano

ale czemu stawiasz czarny scenariusz? takiego czegoś nie bedzie miało miejsca, bo sam sobie to wymyśliłeś.

Wysokie temperatury raportuje wiele osób - tak, faktycznie ja sobie to wymyśliłem...

Głośne chłodzenie raportuje wiele osób - również ja sobie to wymyśliłem...

Problemy z automatycznym rebootem komputera po wyłączeniu raportowali ludzie zarówno na polskich jak i na zagranicznych forach - oczywiście sam sobie to wymyśliłem...

Harriott serio weź czasem ogarnij trochę temat, bo wymyślisz sobie czasem coś nie mając na to logicznych argumentów i potem trzymasz się tego na siłę. Czasem uda Ci się powiedzieć coś sensownego, ale innym razem jak zaczniesz pieprzyć głupoty wyssane z palca to aż ręce opadają...

Opublikowano

ale czemu stawiasz czarny scenariusz? takiego czegoś nie bedzie miało miejsca, bo sam sobie to wymyśliłeś.

Wysokie temperatury raportuje wiele osób - tak, faktycznie ja sobie to wymyśliłem...

Głośne chłodzenie raportuje wiele osób - również ja sobie to wymyśliłem...

Problemy z automatycznym rebootem komputera po wyłączeniu raportowali ludzie zarówno na polskich jak i na zagranicznych forach - oczywiście sam sobie to wymyśliłem...

Harriott serio weź czasem ogarnij trochę temat, bo wymyślisz sobie czasem coś nie mając na to logicznych argumentów i potem trzymasz się tego na siłę. Czasem uda Ci się powiedzieć coś sensownego, ale innym razem jak zaczniesz pieprzyć głupoty wyssane z palca to aż ręce opadają...

za to ty piszesz o oczywistych rzeczach. wysokie temperatury? to jest z tego co się orientuję najtańsza r9 i to samo tyczy się głośnemu coolerowi na karcie. jeżeli zdarzy się coś z rebootem to to samo będzie w przypadku szafir, więc zawsze można oddac na gwarancję i po prostu przyjąć nową, sprawną kartę.

ty zawsze coś wymyślisz i się tego trzymasz bo nawet nie podałeś źródła problemów tylko napisałeś, że występują problemy, były reporty a nie zarzucisz żadnymi linkami. już nie będę komentował tego, jak do zestawów wstawiasz thermaltejka 530w... błagam

Opublikowano

Zgadzam się z @Velociraptorus

Ta karta Gigabyte może jest tania, ale nie warta tych pieniędzy, głośna, grzeje się i te restarty. XFX 24 zł więcej i lepsza karta jest.

Thermaltake nie jest zły, zwykły modularny zasilacz i tyle. W jego cenie jest również EVGA 500B, a za trochę więcej TS 550W.

@Harriott zacznij rozmawiać trochę grzeczniej, możesz dać swoje argumenty, ale w kulturalny sposób, bo takie rozmówki mogą być karane.

Opublikowano

Zgadzam się z @Velociraptorus

Ta karta Gigabyte może jest tania, ale nie warta tych pieniędzy, głośna, grzeje się i te restarty. XFX 24 zł więcej i lepsza karta jest.

Thermaltake nie jest zły, zwykły modularny zasilacz i tyle. W jego cenie jest również EVGA 500B, a za trochę więcej TS 550W.

@Harriott zacznij rozmawiać trochę grzeczniej, możesz dać swoje argumenty, ale w kulturalny sposób, bo takie rozmówki mogą być karane.

no ale thermalfejk pod r9 390 i i5 nawet zwykłą to nie jest dobre rozwiązanie i tyle. nie mówiąc o odblokowanym mnożniku. 

@CiasteczkoMen

czy ja użyłem wulgarzymów? zacytować velocipcic....? 

najgorsze jest to, że ktoś powie jedno i zaraz wszyscy to mnożą nawet bez sprawdzenia. to samo dzieje się na fanpejdżach, ale to omijam bo tam jest totalna dziecinada. już nie liżcie sobie tak pupy, bo to aż razi w oczy.  :D

@CiasteczkoMen

a czy ja odzywałem się jakoś bardziej źle niż velo...? 

Czasem uda Ci się powiedzieć coś sensownego, ale innym razem jak zaczniesz pieprzyć głupoty wyssane z palca to aż ręce opadają...

nie podoba mi się też to, a jakoś potrafię to zdzierzyć. 

czy ma jakieś znaczenie że on tutaj akurat nie postował tt 530w? skoro się mnie czepia to przecież też mogę.

Opublikowano

Jest głośna, wiele osób raportuje wysokie temperatury, nawet powyżej 90 stopni. Do tego jakiś czas temu był też problem z tymi kartami, których wadliwy BIOS sprawiał, że był problem z wyłączaniem komputera. Te karty to zwyczajnie nie jest bezpieczny wybór. Może trafić dobrze, ale jest spore ryzyko, że trafi na kupę większą niż u innych producentów.

90 stopni no chyba Cie nie powiem co.

Chyba KTOŚ dostał naprawdę wadliwy model z rozpierdolonymi wiatrakami.

Grając w wieśka na uber karta max się grzała do 78 stopni, gdzie w słuchawkach nausznych nawet bez dźwięku nie słyszałem kompa, a mam go prawie pod nogami.

Wchodząc w sprawę biosu nic nie zauważyłem.

Karta ma TYLKO głośny system chłodzenia i nie zawsze wykorzystuje pełne obroty, gdzie przy 78 stopniach 2100 rpm.... dajesz 2600-700 i masz parę stopni mniej.

Nie wiem skąd ludzie biorą tezy, że wiatraki lecą na 3k rpm i obudowa wybucha przy 90 stopniach, zwykłe manto.

GIGABYTE SPRZEDAWAŁ BY KARTĘ, KTÓRA SIĘ PSUJE? JAK KTOŚ NIE UMIE KUPIĆ PRZEWIEWNEJ OBUDOWY TO MA PROBLEM I TYLE.

Harriot ziomku popieram Cie.

Nie wiem, ale czy przypadkiem przy ponad 85 stopniach nie spadają taktowania? A ten jechał na 90 dzik.

Ehm co tu pisać, tak to jest jak kartę trzyma się w budzie z 2000 roku.

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

@Harriott

Rebooty to jest problem tylko i wyłącznie Gigabyte. Co do innych producentów nic takiego nigdzie jeszcze nie widziałem. Chcesz dowodów? Chociażby nawet obfity temat

http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2711214/gigabyte-390.html

Na polskich forach (przykładowo CD Action) też widziałem te przypadki.

Gigabyte ma generalnie taki problem, że bardzo często tworzy przeróżne rewizje kart (zazwyczaj wykastrowane względem tego co prezentował w pierwszych recenzjach), eksperymentuje w BIOSach itp przez co rozrzut jakościowy ich kart jest dość spory. Jedne są ok, inne są nieciekawe choć model rzekomo ten sam.

@Tremo

Trafiłeś na względnie ok sztukę no to dobrze. Niemniej ja cały czas mówię, że Gigabyte to produkt podwyższonego ryzyka i lepiej brać coś innego typu MSI/Asus.

Opublikowano

A ja znów myślę że msi jest do dupy z własnej autopsji bo ma problemy z gwarancją. Mógłbym Ci wysłać taka sytuacje, która też miało kilka osób bo to jest dość powszechny problem, ale telefon mam retardowaty. Na purepc coś było.

Wolę polecać normalny produkt niz coś co nie ma gwarancji i jeszcze pyskuje do klientów za tak naprawdę średnia cenę. Gigabyte, szafir, asus to to samo jeżeli chodzi o awaryjność, każdy ma swoje zdanie.

P.S. Koledze nie trafiła się ok sztuka, tylko zwyczajna. Dobra by była, gdyby się dobrze podkrecala i to wystarczy do stwierdzenia tego. Sory za chaos, ale piszę w szkole i się spieszę.

Opublikowano

Pod względem gwarancji to zarówno MSI, Asus, Gigabyte i cała reszta stawki jest równo do dupy, przynajmniej w Polsce, gdzie traktuje się klientów na zasadzie trzeciej kategorii. Jedynie EVGA z opinii wielu osób wyróżnia się bardzo pozytywnie pod względem spraw gwarancyjnych. Problemy z gwarancją MSI? To poczytaj sobie o wieeeelu problemach z gwarancją na chociażby laptopy Asusa, które wracały z gwarancji z dopiskiem "zalany", choć laptop nigdy zalany nie  był. Nie mówię, że ma brać MSI, równie dobrze może wziąć Asusa byle tylko nie pakował się w produkt podwyższonego ryzyka czyli R9 390 od Gigabyte.

Opublikowano

tzn pisałeś, że ma brać MSI/ASUS, gdzie msi ma problemy z gwarancją. tego będę się trzymał, a już te męczenie gigabajta o jakieś problemy to przestań, bo wprowadzasz w błąd.

Opublikowano

tzn pisałeś, że ma brać MSI/ASUS, gdzie msi ma problemy z gwarancją. tego będę się trzymał, a już te męczenie gigabajta o jakieś problemy to przestań, bo wprowadzasz w błąd.

Pod względem gwarancji to zarówno MSI, Asus, Gigabyte i cała reszta stawki jest równo do dupy, przynajmniej w Polsce, gdzie traktuje się klientów na zasadzie trzeciej kategorii. Jedynie EVGA z opinii wielu osób wyróżnia się bardzo pozytywnie pod względem spraw gwarancyjnych. Problemy z gwarancją MSI? To poczytaj sobie o wieeeelu problemach z gwarancją na chociażby laptopy Asusa, które wracały z gwarancji z dopiskiem "zalany", choć laptop nigdy zalany nie  był. Nie mówię, że ma brać MSI, równie dobrze może wziąć Asusa byle tylko nie pakował się w produkt podwyższonego ryzyka czyli R9 390 od Gigabyte.

To niech lepiej nie kupuje tego komputera xD

Każda karta ma jakieś zalety / wady, gigabyte to głośny system chłodzenia, msi to gwarancja itd itd..

Jak się boi, że karta ma 80 stopni na max, to kupi szafajera i z głowy.

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

@Harriott już Ci nie wyszło z tym, że r9 390 od gigabyte jest jednak awaryjne to teraz przyczepiasz się do gwarancji - powodzenia w przyszłych dyskusjach :) Sam z doświadczenia wiem, że gigabyte to słaba firma - gdy kupowałem karte graficzną r9 280x od gigabyte, 2 razy dostałem fabrycznie uszkodzony model (potem odesłałem karte, zażądałem zwrot pieniędzy i dałem sobie na spokój raz na zawsze z tą firmą).

Co do karty, to bierz od asusa/xfx.

Opublikowano

@Harriott już Ci nie wyszło z tym, że r9 390 od gigabyte jest jednak awaryjne to teraz przyczepiasz się do gwarancji - powodzenia w przyszłych dyskusjach :) Sam z doświadczenia wiem, że gigabyte to słaba firma - gdy kupowałem karte graficzną r9 280x od gigabyte, 2 razy dostałem fabrycznie uszkodzony model (potem odesłałem karte, zażądałem zwrot pieniędzy i dałem sobie na spokój raz na zawsze z tą firmą).

Co do karty, to bierz od asusa/xfx.

tylko teraz przyczepiam się do gwarancji? od początku mojej "kariery" hardware staram się wszystkim udowodnić, że MSI to syf nie firma. nie dość, że karty brzydkie, średnio chłodzące to i mający totalnie w dupie serwis ludzi. 

skoro nie śledzisz postów w temacie elektronika to też i się nie wyrażaj, bo też wprowadzasz w błąd. ja jakoś mam płytę główną od gb 970a-ud3, dość grube pcb NIE TO CO W PRZYPADKU MSI, gdzie lepiej niektórych z97 od nich nie dotykać. wracając do kart graficznych, to każdemu mogło się to przydarzyć czy to byłby szafir/asus czy gigabyte czy gainward. kilka razy już się powtarzam, ale widocznie nie wszyscy potrafią to zrozumieć. 

P.S. xfx to jest już totalnie głupi pomysł... średniawe chłodzenie gorsze pewnie od asusa i mające 2 lata gwarancji jak w przypadku szafirów  ^^  xD  asus/gigabyte ew. szafir i tyle. 

Opublikowano

Tak samo można powiedzieć, że to twoje gadanie o msi i ich problemami z gwarancją jest męczące. Nie wiem jakie ty fora przeglądasz, ale wiedz, że na polskich forach nie znajdziesz dużo wątków z problemami o spieprzonej r9 390 od gigabyte. Na zagranicznych forach jest pełno tematów  o przegrzewaniu, o bsodach i innych problemach spowodowanych przez kartę gigabyte. Jaki jest sens pakowania się w ewentualne ryzyko? Sam gadałeś, że nie każda karta ma taki problem, a przecież też nie każdy będzie miał problem z gwarancją MSI.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Tak samo można powiedzieć, że to twoje gadanie o msi i ich problemami z gwarancją jest męczące. Nie wiem jakie ty fora przeglądasz, ale wiedz, że na polskich forach nie znajdziesz dużo wątków z problemami o spieprzonej r9 390 od gigabyte. Na zagranicznych forach jest pełno tematów  o przegrzewaniu, o bsodach i innych problemach spowodowanych przez kartę gigabyte. Jaki jest sens pakowania się w ewentualne ryzyko? Sam gadałeś, że nie każda karta ma taki problem, a przecież też nie każdy będzie miał problem z gwarancją MSI.

no właśnie, ale to nie ja zacząłem od "problemowej kupy" gigabajta, więc łaskawie odpowiadam. może byłem jednym na 1000 ludzi lub więcej mających problem z gwarancją MSI i tak samo jest z gb. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...