Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Reklama serwera - Co i jak?

DeLajt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

<-

<-

<-

<-

<-

<-

<-

<-

<-

<-

<-

<-

<-

<-

<-

<-

<-

Na wstępie witam wszystkich użytkowników mpcforum, chciałbym wam przedstawić poradnik mojego autorstwa dotyczący reklamowania swojego serwera, nie tylko do minecrafta.

9089114561679611161381.png

Teraz opowiem może czemu akurat postanowiłem się zabrać za ten temat. Sam tworze własny serwer szukam różnych inspiracji raz na mpc raz na serwerach itp. i przeglądając nie które prezentacje czasami robi mi się po prostu żal ludzi. Nie chodzi nawet o to że ich serwery są słabe ale o to że nie potrafią ich prawidłowo "sprzedać" graczom. 

Pewnie zapytacie co ja mogę o tym wiedzieć? Po pierwsze siedzę dość sporo w serwerach nie tylko minecrafta ale również i np. metina i wiem mniej więcej na co ludzie zwracają uwagę a po drugie skończyłem szkołę handlową i dzięki niej dowiedziałem się sporo ważnych informacji dotyczących marketingu.

Jak to mówią prawdziwy handlowiec potrafi sprzedać gówno w papierku, i właśnie w tym poradniku spróbuję was tego nauczyć :)

2158214561681771161381.png

Reklama jest to zaraz po stworzeniu serwera najważniejsza rzecz którą trzeba stworzyć. Bo to dzięki niej gracze się o nas dowiedzą a dzięki temu serwer nie będzie świecił pustkami. Logiczne prawda? Więc warto spędzić trochę czasu nad promocją serwera. Jeśli myślicie że prezentacja na mpcforum stworzona w pierwszym lepszym generatorze przyciągnie wielu graczy to się mylicie.

Czasami w reklamę trzeba sporo zainwestować, a to w grafikę a to komuś za gameplaya zapłacić a to za jakąś reklamę na stronie i tak dalej.

Jeśli już stawiacie serwa to zainwestujcie chociaż te kilkaset zł. tak wiem dla młodego człowieka to sporo ale wierzcie mi jeśli macie dobry pomysł i zainwestujecie w niego to sporo zyskacie.

6628114561681771161381.png

Szczerze? Wszędzie możecie nawet roznosić ulotki ze swoim serwerem lub nawet rozreklamować go w telewizji... A z tych bardziej realnych to polecam :

-Różnego typu fora ( z grami a najlepiej minecraftem! niech mi ktoś nie próbuje się promować na forach o higienie intymnej kobiet... ! )

-YouTube / Twitch oraz inne platformy video, jeśli sami nie jesteście popularni to warto zainwestować w youtubera który dla nas coś nagra i wypromuje nasz serwer.

-Strona internetowa i pozycjonowanie. Strona internetowa waszego serwera to podstawa ( pamiętajcie aby wykupić domenke .pl / .com / .eu a nie jakieś gówno typu .cba etc. ) gdy ją stworzycie spróbujcie ją wypozycjonować aby była jak najwyżej na listach google np. pod hasłem serwer minecraft.

-Fanpage - próbujcie się również dogadać z właścicielami różnych fp na facebooku, którzy prowadzą tematykę minecrafta. Nóż widelec może się zgodzą zareklamować nasz serwer.

4834814561681771161381.png

Prezentacja na forum : 

- Musi zawierać podstawowe informacje dotyczące serwera IP / tryb / sloty / WERSJA ( wielu ludzi o tym zapomina ) 

- Informacje o serwerze czyli co serwer może nam zaoferować i czym się charakteryzuje oraz nowości, które na nim znajdziemy ( Nie piszemy np. "Nowości Cobblex! Stoniarka! etc. tylko próbujcie je opisywać aby dać jak najwięcej informacji graczowi ) 

- Zadbaj o grafikę! Klient kupuje OCZAMI, aby serw wzbudzał większe zainteresowanie musi ładnie i estetycznie wyglądać... Zgodzicie się chyba że więcej ludzi przyciągnie serwer który ma autorską grafikę z wszelkimi logami etc. niż prezka pisana na szybko i jedyny kolor który będzie użyty to ten z palety czcionek mpc..

- Wstawiaj obrazki i screeny! To kolejny istotny element gracz nie tylko chce poczytać ale również zobaczyć serwer zanim na niego wejdzie.

- Nie rób błędów w prezentacji! Nie mówię tu o braku przecinka czy o za długim zdaniu ale o podstawowych błędach ortograficznych. Nie daj boże niech ktoś napiszę "morzna u nas zakupic vipa" czy coś w tym stylu. Nie wiem jak wy ale ja od razu wychodzę z takiej reklamy.

YouTube / Twitch : 

- Jeśli sam masz sporo widzów to zmontuj jakiś ciekawy film na temat serwera. Lub zastosuj wprowadzanie gracza poprzez serie filmików zaczynając od różnych zapowiedzi poprzez kolejne filmy z informacjami kończąc na officialnym gameplayu serwera.

- Jeśli nie masz 100 tyś widzów lub chociaż nawet tysiąca to zatrudnij kogoś aby Ci nagrał jakiś ciekawy film promujący :) Z tego co orientuję się za np. 1oo zł możemy zamówić reklamę u youtubera +10k subków a to dla nas już sporo :)

- Jeśli masz robić filmik na odwal się to nie rób go wgl. :)

8278514561681771161381.png

- To ile poświecisz czasu na reklamę zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, nie zmarnuj tego! :)

- Promuj serwer gdzie tylko jest to możliwe !

- Wszelkie słowa krytyki bierz do siebie i wyciągaj z nich wnioski, takim sposobem wiele się nauczysz.

- Bądź kreatywny, wykreuj oryginalny obraz serwera.

- Nie używaj gotowych prezentacji / generatorów, nie musisz być grafikiem to nie jest trudne! :)

- Nie stać Cię na reklamy? Nic nie szkodzi jeśli kogoś zainteresuje Twój serwer to sam Ci pomoże.

- Zrób serwer dla graczy nie dla siebie, poznaj ich zachcianki.

6434614561681771161381.png

Zachęcam wszystkich do tworzenia kreatywnych serwerów i do rozwijania się w tym kierunku oczywiście jeśli nastawiacie się na zabawę a nie na czerpaniu zysków z itemshopów. 

Mam nadzieje że pomogłem wam choć w małym stopniu ogarnąć co i jak trzeba zrobić aby przyciągnąć do siebie graczy.

PS: Pewnie powiecie tak nagadał o tych całych obrazkach i grafice a sam tu gówn* ma, nie bójcie się w wolnej chwili dokończę temat. :)

Pozdrawiam DraG

Ekipa BloodyCraft

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

Nie będe cię rozpieszczał powiem po prostu - fajny poradnik, nie kolejny pseudo do napisania postów do odświeżania, ale nie pójdziesz do nieba :yay: .

9037814477036501451192.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajnie że poświęciłeś czas na poradnik dla graczy .

Never lose hope

Opublikowano

Dzięki, fajny poradnik.

server-icon.png  EndiMC.pl - serwer minecraft 1.21.5 |Survival| |Gildie| |Slimefun| |Terralith|

Serwer aktywny od ponad 8 lat

Dołącz już dzisiaj do naszej społeczności!

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...