Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka angielskiego? Sposoby i pomysły?

rokoboko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,

chcę nauczyć się angielskiego - poziom komunikatywny.

Wszyscy wiemy, jak wygląda nauka w szkole - średnio.

Macie jakieś własne sposoby, doświadczenia, strony, programy do nauki?

Najlepsze odpowiedzi nagrodzę (y).

Opublikowano

Standard: duolingo.com i filmy po angielsku z polskimi, a potem angielskimi napisami.

Jakieś gry w których możesz popisać w obcym języku też zawsze spoko.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Zacznij grać w MMO, znajdź przyjazną multinarodościową gildię i przesiaduj z nimi na tsie prowadząc rozmowy o bezsensownych tematach, ze swojego doświadczenia mogę ci powiedzieć że działa, dobrze jest ćwiczyć język aktywnie.

Opublikowano

Muzyka tylko i wyłącznie po angielsku w masakrycznej dla mózgu ilości, filmy jak wyżej, różne czaty anglojęzyczne IRC, granie w RPGi po angielsku, poszukaj gildii w wowie albo innym mmo, gdzie wszyscy na teamspeaku rozmawiają po angielsku.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Uczyć w grach. Jak stoisz kiepsko, z kontekstu sobie wyłapujesz, co tam znasz. Możesz nawet kaleczyć, na pewno nie pójdzie na marne.

Najlepiej jakbyś jakiegoś anglika jeszcze poznał. W taki sposób nauczyłem się i niemieckiego i angielskiego. Granie, muzyka, ts swoja drogą. Dużo pomaga przebywanie w środowisku, w którym głównym językiem jest ten, którego się uczysz.

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

Gry MMO moim zdaniem wymiatają. Złap klan i gadaj z ludźmi na TS. Jednak nic nie zastąpi kontaktu w 4 oczy... lub więcej z kimś dla kogo jest to pierwszy język. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Gry, a najlepiej MM0 w języku ofc. ang. :P + tłumacz online i jedziesz z koksem. Sprawdzasz sobie i jak Ci będzie coś potrzebne to samo wlezie do bańki. Ale to tylko da Ci znajomość słówek jak chcesz komunikatywnie to naucz się wszystkich czasów Present Simple, Past itd.( w necie tego pełno). Najlepszą opcją jest wyjechanie do kraju anglojęzycznego np. Anglia w pracy/szkole nawet jakbyś nie chciał to się nauczysz.

Opublikowano

Ja się po połowie nauczyłem więcej ze Skyrim`a,niż nauczyciel mnie w gimnazjum.

Oglądać filmy z dobrymi napisami,dzisiaj większość jest mieszana z amerykańskim co jest wielkim błędem,można mylić pojęcia.

Co do muzyki, jeżeli się słucha czegoś powiedzmy poważniejszego od Techno,czegoś gdzie jest czysty, dobry,wyraźny angielski,to sobie samemu przesłuchać kilka piosenek,a potem wejść na tekst owej piosenki [coś lepszego niż Tekstowo] polecę AZlyrics,i sprawdź czy to co się słuchało,te słowa,co według Nas występują w tym tekście,czy rzeczywiście się zgadzają,potem martwimy się mniej więcej tłumaczeniem.

Zależy też czy się ma bardziej problem z dobraniem odpowiedniego czasu,czy też po prostu nie zna się słówek,a ich [wiem po sobie] lepiej się dużo uczyć.

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Filmidła z napisami :)

Jakieś tłumaczenia piosenek.

Wtedy najszybciej wchodzi do głowy.

Nie no, najszybciej wchodzi w bezpośrednim kontakcie. Rok temu zostałem imigrantem ekonomicznym w niemczech. Poziom - totalna kaciała.

Rok obycia tylko pośród danej narodowości i język wchodzi łatwo. Spotykałem ludzi, którzy siedzą po 5-8 lat za granicą. Znajomość języka nawet nie podstawowa, bo tylko między swoimi siedzą. Gry/filmy/muzyka pomogą, ale najlepiej mieć kogoś przy sobie.

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

Też miałem okazję przebywać w kilku częściach Europy przez dłużej niż tydzień czy dwa i potwierdzam - wtedy nauka jest łatwiejsza.
Niemcy co prawda zaczynają mieć problem z kaleczeniem akcentu i języka przez coraz większe ilości mniejszości ale to jest zupełnie inny temat.

Nie każdy może sobie pozwolić na podróże edukacyjne. Pozostałbym przy filmie :P

f.png

Opublikowano

Komunikacja jest praktyką więc jakieś chaty bądź gry, oprócz tego filmy angielskie napisy lub polskie napisy i po angielsku. Do tego jest taka aplikacja na telefon, na obrazku jest chyba zielona sowa. Oprócz tego może instaling.

Opublikowano

Słówka, słówka i jeszcze raz słówka. Przeczytaj jakąś książkę, czegoś nie wiesz = używaj translatora. Jak twój zasób słów jest dobry, słuchaj piosenki i staraj je sobie tłumaczyć i sprawdzaj czy dobrze to zrobiłeś. Z czasem oglądaj filmy, a potem musiałbyś z kimś gadać po angielsku.

Opublikowano

poprzylepiaj sobie karteczki z angielskimi nazwami do przedmiotow w domu i staraj sie mowic tylko w jezyku angielskim, mysl po angielsku, ogladaj filmiki na yt gdzie ludzie mowia po angielsku, zzyj sie z tym i jakos wtedy lepiej to bedziesz przyswajac

Opublikowano

Niecałe pół roku temu przeprowadziłem się na studia do Anglii i powiem Ci, że poziom nauczania w szkole nie jest jakiś tragiczny, ale wiadomo, nie wszystko jest potrzebne i szkoła moim zdaniem przykłada uwagę na coś co ma mniejsze znaczenie. W moim liceum większość czasu spędzało się na nauce czasów i różnych konstrukcji, które nie powiem, są potrzebne, ale jak rozmawiam z anglikami to nawet jak użyję złego czasu, to w większości przypadków oni tego nawet nie zauważają a już na pewno nie robią z tego problemu. Wiadomo, bez nauki słówek nic nie zrobisz więc dużo ich się próbuj uczyć. Ale mimo wszystko moim zdaniem ważniejsze jest samo osłuchanie. Nawet jeśli znasz słówka, to możesz się nie dogadać z kimś bo po prostu nie rozróżniasz słów które ktoś do Ciebie mówi (mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi xD) nie raz poległem przy bardzo prostych zdaniach, bo po prostu ktoś mówił niewyraźnie. Dlatego moim zdaniem najlepiej zacząć od osłuchania poprzez oglądanie filmów po angielsku z ANGIELSKIMI napisami i w między czasie oczywiście słówka :)

1363095337-U286162.png
Opublikowano

Niecałe pół roku temu przeprowadziłem się na studia do Anglii i powiem Ci, że poziom nauczania w szkole nie jest jakiś tragiczny, ale wiadomo, nie wszystko jest potrzebne i szkoła moim zdaniem przykłada uwagę na coś co ma mniejsze znaczenie. W moim liceum większość czasu spędzało się na nauce czasów i różnych konstrukcji, które nie powiem, są potrzebne, ale jak rozmawiam z anglikami to nawet jak użyję złego czasu, to w większości przypadków oni tego nawet nie zauważają a już na pewno nie robią z tego problemu. Wiadomo, bez nauki słówek nic nie zrobisz więc dużo ich się próbuj uczyć. Ale mimo wszystko moim zdaniem ważniejsze jest samo osłuchanie. Nawet jeśli znasz słówka, to możesz się nie dogadać z kimś bo po prostu nie rozróżniasz słów które ktoś do Ciebie mówi (mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi xD) nie raz poległem przy bardzo prostych zdaniach, bo po prostu ktoś mówił niewyraźnie. Dlatego moim zdaniem najlepiej zacząć od osłuchania poprzez oglądanie filmów po angielsku z ANGIELSKIMI napisami i w między czasie oczywiście słówka :)

super

masz jakies filmiki z napisami?

polecasz cos?

2ref

Opublikowano

Apropo gier mmo- potwierdzam. Ostatnio zacząłem gadać z takim jednym- on chce się nauczyc polskiego, a ja angielskiego - więc jednego dnia rozmawiamy po polsku A drugiego po angielsku. Pomaga. Po takiej kilkudziesiecio minutowej rozmowie zaczynam myśleć po angielsku ;)

Opublikowano

Gry,gry,gry i jeszcze raz gry, nigdzie tak z*********e się nie nauczysz angielskiego jak w grach, po jakimś czasie samo ci to wejdzie i będziesz rozumiał po angielsku i poprawnie używał wyrazów. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Graj w gry , CS i inne tego typu bardzo szkolą

Szkolą , ale nic więcej typu "ruskie shut the fu** up".

Jeżeli komuś na prawdę zależy na angielskim , to najlepszym sposobem na naukę jest kurs supermemo. Co prawda płatny (tani) jak na możliwość tak ogromnego zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...