Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Deep.

Przemoc.  

45 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy byłeś/aś świadkiem przemocy w szkole i jej okolicy ?

• Tak, byłem/am świadkiem przemocy w szkole i jej okolicy.
      43
    • Nie, nie byłem/am świadkiem przemocy w szkole i jej okolicy.
      1
    • Niestety, ale nie pamiętam czy byłem/am świadkiem przemocy w szkole i jej okolicy.
      1
  2. 2. Czy według Ciebie, jeżeli ktoś jest bity to na to zasłużył ?

• Oczywiście, że tak !
      3
    • Oczywiście, że nie !
      24
    • Jeżeli zasłużył to czemu nie ?
      18
  3. 3. Czy reagujesz na przemoc wobec innych (np. twoich rówieśników) ?

• Oczywiście, że tak !
      32
    • Oczywiście, że nie !
      13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

------------------------------------------------------------------

Witam Szanowną Administrację, Hejterów i Hejterki oraz was – Użytkowników MPCForum.pl !

W mojej dzisiejszej wypowiedzi chciałbym z wami porozmawiać na temat przemocy fizycznej oraz psychicznej. Chciałbym wam udzielić odpowiedzi na poniższe pytania:

Ø  Co to w ogóle jest przemoc ?

Ø  Czym różni się agresja od przemocy ?

Ø  Która z przemocy boli bardziej – fizyczna czy fizyczna ?

Ø  Oraz na wiele innych pytań !

Dobrze, więc nie ma na co zwlekać ! Zabierajmy się do roboty ! :)

Na samym początku mojej wypowiedzi chciałbym, abyśmy sobie uświadomili co to jest tak naprawdę przemoc ? Krótko mówią przemoc jest to wywieranie wpływu na proces myślowy, zachowanie lub stan fizyczny danej osoby, pomimo braku przyzwolenia tej osoby na taki wpływ, przy czym wyróżnia się dwa zjawiska : przemoc fizyczną oraz przemoc psychiczną.

Dobrze, odpowiedzieliśmy sobie dopiero na pierwsze pytanie, ale czym się różni agresja od przemocy ? Przedstawię wam to w postaci tabelki niżej.

slide_8.jpg

Krótko mówiąc agresja = równość sił, przemoc = przewaga sił na korzyść jednego.

Dobrze udało nam się ustalić odpowiedź na drugie pytanie. Teraz czas przyszedł na dość ważne pytanie. Co boli bardziej - przemoc fizyczna czy przemoc psychiczna ?

Na to pytanie odpowiem wam przytaczając krótki tytuł artykuł z Polskiego Radia.

Tytuł artykułu brzmiał następująco : Przemoc w szkole - "Ta nie fizyczna boli bardziej".Z analiz Instytutu Badań Edukacyjnych wynika, że 10 proc. uczniów jest dręczonych, 2 proc. nawet codziennie. Najwięcej agresji jest w szkołach podstawowych. W gimnazjach problemem jest przemoc elektroniczna.

Powoli zbliżamy się do końca mojej wypowiedzi, ale jeszcze żebyście poczuli troszkę tego co boli te osoby … Po prostu chciałbym, abyście to obejrzeli i przeczytali.„ Dla wszystkich cwaniaczków, którzy znęcają się nad słabszymi : Dziewczyna, którą nazwałeś „suką” przy całej klasie jest dziewicą.Chłopiec, którego wyzywałeś od „p****ów” właśnie popełnił samobójstwo – powiesił się.Innych chłopak, którego nazwałeś „cieniasem” pracuje po szkole, aby zapewnić byt swojej biednej rodzinie. Dziewczyna, którą popchnąłeś na schodach jest maltretowana przez ojca.Dziewczyna, którą nazwałeś grubaską głodzi się teraz całymi dniami.Starszy mężczyzna, z którego się śmiałeś, bo miał blizny na twarzy walczył kiedyś o wolność twojego narodu.Chłopiec, z którego się śmiałeś, bo płakał na korytarzu dowiedział się, że jego matka właśnie umiera. I co cwaniaczku ? Myślisz, że wszystko wiesz ? Gówno wiesz ! Takich historii jest tysiące ! Nie gódźmy się na przemoc w szkołach i poza nimi ! ”~ Wiedza Bezużyteczna.

gallery545d16edb17707.73053277.jpeg

1308934861_by_Darena_600.jpg

000461TWBE25KGLN-C116-F4.jpg

sl22.jpg

Na koniec piosenka dwóch chłopców, która podbiła moje serce (piosenka zaczyna się od 2:35, ale polecam obejrzeć całe) – piosenka opowiada o tym, co jeden z tych chłopców przeżywał w szkole.

https://www.youtube.com/watch?v=3UAAmvBAaUo

Dobrze zbliżyliśmy się już do końca. Na koniec zostawiam wam ankietę. Za wypełnienie jej serdecznie dziękuję.

Zachęcam do gorącej dyskusji pod owym postem. 

Dziękuję za przeczytanie i obejrzenie !

Źródła :

WiedzaBezużyteczna.pl

YouTube.com

Google.pl

Stworzone dla MPCForum.pl przez Użytkownika – Deep.

Opublikowano

"Czy według Ciebie, jeżeli ktoś jest bity to na to zasłużył ?"

Oczywiście, że bywa różnie.

Czcionka słaba imo. I czemu te spacje przed wykrzyknikami i znakami zapytania :C

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Ankieta jakaś taka dziwna, pytanie 2 nie jest dobrze sprecyzowane.

Na ogół przeczytałem kawałkami, ale jak zobaczyłem ten fragment:

Chłopiec, którego wyzywałeś od „p****ów” właśnie popełnił samobójstwo – powiesił się.

Moim zdaniem, to jest tak zwana selekcja naturalna - jak ktoś nie potrafi sobie poradzić z problemami jak normalny człowiek i wybiera łatwiejszą drogę, to niech spierdala.

A jeśli chodzi o samą przemoc - jak ktoś zasługuje na to, żeby dostać w twarz, to powinien dostać, tyle.

@Edit

~ Wiedza Bezużyteczna.

iWKad22.jpg

Opublikowano

To chyba norma że czasami się wpiernicz dostanie od starszego jak się mu zajdzie za skórę ;) a to że ktoś kogoś zwyzywa to puścić koło nosa :P

Tak odnośnie tego 'spier*' to ciekawe że nikt nigdy wam tak w sql nie powiedział :)

Moim zdaniem, to jest tak zwana selekcja naturalna - jak ktoś nie potrafi sobie poradzić z problemami jak normalny człowiek i wybiera łatwiejszą drogę, to niech spierdala.

Popieram

Demotywatory

iWKad22.jpg

Również popieram hehe

Darmowe kody na 20% zniżki (WWW, VPS and MC) na lvlup.pro

Szczegóły discord: xVendrome#6074 / PW

Opublikowano

2QAqFv6.png

ogólnie doceniam ten post dzięki postarałeś się, daje solidne 5/7 ale wydaje mi się ze to złe miejsce do wrzucania tego typu rzeczy bo po pierwsze mija się z celem, tutaj przemoc już została użyta #kmwtw a po drugie przerażająca większość młodszych użytkowników nie zrozumie i przed wszystkim nie doceni wartości takiego tematu, nie żebym to w jakikolwiek sposób krytykował, tak po prostu jest.

Wydaje mi się ze w obecnej dobie gdzie wszelkie problemy wydają się być nad wyraz wyolbrzymione nawet błahostka może zostać uznana za skrajną przemoc i myślę że tutaj większą niż normalnie gra rolę społeczeństwo które jest już coraz bardziej zdemoralizowane, zdeprawowane co z kolei stawia nas przed kolejną konkluzją gdzie jeśli nie możesz otrzymać pomocy od kogoś innego lub ktoś inny nie jest w stanie pomóc wtedy przemoc agresja wobec naszej osoby lub jakiekolwiek inne tego typu zachowania staja się naszym indywidualnym problemem i naszym zadaniem jako jednostki jest sobie z tym poradzić. Od razu zaznaczam ze poradzić nie oznacza przystosować, zaakceptować. To my mamy największy wpływ na to jak odbieramy rzeczywistosc i to co wokól nas jest i to my sami budujemy sobie nas własny świat, jeśli pozostawimy to w rękach innych osób to potem jest jak jest.

Wojciech wcześniej napisał że wychowanie bezstresowe nie działa, absolutnie się z nim zgadzam. Mnie osobiście rodzice nie bili nie straszyli, ja po prostu wiedziałem że jeśli się źle zachowam, albo patrząc po dzisiejszych nastolatkach, jak chociażby przeklnę to dostane wpierdol i to wcale nie od ojca. Kumpel by mi wpuścił wpierdol za to ze się tak wyrażam. a potem sąsiad. Ale to już jest kwestia wychowania, obowiązek rodziców aby przystosować dzieci do życia, aby ich nauczyć jak powinno się reagować.

Ale czego my oczekujemy, przecież za jakiś czas rodzice się z dzieciakami będą bawić w piaskownicach bo w podstawówkach zaczną się chędożyć.

Opublikowano

Bezstresowe wychowanie nie działa. Rodzice mają być "skurwysynami" żebyś wyszedł na ludzi. 

Lecz się. Jeżeli rodzic ma odpowiednią wiedzę na temat wychowania, to w życiu nie będzie musiał podnieść nawet palca u stopy na dziecko, co dopiero ręki. ;)

Od najmłodszych lat trzeba wpajać dziecku pewne zasady i wartości, którymi ma się kierować, być konkretnym w swoich poleceniach i uwierz mi, że wyjdzie "na ludzi". Oczywiście nie licząc przypadków faktycznie trudnych charakterów, ale każdy taki "trudny charakter" ma jakiś powód do rozpoczęcia picia, ćpania czy czegokolwiek innego. Być może zbyt mała uwaga rodziców? W takich sytuacjach też bicie, klapsy czy cokolwiek innego nie pomoże. 

P.S. Rodzicem się jest do 13-ego roku życia. Potem możesz być już tylko przyjacielem dziecka. W takim wieku i tak zrobi swoje. :)

Co do tematu - w poprzedniej szkole byłem wielokrotnie, w tej do której chodzę aktualnie nie. Jest taka społeczność, że rzadko dochodzi nawet do jakichś większych kłótni, wyzwisk itd.

5465845486.png

Opublikowano

Odpowiadając na ankietę.

Tak, byłem świadkiem przemocy w szkole.

Uważam, że gdy ktoś zasłużył, to nie ma w tym nic złego aby go ukarać... również fizycznie.

W podstawówce nie reagowałem na przemoc - byłem za mały. W liceum jakoś zobojętniałem. Aktualnie rzadko zdarza mi się reagować, bo rzadko jestem świadkiem takich sytuacji.

Przemoc w domu nie powinna być regułą. Nie może jednak być tak, abym nie mógł dać klapsa w dupę swojemu dziecku. Dziecko musi się nauczyć pewnych reguł gry i tego, że za niektóre rzeczy ponosi się konsekwencje. Lepiej ja teraz niż ktoś z nożem później.

Wojciech wyżej poruszył temat bezstresowego wychowania. Takie wychowanie jest największym debilizmem świata. Trzeba dziecko nauczyć radzenia sobie ze stresem, bo wyrośnie z niego emociota albo jakiś inny fan social justice.

Sam kilka razy w szkole miałem okazję brać udział w solówach, gdy ktoś przesadzał z nieśmiesznymi żartami. Zdarzyło mi się wygrać i przegrać, ale żarty już się wtedy kończyły.

@Risen.

Rodzicem jest się ciągle. Jakby moja córka brała się za ćpanie, to nie dałbym jej klapsa, ale wysłał na boot camp, żeby dali jej tam porządnie popalić, a nie cmoknął w dupkę.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

No było się świadkiem i to niejednokrotnie od podstawówki po licbazę. Nie reagowałem bo nikt nie reagował a spora większość wręcz się dobrze bawiła. W 90% przypadków byłą to przemoc psychiczna dlatego pewnie nikt sie tym nie przejmował no bo jak się krew nie polała to się nic nie dzieje... Dziś bym zareagował, może nie bezpośrednio ale zgłaszając zaistniałe incydenty do odpowiednich osób.

Cyrk.png

Opublikowano

Sam stosowałem przemoc psychiczną wobec niektórych jak byłem młodszy (gimnazjum), byłem naprawdę głupi.

Widziałem jak inni stosują ją i nic sobie z tego nie robiłem.

Dzieci czasem naprawdę nie rozumieją, że głupie słowa mogą wprowadzić człowieka w kompleksy a potem nawet i samobójstwo.

PS: Czcionka mi się kompletnie nie podoba i słabo się czyta.

VNp6c2U.png

Opublikowano

Jeszcze tak tematycznie cd. samobójstwa:

zE2E3vc.png

ale mnie takie pierdolenie wkuriwa, gościu jak typ chce popełnić samobójstwo to ma do tego powody, z twojej perspektywy nie ma nic do stracenia, może przeżyć tyle fajnych rzeczy, ale samobójca zwykle ma to w pizdzie i chce tylko zdechnąć 

23d5997a573e9.jpg

Opublikowano

ale mnie takie pierdolenie wkuriwa, gościu jak typ chce popełnić samobójstwo to ma do tego powody, z twojej perspektywy nie ma nic do stracenia, może przeżyć tyle fajnych rzeczy, ale samobójca zwykle ma to w pizdzie i chce tylko zdechnąć

A co ma samobójca do stracenia? Skoro chce się zabić, to ma w dupie wszystko, może równie dobrze gdzieś wyjechać, zamiast się zabijać.

Opublikowano

A co ma samobójca do stracenia? Skoro chce się zabić, to ma w dupie wszystko, może równie dobrze gdzieś wyjechać, zamiast się zabijać.

Może, ale ludzie z depresją nie patrzą na to w ten sposób, że jak chce się zabić to równie dobrze może wyjechać z kraju na przygody itp.

VNp6c2U.png

Opublikowano

no przecież ci to tłumacze, że samobójca ma wyjebane w ten świat rozumiesz to ? to nie jest tak że musię coś przykrego przydarzyło, i wyjeżdża na przygode bo i tak nie ma nic do stracenia bo chce sie wychuśtać, on poprostu chce umrzeć. Mowa czywiście o prawilnych samobójach a nie atencyjnych kurwach xDD

23d5997a573e9.jpg

Opublikowano

Samobójcy to najwięksi tchórze i tyle. Najbardziej bawią mnie informacje, że ktoś próbował się zabić i mu nie wyszło xD jak można nie umieć się zabić? :D

Cyrk.png

Opublikowano

Jeszcze tak tematycznie cd. samobójstwa:zE2E3vc.png

Rada w stylu - masz raka? Weź wyzdrowiej, co będziesz chorował i marnował życie.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Lecz się. Jeżeli rodzic ma odpowiednią wiedzę na temat wychowania, to w życiu nie będzie musiał podnieść nawet palca u stopy na dziecko, co dopiero ręki. ;)

Od najmłodszych lat trzeba wpajać dziecku pewne zasady i wartości, którymi ma się kierować, być konkretnym w swoich poleceniach i uwierz mi, że wyjdzie "na ludzi". Oczywiście nie licząc przypadków faktycznie trudnych charakterów, ale każdy taki "trudny charakter" ma jakiś powód do rozpoczęcia picia, ćpania czy czegokolwiek innego. Być może zbyt mała uwaga rodziców? W takich sytuacjach też bicie, klapsy czy cokolwiek innego nie pomoże. 

P.S. Rodzicem się jest do 13-ego roku życia. Potem możesz być już tylko przyjacielem dziecka. W takim wieku i tak zrobi swoje. :)

Co do tematu - w poprzedniej szkole byłem wielokrotnie, w tej do której chodzę aktualnie nie. Jest taka społeczność, że rzadko dochodzi nawet do jakichś większych kłótni, wyzwisk itd.

Właśnie to widać....

Deus vult

Opublikowano

Rodzicem jest się przez całe życie.

Opublikowano

Tyle, że samobójcy to nie ludzie, którzy powiedzieli sobie "oho, dziś chcę umrzeć" tylko osoby wyniszczone długotrwałą walką z samym sobą, pozostające w głębokiej depresji (Pomijając przypadki "szczególne"). I gdybyś wiedział czym naprawdę jest depresja to wiedziałbyś, że samobójca nie zrobi żadnej z tych rzeczy z twojego posta. Dlaczego? Bo nie widzi w nich sensu i przez swoją chorobę nie potrafi odczuwać radości ani ekscytacji.

Tyle, że samobójcy to nie ludzie, którzy powiedzieli sobie "oho, dziś chcę umrzeć" tylko osoby wyniszczone długotrwałą walką z samym sobą, pozostające w głębokiej depresji (Pomijając przypadki "szczególne"). I gdybyś wiedział czym naprawdę jest depresja to wiedziałbyś, że samobójca nie zrobi żadnej z tych rzeczy z twojego posta. Dlaczego? Bo nie widzi w nich sensu i przez swoją chorobę nie potrafi odczuwać radości ani ekscytacji.

Samobójcy to najwięksi tchórze i tyle. Najbardziej bawią mnie informacje, że ktoś próbował się zabić i mu nie wyszło xD jak można nie umieć się zabić? :D

Gdybyś wiedział jak działa depresja, a nie z podejściem typowego ojca Janusza ("No co ty taki smutny synek? Idź pograj w piłkę") to zmieniłbyś zdanie, ignorancie.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Rada w stylu - masz raka? Weź wyzdrowiej, co będziesz chorował i marnował życie.

Nie, rada w stylu - masz raka? Wykorzystaj to, zamiast nad tym ubolewać i płakać po nocach.

@Edit

wywaliło 3x, lol

Opublikowano

Gdybyś wiedział jak działa depresja, a nie z podejściem typowego ojca Janusza ("No co ty taki smutny synek? Idź pograj w piłkę") to zmieniłbyś zdanie, ignorancie.

Ja jestem ignorantem? To nie ja ładuje się pod pociągi i rujnuje życie maszynistów i to nie ja odbieram sobie życie mając wszystko do koło w dupie a w szczególności rodzinę która to odchoruje. To są właśnie ignoranci i egoiści. Weź pomyśl czasem co piszesz bo jakiekolwiek tłumaczenie odbierania sobie życia jest co najmniej smutne.

Cyrk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...