Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ćwiczenia z zakresu projektowania gier

Czy byłbyś chętny/a?  

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy byłbyś chętny/a?

• tak
      21
    • nie
      1
    • zależy w komentarzu powiedz od czego
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

9121314534876411387406.jpeg

Gra: Subway Surfers

Pisałem z pamięci, dawno w to nie grałem, mogłem coś pominąć.

Niestety z przyczyn osobistych nie będę mógł być na TS, mogę poprosić o dodatkową wersję pisaną w formie posta na blogu?

Opublikowano

Możliwe, że nagramy jakiegoś live streama i później zmontujemy to w jakiś sensowny film.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

niestety po testach moje łącze nie poradzi sobie ze streamem. Bez obrazu nie ma ta lekcja większego sensu. Jeśli jednak ktoś chciałby porozmawiać na TS na luźniejszej stopie o projektowaniu ciągle zapraszam na TS - adres na moim blogu.

Opublikowano

Jestem chętny :)

Ogólnie to z 17 chętnych na TS przyszedłem tylko ja i @jimmyblack. Tak się składa, że ani jimmy nie potrzebuje wiedzieć za dużo o programowaniu, ani ja za wiele o projektowaniu. Dobrymi chęciami to piekło jest bruko wane. 

Opublikowano

Chłopaki chętnie bym z wami pogadał, bo to ciekawy temat, ale niestety nie śledziłem bloga i nie wiedziałem o jakimkolwiek spotkaniu, a po za tym  mamy przełom stycznia i lutego i jest sesja.

Opublikowano

Bardzo świetny pomysł. Aktualnie myślę nad postawieniem nowego serwera metin2 i strasznie by mi pomogło to ;) Jak najbardziej jestem chętny wziąść udział w tych zajęciach 

Opublikowano

9121314534876411387406.jpeg

Gra: Subway Surfers

Pisałem z pamięci, dawno w to nie grałem, mogłem coś pominąć.

Niestety z przyczyn osobistych nie będę mógł być na TS, mogę poprosić o dodatkową wersję pisaną w formie posta na blogu?

Rozbij to sobie na dwie proste maszyny stanów: pas i poruszanie się. Twoje obecne rozwiązanie wygląda na bardzo skomplikowane, a w takich skomplikowanych bardzo łatwo o błąd, który u ciebie oczywiście się pojawił. Wychodzi na to, że nie możesz turlać się po lewym pasie.

Maszyn stanów możesz mieć wiele, to co się aktualnie dzieje np z postacią w grze nie musi być określone jednym parametrem, a tak by wychodziło u ciebie. Kilka maszyn n-stanowych stworzy ci przestrzeń stanów.

Opublikowano

Rozbij to sobie na dwie proste maszyny stanów: pas i poruszanie się. Twoje obecne rozwiązanie wygląda na bardzo skomplikowane, a w takich skomplikowanych bardzo łatwo o błąd, który u ciebie oczywiście się pojawił. Wychodzi na to, że nie możesz turlać się po lewym pasie.

Maszyn stanów możesz mieć wiele, to co się aktualnie dzieje np z postacią w grze nie musi być określone jednym parametrem, a tak by wychodziło u ciebie. Kilka maszyn n-stanowych stworzy ci przestrzeń stanów.

Ehh... Myślałem, że każdy łatwo to zrozumie, no widać że się myliłem.

Lewy pas ma możliwość tutrlania sie, nie miałem miejsca na strzałkę więc ona "w domyśle" jest pomiędzy lewym górnym rogiem a prawym dolnym... @jimmyblack zrozumiał...

Opublikowano

Ja też zrozumiałem, ta strzałka była tak mało widoczna, że ją przeoczyłem.

W programowaniu i projektowaniu chodzi o to, żeby wszystko opisywać jak najprościej. U ciebie 'pas' i 'poruszanie się' są niezależne od siebie, np skakać możesz na każdym pasie, więc najbardziej logicznym jest rozbicie twojego rysunku na dwie maszyny stanów. Zrób to, porównaj obie wersje, zobaczysz co czyta się lepiej.

Idziemy dalej, wyobraź sobie, że w trakcie skoku, turlania się czy normalnego biegania, na dowolnym pasie, postać może klaskać lub nie klaskać ;) I teraz dodaj takie klaskanie do twojego schematu :) A potem dodaj klaskanie do mojej wersji, jako trzecią, niezależną maszynę stanów i porównaj złożoność.

Opublikowano

Czyżby ten temat umarł śmiercią naturalną?? Nie ma żadnych ćwiczeń, informacje o ćwiczeniach powinny się pojawiać właśnie w tym temacie, a nie na prywatnych blogach. Jeżeli się to nie zmieni, to obawiam się, że moderatorzy będą zmuszeni zamknąć ten temat na tym forum, bo stał się on jedynie reklamą jakiś tam ćwiczeń na jakimś tam blogu.

Opublikowano

Czyżby ten temat umarł śmiercią naturalną?? Nie ma żadnych ćwiczeń, informacje o ćwiczeniach powinny się pojawiać właśnie w tym temacie, a nie na prywatnych blogach. Jeżeli się to nie zmieni, to obawiam się, że moderatorzy będą zmuszeni zamknąć ten temat na tym forum, bo stał się on jedynie reklamą jakiś tam ćwiczeń na jakimś tam blogu.

I najlepiej jeszcze, żeby wszystko było za darmo i wszyscy mieli po równo, co nie?

Informacje raczej będą się pojawiać tam gdzie jimmyblack o tym zdecyduje, a jego blog jest chyba lepszym do tego miejscem niż forum, którego użytkownicy nie szanują czyjejś pracy.

gamedevmania.com

Opublikowano

To forum nie jest najlepszym miejscem do niczego. Wchodzą tutaj jedynie gimbazjanie po hacki do gier lub po jakieś gotowce, jednak jeżeli nikt z tym nic nie zrobi, to pozostanie tak bez zmian. 

Opublikowano

To powodzenia w naprawianiu świata. Pozbądź się gimbazy, żeby nie odstraszała, ściągnij wartościowych ludzi, wymień moderatorów.

Opublikowano

Nie chodzi o żadne naprawianie świata i przepędzanie gimbazy, po prostu całe to forum schodzi na poziom gimnazjalny. Niektórych działów nie da się już w inny sposób poprowadzić, ale żeby dział związany z programowaniem się nie rozwijał i nie szedł do przodu?? 

Opublikowano

A z kim ma tu iść do przodu? Kto nada kierunek? Poprowadzi? Musiał byś mieć tu najpierw kilku kompetentnych ludzi którym by się chciało to robić.I nie jakiś słomiany ogień co to dwa poradniki zrobi i na tym koniec.

Przyszedłem tu chcąc się czegoś nauczyć bo sam dopiero co zaczynam ale gimbaza i moderatorzy mnie skutecznie odstraszyli. I pewnie nie mnie jednego. Ogólnie to jak przeglądałem tematy to bardzo mało jest osób szukających wiedzy na poważnie, a tacy to i bez forum sobie poradzą. Do programowania nie jest potrzebne forum.

Opublikowano

To racja, do programowania nie jest potrzebne forum, wszystko można znaleźć w googlach lub dokumentacji językowej, natomiast jeżeli już istnieje taki dział na forum, to powinien on spełniać swoje zadanie i nie mieć programowania jedynie w nazwie.

Opublikowano

@Gamer_

@Frejus

Mam wrażenie, że troszkę tematy się wam pomyliły. Ten jest o projektowaniu, a dokładniej o ćwiczeniach o których ciągle myślę, jak wykonać je w sensowny sposób. Programowanie jest w innych tematach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...