Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Władza pragnie prześwietlić nasze życie i nasze komputery?

cola!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rząd nie planuje niczego nowego. Ustawa określa jedynie granice w ramach których służby muszą działać. Wcześniej robiły co chciały. Należy pamiętać że minister Macierewicz jest wrogiem służb toczy z nimi prywatną wojnę od lat 90.

Naprawdę sądzisz że taki człowiek dałby im dodatkowe uprawnienia? ;) Ponad to obecnie większość stron i tak współpracuje nawet jeśli prawo tego od nich nie wymaga to nikt nie chce zadzierać w władzą. Poza tym ustawa obowiązuje jedynie w przypadku serwerów na terenie Polski (ponieważ zawsze ma zastosowanie prawo kraju hostującego). Co znaczy że nie ma zastosowania do Serwisu w USA, Rosji czy Francji (OVH).

A takie petycje nic nie dadzą ponieważ PiS ma całkowitą władzę i może mieć wszystko w dupie. Jedyne co by mogło to zwalczyć to protesty na skalę Acta ale to byłby strzał w kolano bo jak mówię ustawa ogranicza służby.

A co do większości rzeczy wymienionych w opisie petycji to są one technicznie niemożliwe. Jak np. zdalny dostęp w każdej chwili do każdego komputera, tabletu, telefonu. To jest FIZYCZNIE i TECHNICZNIE niemożliwe , nawet FBI nie ma takiej techniki. Co do monitorowania łącza to Data Retention law obowiązuje w całej Uni od lat. Wystarczy używać VPN'a i po problemie. Tylko nie darmowego gówna pokroju Cyberghosta (bo te śmiecie przechowują logi) tylko mniejszych na które warto wydać te parę USD paypalem jak np. dissemble.me lub nordvpn.

Opublikowano

>miej ból dupy do PiS'u o to że wprowadzają ustawę, która pozwala Cię szpiegować

>miej równocześnie konto na facebooku, google, youtube czy innym tumblrze XDD

adwajs kodowcy i wyborcy PO i NowoczesnejPO

Opublikowano

>miej ból dupy do PiS'u o to że wprowadzają ustawę, która pozwala Cię szpiegować

w sumie kto nie ma w tych czasach konta na fb lub yt. 

Opublikowano

Jesli do tego dojdzie bede sie dniami i nocami modliw o to aby wujek putin odwiedził polske z 200 tysięczna armia 

Sądze że internauci by sobie nie dali tak zrobić,ACTA chcieli wprowadzic i co? Ciekawe jakby było z tym

79160594027661829163.png

Opublikowano

w sumie kto nie ma w tych czasach konta na fb lub yt. 

Nie zrozumiałeś mnie, chodziło mi o to, że takie osoby wyrażają się bardzo krytycznie na temat PiS'u tylko dlatego, że to jest PiS, gdyby to było PO to dałbym sobie rękę uciąć, że nic by się nie stało, wszyscy byliby cicho włącznie z mediami i byłoby społeczne przyzwolenie. Mając konta na facebooku, youtube, google czy posiadając smartfona jesteś śledzony na każdym kroku, służby gdyby chciały, mogłyby bez trudu się dobrać do informacji o Tobie, ustawa PiS w sumie jest tym samym tylko jawnie udostępnionym xD

Opublikowano

No, wyborcy PO już o acta zapomnieli hahaha.

Admin Cienia
Opublikowano

@cola! faktycznie wierzysz w takie brednie i szukanie marnej sensacji w necie? Władza odwalała rożne numery, ale nie warto dać się zwariować dziennikarskiej przesadzie.

1294477714-U1.png

Opublikowano

O tak, "Rok 1984" motzno, inwigilacja tak bardzo :lenny: . Ludzie, sensacja sensacją ale odrobinę oleju w głowie to trzeba mieć. Na obecne czasy pełna inwigilacja jest niemożliwa, już wyobrażam sobie jak bagiety pukają do domu kolesia który w komentarzach na interii naśmiewał się z Dudy.

Opublikowano

O tak, "Rok 1984" motzno, inwigilacja tak bardzo :lenny: . Ludzie, sensacja sensacją ale odrobinę oleju w głowie to trzeba mieć. Na obecne czasy pełna inwigilacja jest niemożliwa, już wyobrażam sobie jak bagiety pukają do domu kolesia który w komentarzach na interii naśmiewał się z Dudy.

Nie śmieszkuj z Dudeła bo 13 kul w tył głowy xD

Ogólnie Duda dobry prezydent, lepszy niż gajowy, nie wiem co ten gorszy sort (elita Polskiego intelektualizmu jak to się określają) ma do niego.

Opublikowano

wiadomo, ze od zawsze każdy sprawujący władze rząd chce mieć jak największą inwigilacje, daje im to w końcu największe pole manewru i bezpieczeństwo, tyle, że dla osób, które są nią objęte jest to c*****e. jeśli niektórzy z was widzieli, ile można hajsu w necie zarobić to wiecie o czym mówie. Coś takiego jak opisane w tym artykule, który na szybko przeczytałem nie dość, że nie jest raczej realne do zrealizowania pod względem technicznym to mało tego za dużo osób by na tym straciło, więc reasumując nie ma to szans wejść w życie, spokojnie ^^.

Opublikowano

Ja tam o inwigilację się nie boję, do mojego sprzętu nic nie wejdzie.

A w razie "kontroli" mam najlepsze narzędzie do bezpowrotnego kasowania danych :)

foto_add-3979.jpg

arijh2.jpg

Opublikowano

Ja tam o inwigilację się nie boję, do mojego sprzętu nic nie wejdzie.

A w razie "kontroli" mam najlepsze narzędzie do bezpowrotnego kasowania danych :)

foto_add-3979.jpg

do mojego także, ale nie rozumiem czemu chcesz rozpierdzielać komputer. ja to bym zaszyfrował partycję albo złożył drugi komputer działający gdzieś w ukryciu z wymogiem podłączenia pod odpowiedni port, login hasło itp. coś na zasadzie FTP z ukrytą fizycznie maszyną działający na localhoście

Opublikowano

do mojego także, ale nie rozumiem czemu chcesz rozpierdzielać komputer. ja to bym zaszyfrował partycję albo złożył drugi komputer działający gdzieś w ukryciu z wymogiem podłączenia pod odpowiedni port, login hasło itp. coś na zasadzie FTP z ukrytą fizycznie maszyną działający na localhoście

Każdy szyfr można złamać, a potrzaskany na kawałki sprzęt nie poskładają, po za tym już od dłuższego czasu noszę się z zamiarem wymiany sprzętu (no i dodajmy, że jestem też nieco stukniętym człowiekiem)

arijh2.jpg

Opublikowano

Jesli do tego dojdzie bede sie dniami i nocami modliw o to aby wujek putin odwiedził polske z 200 tysięczna armia 

No to już wiemy kto ma coś do ukrycia.  :)

Moim zdaniem to nic złego. Nie jestem żadnym kryminalistom żeby robić z tego panikę jak Panowie wyżej.  :v Śmiało mogą zobaczyć moje statystyki w GTA V czy ETS 2, śmiało mogą również zobaczyć oceny na librusie może zaoferują jakieś korepetycję.  :yay:

Opublikowano

Każdy szyfr można złamać, a potrzaskany na kawałki sprzęt nie poskładają, po za tym już od dłuższego czasu noszę się z zamiarem wymiany sprzętu (no i dodajmy, że jestem też nieco stukniętym człowiekiem)

ze szczątków uszkodzonego fizycznie hdd idzie bez problemu odzyskać większość danych. szyft można złamać, jednak to hash stawia większy problem. są takie, które łamie się tak szybko jak szyfr a są takie, których nie złamie w tym stuleciu połączone ze sobą serwerownie wszystkich firm świata

No to już wiemy kto ma coś do ukrycia.  :)

Moim zdaniem to nic złego. Nie jestem żadnym kryminalistom żeby robić z tego panikę jak Panowie wyżej.  :v Śmiało mogą zobaczyć moje statystyki w GTA V czy ETS 2, śmiało mogą również zobaczyć oceny na librusie może zaoferują jakieś korepetycję.  :yay:

odpowiadam tylko na post @lazarus.1988

Opublikowano

Nie śmieszkuj z Dudeła bo 13 kul w tył głowy xD

Ogólnie Duda dobry prezydent, lepszy niż gajowy, nie wiem co ten gorszy sort (elita Polskiego intelektualizmu jak to się określają) ma do niego.

mowili-ze-z-tych-smieszkow-nic-nie-bedzi

Tak sie sracie jakby władza miała cel w robieniu ustawy do przeglądania wiadomości ze zdjęciami susiaków randomów z internetów xDDD

Opublikowano

ze szczątków uszkodzonego fizycznie hdd idzie bez problemu odzyskać większość danych. szyft można złamać, jednak to hash stawia większy problem. są takie, które łamie się tak szybko jak szyfr a są takie, których nie złamie w tym stuleciu połączone ze sobą serwerownie wszystkich firm świata

Po pierwsze: szyfrowanie AES-Twofish-Serpent (czyli potrójne) takie jak w popularnym truecryptcie 7.1a, każde z tych protokołów jest obecnie nie złamane nawet przez FBI (zgodnie z informacjami snowdena oraz wpisami złapanych hakerów na których nie znaleziono dowodów) a więc jak łatwo się domyślić dla naszej policji jest tym bardziej nie do złamania. A inwigilacja służb polega na monitorowaniu łącza a nie komputera jako takiego bo to bez fizycznego przeszukania jest niemożliwe.
Opublikowano

Po pierwsze: szyfrowanie AES-Twofish-Serpent (czyli potrójne) takie jak w popularnym truecryptcie 7.1a, każde z tych protokołów jest obecnie nie złamane nawet przez FBI (zgodnie z informacjami snowdena oraz wpisami złapanych hakerów na których nie znaleziono dowodów) a więc jak łatwo się domyślić dla naszej policji jest tym bardziej nie do złamania. A inwigilacja służb polega na monitorowaniu łącza a nie komputera jako takiego bo to bez fizycznego przeszukania jest niemożliwe.

Jeszcze chwila i komputery kwantowe będą łamać każdy szyfr komputerowy w jednym momencie. Jedynym zabezpieczeniem jest kryptografia kwantowa czyli jeśli ktoś próbuje podsłuchiwać itd informacja jest niszczona. 

Deus vult

Opublikowano

Naprawdę... weźcie maść na ból pupy... Ja jestem za tym żeby taka inwigilacja była. Nie wiem czy panowie wyżej @noIP , @Wojciech.. są seryjnymi mordercami albo prowadzą podwójne życie, że tak się tego obawiają. Zresztą... skończy się to jak ACTA. Zapaleni gracze wyjdą na ulice z maskami z PAYDAYA i będą wariować czyt. ośmieszać się.

Opublikowano

Naprawdę... weźcie maść na ból pupy... Ja jestem za tym żeby taka inwigilacja była. Nie wiem czy panowie wyżej @noIP , @Wojciech.. są seryjnymi mordercami albo prowadzą podwójne życie, że tak się tego obawiają. Zresztą... skończy się to jak ACTA. Zapaleni gracze wyjdą na ulice z maskami z PAYDAYA i będą wariować czyt. ośmieszać się.

Oh czyżbyś miał orginalnego WinRara?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...