Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Studio deweloperskie, rekrutacja, koncepcje, plany na przyszłość.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zamierzam założyć studio deweloperskie, a czołowym projektem ma być właśnie Action RPG w czasach średniowiecza. Co do fabuły to napiszę później. Z racji że chcę to studio założyć pod nazwą bliżej nie określoną, byłbym głównymn projektantem, reżyserem i zajął bym się integracją teamu a także marketingiem. Doświadczenie mam w małych projektach. Na początku praca a raczej zabawa przy tworzeniu koncepcji na grę była by bezinteresowna. Oczywiście w przyszłości kiedy rozpoczeły by się już prace na silniku gry jakim byłby CryEngine 3 przy ścisłej współpracy z Crytkiem, praca byłaby płatna jak każda inna stawki do uzgodnienia. Zakup lub wynajem budynku darmowy nie jest, ale pieniądze zbieralibyśmy na kickstarterze. Lokacja - Śląsk. Jak wspominałem na początku potrzebni są "concept arci" wraz z rysunkami itd. Dopiero po zakupie, wynajmie studia rozpoczelibyśmy prawdziwą pracę nad grą. Oczywiście nie jest pewnym kiedy zaczniemy pracę i czy CE3 nie będzie już wtedy przestarzałym silnikiem, wszystko zależy od budżetu i od ludzi. Mam tylko nadzieję że zbierzemy fajną ekipę Emotikon wink zainteresowani niech się udzielają i udostępniają fakt że szyszuPL cośb planuje.

Co do samej gry - mam już dużą część rozpisaną. Na wiosnę zajmę się scenariuszem. Gra będzie pierwotnie miała miejsce w nie powstałej jeszcze Polsce. W roku pańskim 948 i będzie nawiązywać do legend z powstaniem naszego narodu. Będzie to dzieło patriotyczne! Gra będzie na pewno serią i jeżeli na rynek wyjdzie 1 część wyjdą też 2 kolejne tylko w późniejszym średniowieczu, chciałbym uwiecznić choćby Bitwę pod Grunwaldem, hołd Pruski, odsiecz Wiedeńską i nawet rozbiory. Byłaby to seria gier. Mechaniką nawiązywałaby mocno do Kingdom Come: Deliverence czy Mount and Blade. Więcej info. niebawem. Zakaz kopiowania pomysłu pod swój interes i korzystanie z niego włącznie, zostawcie to nam. Emotikon wink

Dla przypomnienia na ten moment ... Jeżeli chcesz związać swoją przyszłość z światem gier i znasz się na rzeczy zgłoś się..lepiej w przyszłości nie żałować że się czegoś nie zrobiło. Emotikon wink

Prosiłbym jeszcze administrację o założenie do tej koncepcji osobnego działu na forum i nadanie mi praw moderatora na nim.

Informacje dot. postępów itd. dopoóki nie będziemy mieli strony internetowej lub chociaż działu na forum zamieszczane będą tutaj!

I jeszcze raz proszę o rozgłośnienie sprawy. Pozdrawiam!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aktualizacja #1

WYBRAŁEM CZAS AKCJI JAKO XV WIEK

Kreacja bohatera - 
-XV WIEK 1402 r. - Główny bohater Racibor waleczny rycerz-samotnik króla Jagiełły. Był na każde zawołanie Króla. Ten często namawiał go aby osiadł się na Wawelu,a nawet proponował mu własny zamek, ten jednak odmawiał. Ludzie myśleli że to taki szlachetny rycerz, odmawia królowi wielkiego zamku?? A on tak na prawdę miał w dupie zamki, honory interesowała go tylko siekanka i batalia. Pewnego dnia po turnieju w Krakowie Jagiełło udający się na ucztę zleca ważną misję dot. Zakonu Krzyżackiego. W czasie gry wyjaśnia jego mroczna przeszłość, a także to jak został i dlaczego jest rycerzem.

Gra dzieliła by się na AKTY, w otwartym świecie (okolice Krakowa). W nim co akt zachodziły by pewne zmiany zauważane przez gracza np. spalona wioska, zmiana pory roku (kolor liści, śnieg, zaorane pola, i wiele więcej) zmianę aktu poprzedzał by pasek ładowania tych właśnie zmian. 

Fabuła ma wiele wątków:
-Mroczna przeszłość naszego rycerza
-Wojna Korony i Zakonu

-Spór z Żyrosławem (opiszę go później)

-Możliwy wątek miłosny (nie przesadzony, ale wyważony, ciekawy i zaskakujący gracza)

Miejsce akcji:
Średniowieczny Kraków i okoliczne wioski

Zamek w Magdeburgu (zamknięty teren)

Zamek w Malborku (zamknięty teren)

Pola Grunwaldzkie (zamknięty teren, ale spory)

i kilka tajemniczych, bliżej nie zlokalizowanych miejsc.

Kładzony byłby właśnie nacisk na fabułę i zadania fabularne. Zadania poboczne byłyby dodatkiem, z wieloma smaczkami ;)

Bohater, mógłby posiadać własny oddział, jego wielkość, skład, zależała by od podjętych decyzji i pewnych umiejętności charyzmy itp. W twoim oddziale panowały by różne nastroje, nad którymi musiałbyś panować, niekiedey posuwając się nawet o zabicie spiskującego żołnierza. Po mapie podróżowały by też inne oddziały, stosunki z nimi byłyby zależne od tego jak takowe spotkanie się skończy, od rycerza mógłbyś stać się najsławniejszym polskim bandytą napadjąc karawany zmierzające lub wyjeżdzające z Krakowa. Nie zabrakło by misji skradankowych a'la HITMAN. 

​RESZTĘ DOPISZĘ PÓŹNIEJ :)

Waros RPG - Krwawy Tron 2018 PREZENTACJA MPC Forum - KLIK
sygnatura.png

SERWER OD GRACZY DLA GRACZY!

Opublikowano

Nie opisałeś fabuły, a jedynie określiłeś miejsce i czas akcji. Skąd pewność, że uda Ci się wydać serię.? Jaki budżet przewidujesz? Czy wiesz, że pomysł na grę to nie tylko fabuła i gatunek? Dodaj swoje portfolio. Czy rozmawiałeś juz z crytekem?

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Tak nie opisałem fabuły bo:
-Jeszcze nie wszystko mam do końca przemyślane.
-Szkoda by było gdyby ktoś ukradł pomysł.
Lekko nakreśliłem fabułę, lecz tak jak napisałem z czasem tutaj będę dopisywał więcej informacji!

Nie ma pewności dlatego napisałem że jeśli uda się wydać 1 część, to wtedy będę mieć pewność że uda się i 2 i nawet 3 część. Wiem że pomysł na grę to nie tylko fabuła. To wiele różnych aspektów składających się na całość. Tak, pisałem... Dowiedziałem się że chcą widzieć już nasz projekt w trakcie prac na CE3i wtedy "głębiej" porozmawiamy, napisali też że to ciekawy projekt i trzymają kciuki... Są w stanie nas nawet reklamować, ale muszą mieć twardy grunt a żey podjąć taką decyzję. Póki co poza koncepcjami, które będę tutaj i na kanale YT zamieszczał nie ma NIC. Dlatego tutaj piszę by zebrać fajną ekipę.

Co do Cryteka, po prostu mamy im pokazać że potrafimy.

sygnatura.png

Opublikowano

moje pytanie o budżet oraz o Twoje portfolio?

Myślę, że bez ujawnienia projektu nie zachęcisz nikogo do pracy za darmo... lub przyszłe możliwe zyski.

Opublikowano

Budżet na teraz? Na ten moment więcej niż 5 kafli nie jestem w stanie wyłożyć. Ale oczywiście ktoś tu ze zrozumieniem nie czyta albo nie chce czytać, ja więcej pisać nie będę to jest tylko projekt kolego i jest w fazie KONCEPCYJNEJ a nie...

sygnatura.png

Opublikowano

Chodziło mi budżet całej produkcji. Pisałeś coś o crowdfoundingu.

Ciągle też omijasz temat portfolio.

Myślę, że mógłbyś pierw rozwinąć projekt i dopiero szukać współpracowników. 

Opublikowano

PORTFOLIO: 
WŁASNE MODYFIKACJE DO WIELU GIER
GOTHIC I II NA NOWĄ BROŃ "PIEKIELNĄ"
WŁASNA MAPA ŚWIATA DO MOUNT AND BLADE WARBAND, lecz tylko na tym się skończyło
Udział przy produkcji i zarządzanie wielu serwerów, niezliczona dla mnie ilość głównie MC I CS
orientalna umiejętność  posługiwania się C++
Modelowanie 3D do modyfiakcji Rise Of Mordor to Attyli Total War.

coś by się jeszcze znalazło.

Projekt rozwinę wpadłem na niego podczas obiadu oglądając jak brat gra właśnie w Mount and Blade a ja czytałem na laptopie artykuł o Kingdoms Come :)

sygnatura.png

Opublikowano

No to poczekamy na projekt, który pozwoli zrozumieć ten pomysł. Jeśli szukasz grafików do stworzenia grafik do konceptów, to będę mógł ci polecić kogoś z tych, z którymi pracuję. Jeśli będziesz szukał pomocy z samym projektem, to zapraszam na mojego bloga.

Opublikowano

A dostanę służbowe gadżety i umowę?

tak a w pakiecie bilet w podróż kosmodromem

@jimmyblack czekajcie czekajcie, jutro dam więcej info.

sygnatura.png

Opublikowano

WYBRAŁEM CZAS AKCJI JAKO XV WIEK

Kreacja bohatera - 
-XV WIEK 1402 r. - Główny bohater Racibor waleczny rycerz-samotnik króla Jagiełły. Był na każde zawołanie Króla. Ten często namawiał go aby osiadł się na Wawelu,a nawet proponował mu własny zamek, ten jednak odmawiał. Ludzie myśleli że to taki szlachetny rycerz, odmawia królowi wielkiego zamku?? A on tak na prawdę miał w dupie zamki, honory interesowała go tylko siekanka i batalia. Pewnego dnia po turnieju w Krakowie Jagiełło udający się na ucztę zleca ważną misję dot. Zakonu Krzyżackiego. W czasie gry wyjaśnia jego mroczna przeszłość, a także to jak został i dlaczego jest rycerzem.

Gra dzieliła by się na AKTY, w otwartym świecie (okolice Krakowa). W nim co akt zachodziły by pewne zmiany zauważane przez gracza np. spalona wioska, zmiana pory roku (kolor liści, śnieg, zaorane pola, i wiele więcej) zmianę aktu poprzedzał by pasek ładowania tych właśnie zmian.

Fabuła ma wiele wątków:
-Mroczna przeszłość naszego rycerza
-Wojna Korony i Zakonu

-Spór z Żyrosławem (opiszę go później)

-Możliwy wątek miłosny (nie przesadzony, ale wyważony, ciekawy i zaskakujący gracza)

Miejsce akcji:
Średniowieczny Kraków i okoliczne wioski

Zamek w Magdeburgu (zamknięty teren)

Zamek w Malborku (zamknięty teren)

Pola Grunwaldzkie (zamknięty teren, ale spory)

i kilka tajemniczych, bliżej nie zlokalizowanych miejsc.

Kładzony byłby właśnie nacisk na fabułę i zadania fabularne. Zadania poboczne byłyby dodatkiem, z wieloma smaczkami ;)

Bohater, mógłby posiadać własny oddział, jego wielkość, skład, zależała by od podjętych decyzji i pewnych umiejętności charyzmy itp. W twoim oddziale panowały by różne nastroje, nad którymi musiałbyś panować, niekiedey posuwając się nawet o zabicie spiskującego żołnierza. Po mapie podróżowały by też inne oddziały, stosunki z nimi byłyby zależne od tego jak takowe spotkanie się skończy, od rycerza mógłbyś stać się najsławniejszym polskim bandytą napadjąc karawany zmierzające lub wyjeżdzające z Krakowa. Nie zabrakło by misji skradankowych a'la HITMAN. 

RESZTĘ DOPISZĘ PÓŹNIEJ :)

sygnatura.png

Opublikowano

Ciągle czekam na jakieś dokładniejsze opisy featursów. W jaki sposób chcesz sprawić aby fabuła była w centrum gry? Jak mają wyglądać zadania fabularne? Czy nie uważasz, że idea action RPG kłóci się z focusem na fabułę? Jeśli nie, to czemu?

Opublikowano

Oczywiście że się nie kłóci słowo action jest kluczowe - to nie będzie strzelanka, pamiętaj że nasz bohater nie jest wzorem średniowiecznego rycerza, to postać fikcyjna, będzie dużo akcji, krwi i ofiar w tym mieści się poniekąd idea w słowie action. Źle że nie wspomniałem że będzie, wręcz musi być element strategiczny, dowodzenie oddziałem - system dowodzenia podgapimy z Mount and Blade, no chyba że wymyślimy coś lepszego. Dlaczego niby się kłóci? Mam wrażenie że szukasz dziury w całym. Jest wiele gier action RPG Diablo, Skyrim nawet Wiedźmin, chłopie to są właśnie Action RPG. Mamy questa rozwiązać sprawę znikającego bydła w wioskach pod Krakowem - łatwo skojarzyć z Szefczykiem Dratewką, czyżby pod Krakowem grasował smok? ... W temacie questów mamy pole do popisu. Nie będę tutaj dawał przykładowych questów, które później umieścimy w grze - nonsens, kolego. Fabuła w centrum gry? To będzie wyzwaniem, i nadal na tym myślę... A co do wyglądu zadań fabularnych - napisałem że grę podzielimy na akty, nie wiem jeszcze ile, wszystko okaże się po napisaniu scenariusza. W każdym razie będzie to wyglądało tak:

/quest2a -> ......questy.......... ->\

quest -> decyzja                                                   KONIEC AKTU -> NOWY AKT

\quest 2b ->.......questy......... ->/

i tak drabinka questów mniej więcej będzie wyglądać w zależności od podjętych decyzji, będzie więcej "rozgałęzień" i niektóre zadania mogą się powtórzyć w ścieżkach.

sygnatura.png

Opublikowano

Zauważ, że w Diablo fabuła jest skrajnie uproszczona i jest to raczej H&S z elementami RPG. Skyrim moim zdaniem historia nie jest głównym elementem tej gry - jest nim eksploracja. Wiedźminowi udaje się sensownie opowiadać historię, ale może być to powiązane z tym, że już kiedyś czytałem Sapkowskiego i uniwersum było mi znane. Nie można pominąć tego, że jest to wielomilionowa produkcja...

Myślę, że umieszczanie przykładowego questa tutaj może Ci się opłacić. Nawet jeśli część z nas jest targetem Twojego pomysłu, niewiele to zmienia. Chodziło mi raczej o to, co rozumiesz po pojęciem zadań fabularnych. Zabij 10 wilków w wiosce X, następnie dostarcz przedmiot Y do miejsca Z aby rozwinąć linię fabularną? Ludzie mogą Ci pomóc stwierdzić, czy te rzeczy mają sens i czy mogą być ciekawe.

Czemu niektóre zadania będą się powtarzać? Jaki wpływ na grę będą miały rozgałęzienia questów? Jaki będą miały wpływ na koszt gry?

Powinieneś zacząć lubić ludzi, którzy szukają dziur. Szybko dowiesz się, że nie jest to bezcelowe. 

Opublikowano

:) zabij 10 wilków i przynieść 5 skór tak to jest świetne zadanie fabularne! na pewno chwyci za serca graczy, nie zadania fabularne ma popchnąć akcję, fabułę, wątek do przodu, dodać postaci ?doświadczenia? lub coś w tym stylu, kolego w zadania mogą się powtórzyć, spróbuje Ci wytłumaczyć, dlaczego:
- na początek przyjmujemy że historia nie będzie liniowa więc oznaczymy początek historii jako :A:
-załóżmy że jakieś wydarzenie na drodze bohatera spowoduje że będzie musiał podjąć jedną z 2 decyzji decyzję :B1: LUB :B2:
-:B1: DOPROWADZA DO TEGO ŻE SPOTYKA SWOJĄ SIOSTRĘ

-:B2: DOPROWADZA DO TEGO ŻE SPOTYKA SWOJEGO BRATA

I UWAGA, 
-w zależności od tego jaką decyzję podjął bohater (czy ma brata, czy siostrę) dostanie to samo zadanie na obu ścieżkach :B1: I :B2: np. uratowanie właśnie swojego rodzeństwa.

Rozgałęzienia będą raczej miały minimalny, ale dostrzegalny wpływ na rozgrywkę, łatwiej będzie je zauważyć przechodząc grę 2 raz.

nie rozumiem, co masz na myśli pisząc "koszt gry"

sygnatura.png

Opublikowano

Jeśli postać spotka w grze swojego brata lub siostrę, może mieć to teoretycznie duży impakt na grę, w zależności od ich funkcji w przyszłości. Tu właśnie wchodzi koszt gry, gdyż dla każdej z takich opcji musisz opracować oddzielną linię prowadzenia fabuły. Pisałem o tym jakieś 2 tygodnie temu na swoim blogu. Każdy dodatkowy element w grze kosztuje... przynajmniej czyjś czas.

Opublikowano

To co przedstawiłeś jest bardzo słabym przykładem fabuły nieliniowej, ponieważ podjęta decyzja nie ma znacznego wpływu na dalszą historię (chodzi o "dostanie to samo zadanie na obu ścieżkach" oraz "Rozgałęzienia będą raczej miały minimalny, ale dostrzegalny wpływ na rozgrywkę"). Co za różnica czy masz uratować brata czy siostrę? Jest to w tym przypadku mało istotny szczegół. I uwierz mi, że nie jest to rodzaj fabuły, którą lubią gracze. Co innego gdyby te decyzje miały duży wpływ na historię. jimmyblack nawet bardzo ciekawie to opisał na swoim blogu. Chyba warto żebyś poczytał i dowiedział się co nieco na temat projektowania gier.

PS. Chcesz założyć studio deweloperskie? Przecież ty sam nie wiesz na czym stoisz.

gamedevmania.com

Opublikowano

Teraz rozumiem co miałeś na myśli pisząc koszt gry. Nie mam nawet scenariusza gotowego, chcę tylko nabrać kamratów do prac koncepcyjnych. A wy chcecie znać fabułę, w dosyć wielkich szczegółach.

@Writen Owszem jest, ale zrozum człowieku, że to co UP nie mam nawet zrobionego scenriusza, dałem czysty przykład i takie coś na 99% nie ukazało by się w tej grze. Zadanie z rodzeństwem miało być tylko wyjaśnieniem dla jimmiego, żeby zrozumiał mój zamysł. Wiadomo chyba że to jest mało istitny szczegół chyba że ta siostra miała by jakiś znaczący wpływ na dalsze losy, np. byłaby szpiegiem króla i wykradła coś ważnego Krzyżakom itd itd... Znawcy... :)

Przypomnę wam że @Written napisał że nie będzie to miało wielkiego wpływu na fabułe a ty @jimmyblack napisałeś że może to być duży impakt. Chcecie się wychwalać proszę bardzo, lecz ja wam napiszę że oboje się mylicie, skąd możecie wiedzieć jaki to będzie miało wpływ na grę nie znając dalszych losów, a nawet nie wiecie kim ta owa siostra/brat jest. Siostra to szpieg, a może kurtyzana z gospody, proszę was... sami się gubicie.

P.S @jimmyblack ciekawy blog

sygnatura.png

Opublikowano

Owszem jest, ale zrozum człowieku, że to co UP nie mam nawet zrobionego scenriusza,

Czyli zabierasz się do tego od dupy strony. Chcesz zebrać koleżków (z zamysłem stworzenia studia developerskiego) nie mając nawet pomysłu jak ich zachęcić? No proszę cię, czy ty masz pięć lat? Z czym przychodzisz do ludzi? No z niczym. Stary, takich pomysłów, jak ty tutaj, to ja mam dziesiątki. I jakoś nie latam po forach i się nie chwalę "mam pomysł na grę, ale opiszę go tylko w kilku akapitach i przedstawię plany na przyszłość". 

Moja propozycja jest taka. Wróć jak ten scenariusz będziesz miał. No chyba, że zadowalają cię jakieś szczyle z gimnazjum, bo tacy to na pewno będą się do ciebie zgłaszać.

jaki to będzie miało wpływ na grę nie znając dalszych losów, a nawet nie wiecie kim ta owa siostra/brat jest. Siostra to szpieg, a może kurtyzana z gospody, proszę was... sami się gubicie.

Chyba jednak sam się gubisz, albo po prostu nie rozumiesz co piszesz.

Może przypomnę ci co napisałeś:

Rozgałęzienia będą raczej miały minimalny, ale dostrzegalny wpływ na rozgrywkę, łatwiej będzie je zauważyć przechodząc grę 2 raz.

To w końcu jak? hmm?

A tutaj, to się uśmiałem po pachy:

Prosiłbym jeszcze administrację o założenie do tej koncepcji osobnego działu na forum i nadanie mi praw moderatora na nim.

Ty serio masz pięć lat?

gamedevmania.com

Opublikowano

Heh, Writen napisał to, o czym myślałem od początku, ale nie chciałem tego pisać. Zabierasz się za wcześnie za zbieranie ekipy do pomysłu, którego nie ma... Nie myślałeś pierw skumać się z kimś i stworzyć kilka prostych gier, nauczyć się tego, jak współpracuje się z programistami, grafikami, dźwiękowcami itp? Od początku mojego zainteresowania gamedevem widzę, że wiele osób ma pomysł na super grę nie mając faktycznego doświadczenia. Sam tak miałem :) Poste gry są skomplikowane, nie mówiąc o czymś takim, co opisujesz.

Impakt fabuły na grę o którym pisałeś może mieć różną moc. O tym też napisałem. Wszystko zależy od projektu. Dla przykładu:

Gracz zabija postać NPC, która jest ważna fabularnie. Musisz wtedy stworzyć całkiem nową linię historii, która uwzględnia brak tej postaci. To generuje koszty.

Opublikowano

Czyli zabierasz się do tego od dupy strony. Chcesz zebrać koleżków (z zamysłem stworzenia studia developerskiego) nie mając nawet pomysłu jak ich zachęcić? No proszę cię, czy ty masz pięć lat? Z czym przychodzisz do ludzi? No z niczym. Stary, takich pomysłów, jak ty tutaj, to ja mam dziesiątki. I jakoś nie latam po forach i się nie chwalę "mam pomysł na grę, ale opiszę go tylko w kilku akapitach i przedstawię plany na przyszłość". 

Moja propozycja jest taka. Wróć jak ten scenariusz będziesz miał. No chyba, że zadowalają cię jakieś szczyle z gimnazjum, bo tacy to na pewno będą się do ciebie zgłaszać.

Chyba jednak sam się gubisz, albo po prostu nie rozumiesz co piszesz.

Może przypomnę ci co napisałeś:

To w końcu jak? hmm?

A tutaj, to się uśmiałem po pachy:

Ty serio masz pięć lat?

PIĘĆ LAT NIE MAM dodaj sobie 14 ;), PO RAZ K.... POWTARZAM ŻE ZBIERAM TYLKO LUDZI DO PROJEKTU POD FAZĘ KONCEPCYJNĄ

Jak ja nie cierpię, gdy ktoś nie potrafi czytać ze zrozumiem.

Tym bardziej gdy robią to geniusze tacy jak ty. Elita

sygnatura.png

Opublikowano

a studio to gdybyś doczytał chciałbym zrobić, ale chłopie wiadomo że nie od razu wyciągasz wszystko z kontekstu, argumenty wyssane z palca, idź się lepiej nie wiem na onecie popismakować... 

NAUCZ SIĘ DROGI ZNAJĄCY NA TWORZENIU GIER KOMPUTEROWYCH, KTÓRY PEWNIE ANI JEDNEJ GRY NIE ZROBIŁ, NAUCZ TY SIĘ CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM... 

Heh, Writen napisał to, o czym myślałem od początku, ale nie chciałem tego pisać. Zabierasz się za wcześnie za zbieranie ekipy do pomysłu, którego nie ma... Nie myślałeś pierw skumać się z kimś i stworzyć kilka prostych gier, nauczyć się tego, jak współpracuje się z programistami, grafikami, dźwiękowcami itp? Od początku mojego zainteresowania gamedevem widzę, że wiele osób ma pomysł na super grę nie mając faktycznego doświadczenia. Sam tak miałem :) Poste gry są skomplikowane, nie mówiąc o czymś takim, co opisujesz.

Impakt fabuły na grę o którym pisałeś może mieć różną moc. O tym też napisałem. Wszystko zależy od projektu. Dla przykładu:

Gracz zabija postać NPC, która jest ważna fabularnie. Musisz wtedy stworzyć całkiem nową linię historii, która uwzględnia brak tej postaci. To generuje koszty.

Rozumiem, ale nie mam w zasięgu nikogo takiego, nie mam też pomysłu na "łatwą grę"

sygnatura.png

Opublikowano

Poszukaj pierw wśród znajomych, może ktoś programuje. Dowiesz się wtedy jak dokładnie trzeba opisywać projekt, aby nie musieć wszystkiego tłumaczyć programiście. Grafika w grze to nie wszystko.

Na moim blogu znajdziesz kilka pomysłów na gry. Mogę Ci też podrzucić coś, to kolega próbował zrobić w VB jako ćwiczenia na studiach... ale poległ sromotnie :) 

Opublikowano

Ja jednak widzisz wiem że od technicznej strony polsgnę, ale mam pomysł i chciałbym spróbować. Na pewno spróbuje.

sygnatura.png

Opublikowano

Wyszło mi 13, bo tylko tyle można wywnioskować po stylu twoich wypowiedzi.

I nie ma znaczenia czy chcesz zrobić jakieś śmieszne studio, czy zbierasz ludzi do projektu. Ogłaszasz się tutaj tak jakbyś dokonał jakiegoś wielkiego odkrycia, a tak naprawdę przychodzisz z niczym. Nie masz nic do zaoferowania. Zero konkretów. Wiesz ile podobnych tematów już tutaj było? No, nie da się tego zliczyć. Zamiast pisać ten temat, bez ładu i składu, wziąłbyś się do roboty i sukcesywnie tworzył ten projekt.

Ale jak znam życie i historię podobnych tematów z tego forum, to jak się zacznie szkoła (bo teraz macie chyba jeszcze przerwę), to projekt pójdzie w zapomnienie.

A to proszenie o utworzenie osobnego działu, to było naprawdę niepoważne.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...