Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Internet od 16 roku życia w Unii Europejskiej a Minecraft

macjoker007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czas poruszyć ten temat, UE chce wprowadzić pewne ograniczenia, aby o nich poczytać rozwiń,

Unia Europejska zamierza wprowadzić zmiany w przepisach o ochronie danych, które sprawią, że młodzież poniżej 16 roku życia nie będzie mogła bez zgody rodzica korzystać z popularnych serwisów społecznościowych czy e-maila. Oznacza to, że wiek zostanie podniesiony o 3 lata i będzie inny niż we wszystkich innych rejonach świata.
Nowe regulacje mogą być ogromnym problemem dla serwisów społecznościowych takich jak choćby Facebook, Instagram, Snapchat, czy Google Plus. Obecnie minimalny wiek, jaki wymagany jest do korzystania z nich to 13 lat i jest on identyczny dla klientów europejskich oraz amerykańskich. Unia Europejska chce jednak zwiększyć tę granicę do 16 lat, co ma związek z nowymi, jednolitymi przepisami o ochronie danych osobowych.

Poza wspomnianymi serwisami społecznościowymi, nastoletni użytkownik, który nie przekroczył jeszcze zakładanego przez ustawodawcę musiałby mieć zgodę rodzica m.in. w przypadku zakładania e-maila, pobierania aplikacji czy nawet korzystania z wyszukiwarki internetowej. Ustawa zostanie poddana pod głosowanie na początku 2016 roku i nic nie wskazuje na to, by miała zostać odrzucona. Kraje członkowskie będą miały dwa lata na jej wdrożenie.
Zmiany mogą odbić się na serwisach internetowych, z których korzystają nastolatkowie. Co więcej, jeśli dany właściciel usługi nie wprowadzi nowego regulaminu, czeka go kara w wysokości do 4 procent rocznego obrotu. Samo rozwiązanie jest mocno krytykowane. Według przedstawicieli Diana Award Youth Board, taki ruch zachęci jedynie do tego, że młodzi użytkownicy będą po prostu kłamać na temat swojego wieku. Wskazuje się też na prawo do prywatności nastolatków, którzy chcą uzyskać konkretne informacje bez angażowania w proces swoich rodziców.

autor: Adrian Kotowski

źródło,

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Istnieje już taki wątek tylko w pogaduszkach - na ten sam temat

@topic
Będzie zapewne taka blokada jak jest na np facebooku - wystarczy podać nieprawdziwą date urodzin. "Mamoooo mogę sprawdzić e-dziennik?!" ... brak słów. Unia to jedna mafia, nie polecam.

Darmowe kody na 20% zniżki (WWW, VPS and MC) na lvlup.pro

Szczegóły discord: xVendrome#6074 / PW

Opublikowano

@macjoker007 No tak 2/10 bym powiedział. Bez sensu - aby firmy dające internet szybciej i łatwiej zbankrutowały? Oni z tego żyją, jak wprowadzą takie ograniczenia, 3/5 społeczności przestanie korzystać z internetu, bo większość to osoby poniżej 16 lat.

Zgadzam się z @Vendrome :)

Opublikowano

­Po pierwsze ciekawa jestem w jaki sposób będzie wymagana zgoda rodziców? Przecież nikt nie będzie takich bzdetów sprawdzać i takie ograniczenia nic nie zmienią - nadal będzie masa dzieciaków fałszująca swój prawdziwy wiek, tak jak w obecnej chwili.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

@topic

Nic sie nie zmieni. Na FB wciaz dzieci wpisuja zly wiek... Strony nie maja zadnej mozliwosci sprawdzenia czy rodzic pozwolil dziecku wejsc na strone.

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

Moja mama mówiła mi, że kiedy miałem 3 latka to grałem już w hugo na komputerze i widziałem jakieś dziewczyny, więc wątpie, że kogoś będzie to obchodziło, bo mój brat ma 9 lat i dostał GTA V. Społeczeństwo bez internetu w dzieciństwie było by mądrzejsze, chociaż nie wiadomo. F**k you Ue!-profeszjonal inglisz

9037814477036501451192.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...