Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte]AMA na MPCforum

KrzywyJP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Pewnie nie każdy wie, co to AMA, dlatego na wstępie wyjaśnię. AMA, czyli skrót od Ask Me Anything. Polega to na tym, że jakiś Janusz odpowiada na pytanie Mirków, a Mirki mają bekę, przykład: http://www.wykop.pl/link/2513229/ama-janusz-korwin-mikke/

Chciałbym zasugerować, aby coś takiego się pojawiło na MPCforum. Są wywiady, ale, moim zdaniem, AMA jest o wiele ciekawszą opcją. Aby wyglądało to w miarę korzystnie, można by było wykorzystać system komentarzy z blogów z dodaną opcją "komentarza do komentarza" (coś jak na fejsie, wykopie, demotach itd.).

Zalety:

- łatwiejsze do zrealizowania, niż wywiad, wystarczy znaleźć osobę, która zmarnuje trochę czasu na nas,

- rozsławienie MPC poprzez zaproszenie, np. Korwina (błagam),

- żywsze, ciekawsze, zabawniejsze od wywiadu,

- więcej odpowiedzi na większą ilość pytań, niż w wywiadach,

Kto mógłby wziąć udział w takim wywiadzie:

- Korwin,

- administracja naszego kochanego forumka,

- jutuberzy ,

- Jan Paweł II,

- politycy,

- blogerzy, 

- karusia,

Podejrzewam, że MPC będącym jednym z największych serwisów internetowych w Polsce nie będzie miała problemu ze znalezieniem ciekawych osób chętnych do AMA - wystarczy, że wykorzystacie popularność forum do innych celów, niż reklamowanie gównianego serwera Metin2. 

Odpowiadając z góry na durne pytania:

- wiem, MPC nie jest portalem społecznościowym, ale dodanie pewnych funkcji, które są tam obecne, mogą pozytywnie wpłynąć na rozwój MPC

- całym zajęliby się mentorzy, którzy i tak się opierdalają 

- w dupie to mam, że "zara ópdejt do ipb 4", ja chcę to teraz i koniec

- nie piszcie, że nie potrzebne bla bla bla, bo po pierwsze: oplujecie sobie piżamkę, a po drugie: AMA cieszy się zawsze dużą popularnością, jeśli są zapraszane osoby popularne, ciekawe itd.

Ogółem, to bardzo mi zależy aby zostało do wprowadzone.

Opublikowano

Nie wiem komu ty chcesz zadawać pytania skoro tutaj nikogo ciekawego nie ma, no może poza mną.  A wątpie, że ktokolwiek się zgodzi na dawanie wywiadu dla mpc z tych ciekawszych osób. Jeszcze nigdy nie było tu chyba wywiadu z żadną normalną osobistością spoza forum. 

Opublikowano

MPC nie jest jednym z największych serwisów. Nie jest nawet jednym z dużych.

Ale imo ama > wywiady, nawet jeśli miałoby być tylko z administracją forum.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Jestem osobą, która stara się wyjść na przeciw nowym inicjatywom i taka forma, na moje oko będzie dużo lepsza niż wywiad. Zdecydowanie na tak.

Opublikowano

10 tych samych osób będzie zadawać pytania, a cała reszta będzie siedzieć w swoich działach, AMA ogółem jest fajne, ale tutaj się nie sprawdzi. 

Korwin raczej nie gadałby przez godzinę z tak małą społecznością. Na wykopie są osoby, które interesują się polityką, a na MPC mamy wojciecha.
Nawet youtuberzy nie mają czego tutaj szukać :v
Nie.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

10 tych samych osób będzie zadawać pytania, a cała reszta będzie siedzieć w swoich działach, AMA ogółem jest fajne, ale tutaj się nie sprawdzi. 

Korwin raczej nie gadałby przez godzinę z tak małą społecznością. Na wykopie są osoby, które interesują się polityką, a na MPC mamy wojciecha.

Nie.

zapracowałem na lajka??

Jestem na nie. 

f1a327ea2f.png

Opublikowano

Najpewniej pytania zadawaliby Ci sami użytkownicy, którzy będą tylko nabijać posty bezsensownymi pytaniami. Wątpię, żeby robiło to więcej niż 10 osób. Poza tym, jeśli mamy zaprosić większych youtuberów to pewnie zgodzą się na przeprowadzenie jednego wywiadu, a nie ciągłe odpowiadanie na pytania. Wywiad jest łatwiej zorganizować i zabiera mniej czasu.

Nie.

­

Opublikowano

jeśli mamy zaprosić większych youtuberów to pewnie zgodzą się na przeprowadzenie jednego wywiadu, a nie ciągłe odpowiadanie na pytania. Wywiad jest łatwiej zorganizować i zabiera mniej czasu.

­

Poświęca ktoś godzinkę by pisać na klawiaturze, bez spiny i potu. Jedynym wyzwaniem pozostaje zaproszenie takiej osoby, tyle. 

Wywiad, załóżmy taki 10 minutowy. Ile stoi temat, aby pytać się bohatera? Po jakim czasie wywiad zaczyna być przeprowadzony? W ile całość jest zmontowana? Na pewno AMA jest o wiele łatwiejsze i szybsze do zrealizowania.

MPC nie jest jednym z największych serwisów. Nie jest nawet jednym z dużych.

Ale imo ama > wywiady, nawet jeśli miałoby być tylko z administracją forum.

Patrząc na liczbę użytkowników - tak. Lecz była w tym pewna doza ironii. Przepraszam, jeśli nie była zbytnio wyrazista.

Nie.

1 post - jeden użytkownik. Można też by było przeprowadzić jakieś losowanie (np. 10 wylosowanych postów = -10%), aby zachęcić osoby do wzięcia udziału w AMA (które może pozytywnie wpłynąć na popularność MPC).

Społeczność jest ta sama, co na Wykopie. To, że nie wszyscy przepadają za za wykłócaniem się w pogaduszkach, nie znaczy, że nie interesuje ich polityka. Oczywiście, rozumiem, że użytkowników jest trochę mniej, niż w 2k13/14, ale można coś takiego przeprowadzić na próbę, np. z kokoszem.

Na pewno byłoby to ciekawsze od wywiadów obecnie przeprowadzanych, które odsłuchują nieliczni.

Opublikowano

@KrzywyJP Rozumiem, że dosłownie każdy mógłby zadać pytanie, tak? Nawet te pseudo trolle z głupimi kawałami?

Jestem nadal na tak choć wątpię żeby to wypaliło.

VNp6c2U.png

Opublikowano

@KrzywyJP Rozumiem, że dosłownie każdy mógłby zadać pytanie, tak? Nawet te pseudo trolle z głupimi kawałami?

Jestem nadal na tak choć wątpię żeby to wypaliło.

no a od czego jest ama?

szkoda, ze sie wypowiadaja tu ludzie, ktorzy nawet nie wiedza jak to wyglada, zreszta pytany nie musi na wszystko odpowiadac....

­

Opublikowano

Ciekawe rozwiązanie lecz wątpie, że sugestia wypali.

Kręcicie się wokół youtuberów, a to musi dostać coś zawsze wzamian.

Na nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...