Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wolno nauczycielowi?

KornelK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałem zadanie domowe, ponieważ mój nauczyciel WF ma taki zwyczaj, że jak złapie kogoś z telefonem na lekcji zabiera mu go i każe robić karne ćwiczenia fizyczne :)

Mam za zadanie się dowiedzieć czy nauczayciel ma prawo zabrać telefon i kazać wykonywać uczniowi karne ćwiczenia fizyczne gdy on nie ma stroju na WF :) Błagam to jest bardzo ważne :)

4221381110.png

Opublikowano

Dostałem zadanie domowe, ponieważ mój nauczyciel WF ma taki zwyczaj, że jak złapie kogoś z telefonem na lekcji zabiera mu go i każe robić karne ćwiczenia fizyczne :)

Mam za zadanie się dowiedzieć czy nauczayciel ma prawo zabrać telefon i kazać wykonywać uczniowi karne ćwiczenia fizyczne gdy on nie ma stroju na WF :) Błagam to jest bardzo ważne :)

Co do telefonu na pewno jest to ujęte w regulaminie/statucie szkoły. W większości jest tak że telefon ląduje u wychowawcy/dyrektora i odbiera go rodzic/opiekun lub dostajesz po lekcji.

Co do karnych ćwiczeń oczywiście że nie może. Spocisz się w swoich ciuchach i siedź tak do końca lekcji? Po drugie skoro uczeń nie ma stroju to jest niećwiczącym więc jak niećwiczący ma ćwiczyć :D

Opublikowano

Mi powiedział, że mam napierdalać za przeproszeniem 8 długości hal większych bardziej dżampingów (jeżeli wiecie co to jest) I to w ubraniach takich dziennych nie w stroju bo akurat byłem niećwiczącym, gdy mu odmówiłem usunął mnie z gruby fakultetów i zgłosił sprawę do dyrektora jako sprzeciw się nauczycielowi co mam robić w sumie ?

4221381110.png

Opublikowano

Nie chodzi o telefon bardziej o te długości sal i zgłosenie do dyrektora za togdy nie miałem stroju :D

No to mogłeś nie biegać i nie odzyskać telefonu, siłą Cię raczej nie zmusił. A dyrektor zapewne Cię wyśmieje i słusznie. :v

­

c:

Opublikowano

Może zabrać Ci telefon, za używanie go na lekcji, jednak jeżeli nie masz stroju to po prostu nie ćwiczysz - najwięcej co on CI może to wstawić niedostateczny za to, reszta to bzdura i jego wymysł.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Karne ćwiczenia chyba są lepsze od ocen niedostatecznych, co? Wolał po prostu żebyś "odrobił w naturze", a nie miał obniżoną średnią z przedmiotu. Z resztą to jest tak jak z każdym innym przedmiotem, dajmy na to że na matmie używałeś telefonu i dostałbyś dodatkowe zadania do zrobienia w domu + miałbyś zabrany telefon. Normalne.

tumblr_o7mrcrLko81tcqgd2o2_r2_500.gif

Opublikowano

Wszystko zależy od tego co masz w statucie. U mnie jest tak, że nie mogą zabierać telefonów, ale masz wybór. Albo dobrowolnie go oddasz jak grzecznie Cie poprosi albo nie zdasz z przedmiotu i do zobaczenia w sierpniu. 

Co do ćwiczeń na wf to jak jesteś niećwiczący to jesteś niećwiczący ;_; 

Opublikowano

Jak zabiera telefon i oddaje po lekcji to jest normalne. Skoro nie masz stroju to nie może kazać Ci ćwiczyć w ubraniach.  :awkward:

Opublikowano

Pewnie, że może. Równie dobrze może nie oddać telefonu i to jego dobra wola, jeżeli pozwoli Ci go w taki sposób odzyskać.

dobra wola ze oddaje ci twoja własność? jak nie odda to znaczy ze ukradl ci telefon.
Opublikowano

dobra wola ze oddaje ci twoja własność? jak nie odda to znaczy ze ukradl ci telefon.

Nie. To znaczy, że egzekwuje statut szkoły, który akceptujesz, uczęszczając do niej.

­

c:

Opublikowano

Nie. To znaczy, że egzekwuje statut szkoły, który akceptujesz, uczęszczając do niej.

­

czyli moze wziąć telefony całej klasie i sobie trzymac je w domu?

nie może bez twojej zgody sobie przywłaszczyć twojego telefonu...

statut szkoły < Konstytucja

Opublikowano

czyli moze wziąć telefony całej klasie i sobie trzymac je w domu?

nie może bez twojej zgody sobie przywłaszczyć twojego telefonu...

statut szkoły < Konstytucja

Przeczytaj statut swojej szkoły, to się dowiesz co może. Jeżeli Ci nie odpowiada, to może trzeba zmienić szkołę?

­

c:

Opublikowano

Przeczytaj statut swojej szkoły, to się dowiesz co może. Jeżeli Ci nie odpowiada, to może trzeba zmienić szkołę?

­

gówno może, jeżeli zabrania tego np. kodeks prawny i cokolwiek, co jest "wyżej" od statutu. 

i nie mam zamiaru zmieniać szkoły, szczególnie z tak błahego powodu.

Opublikowano

gówno może, jeżeli zabrania tego np. kodeks prawny i cokolwiek, co jest "wyżej" od statutu. 

i nie mam zamiaru zmieniać szkoły, szczególnie z tak błahego powodu.

Równie dobrze mogliby wyrzucać ze szkoły za łamanie regulaminu, może wtedy tacy jak Ty by zrozumieli, na czym polega przestrzeganie zasad, które się akceptuje. :)

Podlinkuj mi ten "kodeks prawny", bo nie wiem o czym mówisz.  xD

­

c:

Opublikowano

Równie dobrze mogliby wyrzucać ze szkoły za łamanie regulaminu, może wtedy tacy jak Ty by zrozumieli, na czym polega przestrzeganie zasad, które się akceptuje. :)

Podlinkuj mi ten "kodeks prawny", bo nie wiem o czym mówisz.  xD

­

tfu, kodeks karny, racja xD

i nie wiem po czym wnioskujesz, że nie przestrzegam zasad, ale ok ;)

Opublikowano

Telefon zabral ci slusznie iz uzywales go na lekcji co jest zabeonione w kazdej szkole.

U mnie w szkole jest tak, ze za 1 razem nauczyciel zabiera telefon na jedno lekcje, nastepnie na jeden dzien, a za trzecim razem telefon zostaje oddany do sekretariatu i rodzic musi przyjsc i odebrac ten telefon.

Ja zamiast kazac ci biegac to zabralbym telefon i tyle abys mial w pewnym sensie nauczke, ze nalezy przestrzegac wszelkiego rodzaju regulaminy.

Opublikowano

Nauczyciel NIE może zabrać ci nawet długopisu bez twojej zgody. Mówi o tym 

Art. 278.
Dz.U.1997.88.553 - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny

i parę innych ustaw. Statut szkoły ma moc regulaminu administracyjnego. Co oznacza że jest on najniżej w hierarchii dokumentów prawnych. Co z kolei oznacza że zapis w statucie szkolnym o prawie do skonfiskowania telefonu jest bezprawny i nie może być uznany za wiążący. Natomiast nie ma przeciw wskazań co do zapisów pozwalających nauczycielowi na wyrzucenie takiego ucznia z klasy, a nawet zapisów o wyrzuceniu ze szkoły przez dyrektora (w przypadku placówek publicznych praktycznie nie wykonalne ze względu na przepisy i rozporządzenia MEN'u).

Reasumując: Nauczyciel może w zależności od statutu: Poskarżyć się dyrektorowi, wyrzucić cię z klasy, wyrzucić poza obręb szkoły i nie wpuścić dopóki nie wrócisz bez telefonu (nie zdarza się), wstawić naganę, obniżyć zachowanie, obniżyć ocenę z przedmiotu za tak zwany: Stosunek do przedmiotu.

Nauczyciel NIE może: Zabrać, dotykać, skonfiskować żadnej rzeczy która należy do ciebie bez twojej zgody. Nie może cię wyrzucić ze szkoły. 

Ogólnie w stosunku do ciebie mogą jedynie przeprowadzać postępowanie administracyjne (relegowanie, obniżenie zachowania itd. według szkolnych procedur).

Tak więc jeśli ktoś ma w dupie oceny, szkołę , zachowanie i chce tylko zdać, może używać telefonu do woli. Czy to się komuś podoba czy nie tak to wygląda od strony prawnej.

Co do biegania to sprawdź w swoim statucie czy mógł tak zrobić czy nie. Zakładam że nie bo osoby nie ćwiczące są zwolnione z udziału w lekcjach. Najbardziej mnie rozśmieszyło że poskarżył się dyrektorowi na twoje nieposłuszeństwo ;) Jesteś równym człowiekiem w stosunku do nauczyciela i jeśli nie chcesz nie musisz go słuchać a jedyne co może zrobić to przeprowadzić postępowania administracyjne (obniżenie ocen itd.). Niestety pod tym względem szkoła ma wolną rękę w ramach rozporządzeń MEN.

Opublikowano

Nauczyciel NIE może zabrać ci nawet długopisu bez twojej zgody. Mówi o tym 

Art. 278.
Dz.U.1997.88.553 - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny
i parę innych ustaw. Statut szkoły ma moc regulaminu administracyjnego. Co oznacza że jest on najniżej w hierarchii dokumentów prawnych. Co z kolei oznacza że zapis w statucie szkolnym o prawie do skonfiskowania telefonu jest bezprawny i nie może być uznany za wiążący. Natomiast nie ma przeciw wskazań co do zapisów pozwalających nauczycielowi na wyrzucenie takiego ucznia z klasy, a nawet zapisów o wyrzuceniu ze szkoły przez dyrektora (w przypadku placówek publicznych praktycznie nie wykonalne ze względu na przepisy i rozporządzenia MEN'u).

Reasumując: Nauczyciel może w zależności od statutu: Poskarżyć się dyrektorowi, wyrzucić cię z klasy, wyrzucić poza obręb szkoły i nie wpuścić dopóki nie wrócisz bez telefonu (nie zdarza się), wstawić naganę, obniżyć zachowanie, obniżyć ocenę z przedmiotu za tak zwany: Stosunek do przedmiotu.

Nauczyciel NIE może: Zabrać, dotykać, skonfiskować żadnej rzeczy która należy do ciebie bez twojej zgody. Nie może cię wyrzucić ze szkoły. 

Ogólnie w stosunku do ciebie mogą jedynie przeprowadzać postępowanie administracyjne (relegowanie, obniżenie zachowania itd. według szkolnych procedur).

Tak więc jeśli ktoś ma w dupie oceny, szkołę , zachowanie i chce tylko zdać, może używać telefonu do woli. Czy to się komuś podoba czy nie tak to wygląda od strony prawnej.

Co do biegania to sprawdź w swoim statucie czy mógł tak zrobić czy nie. Zakładam że nie bo osoby nie ćwiczące są zwolnione z udziału w lekcjach. Najbardziej mnie rozśmieszyło że poskarżył się dyrektorowi na twoje nieposłuszeństwo ;) Jesteś równym człowiekiem w stosunku do nauczyciela i jeśli nie chcesz nie musisz go słuchać a jedyne co może zrobić to przeprowadzić postępowania administracyjne (obniżenie ocen itd.). Niestety pod tym względem szkoła ma wolną rękę w ramach rozporządzeń MEN.

Najlepiej to niech kazdy wlaczy telefon to napewno nauczyciel nic im nie zrobi i napewno nie powie ani slowa :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...