Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

­Dlaczego ten serwer używa cząstki mojej nazwy?!?!?! Zgłaszam do prokuratury!!!1111oneoneone

Serwerek bardzo przypadł mi do gustu, lubię takie klimaty. Tylko... coś wam się chyba wysypało z forum, cały layout jest emm... Że tak powiem w częściach, coś z css'em albo adresacją plików :p

Opublikowano

­Dlaczego ten serwer używa cząstki mojej nazwy?!?!?! Zgłaszam do prokuratury!!!1111oneoneone

Serwerek bardzo przypadł mi do gustu, lubię takie klimaty. Tylko... coś wam się chyba wysypało z forum, cały layout jest emm... Że tak powiem w częściach, coś z css'em albo adresacją plików :p

Z Forum wszystko jest w porządku, szczerze mówiąc to nie wiem czym ten błąd może być spowodowany. Wyczyść dane przeglądarki i wczytaj stronę jeszcze raz. Mi już kilka razy to pomogło. No i oczywiście zachęcam do rejestracji ;)

Opublikowano
fd1qBSO.png

Cześć. Jak wiadomo od dość dawna "sztuka" roleplay pomału zanika, coraz większe parcie jest na grę na serwerach RPG lub do nich zbliżonych. Gracze notorycznie naginają zasady, tym samym dając zły przykład nowym. W tym docelowo dość obszernym poradniku postaram się krok po kroku opisać najważniejsze kwestie i poprzeć je klarownymi przykładami. Jak twierdzi wielu szanowanych uczonych - najlepsza jest nauka z wykorzystaniem dobrych przykładów, o owe zadbam w poniższym tekście.  Uważam, że nawet kompletny laik po dokładnym zapoznaniu się z tym poradnikiem powinien grać jak należy, a nawet lepiej. Nie przedłużając - zapraszam do lektury!

s8foAHr.png
 RP (Roleplay - ang. odgrywanie ról) to w naszym przypadku typ gamemodu SA:MP pozwalający na jakkolwiek głupio to nie brzmi - odgrywanie realnego życia w grze. Ktokolwiek nie spróbował zapewne parsknął śmiechem podczas czytania ostatnich kilku słów w poprzednim zdaniu, ale... Gdyby tak naprawdę było to przecież nikt by w to nie grał bo po co? Aa widzisz drogi czytelniku - czy Ty OOC* miałeś okazje być Antyterrorystą, czarnoskórym gangsterem, ścigantem, medykiem, tudzież członkiem japońskiej mafii? Nie sądzę! Gra na Roleplay to nie tylko zwykłe dążenie do majątku, to także kawał wspaniałej zabawy poprzez wcielanie się w przeróżne role, jak we śnie - możesz zostać kimkolwiek chcesz, nie ponosząc w rzeczywistym świecie nawet najmniejszych konsekwencji popełnianych przez Ciebie na serwerze czynów. Ale jak to, przecież gra wydana ponad dziesięć lat temu nie może być tak doskonała, na pewno to nudne i nie da się wiele robić, tylko jeździcie i zabijacie w różnych śmiesznych ubrankach - a nie mój drogi (tudzież moja droga :>), tu Cię zaskoczę - możemy zrobić w grze cokolwiek chcemy - dosłownie COKOLWIEK, oczywiście zachowując przy tym pewne normy, bo rp to nie żaden science fiction. To na co skrypt nam fizycznie nie pozwala możemy wykonać za pomocą umownych akcji /me, /do etc. - wydaje się to być dziwne? Czytaj dalej!

*OOC - Out Of Character - pojęcie odnoszone do życia prawdziwego, realnego. Zostanie szerzej opisane w dalszej części tekstu.

IdPMO3Y.png
Jeżeli uważasz, że chcesz rozpocząć swoją przygodę na RP - koniecznie przeczytaj ten punkt, dowiesz się tu wszystkich podstaw niezbędnych do prawidłowej gry

Jak już wcześniej wspomniałem, możliwości GTA San Andreas, bo jakby ktoś nie wiedział, właśnie na multiplayerze tej gry gramy niestety, ale są ograniczone - podobnie jak każdej innej... A co to za zabawa z ograniczonymi możliwościami, no właśnie? Słaba! To czego nie możemy zrobić za pomocą samej gry odgrywamy za pomocą czatu, wiem jak cholernie nudno i głupio to brzmi, ale naprawdę możesz mi wierzyć lub nie, wspaniale łączy się oba te elementy i pewnie jak tylko spróbujesz i dobrze trafisz IG* to prawdopodobnie pochłonie Cię to na długie godziny. Spokojnie, ja też mówiłem kiedyś, że to gra dla idiotów.

Teraz opiszę kilka najważniejszych rzeczy bez których gra na RP niestety ale sensu nie ma, zapraszam.

*IG - In Game, w grze

IC

In Character to pojęcie odwołujące się głównie do samego czatu. Wpisujemy na niej rzeczy która mówi nasza postać, to tak jakby rola w teatrze, jesteśmy kimś innym ale mówimy w pierwszej osobie, na przykład gdy chcemy zatrudnić się w jakiejś firmie zamiast "siema daj robote" robimy to mniej więcej tak jak zrobilibyśmy to w prawdziwym świecie np. podchodząc w restauracji do jednego z kierownków:

Ja: Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy nie poszukują Państwo może dodatkowych rąk do pracy?
Kierownik: Hmm, w zasadzie to przydałby się nam nowy kelner, jeżeli jest Pan zainteresowany to zaraz wypiszę Panu adres strony pod którym może Pan dostarczyć swoje CV.
Ja: O wspaniale, poproszę!

Zwykle nie odgrywa się aż tak realnych akcji, tylko nieco bardziej bezpośrednie ze względu na to, że jakby nie było to jednak jest gra i pewien dynamizm powinien być, a takie czekanie mija się z celem. Nie mniej jednak jak najbardziej można sobie rozegrać to w ten deseń, z pewnością przez konesera dobrej gry zostaniecie docenieni a przez idiotę wyśmiani na OOC.

OOC

Out Of Character - Czat dotyczący nas i naszych realnych spraw, tutaj ja jestem Michałem, a nie żadnym Michaelem, po prostu jestem sobą, a nie postacią wcieloną w role. 

Przykłady dobrego wykorzystania czatu OOC:

• O siemasz Bartek, słuchaj co było dzisiaj na zadanie z matmy?

• Ej ludzie, jaka była komenda na sprawdzenie ilości godzin?

• Jak zrobić screena?

• Podaj skype

Po prostu piszemy tak jak zwykle, nie wcielając się w żadną postać. Zwykle aby pisać na czasie lokalnym należy użyć komendy /b a po niej wpisać tekst, czasami także .tekst - są różne odmiany w zależności od serwera. Oczywiście możemy także wysłać prywatną wiadomość na dowolny dystans do konkretnej osoby poprzez /w [iD/Nick] treść gdzie ID to unikatowy numer gracza dla danej sesji - możemy sprawdzić go po wciśnięciu TABulatora i odszukaniu znajomego, komendę /id nick_gracza (np. /id Michael Supra). Numer ten wyświetla się także nad głową gracza obok nicku, zwykle wygląda to np. tak (69) Michael Supra  - 69 to oczywiście ten numer. 

Nie uczcie się ID na pamięć bo po każdym zalogowaniu jest ono oczywiście inne.

/me i /do

/me to bardzo ważna komenda, podczas gry na RP wciąż ją wykorzystujemy. Służy ona do opisu czynności jaką w danej chwili robi nasza postać (PISZEMY TO W TRZECIEJ OSOBIE!). 

Przykład poprawnego użycia:

/me podchodzi do lodówki po czym wyciąga z niej zimne butelkowane piwo, kolejno zamyka ją, schyla się do szuflady, wyciąga z niej otwieracz i zgrabnym ruchem otwiera kapsel [...]

/do [...] kolejno wyrzucając go do kosza na śmieci. Finalnie wraz z otwartym trunkiem udaje się w kierunku kanapy na którą wygodnie się rozsiada i zaczyna pomału go pić.

Wyglądać to będzie mniej więcej w ten sposób:

**Michael Supra podchodzi do lodówki po czym wyciąga z niej zimne butelkowane piwo, kolejno zamyka ją, schyla się do szuflady, wyciąga z niej otwieracz i zgrabnym ruchem otwiera kapsel [...]**
**[...] kolejno wyrzucając go do kosza na śmieci. Finalnie wraz z otwartym trunkiem udaje się w kierunku kanapy na którą wygodnie się rozsiada i zaczyna pomału go pić. ((Michael Supra))**

Przykład niepoprawnego użycia:

/me podchodzę do lodówki po czym wyciągam z niej zimne butelkowane piwo, kolejno zamykam ją, schylam się do szuflady, wyciągam z niej otwieracz i zgrabnym ruchem otwieram kapsel [...]

/do [...] kolejno wyrzucając go do kosza na śmieci. Finalnie wraz z otwartym trunkiem udaję się w kierunku kanapy na którą wygodnie się rozsiadam i zaczynam pomału go pić.

**Michael Supra podchodzę do lodówki po czym wyciągma z niej zimne butelkowane piwo, kolejno zamykam ją, schylam się do szuflady, wyciągam z niej otwieracz i zgrabnym ruchem otwieram kapsel [...]**
**[...] kolejno wyrzucając go do kosza na śmieci. Finalnie wraz z otwartym trunkiem udaję się w kierunku kanapy na którą wygodnie się rozsiadam i zaczynam pomału go pić. ((Michael Supra))**

----------------------------------------------------------------

Różnicę widać chyba gołym okiem, teraz omówmy co i jak:

Zapewne zdziwiło Was, że użyłem tu /do do kontynuacji tekstu, zrobiłem to celowo, bo jak wiadomo ilość znaków w jednej linijce w SA:MP jest ograniczona i trzeba to jakoś rozdzielić. Tworzenie kilku /me na ten sam temat wygląda w praktyce nie estetycznie i od lat przyjęło się, że tego typu akcje kończymy stosując na końcu i początku coś w stylu [...], (...) - jak kto woli i każdą następną z linijek pisząc na /me. 

Krótka akcja bez problemu może wyglądać w ten sposób:

/me podchodzi do Johna, po czym wystawia w jego kierunku prawą dłoń

**Michael Supra podchodzi do Johna po czym wystawia w jego kierunku prawą dłoń**

No i fajnie, nasza postać podeszła do kolegi i chce się z nim przywitać, ale halo - wypadałoby się zapytać o to jak John zareagował, bo przecież może nie podać dłoni naszemu bohaterowi, zróbmy to!

Pytania do akcji zawsze tworzymy na /do, zazwyczaj wygląda to w ten sposób:

/do Udane?
**Udane? ((Michael Supra))**

/do Reakcja?
**Reakcja? ((Michael Supra))**

Ale równie dobrze, a może i nawet lepiej możecie zapytać się

/do Podał mu dłoń?
**[...] Podał mu dłoń? ((Michael Supra))**

Wtedy John może odpowiedzieć reakcją, czyli tym co wykonała jego postać

/do Tak
**Tak ((John Kowalski))**

/do Nie
**Nie ((John Kowalski))**

Ale wypadałoby opisać jakoś lepiej te emocje, zróbmy to!

/do Spojrzał na Michaela, chwilę się zastanowił, po czym mocno uścisnął jego dłoń delikatnie się przy tym uśmiechając i dodał:

Cześć stary, ledwo Cię poznałem!

**Spojrzał na Michaela, chwilę się zastanowił, po czym mocno uścisnął jego dłoń delikatnie się przy tym uśmiechając i dodał: ((John Kowalski))**

John Kowalski: Cześć stary, ledwo Cię poznałem!

/do może służyć nie tylko do pytań i opisu reakcji, ale również do różnego rodzaju opisów. Samochodów, postaci, otoczenia. Na przykład:

/do Ogród Michaela wygląda na zadbany, trawa jest krótka, dookoła płotu rosną ładne, żółte kwiatki.

**Ogród Michaela wygląda na zadbany, trawa jest krótka, dookoła płotu rosną ładne, żółte kwiatki. ((Michael Supra))**

Jak widzicie /do to bardzo przydatna rzecz, pamiętajcie, że RP to odgrywanie realnego życia a nie science fiction i nie należy podczas np. odgrywania bójek specjalnie przesadzać ze zdolnościami naszych postaci, naprawdę lepiej odnieść porażkę a z głową niż na siłę strugać pajaca. Uwierzcie mi, że 21 letni przystojny, muskularny amerykanin o włoskich korzeniach od którego czuć woń drogich perfum wszystkim nam już dawno się przejadł.

Jeżeli ktoś zgrywa tzw. "terminatora", czyli np. po wypadku z dachowaniem pisze, że przydarzyło mu się lekkie otarcie i nic mu się nie stało - śmiało zawołajcie supportera żeby wyjaśnił sytuacje. Takie zagrania to naprawdę spora przesada, a wciąż się z nimi borykamy.

Na koniec tego podpunktu dodam mały smaczek który stosuje większość bardziej doświadczonych graczy, bo nie tylko lepiej to wygląda ale jest znacznie wygodniejsze w użyciu.

Akcje /me można bez problemu wplatać w zwykły tekst IC za pomocą ** na początku tekstu i ** na jego końcu. Wygląda to mniej więcej w ten sposób:

Strzała czarnuchu **podbił do Ralph'a po czym wystawił do niego prawą dłoń w celu zbicia graby i po chwili dodał:** Tyy stary... Słuchaj - widziałeś tą nową dupę z 17'stej, ahh rżnąłbym sukę!

Wiele serwerów automatycznie koloruje tekst w gwiazdkach więc powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Deshawn Hudson mówi: Strzała czarnuchu **podbił do Ralph'a po czym wystawił do niego prawą dłoń w celu zbicia graby i po chwili dodał:** Tyy stary... Słuchaj - widziałeś tą nową dupę z 17'stej, ahh rżnąłbym sukę!

Sądzę, że po tej krótkiej lekturce powinniście już w miarę potrafić grać, wiadomo żaden poradnik z nikogo mistrza nie zrobi, ale zapewne zdobyliście podstawy do dobrej gry, resztę zrobi już doświadczenie. Warto byłoby się jeszcze zapoznać z komendami serwera, zazwyczaj dostępnymi pod /pomoc, /help, /cmd, dla większości są inne, dlatego też powstrzymałem się od wypisywania ich tutaj. Tymczasem zapraszam Was do pojęć RP, które z pewnością się Wam nieraz przydadzą. Przecież warto wiedzieć czego unikać i za co kumpel z ośki dostał karę!

PhKVqlK.png
Wypiszę tu kilka z tych najważniejszych, oczywiście swoimi słowami wraz z moim zdaniem fajnymi przykładami, jedziemy!

DM (DeathMath) - zabijanie innych osób bez powodu, w końcu od tak w realnym życiu też nie wyjmiemy sobie z dupy broni i nie zabijemy kogoś za to bo... bo po prostu jest.

MG (MetaGaming) - zmora nowych graczy, tzw. wykorzystywanie informacji OOC w IC, czyli wykorzystanie informacji, które wiemy MY (np. ja jako Michał, nie Michael) w grze (w tym przypadku jako Michael). 

Kilka częstych przykładów MG:

• Strzała John! - Podczas gdy nasza postać nie zna jego prawdziwego imienia w grze, a sugerujemy się tym co ma napisane nad głową, przecież my też w realnym życiu nie mamy 3d textów z danymi osobowymi nad łbem.

• Witam nazywam się Wayne 
     Niech Pan nie kłamie! (wiedząc, że ma nad głową napisane Jerry a nie znając go IC)

• Wiesz co Kathie, nasza przyszłość nie ma już sensu Powiedzenie tak do wybranki naszego bohatera po tym jak dowiedzieliśmy się OOC, że to w rzeczywistości facet(tzw. "trans" - gracze w ten sposób często określają mężczyzn grających IC postacie płci żeńskiej)

PG (PowerGaming) - Wymuszenie na graczu akcji RP. Czyli np. opisanie na /me reakcji czyjejś osoby, którą w praktyce określić powinna ona sama.
Np. /me bije Johna w ten sposób, że ten umiera

NJ (Ninja Jacking) - kradzież pojazdu poprzez otwarcie drzwi czyjegoś pojazdu, wywalenie go i wejście do niego (po prostu kliknięcie "F" lub "ENTER" gdy ktoś jest w pojeździe za kierownicą)

CN (Celebrity Name) - Ustawienie sobie jako Imię i Nazwisko danych kogoś znanego, np. Michael Jackson - karane blokadą postaci. (nie dotyczy to oczywiście jakiś mniej znanych postaci, bo de facto o niemal każdym imieniu i nazwisku spokojnie na google znajdziemy jakiegoś piłkarza osiedlowego klubu czy coś).

BH (Bunny Hoping) - Jak sama nazwa mówi, skakanie jak królik, czyli poprzez naciśnięcie shift'a - wiele osób to stosuje, żeby dotrzeć szybko w dane miejsce, ale przecież OOC też nie skaczemy żeby być szybciej.

DB (DriveBy) - Strzelanie z miejsca kierowcy

BE (Ban Evading) - Wchodzenie na serwer poprzez zbanowaną osobę po zmianie IP.

AJ (Admin Jail) - miejsce w którym często przesiadują za karę wyznaczoną ilość czasu gracze po uwięzieniu przez administracje na skutek łamania regulaminu.

Poradnik został stworzony przez naszego supportera (tkwondo) któremu jestem bardzo wdzięczny, za trud włożony w napisanie całego tekstu ;)

Link do poradnika

Opublikowano

Serwer jest godny polecenia, jeżeli ktoś szuka takiego trybu, to mogę śmiało polecić!

Opublikowano

Serwer jest godny polecenia, jeżeli ktoś szuka takiego trybu, to mogę śmiało polecić!

Dzięki za miłe słowa ;) Zapraszam oczywiście na forum po najświeższe informacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...