Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Narzekanie na Polskę

Andrax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Mexanite

Chciałbym być znowu w wieku szkolnym...

@hrabia14

Widać faktycznie mieliśmy całkowicie różne doświadczenia w Polsce. Ciągle jednak nie widzę swojej przyszłości w Polsce. Chcę założyć firmę designerską... jak dowiedziałem się ile trzeba się namęczyć nad tym w Polsce to witki mi opadają. Sprawa podobnie wygląda z wszelkimi wymaganiami, prawem oraz opłatami.

Ja też, uwierz mi.

Biurokracja to faktycznie polska pięta achillesowa, ale nie wmówisz mi, że jest to nierealne. Im cięższa droga, tym większe zwycięstwo. Nie można w każdym przypadku iść na łatwiznę - no chyba, że patriotyzm (o ile jest) idzie w odstawkę a pozycję wiodącą zajmuje hajs.

@Dienga określił etatowych narzekaczy w sposób dobitny, tak wracając do tematu. Nie sądzę, żeby którykolwiek z dzieciaków świecących Korwinem na awatarze był w stanie wymienić główne obecnie funkcjonujące ugrupowania polityczne, tych drobniutkich już nawet nie wspominam :v 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Dla mnie jako dla osoby, która myśli o ryzyku wystartowania własnej filmy liczy się wszystko. Prosty bilans mówi mi, że tu gdzie jestem jest łatwiej i taniej niż w Polsce. Nie mieszam tu patriotyzmu... gdyż chyba takowego nie posiadam. Nie zakładam firmy aby się męczyć, ale aby odnieść sukces.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Dla mnie jako dla osoby, która myśli o ryzyku wystartowania własnej filmy liczy się wszystko. Prosty bilans mówi mi, że tu gdzie jestem jest łatwiej i taniej niż w Polsce. Nie mieszam tu patriotyzmu... gdyż chyba takowego nie posiadam. Nie zakładam firmy aby się męczyć, ale aby odnieść sukces.

Po co wyjeżdżać, skoro sukces można osiągnąć tu i teraz? Kosztuje więcej, ale daje lepszą satysfakcję. Też planuję założyć własne przedsiębiorstwo.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Szansy na sukces są różne. Ilość problemów po drodze jest różna. Tu nie chodzi o pokonywanie przeszkód, ale o sukces. 

Opublikowano

Szansy na sukces są różne. Ilość problemów po drodze jest różna. Tu nie chodzi o pokonywanie przeszkód, ale o sukces. 

No ale przecież o tym mówię - masz możliwości do osiągnięcia tego, czego chcesz na miejscu, w tym kraju. Jedyne czego potrzebujesz to odrobiny sprytu i cierpliwości. Polityka państwa jest taka jest, ale nie dając szansy a jedynie pogłębiając w sobie niechęć niczego nie poprawisz nie tylko w swoim mniemaniu, ale przede wszystkim w całokształcie postrzegania tej szopki. Prywatni przedsiębiorcy są nadzieją na poprawę sytuacji gospodarczej, ale jak można mówić albo w ogóle gdybać o poprawie, skoro potencjalni przedsiębiorcy zakładają się za granicami kraju? :-P

Taka hipokryzja troszeczkę. Jest źle, wiesz, że możesz przyczynić się do poprawy sytuacji ale wolisz narzekać. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Oczywiście, możliwość osiągnięcia tego co się chce jest w Polsce. Jednak są miejsca, gdzie można prowadzić firmę łatwiej i z mniejszym ryzykiem. O to właśnie chodzi.

Skoro polityka państwa jest zła, to powinna się zmienić! Jeśli państwo chce mnie w kraju, to powinno dawać mi lepsze warunki do prowadzenia działalności niż inne państwa. Mamy wolny rynek, kraje też muszą konkurować. 

Nie ma tu hipokryzji... chciałbym wrócić do Polski ze względu na rodzinę i przyjaciół, których tam zostawiłem, jednak nasz kraj mnie do tego nie zachęca.

Opublikowano

"Dzień z życia podatnika:

6.30 - Budzę się we własnym domu. Powierzchnia 150 m2 za którą płacę podatek 111 zł/rok. Wybudowany został na mojej działce 30a za którą płacę podatek 414 zł/rok. Urzędnik pozwolił mi nawet garaż wybudować!

6.40 - Włączam telewizor/radio za które płacę podatek 21,50 zł/miesiąc.

6.50 - Śniadanie, poranna toaleta za którą płacę VAT zużywając wodę i odprowadzając ścieki. Dodatkowo segreguję śmieci i płacę 32 zł/mies.

7.30 - Odwożę dzieci do szkoły używanym samochodem, za który zapłaciłem podatek przy kupnie 300 zł.

7.50 - Jadę z żoną do pracy. Gdy braliśmy ślub, wujek z USA podarował nam 12 000 zł. Zapłaciliśmy 874,48 zł podatku.

7.51 - Zatrzymuję się na stacji paliw, napełniam zbiornik Pb95 za 300 zł. Płacę podatek 165 zł.

8.00 - Jestem w pracy. Zarabiam miesięcznie 3000 zł brutto, płacę podatek i zostaje mi 2156 zł "na rękę". Mój szef płaci za moje miejsce pracy 3513 zł.

16.00 - Wracam do domu, robię zakupy za 80 zł i płacę podatek VAT 18,4 zł.

17.30 - Reguluję rachunek za energię elektryczną i płacę podatek 40 zł.

19.00 - Wieczorem pijemy ze znajomymi 4-pak piwa za 14 zł, zapłaciłem 5 zł podatku.

22.00 - Idę spać by mieć siłę na Państwo dać.

Rok 2050

Mam 70 lat, pracowałem 45. Dzieci w Wielkiej Brytanii mają wnuki i odwiedzą nas w Boże Narodzenie.

Czekam 6-ty miesiąc na operację w państwowym szpitalu. Powinienem zdążyć się zobaczyć z nimi i w tym roku.

Razem z pracodawcą płaciłem obowiązkowe składki (ZUS, FP, FGŚP) 900 zł miesięcznie. Miałbym teraz 2500 zł emerytury. Niestety ZUS upadł w 2022 r. Przez resztę życia próbowałem oszczędzić na lokacie Miałbym 175 tys. na koncie, ale... Zapłaciłem podatek Belki 9 tys. zł.

Niemal za wszystko co kupiłem w ciągu życia zapłaciłem 23% VAT.

Jednak zbytnio martwić się nie muszę. Przecież mam już 70 lat... Żałuję tylko, że nie miałem czasu dla żony i dzieci. Może dlatego, że z 45 lat etatu oddałem 30-ści pracując tylko na Państwo i podatki?

Jadę do naczelnika urzędu skarbowego zapisać spadek. Inaczej moje dzieci przedostatni raz zapłacą podatek od tego co po mnie zostanie.

Jeszcze podatek za trumnę i mam święty spokój.

Godzicie się na takie życie?"

-Znalezione w internecie.

Deus vult

Opublikowano

Bo jest c*****o. Chujowo, ale stabilnie. Da się tu wyżyć, ale społeczeństwo nie rozumie, że można lepiej. Komunizm ich tego nauczył, państwo Polskie to państwo emerytów. 

Nie rozumieją, że mogą sobie sami odkładać na emeryturę i przy tym zaoszczędzić w ciul więcej, niż jakby się składali. 

A i ktoś tu nie rozumie, że pieniądze z Unii nie biorą się z nieba. Wyskakujesz cały czas z tymi dotacjami, a prawda jest taka, że te "dotacje" to wcześniej zebrane podatki. Oraz te same dotację są rozkradane.

Poza tym ostatnio jest beka z dresa w internetach co głosował na Szymborską. Ktoś taki ma zmienić Polskę? Błagam...

hYYRv6d.png

Opublikowano

@Wojciech.. nie dyskutuj lepiej z tym hrabią, bo koleś ma już wyprany mózg i nie dotrą do niego żadne argumenty. Lubi być ruchany przez rząd w dupe i tyle. A jak ktoś nie popiera jego poglądów to wyzywa od dzieci, bo Pan dorosły ma już, uwaga... 21 lat! Weteran.

A propo narzekania to jest na co (inni już wymienili powody). Chcą nie chcąc komuna zniszczyła ten kraj i dopiero za parę pokoleń (a może już za następne?) będziemy mogli coś zmienić na lepsze, a narazie pozostaje nam żyć z naszymi nawykami. Nawet na osoby, które nie urodziły się za komuny spłyneły jakieś części zachowania z tamtego okresu.

Opublikowano

@Wojciech.. nie dyskutuj lepiej z tym hrabią, bo koleś ma już wyprany mózg i nie dotrą do niego żadne argumenty. Lubi być ruchany przez rząd w dupe i tyle. A jak ktoś nie popiera jego poglądów to wyzywa od dzieci, bo Pan dorosły ma już, uwaga... 21 lat! Weteran.

Spokojnie ja go znam z tego forum od kilku lat i jak typowy lewak żyje w alternatywnej rzeczywistości.

Śmieszne jest jak ktoś mówi że edukacja w Polsce jest darmowa albo służba zdrowia. Czy nauczyciele są wolontariuszami i uczą za darmo? Tak samo jak z lekarzami. Trzeba sprzeciwić się tej propagandzie lewackiej. 

Deus vult

Opublikowano

Ja bym tylko chciał takiego prawa aby móc pozywać polityków gdy nie spełniają obietnic, kłamią, lub robią inne przekręty... Lub innego czegoś, co zniszczyłoby istniejący system. Dlatego liczyłem na Kukiza, chyba tylko on miał pomysł jak to zniszczyć. 

Opublikowano

Co tu dużo pisać ............ polsza to zjebany kraj w którym dowodzą zwierzeta :D w sejmie zamiast sie zjednoczyć wszyscy pomyśleć co by bylo dobre dla polszy to lepiej sie kłócić robic afery itp to pokazuje jaki ten kraj jest spier-dolony :- ) ja mam nadzieje ze wujek putin odwiedzi ten kraj za pare lat rakietami wyebie caly sejm i bedzie wladal polska :3 wtedy bedzie ład i porządek a ci co bronia ta polsze piszac ze mozna zarobic w tym kraju to poprostu ludzie zaślepieni myślacy ze jak skoncza studia to beda miec pro elo robote : 3 ale w praktyce jest co innego elooo 

EDIT ZAPOMNIALEM DODAC IKS DE

Tylko w tym kraju policjant moze dac mandat za darmo + wpierdolic ci położyć na glebe za to ze trzymasz telefon w palcach = ) jedyni prawilni policjanci to ci z policjantki z policjanci :D 

Opublikowano

Co niektórzy takie brednie tu piszą ze aż za głowę sie lapie,większość z was wydaje sie bananowymi dziecmi.Nie chce sie chwalić bo mi to nie potrzebne ale patriotyzm powoli ze mnie splywa jak co 5 tyg mogę zjechać do domu i miec 10k w kieszeni niż zapierdalac dniówkę na fajki i kanapki,śmieszne to jest,a te wasze argumenty ze Polacy cebulacy itd... Żenada,bo każdy kto jest z naszych rodaków zagranica i ma troche oleju w glowie smial by sie wam w twarz,z pozdrowieniami od poloni z Manchesteru....

Opublikowano

Ja bym tylko chciał takiego prawa aby móc pozywać polityków gdy nie spełniają obietnic, kłamią, lub robią inne przekręty... Lub innego czegoś, co zniszczyłoby istniejący system. Dlatego liczyłem na Kukiza, chyba tylko on miał pomysł jak to zniszczyć. 

Te nasze wybory trochę przypominają mi żonę alkoholika. Mimo że mąż ją bije, ośmiesza i przychodzi do domu pijany ona i tak wraca do niego. Tak samo jest u nas z wyborami, ludzie głosują na te same mordy od dwudziestu paru lat mimo że to są te same kłamliwe mordy tyle że pod szyldami innych partii. A jak się pojawi ktoś nowy i z pomysłami to najlepiej zgnoić go w reżimówce i zrobić z niego wariata żeby staruchów nie wysiudał z koryt. Chociaż po przykładzie wyników Korwina i Kukiza widać że coraz kiepściej to wychodzi władzy.

Opublikowano

Te nasze wybory trochę przypominają mi żonę alkoholika. Mimo że mąż ją bije, ośmiesza i przychodzi do domu pijany ona i tak wraca do niego. Tak samo jest u nas z wyborami, ludzie głosują na te same mordy od dwudziestu paru lat mimo że to są te same kłamliwe mordy tyle że pod szyldami innych partii. A jak się pojawi ktoś nowy i z pomysłami to najlepiej zgnoić go w reżimówce i zrobić z niego wariata żeby staruchów nie wysiudał z koryt. Chociaż po przykładzie wyników Korwina i Kukiza widać że coraz kiepściej to wychodzi władzy.

4,9% to tragedia, a to mogły być ostatnie wybory Korwina. Nie ma co sobie mydlić oczu, że najwyższy wynik w historii.

"Wam się oczy otworzą, jak mnie się zamkną" .

hYYRv6d.png

Opublikowano

Nie będzie Korwina to będzie chociażby Stonoga. Teraz takich ludzi może być tylko więcej (i oby) .

Chyba sobie żartujesz. Stonogi już w kraju nie ma.  :confused: Poza tym nie sądzę aby otrzymał lepszy wynik niż Korwin w przyszłości.

hYYRv6d.png

Opublikowano

Prosty przykład:

Zwiększanie dochodów>obywatel więcej kupuje>więcej trafia do państwa, bo obywatel kupił więcej rzeczy.

Co tymczasem robi rząd:

Zwiększenie dochodów>zwiększenie cen>zwiększenie podatków>trafia tyle samo do państwa, (a nawet i mniej) a polska waluta traci na wartości lub jest rozdrabniana.

Jest różnica zapłacić 300 złotych, a 500 złotych. Jak nie ma pieniędzy to niech te matoły zrozumieją, że ich nie będzie. Dodrukujesz sobie pieniądze i co? Taką ciemnotę to można wciskać pacanowi, a nie ludziom. Rynek ma prawa, ale rząd wie lepiej. Czasami jak patrzy się jak taki urzędas ma ustalać coś o czym nie ma zielonego pojęcia to szlag trafia. Ostatnio gdzieś tutaj czy gdzie indziej o biznesie informatycznym czytałem - koleś chciał wkroczyć w ten jakże wspaniały świat ,, polskiego biznesu '' w efekcie dostał urzędasa co nie umie myszki podłączyć i mu się odechciało. Nic dziwnego.

Zarabiamy słabiej od Niemców, a jednocześnie więcej od nich płacimy - co jest takie cudownego w tych Niemcach? Bo mają węgiel kamienny? W Polsce jest multum sposób na rozwój - rząd nic nie powie o polskim przemyśle, po c**j w ogóle mówić o czymś co nie istnieje?

Wiecie co? My zginiemy takim czymś. Niemcy czy ZSRR były początkiem, a co? Tak nie jest? Czemu nikt z rządu nie spojrzy na gospodarkę? No powiedźcie mi gdzie była taka większa rozmowa o przemyśle? Pomijając już tego pierdolenia, że tak, tak ceny paliwa rosną, ale się ustabilizują. Niby co prawda ta cała infranstruka się polepsza, ale ślimaczym tempem.

Czemu, by nie zrobić jakiejś unii z państwami skandynawskimi? Węgry mają o nas dobre zdanie, a z Czechami można porozmawiać bez większej nauki ich języka. No może Litwa, która ciągle jest zła za Józefa Piłsudskiego (oczywiście nasze państwo nie zwróci uwagi na takie coś).

pyhvh7E.png

Opublikowano

bo ten kraj ma przestarzałą konstytucję mnóstwo luk prawnych

A JAK MASZ PIENIADZE TO MOZESZ NAWET PRAWO ZMIENIC DLA SIEBIE CO JUZ RAZ SIE ZDARZYLO

W PEWNEJ SPRAWIE ALE KTO SZUKA TEN ZNAJDZIE WYSTARCZY W STARYCH GLOSNYCH SPRAWACH

POSZUKAC

W TYM KRAJU NIE MA PRZYSZLOSCI NIE ZAROBISZ ANI NA LEWO ANI NA PRAWO CHYBA ZE JESTES POLITYKIEM

ALBO DOGADUJESZ SIE Z POLITYKAMI PRZEPROWADZAJAC WALKI NA KLASIE ROBOTNICZNEJ

JEDYNE CO ZOSTAJE TO WYLOT ZA GRANICE BO LUDZIE TYLKO NARZEKAJA ZE JEST ZASRANY SYF I GOWNO W TYM JEBANYM W C**J KRAJU A NA WYBORY DUPY NIE RUSZA BO TWIERDZA ZE NIC NIE ZMIENIA ICH GLOS SPOKO

TYLKO JESLI K***A TAK MYSLI KAZDY JANUSZ KOWALSKI 2500 NA BUDOWIE TO NIE JEST JEDEN GLOS TYLKO KILKA MILIONOW JA W DNIU 25 PAZDZIERNIKA SKONCZYLEM 18 LAT I RUSZYLEM DUPE ZAGLOSOWAC

STONOGA PODSUMOWAL TEN SPIERDOLONY KRAJ GDZIE NIC NIE OSIAGNIESZ BEZ ZNAJOMOSCI

JAKI KRAJ TAKA WLADZA BEZ POZDROWIEN NARTA

Opublikowano

@golddynol - a może CapsLock off? Pisz normalnie.

@topic

Ja zostaje w tym moim kraju i tyle. A jak Wy chcecie np. uciekać do Niemiec to uciekajcie. Może tam będzie fajnie, radośnie, z*********e. Tak Wam powiem.

Ja się nigdy z Jastrzebia-Zdroju nie wyprowadzałem, nie wyniosie się, wychowałem się w Jbiu i będę mieszkał do USRANEJ ŚMIERCI. 

Nie będę zmieniał narodowości, kraju, miejsca zamieszkania. To u mnie nie wchodzi w grę.

Dziękuje, do widzenia.

6BhO6OQ.png

Lubię rajstopy koloru powyższego - ciemno-czarne. :)

Opublikowano

@golddynol - a może CapsLock off? Pisz normalnie.

@topic

Ja zostaje w tym moim kraju i tyle. A jak Wy chcecie np. uciekać do Niemiec to uciekajcie. Może tam będzie fajnie, radośnie, z*********e. Tak Wam powiem.

Ja się nigdy z Jastrzebia-Zdroju nie wyprowadzałem, nie wyniosie się, wychowałem się w Jbiu i będę mieszkał do USRANEJ ŚMIERCI.

Nie będę zmieniał narodowości, kraju, miejsca zamieszkania. To u mnie nie wchodzi w grę.

Dziękuje, do widzenia.

Sprostujmy, nie da się zmienić narodowosci, jedynie obywatelstwo.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Sprostujmy, nie da się zmienić narodowosci, jedynie obywatelstwo.

A to sie pomylilem. Sorry.

Ja z Polski nie mam zamiaru sie wyprowadzac.

6BhO6OQ.png

Lubię rajstopy koloru powyższego - ciemno-czarne. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...