Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Taka polska...

Invoice

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

>15 lat

>Bądź w gimnazjum

>Narzekaj na politykę

>Chcesz wyjechać z kraju, ale mama nie pozwala

To tylko przedstawie sytuację, że w tym kraju jest tak do dupy, że już od dziecka myśli się nad jego opuszczeniem.

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Albo nie mają żadnego pojęcia o czym mówią i tylko naśladują to. co usłyszały.

Dokładnie, gdyby zapytać ich o pensje to:

,, E lekarz to dużo ma, ale nie ma aż 10 koła i to jest biedota ''

,, Na robotach to masz z 2 koła lub poltora i nie wyzywisz rodziny ''

,, Polityk to tam 100 koła zarabia i no, jeszcze mandaty ''

,, Reszta nic nie zarabia, bo som to zawody gdzie f polsce sie nie przydadzom ''

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Albo nie mają żadnego pojęcia o czym mówią i tylko naśladują to. co usłyszały.

No i co z tego, że ma 15lat? Jest takim samym obywatelem jak Ty, zresztą chłopaczek ma swój rozum.

805491408806070489277.png

Opublikowano

najlepiej pracować za euro/dolary/funty dla jakichś zagranicznych firm mieszkając w Polsce :D

Mieszkając w Polsce to chyba lepiej w złotówkach zarabiać.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Mieszkając w Polsce to chyba lepiej w złotówkach zarabiać.

płacą ci w swojej walucie, a potem ty sobie zamieniasz na złotówki. albo od razu w złotówkach ale takiej ilosci, jaka wychodzi po przeliczeniu ich waluty na naszą.

Opublikowano

No i co z tego, że ma 15lat? Jest takim samym obywatelem jak Ty, zresztą chłopaczek ma swój rozum.

Nie jest jeszcze takim obywatelem jak on. Brakuje mu np. prawa wyborczego, jest lżej traktowany przez sąd czy chociażby nadal musi mieć prawnego opiekuna.

W Polsce też wynajmiesz pokój na przedmieściach za 500zł, skoro już tak porównujesz :)

Sam w takiej mieszkasz?

najlepiej pracować za euro/dolary/funty dla jakichś zagranicznych firm mieszkając w Polsce :D

Aha czyli zamiast zarabiać 800 złotych dostanie 200 euro - genialne!

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

płacą ci w swojej walucie, a potem ty sobie zamieniasz na złotówki. albo od razu w złotówkach ale takiej ilosci, jaka wychodzi po przeliczeniu ich waluty na naszą.

Przecież o to mi chodziło. Jednak pobieranie pensji w obcej walucie mieszkając w Polsce nie ma sensu, musisz po każdej wypłacie wymieniać pieniądze w kantorze, bo dolarami w Biedronce nie zapłacisz.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Prawda jest taka, że gdybym zarabiał w Polsce, tyle po przeliczeniu co zarabiam w Irlandii, lub tyle co zarabiałem w UK, to wróciłbym do kraju. Przykładowo za taką samą pracę w Polsce mogę liczyć na około 2500-3000zł do ręki, gdzie tu dostaje tyle samo jednak w euro, gdzie moc nabywcza pieniądza jest około 3-4x większa. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Aha czyli zamiast zarabiać 800 złotych dostanie 200 euro - genialne!

­

Facepalm

Jak myślisz, po co napisałem, żeby pracować dla zagranicznych pracodawców? tylko po to, żeby dostawać grosze tylko, że w innej walucie? Aha... to dalej chyba nie mamy o czym rozmawiać.

Pracujesz za ICH STAWKI W ICH WALUCIE, po czym za wymianę tego na złotówki masz dużo hajsu biorąc pod uwagę np. zarobki w Niemczech albo Wielkiej Brytanii.

Przecież o to mi chodziło. Jednak pobieranie pensji w obcej walucie mieszkając w Polsce nie ma sensu, musisz po każdej wypłacie wymieniać pieniądze w kantorze, bo dolarami w Biedronce nie zapłacisz.

To taki wielki problem przejść się kawałek do kantoru raz na miesiąc? Albo raz na inny okres czasu jeśli nie masz umowy o pracę tylko co jakiś czas wykonujesz jakiś projekt.

Opublikowano

Przecież o to nam właśnie chodzi, żeby te przykładowo 200 euro pensji przeliczyć powiedzmy na 800 polskich złotych, w których to będzie wypłacana nasza wypłata.

I nie wiem czy wiesz, ale kantory też chcą zarobić, więc trochę stracisz z tej wypłaty po zamianie.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

???

Zrozumieliście w ogóle, o co mi chodzi?

Po to pracujesz dla ludzi zza granicy, żeby nie dostawać 200 euro w przeliczeniu na złotówki tylko 2000 euro, z którego potem mamy dużo pieniędzy w naszej walucie, gdzie na np. Niemieckie realia to normalna kwota.

Kantory pewnie pobierają spore prowizje od siebie, ale przecież kto powiedział, że będziesz dostawał pieniądze w gotówce, żeby z nimi latać do kantoru? bezpośredni przelew na paypala albo konto bankowe, gdzie waluta albo automatycznie albo po zaakceptowaniu jednym klinięciem się przelicza pobierając niewielkie opłaty.

Opublikowano

Przecież napisałem, że przykładowo pensja 200 euro przeliczona na złotówki (przy kursie 4pln/1eur), czyli 800 złotych.

A 200 euro to tylko przykład, może być też 10000, ale w tym przykładzie liczba nie ma znaczenia.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Skoro otrzymujesz od zagranicznego pracodawcy pensje, to logiczne, że płaci ci ją w tej walucie co zapewne większości pracownikom i w tej, z której na co dzień korzysta - czyli nie na naszej, nie złotówkach. Dlatego musisz ją wymienić.

Teraz powiedz mi do czego zmierza to co piszesz bo nie rozumiem? wiem, jaki kurs ma euro i jak to się przelicza.

Opublikowano

Skoro otrzymujesz od zagranicznego pracodawcy pensje, to logiczne, że płaci ci ją w tej walucie co zapewne większości pracownikom i w tej, z której na co dzień korzysta - czyli nie na naszej, nie złotówkach. Dlatego musisz ją wymienić.

Teraz powiedz mi do czego zmierza to co piszesz bo nie rozumiem? wiem, jaki kurs ma euro i jak to się przelicza.

Jakoś nie znam osoby która dostaje wypłatę w euro pracując w sieci zagranicznych supermarketów (lidl, kaufland itp.).

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Wcześniej nic nie wspomninałeś o pracy zdalnej. W takim przypadku wiadomo, że zleceniodawca będzie wolał płacić w swojej walucie.

Jeśli jednak chodzi o normalną pracę, to jest tak jak już wcześniej napisałem.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Dziwna ta dyskusja.

I nie wiem czy wiesz, ale kantory też chcą zarobić, więc trochę stracisz z tej wypłaty po zamianie.

Racja... ale to czy kantor za 2000£ da mi 12 patyków czy 11.5 to raczej żadna różnica. Jesteśmy bardzo biednym narodem, jeśli porównamy nasze zarobki do chociażby niemców. Pracujemy jak woły za +/- 400-500 euro miesięcznie.  :makka:

Opublikowano

Jak sobie wyobraźacie życie w tym jebanym kraju jak tak dalej będzie? Ja coraz bardziej myślę nad opuszczeniem go...

Czytałeś może o tej pojebanej konstytucji, którą chory umysłowo PiS(D) wymyślił? "W imię boga wszechmogącego"... Ja już dostaję szału i czasami żałuję, że Kaczka po Smoleńsku nie rozbiła się wraz ze swoim chorym bratem. Może by było lepiej.

giphy.gif

Kocur™

Opublikowano

Czytałeś może o tej pojebanej konstytucji, którą chory umysłowo PiS(D) wymyślił? "W imię boga wszechmogącego"... Ja już dostaję szału i czasami żałuję, że Kaczka po Smoleńsku nie rozbiła się wraz ze swoim chorym bratem. Może by było lepiej.

I na prawdę tylko to cię boli?  o.O

hYYRv6d.png

Opublikowano

WTF... nie mówie tu o pracy w sieci jakichś supermarketów fizycznie w Polsce tylko świadczenia usług zdalnie np. IT, pisanie programów, projektów, stron itd.

Chodzi Ci o to żeby zarabiać tyle ile inni, ale płacić już tyle i jest w Polsce?

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Jeny, Jeny, Zobaczymy co pis-owcy odjebią . Jeśli faktycznie zostanie tknięta konstytucja to nie ma nad czym się zastanawiać. Jedno pytanie mnie ciągle zastanawia... jakim cudem pis wygrał wybory? Mniejsza z tym, każdy ma wolność wyboru, jednak... Przypomnijcie sobie, kto przeprowadził Polske przez kryzys? Dlaczego pis? Może przetrwamy do następnych wyborów, jednak pamiętacie co oni obiecali? Popatrzcie tylko na emerytury, zmniejszenie o rok wieku emerytalnego może skończyć się tragicznie dla naszego banku. Nie lepiej wyrównać stawki, ustalić jakąś max/min? Kto ciągle sieje mętlik, porusza wszystkie tematy, wszystko disuje? Właśnie pis. Dlaczego z małej litery? Dlatego , że nie chcę jakkolwiek podkreślać nazwy tej grupy oszustów. Obudzicie się za kilka lat kiedy nasz bank będzie pusty a pis odejdzie z podniesioną głową.

Opublikowano

Jeny, Jeny, Zobaczymy co pis-owcy odjebią . Jeśli faktycznie zostanie tknięta konstytucja to nie ma nad czym się zastanawiać. Jedno pytanie mnie ciągle zastanawia... jakim cudem pis wygrał wybory? Mniejsza z tym, każdy ma wolność wyboru, jednak... Przypomnijcie sobie, kto przeprowadził Polske przez kryzys? Dlaczego pis? Może przetrwamy do następnych wyborów, jednak pamiętacie co oni obiecali? Popatrzcie tylko na emerytury, zmniejszenie o rok wieku emerytalnego może skończyć się tragicznie dla naszego banku. Nie lepiej wyrównać stawki, ustalić jakąś max/min? Kto ciągle sieje mętlik, porusza wszystkie tematy, wszystko disuje? Właśnie pis. Dlaczego z małej litery? Dlatego , że nie chcę jakkolwiek podkreślać nazwy tej grupy oszustów. Obudzicie się za kilka lat kiedy nasz bank będzie pusty a pis odejdzie z podniesioną głową.

Zadam takie pytanie, a kogo chciałbyś oprócz PiSu?

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...