Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Taka polska...

Invoice

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jedyny plus to taki, że PiS będzie samodzielnie rządził więc później nie będzie miał na kogo zwalić, jak którejś obietnicy nie spełni (a nie oszukujmy się... :ass:  ) 

3JcjhIq.png
Pomogłem? Daj "Lubię to", to nic nie kosztuje...
MyAnimeList

Opublikowano

Narcyz? Wiesz co to słowo oznacza?

Czekałem aż mnie poprawisz. Fakt pomyliłem się.

To, że tobie się dobrze żyje nie oznacza, że innym też. Ludzie mają wyższe ambicje niż bycie szarym człowieczkiem. Dla tego się wyjeżdża za granicę.

hYYRv6d.png

Opublikowano

Czekałem aż mnie poprawisz. Fakt pomyliłem się.

To, że tobie się dobrze żyje nie oznacza, że innym też. Ludzie mają wyższe ambicje niż bycie szarym człowieczkiem. Dla tego się wyjeżdża za granicę.

Nie mają. Ludzie lecą za granicę za pieniędzmi, nie za ambicjami, nie oszukujmy się. I tak samo jest w kraju, ludzi, dla których najważniejsze są pieniądze najgłośniej narzekają na jakość życia w kraju.

Nie wiem ilu naszych rodzimych imigrantów znasz ale osobiście, ze względu na miejsce urodzenie znam mnóstwo ludzi uciekających z kraju i zazwyczaj są to jednostki bardzo przeciętne. Ledwo po zawodówkach/technikach, bez żadnej wiedzy, gotowi do wykonywania spawania czy skręcania instalacji przez resztę życia byle by uciułać nieco tego hajsu. Jeśli to są wyższe ambicje to coś jest nie tak.

A tymczasem, da się żyć. Studiuję dziennie, pracuję zaledwie 3-4 dni w tygodniu, wynajmuję mieszkanie z dziewczyną, spełniam pasję. Ilość krajów, w których przeciętna osoba w wieku 20 lat może się całkowicie sama utrzymać i jeszcze dodatkowo się przy tym spełniać jest niezwykle mała.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Nie mają. Ludzie lecą za granicę za pieniędzmi, nie za ambicjami, nie oszukujmy się. I tak samo jest w kraju, ludzi, dla których najważniejsze są pieniądze najgłośniej narzekają na jakość życia w kraju.

Nie wiem ilu naszych rodzimych imigrantów znasz ale osobiście, ze względu na miejsce urodzenie znam mnóstwo ludzi uciekających z kraju i zazwyczaj są to jednostki bardzo przeciętne. Ledwo po zawodówkach/technikach, bez żadnej wiedzy, gotowi do wykonywania spawania czy skręcania instalacji przez resztę życia byle by uciułać nieco tego hajsu. Jeśli to są wyższe ambicje to coś jest nie tak.

A tymczasem, da się żyć. Studiuję dziennie, pracuję zaledwie 3-4 dni w tygodniu, wynajmuję mieszkanie z dziewczyną, spełniam pasję. Ilość krajów, w których przeciętna osoba w wieku 20 lat może się całkowicie sama utrzymać i jeszcze dodatkowo się przy tym spełniać jest niezwykle mała.

Mają. Dla czego polscy specjaliści siedzią za granicą? Bo w prywatnej klinice więcej zarobią niż w państwowej. Da się żyć, ale można żyć lepiej. 

hYYRv6d.png

Opublikowano

Mają. Dla czego polscy specjaliści siedzią za granicą? Bo w prywatnej klinice więcej zarobią niż w państwowej. Da się żyć, ale można żyć lepiej. 

Zależy, jeśli chodzi Ci o np. inżynierów w ogóle to siedzą za granicą nie z powodu chujowego kraju tylko pracy dla zagranicznych korporacji :)

Można, ale obiektywnie rzecz biorąc, strasznie histeryzujemy jako naród. Żyje nam się naprawdę nieźle, mogłoby być jeszcze lepiej ale płaczemy tak jakby nam robili kolejny rozbiór i rozstrzeliwali każdego polaka na ulicy, bez przesady :)

Opublikowano

a w tej bajce były smoki? praca i dom będzie na ciebie czekać tak? aha 

Panowie przebieranie się za uchodźce z syri za 2 lata będzie już nie modne więc apeluje do was o rozsądek.

Polska przetrwa rządy PiS tak jak przetrwała rządy PO 

Widzisz właśnie już czeka kolego :) 

Za wszelkie zachowania z ostatniego roku przepraszam. Jeżeli Cię uraziłem wybacz. ~ Cannzas.

Opublikowano

... na zmywaku :makka:

Lepiej na zmywaku za 6000 zł - 1000£ niż 4000 zł jako dyrektor. 

Opublikowano

Zależy, jeśli chodzi Ci o np. inżynierów w ogóle to siedzą za granicą nie z powodu chujowego kraju tylko pracy dla zagranicznych korporacji :)

Można, ale obiektywnie rzecz biorąc, strasznie histeryzujemy jako naród. Żyje nam się naprawdę nieźle, mogłoby być jeszcze lepiej ale płaczemy tak jakby nam robili kolejny rozbiór i rozstrzeliwali każdego polaka na ulicy, bez przesady :)

Mówię o lekarzach itp. 

Właśnie, można. To czemu nie robimy nic aby to zmienić? Przecież składki emerytalne to, nie wiem, jakieś nieporozumienie. Przecież ZUS zbankrutował, tych pieniędzy już nie ma  :aaa:. Dlaczego mam pytać się urzędnika, czy mogę sobie na mojej ziemi zbudować nowy pałac kultury? Dlaczego mam się składać na ten margines społeczeństwa, alkoholików, nierobów. Nie mówię, że nie należy pomagać, ale niech to będzie dobrowolna pomoc, a nie z przymusu. Każdy kto chce niech sobie wpłaca na fundacje, które pomagają takim ludziom. Myślisz, że ta kasa z podatku trafia do tych ludzi? Ta kasa jest rozkradana, a do tych potrzebujących trafia na prawdę nie wiele. Żeby było jasne - w tym momencie odnoszę się do sytuacji gdzie: ojciec nie żyje, matka jest niepełnosprawna i ma na utrzymaniu trójkę dzieci. Ten kto siedzi cały czas na zasiłku, bo mu się nie chce no to sorry. Dla takich ludzi nie ma miejsca. Na kampanię politycy wydali 30 milionów PLN z budżetu państwa. Jakim prawem? Dlaczego muszę płacić na NFZ skoro do lekarza chodzę raz na rok? I czemu po płaceniu takich składek NFZ nie wypłaca pieniędzy człowiekowi, który potrzebuje hipotetycznie rzecz biorąc 50tyś. zł na operację? Dlaczego nie mogę w szkole zjeść sobie drożdżówki, a jako pełnoletni uczeń mogę sobie wyjść na przerwie za ulice i kupić fajki, flachę?  :ok:

hYYRv6d.png

Opublikowano

Lepiej na zmywaku za 6000 zł - 1000£ niż 4000 zł jako dyrektor. 

nie jeden by chciał w Polsce zarabiać 4k. 

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

Hmm... 15+2=17

Czyli w wieku 17 lat będziesz miał prace i dom(chodziło Ci o własny?).

Liceum/Technikum  wieku siedemnastu lat skończysz?

Całe wykształcenie zdobyłeś już?

Co z twoją znajomością języka angielskiego?

Skąd weźmiesz pieniądze?

Lol jaki typ xD

Znam gości, co bez wykształcenia i bez szkoły zarabiają więcej niż Ci z wykształceniem i po ukończeniu najlepszej szkoły w mieście.

Jak mnie krew zalewa jak ktoś mówi, że bez wykształcenia jest nikim i nic nie osiągnie w przyszłości, beka max :v :v

Co ma znajomość języka do pracy? Nie pomyślałeś, że może jego rodzina mieszka za granicą i mu załatwią pracę z nimi, gdzie jego rodzina mogłaby tłumaczyć?

Widzę człowieku nic nie myślisz tylko piszesz od razu to co Ci przyjdzie do głowy.

Co to k***a za argument? Polska przetrwała również okupację caratu i Hitlera.

Nic się nie zmieni. PiS to to samo co PO, tylko inaczej gadają. Nic się nie zmieni. Czekam na spełnienie obietnic. Co do zmian w Polsce to demokracją do niczego nie dojdziemy, dzięki seniorom. 

Poczekasz sobie długo na te obietnice. Kopacz jak i reszta debili typu Tusk itp, są to idioci którzy myślą tylko o sobie i o swojej rodzinie, cały hajs biorą dla siebie, gdy bezdomny by podszedł do nich poprosić np. o 20 zł na jedzenie to na 100% by nie dali, nawet by z takim nie gadali, wiesz czemu? Bo by się wstydzili k***a lamusy jebane, pewnie Kopaczową gwałcili w szkole na każdej przerwie a Tuska bili po lekcjach, że tak im się we łbach poyebało.

Tym całym PiS i PO, wstyd wgl te skróty pisać gdzieś na forum ale jakoś trzeba, aby inni wiedzieli o co chodzi.

Prawo i Sprawiedliwość? Zmieńcie tą nazwę bo skręca mnie w żołądku.

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Ale c**j was interesuje moj wiek. Nie masz sie do czego dojebać? Pis niestety wygrał. Stonoga dobrze mowil

Jade do UK za dwa lata :) prace bede mial i dom tez.

jedź jedź podludzi na zmywak zawsze potrzeba

Opublikowano

"Dzień z życia podatnika:

6.30 - Budzę się we własnym domu. Powierzchnia 150 m2 za którą płacę podatek 111 zł/rok. Wybudowany został na mojej działce 30a za którą płacę podatek 414 zł/rok. Urzędnik pozwolił mi nawet garaż wybudować!

6.40 - Włączam telewizor/radio za które płacę podatek 21,50 zł/miesiąc.

6.50 - Śniadanie, poranna toaleta za którą płacę VAT zużywając wodę i odprowadzając ścieki. Dodatkowo segreguję śmieci i płacę 32 zł/mies.

7.30 - Odwożę dzieci do szkoły używanym samochodem, za który zapłaciłem podatek przy kupnie 300 zł.

7.50 - Jadę z żoną do pracy. Gdy braliśmy ślub, wujek z USA podarował nam 12 000 zł. Zapłaciliśmy 874,48 zł podatku.

7.51 - Zatrzymuję się na stacji paliw, napełniam zbiornik Pb95 za 300 zł. Płacę podatek 165 zł.

8.00 - Jestem w pracy. Zarabiam miesięcznie 3000 zł brutto, płacę podatek i zostaje mi 2156 zł "na rękę". Mój szef płaci za moje miejsce pracy 3513 zł.

16.00 - Wracam do domu, robię zakupy za 80 zł i płacę podatek VAT 18,4 zł.

17.30 - Reguluję rachunek za energię elektryczną i płacę podatek 40 zł.

19.00 - Wieczorem pijemy ze znajomymi 4-pak piwa za 14 zł, zapłaciłem 5 zł podatku.

22.00 - Idę spać by mieć siłę na Państwo dać.

Rok 2050

Mam 70 lat, pracowałem 45. Dzieci w Wielkiej Brytanii mają wnuki i odwiedzą nas w Boże Narodzenie.

Czekam 6-ty miesiąc na operację w państwowym szpitalu. Powinienem zdążyć się zobaczyć z nimi i w tym roku.

Razem z pracodawcą płaciłem obowiązkowe składki (ZUS, FP, FGŚP) 900 zł miesięcznie. Miałbym teraz 2500 zł emerytury. Niestety ZUS upadł w 2022 r. Przez resztę życia próbowałem oszczędzić na lokacie Miałbym 175 tys. na koncie, ale... Zapłaciłem podatek Belki 9 tys. zł.

Niemal za wszystko co kupiłem w ciągu życia zapłaciłem 23% VAT.

Jednak zbytnio martwić się nie muszę. Przecież mam już 70 lat... Żałuję tylko, że nie miałem czasu dla żony i dzieci. Może dlatego, że z 45 lat etatu oddałem 30-ści pracując tylko na Państwo i podatki?

Jadę do naczelnika urzędu skarbowego zapisać spadek. Inaczej moje dzieci przedostatni raz zapłacą podatek od tego co po mnie zostanie.

Jeszcze podatek za trumnę i mam święty spokój.

Godzicie się na takie życie?"

-Znalezione w internecie.

Deus vult

Opublikowano

lepiej w Polsce za 4000zł niż w UK za £1000

Pewnie lepiej żyć na skraju ubóstwa niż w godności. ;) 1000£ to dla Brytyjczyka tyle co dla polaka 1200 zł. Tylko z tą różnicą, że Brytyjczyk wynajmie mieszkanie i połowa wypłaty zostanie na jego zachcianki + jedzenie. Na przedmieściach Londynu wynajmiesz ładny pokój za niecałe 500£. Komunikacja stoi tam na tak wysokim poziomie, że nie ma problemu z dojazdami do pracy. ;) Polak za 1200 zł to może co najwyżej wynająć kawalerkę i na życie zostanie mu 200 zł. 1000£ to był tylko przykład, jeśli się postarasz to i 1500£ zarobisz na start, a to już fortuna, jeśli weźmiemy pod uwagę powyższe zdania.

Opublikowano

Dobra, przestańcie narzekać. Trudno: stało się, stało, PiS wygrał i tyle w i ma co się użalać nad sobą.

6BhO6OQ.png

Lubię rajstopy koloru powyższego - ciemno-czarne. :)

Opublikowano

Pewnie lepiej żyć na skraju ubóstwa niż w godności. ;) 1000£ to dla Brytyjczyka tyle co dla polaka 1200 zł. Tylko z tą różnicą, że Brytyjczyk wynajmie mieszkanie i połowa wypłaty zostanie na jego zachcianki + jedzenie. Na przedmieściach Londynu wynajmiesz ładny pokój za niecałe 500£. Komunikacja stoi tam na tak wysokim poziomie, że nie ma problemu z dojazdami do pracy. ;) Polak za 1200 zł to może co najwyżej wynająć kawalerkę i na życie zostanie mu 200 zł. 1000£ to był tylko przykład, jeśli się postarasz to i 1500£ zarobisz na start, a to już fortuna, jeśli weźmiemy pod uwagę powyższe zdania.

W Polsce też wynajmiesz pokój na przedmieściach za 500zł, skoro już tak porównujesz :)

Opublikowano

Jeśli się zastanawiasz, to faktycznie - powinieneś to zrobić. Ja się na razie nigdzie nie wybieram, za dużo jest tutaj do zrobienia. 

Jest kijowo, ale stabilnie - może być lepiej, o ile tylko wszyscy narzekacze zbiorą się w grupę i podejmą jakąś inicjatywę. Stworzę nowe miejsca pracy w nowym, prywatnym przedsiębiorstwie. Gdyby było więcej osób z takimi planami, podłatalibyśmy gospodarkę podatkami (no cóż), poszlibyśmy wszyscy na wybory i wybralibyśmy swój rząd, a nie rząd starych wyjadaczy. Brzmi jak bajka, fakt, ale ta bajka może ujrzeć światło rzeczywistości jak tylko ktoś będzie chciał jej w tym pomóc :-P

Qui est le prochain?

Opublikowano

Jedyna szansa w obaleniu rządu, odsunięciu od władzy starych złodziei. Trzeba ludziom dać możliwość rozliczania polityków z ich obietnic. Gdzie obiecywane rejestry umów? Duda obiecywał, że będą, a nawet jego kancelaria nie chce ich ujawnić. Czemu osoby stojące za ostatnimi aferami są bezkarne, powinni utracić majątki i trafić do więzienia. I nie może być tak, że jak przepisze się majątek na rodzinę to już nie zginie... Trzeba robić mniej prawa, ale niech będzie lepsze. Nie można wszystkiego regulować, nie można wszystkich traktować jak bandytów. Oczyśćmy więzienia z morderców i gwałcicieli dając im ołowiane lekarstwo. Urzędy niech staną się przyjazne i pomocne ludziom. Może wtedy pomyślę o przestaniu narzekania i rozpoczęciu działalności w Polsce. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

W Polsce też wynajmiesz pokój na przedmieściach za 500zł, skoro już tak porównujesz :)

Nooo i masz rację. ;) Tylko, że tu za 700 zł co najwyżej śniadanie kupisz. :) A tam z pensji 1500£ wynajmiesz mieszkanie i na sushi będziesz mógł codziennie chodzić. Przykład kiczowaty, ale jakże prawdziwy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...