Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Podstawowy szablon strony, porady na początek

Hans Kloss PL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

trolować ? daje ci konkret fakty a ty je zlewasz , twoja sprawa

Niezmierzony niewiedzy skutek

Znów muszę uczyć się wytrwale

Choć zaliczyłem przecież SMUTEK

Żadnej pochwały- świadectw wcale

Opublikowano

­Jakie marnotractwo bajtów ?

Nie przesadzajmy w 2 strone, te twoje zamkniecia znaczników są akurat w ogóle nie potrzebne i to jest marnotractwo bajtów. 

Natomiast podział na klasy -> css  id -> js, daje dobrą przejrzystość kodu.

Proszę cię, poczytaj na temat klas i identyfikatorów, bo piszesz totalne bzdury. http://how2html.pl/klasy-id/

Zadam ci jeszcze takie proste pytanie, żeby twój ograniczony umysł zrozumiał. Dajmy na to, że mam skrypt, który opowiada za wykonanie skomplikowanej animacji na wybranych elementach menu. Czy według ciebie powinienem każdemu z nich nadać id i osobno podpinać do skryptu? No bo na stronie może znajdować się tylko jeden element o danym id. Czy może lepiej nadać im taką samą nazwę klasy i wiele bardziej skrócić kod?

Weź też lepiej nie wspominaj o tych bajtach, bo mi się śmieszno zaczyna robić. Coś mi się wydaje, że jeszcze daleka droga przed tobą.

trolować ? daje ci konkret fakty a ty je zlewasz , twoja sprawa

Nie można nazwać faktem czegoś co jest wyssane z palca.

gamedevmania.com

Opublikowano

Wyssane z palca? To powiedz mi w takim razie po co są w tym kodzie te zamknięcia znaczników ?

Niezmierzony niewiedzy skutek

Znów muszę uczyć się wytrwale

Choć zaliczyłem przecież SMUTEK

Żadnej pochwały- świadectw wcale

Opublikowano

Wyssane z palca? To powiedz mi w takim razie po co są w tym kodzie te zamknięcia znaczników ?

Bo nie jest to błędem, tak samo jak to:

<div>
            <p>
               Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. 
            <p>
            <p>
        </div>

w żaden sposób nie wpływa na działanie strony internetowej.

Po prostu te twoje bajty, o które walczysz są to tylko nieistotne szczegóły.

gamedevmania.com

Opublikowano

Chłopaki, jaki jest sens robić wrzącą dyskusję na temat paru bajtów, które nic nie zmieniają? To jaki styl przybiera koder podczas pisania zależy tylko i wyłącznie od gustu i tak naprawdę praktycznie nic nie zmienia. To jest na zasadzie, że w php jeden napisze

if(x == 0) {
    echo "Example";
}

a drugi skorzysta z możliwości pominięcia klamer w przypadku kiedy po ifie występuje tylko jedna linia kodu i kod będzie wyglądał tak

if(x == 0)
    echo "Kod"; echo "Dalsza część kodu itd.";

Jest różnica? Tylko estetyczna, czy jest sens dyskutować, która jest bardziej poprawna? No nie, bo tak naprawdę nikomu to nie robi różnicy, bardziej chodzi o względy estetyczne.

Jeśli ktoś lubi i czuje potrzebę zamykania tagów niech to robi, jeśli ktoś nie czuje takiej potrzeby niech nie kończy znakiem /> tylko >. ID stosuje się, żeby podkreślić unikatowość elementu, każdy może używać tego jak chce. Jaka jest różnica między tym czy nadam atrybut id, czy atrybut class z unikatową nazwą? Żadna, nie wiem po co @NaczelnyNieuk szukasz dziury w całym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...