Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte]Redakcje

escaperz.lordm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Zauważyłem, że ludzie mają mnóstwo pomysłów na rodzaje redakcji, ale co to da? To, że powstanie nowy dział w którym newsy będą publikowane raz w tygodniu? Do tych działów, czy poddziałów jest tyle że o niektórych zupełnie się zapomina, bo są tak poukrywane i w ogóle. 

9606cc7c81165a0b3de0c110868d6bd9.png Zadowala kogoś taka ilość wyświetleń?

3f23a69d3184ede8fc28f9ad3b9ac810.png Lub coś takiego, co żal komentować? W dziale Tibia ostatnio artykuł pojawił się 21 sierpnia i cisza do tej pory.

Poważnie, nikt z administracji nie wpadł na to żeby w końcu coś z tym zrobić? Póki co redakcje są tylko dla plakietek, poziom rekrutacji jest taki że właściwie każdy kto się zgłosi dostanie się do niej, później nie pisze artykułów albo robi to raz na tydzień, zresztą jakość tych artykułów też pozostawia wiele do życzenia. Warto też napomnieć o tym, że redakcje są słabo zareklamowane i współpraca pomiędzy grafikami a redakcją (jak ja jeszcze byłem w redakcji) była wyjątkowo słaba. Nieraz z Razerem czekaliśmy po 2 tygodnie na grafikę aż robiliśmy je w końcu sami.

Jaki jest mój pomysł?

Usunąć w pizdu te wszystkie redakcje, działy i zrobić dwie/max. 3 potężne redakcje to znaczy:

- Redakcja zajmująca się wszystkim co związane z IT - to znaczy: smartfony, komputery, premiery gier/sterowników/podawanie wymagań do tego jakieś comiesięczne polecane smartfony/zestawy komputerowe żeby to wreszcie odżyło.

- Redakcja zajmująca się wszystkimi grami MMO - czyli Metin, Tibia, Aion i inne gry w jednym dziale. 

- Redakcja trzecia dla mnie to raczej zbędne, ale ktoś tam zakładał temat niedawno o tym żeby wprowadzić redakcje związaną z filmami/muzyką/książkami itd. - nie jest to głupie bo można zawsze robić jakieś cotygodniowe/comiesięczne zestawienia np. najlepsze filmy akcji miesiąca, albo popularne utwory z ostatniego tygodnia czy polecane książki. Do tego dodać seriale, anime i tak dalej. 

Teraz część zapyta a co z redaktorami. Wyrzucić póki co wszystkich i zrobić porządną rekrutacje, rygorystyczną. Oczywiście nikt nie jest specjalistą w każdej dziedzinie, także redaktorów w tych działów trochę musi być ale myślę też że bez przesady, bo nikt nie chce żeby zrobił się burdel. Poza tym powinno dojść kliku grafików którzy pracowaliby systematycznie i tylko dla redakcji oraz większa ilość korektorów żeby te artykuły codziennie się pojawiały. 

Do tego kwestia reklamy. Macie tego Facebook'a swojego, zamieszczacie na nim jakieś totalnie bzdurne rzeczy może by go w końcu wykorzystać jako reklamę? 

Ogólnie podsumowując, co może się zmienić - jakość artykułów, systematyka pracy redakcji, w końcu będą się tam znajdywać odpowiedni ludzie robiący to z pasją, a nie dla plakietki. Do tego w końcu nie będzie syfu z tymi redakcjami i wszystko będzie na odpowiednim miejscu. :)

lownfast

Opublikowano

Obecnie jest dobrze. Można by co najwyżej najgorzej pracujące  redakcję usunąć.

Nie .

Nie no aktualnie jest fenomenalnie. Artykuły pojawiają się raz na tydzień, redaktorów jest więcej niż samych artykułów i to jest dobrze funkcjonująca redakcja? Ludzie kochani.. Jobs się w grobie przewraca. 

lownfast

Opublikowano

Macie tego Facebook'a swojego, zamieszczacie na nim jakieś totalnie bzdurne rzeczy może by go w końcu wykorzystać jako reklamę?

To mi się akurat podoba. Reszta na nie.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Ja nie wiem, czy to ja jestem taki głupi czy co..

Burdel to jest teraz, redakcji jest mnóstwo. Każdy doskonale wie jak wygląda praca w redakcji "napiszę artykuł raz na tydzień byle by utrzymać plakietkę" większość będących na nie to zbulwersowani redaktorzy którzy nie chcą stracić plakietki bo boją się rygorystycznego podejścia? Sam nie wiem. 

0b2fdab85bc233287a9fd1bdaf281d3d.png

To jest rozwiązanie? Najebać działów NEWS, NEWS, NEWS których nawet nikt nie czyta, zamiast połączyć to w 2 ogarnięte działy które by normalnie funkcjonowały? 

lownfast

Opublikowano

Wydaje mi sie, że duzo osób by w ogóle zrezygnowało z czytania artykułów, ponieważ nie chciałoby im sie szukać w całym stosie artykułów.

Jedynie można prosić Liderów, aby troche postawili wyżej poprzeczkę, bo w niektórych redakcjach  jest niskawy.

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

Najlepiej to nic nie robić dla forum i hejtować równo tych coś czasem zrobią xp

Nie

Opublikowano

Dlatego najlepiej zostawić coś, co działa gównianie. :) PS. poza tym sam byłem redaktorem więc wiem o czym mówie, zresztą odezwał się redaktor który ostatnio coś napisał w maju.. xpxp  :)

Zrobiłem coś poglądowego (jakość pozostawia wiele do życzenia, ale myślę że coś takiego da mocno do myślenia) mając podział na dwie duże redakcje coś takiego jest do zrobienia. 

abf45231ab24c2b5dc567454ca49755c.png

No chyba że to jest nadal lepsze wg was:

e2f6dfdfb60469690ec1f96e796d5e71.png

lownfast

Opublikowano

Tak, usunąć to i będzie w końcu porządek, anie jacyś marni 'redaktorzy' którzy i tak lecą na ctrl+c, ctrl+v. Jeżeli ktoś interesuje się lub jest ciekawy danej nowości to wchodzi bezpośrednio na forum gry czy innych 'lepszych' stron/FP.

Opublikowano

Artykuł raz na tydzień? No faktycznie straszne. To jest projekt na forum dla graczy, a nie praca. Ludzie robią to hobbystycznie, bo lubią. Nie zawsze mają czas, żeby tylko siedzieć i pisać artykuły dla redakcji. Redakcje to nie profesjonalny serwis publicystyczny, tylko możliwość spełnienia się ludzi, którzy są zbyt młodzi lub zbyt zajęci (mający też inne zajęcia czy prace), pisząc teksty dla innych. Nie wolno zapominać, że wszyscy członkowie teamów (również MGT, MNT czy moderacja) robią to dla zabawy i dlatego że lubią.

Trochę życia, ludzie.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Może nie bądźmy tak drastyczni. ;)

Fakt, że niektóre redakcje stawiają na ilość, a nie na jakość. Powinni śledzić na bieżąco swoje opublikowane artykuły pod względem wyświetleń i ilości komentarzy, które są wyznacznikiem popularności danego artykułu, a jeśli statystyki są niskie, to powinni z takiego rodzaju artykułu zrezygnować, zastępując go innym.

Mam nadzieję, że członkowie redakcji Metin2 nie obrażą się na mnie za posłużenie się tym przykładem: http://www.mpcforum.pl/topic/1470703-plitemshop-25-wi%C4%99cej-smoczych-monet-tylko-3-pa%C5%BAdziernika/ Moim zdaniem takie tematy nie powinny się w ogóle pojawiać, a jeśli faktycznie ktoś z tego korzysta, to powinien być do tego przeznaczony jeden temat zbiorowy, a nie 150 osobnych.

Ja raczej proponowałabym, aby ktoś z administracji, może najlepiej z grona czerwonych, został wyznaczony do sprawdzania jakości artykułów wszystkich redakcji - powinny to być kontrole niezapowiedziane, tak jak w przypadku akcji dotyczącej sprawdzania działów pod kątem utrzymania porządku i pracy moderatorów lokalnych przez GM.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Tak.

To ktoś w ogóle czyta te marne artykuły copy paste? XDD  Osoby z rangą "mpc news" nie mają prawa się tu wypowiadać bo wiadomo, że będą na nie bo nie będą mieć rangi :v

Opublikowano

Co prawda redakcje nie rozwijają forum pod żadnym względem i są zbędne, jednak tworzenie jednego wielkiego działu jest słabym pomysłem. Wystarczyłoby 5 tematów dziennie w dziale MMO, aby powstał lekki chaos.

W IT nie dzieje się aż tak dużo i tutaj mogłoby to wypalić - podoba mi się nawet Twoja sugestia wizualna.

Ja raczej proponowałabym, aby ktoś z administracji, może najlepiej z grona czerwonych, został wyznaczony do sprawdzania jakości artykułów wszystkich redakcji - powinny to być kontrole niezapowiedziane, tak jak w przypadku akcji dotyczącej sprawdzania działów pod kątem utrzymania porządku i pracy moderatorów lokalnych przez GM.

Ten pomysł mi się podoba, ale lepiej by było, gdyby redakcje, które źle wypadły dwa razy pod rząd zostały wywalone.

Osoby z rangą "mpc news" nie mają prawa się tu wypowiadać bo wiadomo, że będą na nie bo nie będą mieć rangi :v

MPC News to nie redakcja.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Mam mieszane uczucia zwłaszcza jako opiekun.  Lepiej byłoby usunąć te redakcje, które nie mają aktywności i mają bardzo małe zainteresowanie. Większość osób czyta newsy na oficjalnych stronach. Mogłoby być tak, żeby połączyć wszystkie redakcje fps i "inne", żeby powstały dwie redakcje. 

8902314106109971000808.jpeg
Opublikowano

tak, bo poziom newsów jest bardzo niski 

Szkoda, że nie ma CvS, byłby idealny. xD

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Eh. Część z was nie rozumie idei tego pomysłu, ani jego potencjału który jest ogromny. 

Obecnie mamy: 

- 19 działów redakcji 

- w tym 97 redaktorów (osoby z plakietką MPC Redaktor) 

To jest jakaś kpina? 97 osób i taka chała? Szczerze mówiąc to jestem sam zaskoczony i złapałem się za głowę. Poważnie. 

Powiecie mi że to jest wolontariat. Okej, macie racje, ale co z tego? 

Moderacja to też jest wolontariat, a ma wypisane zasady, musi obrać metodykę działania i pracować bo inaczej straci stanowisko. Ludzie. 

Tak samo jest z redaktorami. Czemu nie zrobić rygorystycznej rekrutacji która skupi ludzi ambitnych, a nie tych którzy siedzą dla plakiety bo bawią się w kolekcjonera odznak żeby powiększyć swoje wirtualne jaja. 

Przecież dwie redakcje otwierają same lepsze możliwości. Jedynie osoby z plakietką MPC redaktor są na nie, bo szkoda im plakiety. 

Zacznijmy od redakcji IT:

Ktoś powiedział że nie ma z czego pisać NEWS'ów. Większej bzdury nie widziałem. To jakim cudem strony zajmujące się tylko dziedziną jaką jest IT wrzucają nawet po 5 (SENSOWNYCH, MIŁYCH DLA CZYTELNIKA) newsów? Zawsze jest o czym pisać. 

Do tego masz MNÓSTWO możliwości dodatkowych artykułów, tu część z nich:

- polecane zestawy komputerowe danego miesiąca

- najlepsze smartfony na dany miesiąc

- podsumowanie tygodnia 

- podsumowanie miesiąca 

- do tego podsumowanie np. gier z danego miesiąca.

IT ma też się zajmować grami poza MMO. 

Ludzie cokolwiek jeszcze innego, jest mnóstwo rzeczy tylko Ci kreatywni redaktorzy (CTRL+C, CTRL+V) tego nie widzą. Bo po co się wysilać, prawda?

To samo z redakcją MMO, pomysłów na artykuły jest mnóstwo poza NEWS'ami. 

Część może zapyta dlaczego same MMO bez innych gier? Bo na MPC dział MMO jest ogromny a samych newsów do pisania jest od groma. 

Do tego poprawi do systematykę pracy bo działy będą tylko dwa do kontrolowania, tak samo jakość i w ogóle wszystko jest pozytywne. Więc nie rozumiem głosów na nie bez uzasadnienia jakiegokolwiek. 

lownfast

Opublikowano

jestem za wywaleniem wszystkich redakcji ktore najzwyczajniej nic nie wnosza na forum procz drogi do zdobycia pikseli pod avatarem

zostawic redakcje typu lol, mc czy mt2, reszta out

tak

­

Opublikowano

@escaperz.lordm poziom redakcji wynika z tego, że redaktor jest generalnie nikim 

inne grupy forumowe mają przywileje, o których raczej nie mogę pisać, a redaktor nie

każdy może się dostać na redaktora i to widać w newsach potem, moim zdaniem niektóre redakcje są na siłę prowadzone

moderator jako jednostka też jest nikim, nie ma możliwości wywarcia presji na właścicielach forum, jednak ma jakąś tam władze w swoim dziale co samo w sobie dla wielu jest nagrodą i to w sumie dość konkretną, więc trzyma się na tej randze poziom

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Jeśli redaktor jest "nikim", to może warto działać w kierunku poprawienia ich poczucia wartości. :) Na przykład poprzez organizowanie jakichś konkursów/wyróżnień całych redakcji lub poszczególnych redaktorów, tak aby mieli większą motywację do ambitniejszej pracy.

I tak, jak wspominałam, przydałby się ktoś "z góry" do rozliczania ich z pracy. Nie tylko z jakości artykułów, ale także ze stanu redakcji - czy przypadkiem nie zrekrutowano zbyt dużej/małej liczby redaktorów. Z pewnością obecnie redakcje nie są pozostawione na pastwę losu, ale chyba należałoby przywiązać większą wagę do nich.

Nie wiem, jaką rolę pełnią teraz "opiekunowie", ale wydaje mi się, że powinni zainteresować się tym tematem i podyskutować z nami.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...