Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Proszę o poradnik jak stworzyć OTS, ale tylko dla siebie.

Tata_Gimpera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, od razu napiszę że nie mam pojęcia o tworzeniu OTS, ich działania, budowy i czegokolwiek z tym związanego. Może mi ktoś z was wytłumaczyć podstawy, na jakiej zasadzie działa OTS, czym są te silniki, jak powstają, jak się do tego wszystkiego zabrać i wgl.

Ja rozumiem że jest tych poradników całkiem dużo, ale one nie zaspokoją moich potrzeb, ponieważ nie zrozumiem jak to wszystko działa.

Kolejną sprawą jest to, że nie chcę stworzyć żadnego serwera na którym będzie grało dużo osób albo moi koledzy.

Chcę po prostu taką Tibie-Offline, gdzie po prostu będę mógł się pobawić w edytowanie map, tworzenie przedmiotów, potworków, dostosowywanie exp i loot ratio itp.

Proszę o pomoc, piszcie tutaj aktywnie i wrazie czego zadawajcie pytania. Podzielcie sie ze mną swoją wiedzą!

Opublikowano

Źle do tego podchodzisz ponieważ chcesz wszystko na raz a tak się nie da. Musisz się uczyć wszystkiego po kolei najlepiej na zasadzie prób i błędów. Tak jak w szkole, najpierw naucz się podstaw a później wglebiaj się w poznane rzeczy.

Opublikowano

Źle do tego podchodzisz ponieważ chcesz wszystko na raz a tak się nie da. Musisz się uczyć wszystkiego po kolei najlepiej na zasadzie prób i błędów. Tak jak w szkole, najpierw naucz się podstaw a później wglebiaj się w poznane rzeczy.

To właśnie ty wiesz najwięcej na ten temat. Możesz mi podać parę informacji na start? Może jakieś linki podasz?

Opublikowano

Coś o silnikach, jakie są i gdzie znajdę ich najnowsze wersje.

I jak to jest z wersjami gry, np. Hexera.net to OTS na wersji 10.8, a wpisując w google "tibia 10.8 engine" i tym podobne wyrażenia nic konkretnego nie wyskakuje. Oni stworzyli własny silnik, przerobili jakiś inny czy co?

Opublikowano

Trochę się zastanawiałem jak najlepiej sprecyzować to czego chcę się dowiedzieć, a więc zadam pierwsze pytanie (a raczej zestaw pytań) które być może jest dla ciebie banalne :D

Jak działa klient Tibii? Jaka jest zależność między nim a serwerem? Jak to jest że wchodząc na jeden OTS mam wszystko jak z real Tibii, a na drugim serwerze jest zupełnie inna mapa, inny wygląd przedmiotów i potworków - i to wszystko za pomocą IP Changera, korzystając z ciągle tego samego klienta. Czym sa pliki Tibia.spr, Tibia.dat oraz Tibia.pic, i co one zawierają?

Trochę tego jest jak na pierwszy krok, ale mam nadzieję że jakoś sobie poradzisz xDD

Będę wdzięczny.

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/topic/1237172-pytanie-co-to-jest-source/

http://www.mpcforum.pl/topic/1153476-kilka-pytan-odnosnie-tworzenia-swojego-ots/

http://www.mpcforum.pl/topic/1469494-jak-dzia%C5%82a-tibia/

Co do ip changera to wytłumaczę Ci to na zasadzie przeglądarki internetowej:

Zazwyczaj używa się 1 przeglądarki (client tibi) i wpisując jakiś adres strony (ip ots'a do ip changera) przenosi cię na tą a nie inną stronę (łączy z ots)

Jak działa client Tibi ? Jak każdy inny program. Nie wypowiem się tutaj za bardzo ponieważ nikt nie ma źródłowych kodów oficjalnego clienta tibi więc ingerencja w niego jest ograniczona. Możesz poczytać o OtCliencie który został napisany od 0 specjalnie po to aby każdy mógł go edytować.

Jaka jest zależność między nim a serwerem?

Client wysyła informacje do serwera, serwer je przetwarza i wysyła odpowiedz do clienta.

Jak to jest że wchodząc na jeden OTS mam wszystko jak z real Tibii, a na drugim serwerze jest zupełnie inna mapa, inny wygląd przedmiotów i potworków

Jest inna data ots'a (wyglada ona tak)

dbeb2d.jpg

co do wyglądu itemków to już trzeba zmienić je w tibia.spr

Tibia.spr - zawiera sprity wszystkich grafik

Tibia.dat - skleja sprity żeby były animacje (itemy, efekty, looktype)

Tibia.pic - tlo clienta, ramki clienta, grafika z ekwipunkiem, czcionki, swiatlo

Opublikowano

No dobrze ale skoro w Tibia.spr są wszystkie grafiki z real, a wchodząc na serwer są zupełnie inne, customowe - to znaczy że wchodząc na jakiś serwer automatycznie te wszystkie customowe grafiką są pobierane na mój dysk? Tak samo jest z mapą, której nie ma na moim dysku?

Opublikowano

nie ma takiej opcji żebyś miał nowe grafiki na czystym cliencie tibi bo byś dostał debuga

mapa jest w folderze data/world i przechowuje ona tylko dane na jakiej współrzędnej co się znajduje a client tibi to odczytuje i "generuje" mape. Więc nie ściąga się mapa.

Opublikowano

Czyli "mapa" to tak naprawdę są tylko współrzędne wszystkich obiektów, które pobiera mój klient i "układa" to jako wizualną dla mnie mapę z wszystkich grafik znajdujących się w Tibia.spr - Dobrze rozumiem?

A co do tych grafik, to jak są jakieś customowe to te pobierane i wczytywane są do pamięci przy zalogowaniu się do serwera?

Opublikowano

Jak są customowe to musisz pobrać specjalny client.

Dokładnie to tibia.dat składa itemy z spritow bo sprit jest 32x32 pixele a przecież np potwory składają się z 128x128 pixeli.

Moim zdaniem takie tłumaczenie nie ma sensu bo jak byś zobaczył samemu jak to wygląda to byś się domyślił.

Opublikowano

A więc za pomocą samego oryginalnego clienta Tibii i IP Changera nie mogę wejść na server na którym są nowe grafiki, tak?

IP Changera można użyć tylko wtedy gdy server zawiera tylko to, co znajduje się w oryginalnych plikach gry?

Idę spać, jutro będę kontynuował moją "naukę" hehe.

Opublikowano

teoretycznie mozesz odpalic ten silnik pewnie i od tibi 10.7 do 10.81

każda wersja tfs jest przeznaczona do odpowiedniego protokolu i byla robiona tak zeby byc najstabilniejszą.

np. 0.3.5 to tibia 8.5

0.3.6 to tibia 8.54 <- na tej mozna odpalic tez 8.6

0.4.0 to tibia 8.6 <- ale jak odpalisz 8.6 na tej będziesz miał np. funkcje guild emblemsów

Poza tym w tych czasach zajmuje sie tym mało kto więc jes to raczej dla starszych wyjadaczy. Nie znajdziesz już raczej poradników dot. kompilacji pod nowsze rev'y musisz sam z doświadczenia do tego dojść ( wszystko analogicznie jak starsze )

mnie osobiscie nie interesuja wersje wieksze niz 8.6

Opublikowano

A więc tak, chcąc stworzyć sobie serwer offline dla siebie, najpierw trzeba posiadać silnik, a ja wybrałem ten https://github.com/otland/forgottenserver

Pobrałem sobie również real mapę: https://github.com/orts

Ale najpierw żeby z niego korzystać, trzeba go skompilować. I tu pojawia się problem, bo robiąc wszystko zgodnie z pewnym poradnikiem w MSVC 2013 w czasie kompilowania bo wciśnięciu "rebuild" wyskakują mi errory C2610. Nie mam pojęcia co z tym zrobic.

Czytałem że jest jeszcze inna opcja czyli jakieś nightly-build'y.

Wchodzę na tę stronę: http://nightlies.otland.net/i moim oczom ukazuje się czarna magia.

Co mam kliknąć/pobrać i co z tym zrobić?

Opublikowano

Czyli wystarczy że do jednego folderu wrzucę ten pliczek .exe i folder "data"?

Przy okazji pobrałem jakieś biblioteki "OpenTibia DLL Pack" i też je wrzuciłem do tego głównego folderu bo był download link na OTLandzie. (Jak je wrzuciłem to nie wywala już errora)

Ale jest jeszcze jeden problem, bo po włączeniu tego pobranego pliku .exe, po paru sekundach sam się wyłącza.

Tak ma być, dopóki nie wykonam następnego kroku?

Opublikowano

Tylko że to się właśnie przez CMD uruchamia... Widocznie ta wersja z "nocnej edycji" tak ma. Nie ma interfejsu, jest tylko konsola. Ale przez tą sekundę jakoś daje radę przeczytać co tam jest napisane.

"Estabilishing database connection..." i po sekundzie się wyłącza.

cu1H5Sz.jpg

Tak wygląda obecnie mój folder. Te .dll pobrane z otlandu jak wspomniałem, w folderze "data" są tylko pliki które wypakowałem z pobranych "server.rar" i "world.rar" z https://github.com/orts

config.lua nie edytowałem, jest oryginalny, wrzuciłem go z githuba.

Opublikowano

Ale co ja mam tam edytować? Wszystkie podstawowe ustawienia typu rate, pvp itd. zmieniłem, i dalej to samo.

Myślę że po prostu muszę przejść dalej, mam silnik, i teraz trzeba się zająć pierdołami typu MySQL\

W config.lua nie tykałem się ustawień:

- "MySQL"

- "Connection Config"

Bo po prostu ich nie rozumiem, gdyż nie wiem co teraz zrobić.

Powiedzmy że mam silnik, i teraz wywala się na "Estabilishing database connection..." a więc co dalej?

O co chodzi z tym MySQL, co dalej robić aby działał server?

Przy okazji podaję te ustawienia:

-- Connection Config
-- NOTE: maxPlayers set to 0 means no limit
ip = "127.0.0.1"
bindOnlyGlobalAddress = false
loginProtocolPort = 7171
gameProtocolPort = 7172
statusProtocolPort = 7171
maxPlayers = 0
motd = "Welcome to The Forgotten Server!"
onePlayerOnlinePerAccount = true
allowClones = false
serverName = "Forgotten"
statusTimeout = 5000
replaceKickOnLogin = true
maxPacketsPerSecond = 25
-- MySQL
mysqlHost = "127.0.0.1"
mysqlUser = "forgottenserver"
mysqlPass = ""
mysqlDatabase = "forgottenserver"
mysqlPort = 3306
mysqlSock = ""

One są domyślne jak by co.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...