Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mars - woda

Turoczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na Marsie znajduje się woda w stanie ciekłym!

Na specjalnej konferencji prasowej eksperci NASA ogłosili, że na Marsie znaleziono wodę w stanie ciekłym. - Eksploracja czerwonej planety staje się coraz ciekawsza - powiedział Dwayne Brown z zespołu prasowego Amerykańskiej Agencji Kosmicznej. Specjaliści są przekonani, że przed milionami lat Mars przypominał Ziemię.
Zdaniem ekspertów NASA, ich odkrycie jest przełomowe. Wykorzystując dane zebrane przez marsjański orbiter, naukowcy doszli do przekonania, że na Czerwonej Planecie znajduje się woda w stanie ciekłym. Podczas konferencji prasowej badacze podkreślali, że woda jest niezbędna do "zaistnienia życia takiego, jakie znamy".
- Dzięki badaniom wiemy, że trzy miliardy lat temu Mars wyglądał zupełnie inaczej - mówił Jim Green, dyrektor naukowy z NASA. - Miał atmosferę, a na powierzchni gigantyczny ocean płynnej wody. Mars ucierpiał z powodu potężnej zmiany klimatu i dlatego nie widzimy już wody płynącej po powierzchni Czerwonej Planety. Dzisiaj doszło do rewolucji w jej rozumieniu - dodał.
NASA poinformowało również, że dąży do tego, aby w "najbliższym czasie" ludzie postawili stopę na Marsie.

Co sądzicie?

Opublikowano

Wow. Oglądałem całą transmisję. To swoisty milowy krok dla ludzkości. Podejrzewaliśmy, że tak jest, a teraz wiemy to już na pewno. Nie wiem co mogę więcej na ten temat napisać. Po prostu wow. 

>B.

fiR919k.png

Opublikowano

­Niech marsa sobie odpuszczą, bo jego pole magnetyczne pozwala na życie tylko na malutkiej części tej planety :)

Wiesz, jeżeli taki random z wsiowego kraiku to wie... wydaje mi się, że nasa też o tym wie, więc nie musisz szukać atencji bo oh ah coś wiesz

LE01E2H.png

Opublikowano

od dawna wiedziałem że nie jesteśmy jedyni we wszechświecie :)

świat jest nieograniczony więc być może daleko daleko.. są "ludzie" którzy mają technologie o jakiej na Ziemi nikt nie śnił

Tyle tych religii na naszej planecie, a prawda jest taka że "Bóg" to jedynie wymysł ludzi

ludzie wymyslili sobie boga żeby nadać jakieś normy życiu

najbardziej podoba mi się ta religia od Jezusa ponieważ łączy ludzi w jedność i nikt nie wyrządza zła

chociaż w praktyce wiemy jak to wygląda..

Opublikowano

­

Wiesz, jeżeli taki random z wsiowego kraiku to wie... wydaje mi się, że nasa też o tym wie, więc nie musisz szukać atencji bo oh ah coś wiesz

oj kolego ale w czym problem? Obraziłem cię czy coś? :D Widzę że ktoś tu ma cholernie spięte dupsko przed kompem.

Opublikowano

od dawna wiedziałem że nie jesteśmy jedyni we wszechświecie :)

świat jest nieograniczony więc być może daleko daleko.. są "ludzie" którzy mają technologie o jakiej na Ziemi nikt nie śnił

Tyle tych religii na naszej planecie, a prawda jest taka że "Bóg" to jedynie wymysł ludzi

ludzie wymyslili sobie boga żeby nadać jakieś normy życiu

najbardziej podoba mi się ta religia od Jezusa ponieważ łączy ludzi w jedność i nikt nie wyrządza zła

chociaż w praktyce wiemy jak to wygląda..

Gdyby to że człowiek stworzył Boga było prawdą, to nie byłoby ateistów, każdy mózg jest tak samo ukształtowany. 

Kto tak twierdzi że wszechświat jest nieograniczony?

Podobają mi się te wymysły materialistów, którzy twierdzą że wszechświat wytunelował z nicości do naszego wszechświata xD

Za 3 miliardy lat z Merkurego przyleci łazik na Ziemie i znajdzie wodę w stanie ciekłym.

Za około 1mld cała woda wyparuje. Na ziemi będzie około 100 stopni C. Wynika to z tego że słońce tracąc swoją energie podgrzewa się(układy grawitacyjne). 

Deus vult

Opublikowano

Wątpię abyśmy dowiedzieli się jak to było na prawdę (mowa o "początku"). Jesteście zwolennikami teorii wieloświatów, czy jednego, nieskończonego wszechświata?

Opublikowano

Ta, kiedyś się doigramy za tą ciekawość fajnie że znaleźli wodę ale moim zdaniem nie powinni aż tak odkrywać marsa a co jak obudzimy coś gorszego od ludzi? tak na prawdę nie wiemy dokładnie czy coś się tam znajduje czy też nie.

Opublikowano

Ta, pewnie będzie jak w trzecim Doomie, otworzą portal i będziemy strzelać z shotguna do impów i zombie... Jeśli tam jest życie to na poziomie bakterii.

Opublikowano

­

Ta, kiedyś się doigramy za tą ciekawość fajnie że znaleźli wodę ale moim zdaniem nie powinni aż tak odkrywać marsa a co jak obudzimy coś gorszego od ludzi? tak na prawdę nie wiemy dokładnie czy coś się tam znajduje czy też nie.

ale ty tak na serio? pewnie przyleco ufoludy z marsa i zjedzo ludzi za ciekawość

Admin Cienia
Opublikowano

moim zdaniem nie powinni aż tak odkrywać marsa a co jak obudzimy coś gorszego od ludzi? tak na prawdę nie wiemy dokładnie czy coś się tam znajduje czy też nie.

Niby czego się doigramy i co możemy tam "obudzić"? Badania i rozwój eksploracji kosmosu świadczą o postępie ludzkości oraz rozwoju myśli technicznej. Dlatego uważam, że takie poglądy wynikają z naoglądania się hollywoodzkich filmów typu "Pamięć absolutna", "Duchy marsa" itp. bzdur przedstawiających taki "wizerunek" tej planety. Możesz wierzyć lub nie, ale na pewno nic złego z tego nie wyniknie.

1294477714-U1.png

Opublikowano

Nie rozumiem tych ludzi którzy się boją... kompletny ciemnogród.

Bardzo się cieszę, że znaleźli tam wodę w stanie ciekłym, oby tak dalej.

VNp6c2U.png

Opublikowano

Nie rozumiem tych ludzi którzy się boją...

A ja rozumiem. Czasami brak strachu to objawy głupoty. Tyle, że przez strach nie można zatrzymywać rozwoju.

LE01E2H.png

Opublikowano

Wątpię abyśmy dowiedzieli się jak to było na prawdę (mowa o "początku"). Jesteście zwolennikami teorii wieloświatów, czy jednego, nieskończonego wszechświata?

Nie mamy kwantowej grawitacji i mówienie że podczas wielkiego wybuchu powstał wszechświat jest na razie pomyłką. 

Deus vult

Opublikowano

Nie mamy kwantowej grawitacji i mówienie że podczas wielkiego wybuchu powstał wszechświat jest na razie pomyłką. 

na razie pomyłką są jakiekolwiek teorie na temat powstania wszechświata.

LE01E2H.png

Opublikowano

nie wiem dlaczego ludzie uwazaja ze jezeli w kosmosie istnieje jakas cywilizacja to dawno by nas znalazla

może są oni tysiace lat za nami? 

ps. no fajnie woda na marsie tylko ze nie ma tam dobrych warunkow do zycia :v

Opublikowano

na razie pomyłką są jakiekolwiek teorie na temat powstania wszechświata.

Żeby taką teorie sprawdzić czyli przed 10-43 sekundy trzeba około 10 do 16 TeV energii. Aktualnie w CERN cos okolo 14 TeV otrzymują. Więc na razie weryfikacja takiej teorii dla ludzkości jest niemożliwa. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...