Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mars - woda

Turoczek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żeby taką teorie sprawdzić czyli przed 10-43 sekundy trzeba około 10 do 16 TeV energii. Aktualnie w CERN cos okolo 14 TeV otrzymują. Więc na razie weryfikacja takiej teorii dla ludzkości jest niemożliwa. 

Po co mi to wyjaśniasz?

dej ktoś jakiś artykuł poważniejszy o tej wodzie na marsie, do czego to nas zaprowadzi etc

LE01E2H.png

Opublikowano

Po co mi to wyjaśniasz?

dej ktoś jakiś artykuł poważniejszy o tej wodzie na marsie, do czego to nas zaprowadzi etc

Do czego to nas zaprowadzi? Mamy potwierdzenie, że dawno temu Mars był podobny do Ziemi. Mogą tam istnieć prymitywne organizmy.

Opublikowano

Do czego to nas zaprowadzi? Mamy potwierdzenie, że dawno temu Mars był podobny do Ziemi. Mogą tam istnieć prymitywne organizmy.

dlaczego sądzisz że dawno temu był podobny do Ziemi, a nie dopiero kształtuje/staje się podobny do Ziemi?

wydaje mi się że za kilkadziesiąt lub kilkaset lat dowiemy się nowych faktów o świecie które zmienią wszystko co dotychczas ustalono

a wszystkie religie pozostaną już tylko historią :)

pamiętajcie.. zamiast na lekcje religi lepiej jest wrócić do domu i przeczytać książkę fantasy lub jak kto woli

Opublikowano

dlaczego sądzisz że dawno temu był podobny do Ziemi, a nie dopiero kształtuje/staje się podobny do Ziemi?

wydaje mi się że za kilkadziesiąt lub kilkaset lat dowiemy się nowych faktów o świecie które zmienią wszystko co dotychczas ustalono

pamiętajcie.. zamiast na lekcje religi lepiej jest wrócić do domu i przeczytać książkę fantasy lub jak kto woli

Obecność tlenu w skałach sprzed 4 miliardów lat.

Opublikowano

obecna technologia nie jest doskonała więc skąd wiesz że jest sprzed 4 miliardów lat?

podobno Ziemia ma 4,6 miliarda lat więc coś tu nie pasuje..

Opublikowano

obecna technologia nie jest doskonała więc skąd wiesz że jest sprzed 4 miliardów lat?

podobno Ziemia ma 4,6 miliarda lat więc coś tu nie pasuje..

Jezu, tak trudno poszukać samemu w google?

Na obecność tlenu wskazują badane przez amerykański łazik "Spirit” stare skały, pochodzące sprzed czterech miliardów lat. Młodsze skały, na przykład marsjańskie meteoryty, które spadły na Ziemię, nie zawierają śladów tak dużych ilości tlenu. 

Zdaniem autora badań, doktora Bernarda Wooda z Uniwersytetu Oksfordzkiego, są to kolejne dane, które wskazują, że Mars był kiedyś trochę podobny do Ziemi. - Już wcześniej sugerowano, że Mars był swego czasu ciepły, mokry i bogaty w tlen - przypomina Wood. 
Różne jest jednak pochodzenie tlenu. Na Ziemi wytworzyły go organizmy żywe. Na Marsie gaz ten powstał prawdopodobnie z wody, której cząsteczki były rozbijane na wodór i tlen przez promienie słoneczne.
Opublikowano

No i co z tego skoro za te kilkadziesiąt/kilkaset lat już cię tu nie będzie? Cała to gadanie to jak dyskusja nt wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętem Wielkanocy, jeden drugiego będzie replikował a i tak nie ma to sensu.

Opublikowano

@Turoczek

jakiś bajko-naukowiec powiedział że tak było i Ty już oswoiłeś się z tą teorią? Tyle w tym prawdy co w newsach z onetu...

Zobaczyli na Marsie z satelity ogromną "nizine" a na drugi dzień zaczęli pisać że na Marsie był ocean który wyparował xD

Jeszcze za wcześnie żeby stwierdzać fakty.. niech penetrują ten kosmos.

Znalezienie życia na innych planetach to tylko kwestia technologii i czasu

taka jest moja teoria i możesz ją głosić w gimnazjum

Opublikowano

@Turoczek

jakiś bajko-naukowiec powiedział że tak było i Ty już oswoiłeś się z tą teorią? Tyle w tym prawdy co w newsach z onetu...

Zobaczyli na Marsie z satelity ogromną "nizine" a na drugi dzień zaczęli pisać że na Marsie był ocean który wyparował xD

Co ty pierdolisz człowieku? W gimnazjum to chyba jeszcze ty jesteś. Nawet czytać nie umiesz. 

Opublikowano

@Turoczek

A co jesli czlowiek jest jedyna inteligencja we wszechswiecie? 

Deus vult

Opublikowano

A co jesli czlowiek jest jedyna inteligencja we wszechswiecie? 

Szczerze to nie wierzę. To jest po prostu nie możliwe. We wszechświecie są miliardy albo i tryliardy planet, a wśród nich miliony, na których mogło by powstać życie. 

np. sygnał z 1977 tzw. sygnał "wow". Załóżmy, że został on wysłany przez kosmitów (bo raczej tak było) to czy leciał on przez te 200 lat (odległość Ziemi od źródła), czy wysłały to formy na tyle inteligentne, że osiągnęły jakąś tam setną, a może nawet dziesiątą prędkości światła? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...