Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Netil - gra RPG 3D

Gość TermalQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Netil

Informacje o grze

W kwietniu zeszłego roku zaczołęm pisać grę RPG 3D - Netil.

Gra jest w wczesnej fazie produkcji.

Celem gry jest pokonianie bossa - Króla Trolli.

W grze na razie nie ma fabuły, ale jest kilka questow.

Fabuła

W grze wcielamy się w pogromcę Trolli - Netila

Twoim zadaniem jest uwolnić świat od Trolli

Po drodze spotkasz wiele innych potworów, z którymi musisz się uporać

W grze jest wiele questów pobocznych, przedmiotów

Ulepszaj swoją postać kupując nowe umiejętności i używaj ich podczas walki

Rozmawiaj z ludźmi i pomagaj im

Losy świata są twoich rekach

Screeny z gry

84737361465751540158.png

1inv.png

Sterowanie

w, a, s, d - Poruszanie sie

LPM - Obracanie kamery

PPM - Przenoszenie itemow w ekwipunku

i - otworzenie ekwipunku

e - otworzenie eq i informacji o postaci

r - okno skili

1-9 - używanie skilli

Aby zaatakować wroga zaznacz go klikając na niego i użyj na nim umiejętności przyciskami 1-9

q - questy

Kliknij LPM na npc a otworzy się okno dialogowe z możliwością przyjęcia questa (tylko niektóre NPC)

Gameplay na youtube

Download

Skan:

Mam nadzieje, ze projekt się spodobał! :)

Opublikowano

Ciekawi mnie, jakiego używasz silnika, oraz w jakim języku piszesz grę, oraz czy projekt będzie open source. Ogólnie fajnie się zapowiada, jeśli popracujesz jeszcze nad nieco dokładniejszym wyglądem postaci, gór, entc. gra będzie na prawdę super.

jw19e8.png

Opublikowano

Ciekawi mnie, jakiego używasz silnika, oraz w jakim języku piszesz grę, oraz czy projekt będzie open source. Ogólnie fajnie się zapowiada, jeśli popracujesz jeszcze nad nieco dokładniejszym wyglądem postaci, gór, entc. gra będzie na prawdę super.

@MXVOL

Uzywam Unity 3D, gre pisze w C#. Gra moze bedzie OpenSource. Pracuje ciągle nad grafiką, swiatem itp.

Opublikowano

Niestety ta gra jest zrobiona w Unity3D a w takie gry nie gram moim zdaniem lepiej byłoby pisać kilka tygodni może miesięcy dłużej ale mieć satysfakcję że coś się zrobiło a nie jednym przyciskiem myszy całą grę :P

Ps. Oczywiście nie pomijając skryptów na poruszanie ponieważ to podstawa gry i z tego co wiem trzeba samemu napisać ale jest to w ch.. proste :)

Opublikowano

Niestety ta gra jest zrobiona w Unity3D a w takie gry nie gram moim zdaniem lepiej byłoby pisać kilka tygodni może miesięcy dłużej ale mieć satysfakcję że coś się zrobiło a nie jednym przyciskiem myszy całą grę :P

Ps. Oczywiście nie pomijając skryptów na poruszanie ponieważ to podstawa gry i z tego co wiem trzeba samemu napisać ale jest to w ch.. proste :)

Jeśli jest dostępny silnik i człowiek nie wiążę jakichś planów z grą tylko robi ją dla zabicia czasu to po co pisać cały silnik, skoro można stworzyć coś w gotowym? :) 

Opublikowano

Jeśli jest dostępny silnik i człowiek nie wiążę jakichś planów z grą tylko robi ją dla zabicia czasu to po co pisać cały silnik, skoro można stworzyć coś w gotowym? :)

Tak właśnie ;) 

Opublikowano

Nawet nie mając jakiś wielkich planów z grą postarałbym się chociaż ją zrobić porządnie a nie na odwal się [bez obrazy] i potem dziwić się że wiele gier tego typu jest.. W dodatku Unity3D jakoś tego nie lubię ale jak kto woli.

Tak właśnie  ;)

Twoja wypowiedź mnie powaliła nie mogłeś czegoś więcej napisać np. swoje zdanie czy coś?

Jak twoje odpowiedzi będą tak wyglądały to Wuuf :D Powodzenia

Co do fabuły!

Czy tylko ja nie widzę konfliktu? Skoro wcielamy się w Trolli i mamy uwolnić świat od nich to jaki jest powód i czy samych siebie nie będziemy musieli pozbyć?

Opublikowano

Nawet nie mając jakiś wielkich planów z grą postarałbym się chociaż ją zrobić porządnie a nie na odwal się [bez obrazy] i potem dziwić się że wiele gier tego typu jest.. W dodatku Unity3D jakoś tego nie lubię ale jak kto woli.

Twoja wypowiedź mnie powaliła nie mogłeś czegoś więcej napisać np. swoje zdanie czy coś?

Jak twoje odpowiedzi będą tak wyglądały to Wuuf :D Powodzenia

Co do fabuły!

Czy tylko ja nie widzę konfliktu? Skoro wcielamy się w Trolli i mamy uwolnić świat od nich to jaki jest powód i czy samych siebie nie będziemy musieli pozbyć?

No i ?

Jeżeli Ci to nie pasuje to wara stąd. Rozumiem że każdy ma swoje zdanie.

I po drugie, co z stego że gra jest robiona na jakimś silniku? Gówno Cię to obchodzi. Grę robiłem dla zabicia czasu, a nie dla czegoś tam innego. Nawet tworzenie z gry silnika dużo wymaga pracy, aby nie było bugów itp.  I mam satysfakcję, że tą grę stworzyłem, dlaczego ?. Bo taką stworzyłem

Opublikowano

Jedyny konflikt jaki widzę to taki, że się wypowiadasz a nawet czytać nie umiesz.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Jedyny konflikt jaki widzę to taki, że się wypowiadasz a nawet czytać nie umiesz.

Racja racja, nie doczyta i robi problemy same

Opublikowano

Sterowanie jest archaiczne. Kto w dzisiejszych grach zostawia obrót postaci jedynie dwóm klawiszom a nie myszce? Postacie przeciwników znikają gdy mnie atakują, a ja po śmierci ciągle mogłem zwiedzać świat. ESC nie zamyka otwieranych okien, czego można by oczekiwać. Odniosłem wrażenie, że świat tworzony był bez pomysłu i planu. Długie puste wąwozy, kończące się w wodzie.

Wszystko to można jednak wytłumaczyć "wczesną fazą produkcji". Ciekawi mnie, czy projekt rozwinie się w coś grywalnego. Masz plan dalej rozwijać ten projekt?

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Sterowanie jest archaiczne. Kto w dzisiejszych grach zostawia obrót postaci jedynie dwóm klawiszom a nie myszce? Postacie przeciwników znikają gdy mnie atakują, a ja po śmierci ciągle mogłem zwiedzać świat. ESC nie zamyka otwieranych okien, czego można by oczekiwać. Odniosłem wrażenie, że świat tworzony był bez pomysłu i planu. Długie puste wąwozy, kończące się w wodzie.

Wszystko to można jednak wytłumaczyć "wczesną fazą produkcji". Ciekawi mnie, czy projekt rozwinie się w coś grywalnego. Masz plan dalej rozwijać ten projekt?

Tak mam zamiar rozwijać dalej grę, wiem że jest trochę bugów, ale specjalnie to wypuśćiłem, aby dowiedzieć się jak ta gram wam się podoba, sterowanie też może ulec zmianie. A tym więcej bugów znajdziecie to tym więcej ich naprawię 

Opublikowano

Posiadasz jakąś koncepcję jak powinna wyglądać mechanika rozgrywki? Na czym ma opierać się walka? I ogólnie co z czym i jak?

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@jimmyblack Tak tylko nie jest do końca dopracowana, ciągle nad tą grą pracuje. Nie będę teraz wypuszczał jakimś wersji nie dorobionych. Mam zamiar tą grę jeszcze raz opublikować, jak dopiero będzie skończona.

Opublikowano

@jimmyblack Tak tylko nie jest do końca dopracowana, ciągle nad tą grą pracuje. Nie będę teraz wypuszczał jakimś wersji nie dorobionych. Mam zamiar tą grę jeszcze raz opublikować, jak dopiero będzie skończona.

Racja nie doczytałem że pisze tam ,, pogromca '' moja wina więc za to cie przepraszam chociaż nie zmieniam swojego zdania na temat tworzenia gier w tym silniku. Życzę ci powodzenia :)

Opublikowano

Racja nie doczytałem że pisze tam ,, pogromca '' moja wina więc za to cie przepraszam chociaż nie zmieniam swojego zdania na temat tworzenia gier w tym silniku. Życzę ci powodzenia :)

;) 

Mam zamiar stworzyć inną grę ale teraz całkowicie sam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Już pobieram i napewno zagram ;)

Mam nadzieję, że miło będzie się grało 

Opublikowano

Opłaca się pobrać ?

Moim zdaniem to tak. Ale to moje zdanie. Po wyższych opiniach można wywnioskować, że fajnie się gra

Opublikowano

@damian1920

O silnikach zdanie mam raczej podobne, acz istnieją silniki, których używanie nie poniża nas, lecz pokazuje, iż w grę włożylismy dużo pracy.Ogólnie, ciekaw jestem, jaką ty grę bys zrobil.

PS. Watpię, abys był w stanie napisać choć silnik

jw19e8.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...