Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Brakuje dobrych serwerów, co o tym myślicie?

McEndy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja uważam że przynajmniej 50% serwerów powinno zostać wyrzuconych z mpcforum.. A serwery które mają w zespole youtuberów powinni mieć zakaz umieszczania prezentacji na mpc.

#EMERYTURA

Opublikowano

Ja uważam że przynajmniej 50% serwerów powinno zostać wyrzuconych z mpcforum.. A serwery które mają w zespole youtuberów powinni mieć zakaz umieszczania prezentacji na mpc.

To na pewno by rozwiązało problem  :((

Subiektywny ku.wa blok ciosu szma.o

Opublikowano

Trzeba się pogodzić z tym, że ta gra upada, co widać po update'ach do PLa.

Śmiechłem w tym momencie. Co ty chcesz aby metin polski został standardowy ? Jeśli gra ma się rozwijać to muszą powstawać jakieś urozmaicenia do gry.

\ o /

W głównej mierze to serwery które powstają to bagna. Aby stworzyć fajny serwer nie chodzi tylko o jakieś dodatki co teraz każdy dodaje pety, szarfy, stacki zmienia. Na serwerach w których grałem jakieś kilka miesięcy temu nie było nawet porządnych questów, fabuły serwera. Co ja mam wchodzić na serwer i nabijać maksymalny lvl, ekwipunek i kończyć grać ? 

1385681103-U843596.jpg

Opublikowano

Powiem tak.. Przygodę z metinem rozpocząłem jakoś w 2007 ? 2008 roku? Do tej pory tylko na jednym serwerze znalazłem coś co mnie zatrzymało na dłużej. Był to AvalonMT2. Serwer, który do reklamowanych na YT nie był, z masą bugów, lewaniem przez adminstrację, czy też zwyczajne "kolesiostwo". Jednak serwer miał to "coś". Teraz jest era YT. Gdzie YTber tam i gracze.. A co, jeśli by zabronić nagrywać filmy z serwerów? Czy bardziej interesuje Was oglądanie czyjejś gry, czy wolicie sami do czegoś dojść? Bo mi sięwydaje, że zamiast gry bardziej interesuje Was.. no co? Bo nawet nie wiem jak to nazwać.. Fame? Czy też "gracie" oglądając filmy na YT?

Opublikowano

O czym tu wgl dyskutować, oceniacie serwer po tym  ile jest graczy w m1 na rynku, większość z was wchodząc do  działu z serwerami pyta się od razu o "SS z M1", ile jest a ile było dobrych serwerów którymi nikt nie był zainteresowany bo exp leciał za wolno, bo truta była tylko z ripa. Gracze chcą mieć wszystko na raz a potem standardowe argumenty " znudził mi się " . I zaczyna się skocznia z serwera na serwer.

Niezła jazda była gdy na WoM2 pojawiły się Offline Shopy, a pseudo Youtuberzy się jarali ile tam gra graczy. 

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

To na pewno by rozwiązało problem  :((

Rozwiać by nie rozwiązało ale to jakiś początek..

Więc tak gry które są reklamowe przez celebrytów odnoszą większe sukcesy nawet Wiedźmin 3 trafił do większej ilości ludzi przez reklamy celebrytów. Youtuberzy którzy nagrywają z Metina to są tacy mini-metinowy-celebryci.

Nie ważne że serwer jest c*****y,pobugowany,słabo zarządzany itp. Ważne że jest reklamowany. Teraz powinno się stworzyć "przeciwnika" który może konkurować z celebrytami.. Kiedyś było to mpcforum jednak przez słabe zarządzanie działem renoma tego forum spadła na łeb na szyję. Darmowa reklama dla złodziei,oszustów i nieudaczników. Jak ktoś nie ma pojęcia o konstrukcji czy budowie budynków to nie zatrudnią go jako budowlańca.. a tutaj nie ma żadnych wymagań jakiś j****y idiota robi serwer który ma gówno nie pojęcie wpierdoli wszystko co znajdzie na mpc i ruszy z serwerem, serwer mu się znudzi to go zamknie i zrobi reaktywacje.

Kiedyś reklama na mpc była super reklamą nie było youtuberów a serwery bez problemów osiągały 1-2k osób.. (Pamiętam troja chyba swego czasu pobiła rekord 3,2k + na starcie). Teraz mpcforum jest tak naprawdę niczym bo promuję jakiś śmieci, i ludzie się juz zrazili do tej marki dlatego wybierają serwery jutuberów które z założenia są "lepsze" (dla przeciętnego Janusza).

Gdyby zostały podjęte jakieś kroki w stronę umocnienia szyldu mpcforum to mogłyby by zajść jakieś zmiany. Nie mówię że tak będzie mówię że tak może być.

Dalej.. osoby których wymieniać nie muszę każdy sobie kogoś tutaj wpiszę.. powinny dostać zakaz publikacji serwerów.. złodzieje, oszuści, full gotowce, serwer na 1 tydzień, kolesiostwo, itp itd..

Koniec końców prawda jest taka że mamy takie czasy że ludzie nagrywają z gier i kreują swoją markę - jedni lepszą drudzy gorszą. I możemy się albo im podporządkować albo postawić się i wykreować własną..

#EMERYTURA

Opublikowano

Powiem tak.. Przygodę z metinem rozpocząłem jakoś w 2007 ? 2008 roku? Do tej pory tylko na jednym serwerze znalazłem coś co mnie zatrzymało na dłużej. Był to AvalonMT2. Serwer, który do reklamowanych na YT nie był, z masą bugów, lewaniem przez adminstrację, czy też zwyczajne "kolesiostwo". Jednak serwer miał to "coś". Teraz jest era YT. Gdzie YTber tam i gracze.. A co, jeśli by zabronić nagrywać filmy z serwerów? Czy bardziej interesuje Was oglądanie czyjejś gry, czy wolicie sami do czegoś dojść? Bo mi sięwydaje, że zamiast gry bardziej interesuje Was.. no co? Bo nawet nie wiem jak to nazwać.. Fame? Czy też "gracie" oglądając filmy na YT?

Wyjaśnię Ci to Twoje "coś" o którym mówisz - byłeś młodszy.

0LsM05U.png

Opublikowano

Wyjaśnię Ci to Twoje "coś" o którym mówisz - byłeś młodszy.

Może cośw tym jest. Nie wiem. Jednak zastanawia mnie jedno, a raczej potwierdza w przekonaniu, że już nie ma serwerów metina. Patrzcie na zapowiedzi. Jest tam teraz jakiś nowy temat? Nop.. Sporo pojawiło się w okresie wakacji. Czyli co? Ludzie robią serwer tylko kiedy mają czas? Tylko na wakacje, a potem zlewka na serwer bo szkoła? I tutaj prośba od mojej skromnej osoby do twórców. Jeśli macie zamiar stworzyćserwer w czasie wakacji (2 miesiące) to nawet się za to nie bierzcie.. Róbcie coś jeśli wiecie, że będziecie mieli na to czas.

Opublikowano

Może cośw tym jest. Nie wiem. Jednak zastanawia mnie jedno, a raczej potwierdza w przekonaniu, że już nie ma serwerów metina. Patrzcie na zapowiedzi. Jest tam teraz jakiś nowy temat? Nop.. Sporo pojawiło się w okresie wakacji. Czyli co? Ludzie robią serwer tylko kiedy mają czas? Tylko na wakacje, a potem zlewka na serwer bo szkoła? I tutaj prośba od mojej skromnej osoby do twórców. Jeśli macie zamiar stworzyćserwer w czasie wakacji (2 miesiące) to nawet się za to nie bierzcie.. Róbcie coś jeśli wiecie, że będziecie mieli na to czas.

Bo na pewno cie posłuchają, zresztą podczas wakacji wychodzi najwięcej gówna.

#EMERYTURA

Opublikowano

Czytam temat i jest pod wrażeniem, że powstała w końcu jakaś fajna dyskusja, w której wreszcie nie ma wielkich spin i wyzwisk.

Zostało tu już wiele powiedziane i tak naprawdę każdy w jakiejś części ma racje.

Raczej nie potrzeba abym dodawał coś od siebie, jednak mocno jestem za tym, żeby prezentacje i zapowiedzi były akceptowane przez moderatorów - wykluczając te serwery które już zapowiedzią nie prezentują nic ciekawego.

Oczywiście to nie rozwiąże problemu, ale chociaż po części ograniczy te "gotowce".

pIOuQ29.png

Opublikowano

Trzeba się pogodzić z tym, że ta gra upada, co widać po update'ach do PLa.

Update'y na PLu właśnie pokazują, że ta gra próbuje się jeszcze jakoś utrzymać - gdyby upadała, to by tych update'ów w ogóle nie było.

Według mnie głównym problemem są youtuberzy (którzy zostali już tutaj wspomnieni kilkadziesiąt razy) Głównie chodzi o to, że oglądają ich raczej młodsi gracze - młodszym ludziom o wiele łatwiej coś wbić do głowy, coś jak owieczki, więc jeśli taki youtuber powie "O! Patrzcie! Ten serwer jest fajny, chodźcie grać!" to pójdą grać, natomiast kiedy dany twórca skończy swoją serie, to powie coś w stylu "Dobra, skończyłem tutaj serię, więc przenoszę się gdzieś indziej, chodźcie ze mną, bo bez Was nie będę robił serii, bo mi się nie opłaca!", no i kółko się zatacza. Youtuberzy w tym wypadku to plaga, której nie ma jak usunąć.

Jest również kwestia podejścia różnych zespołów do serwerów, ale to już zostało wspomniane wyżej.

Na ogół Metin jest powoli wygryzany przez inne, bardziej nowoczesne MMO - znam wiele osób, którzy grają w Metina tylko dlatego, że ich komputer nic więcej nie uciągnie - technologia idzie do przodu, podzespoły są coraz tańsze, więc niedługo coraz więcej ludzi będzie miało mocniejsze komputery, które uciągną po prostu lepsze gry.

Metin mógłby odżyć, gdyby istniała bardziej efektywna forma reklamy od youtuberów - fora już nie starczają, facebook też. Może bilboardy, reklamy w TV? :D

Opublikowano

Czytam temat i jest pod wrażeniem, że powstała w końcu jakaś fajna dyskusja, w której wreszcie nie ma wielkich spin i wyzwisk.

Zostało tu już wiele powiedziane i tak naprawdę każdy w jakiejś części ma racje.

Raczej nie potrzeba abym dodawał coś od siebie, jednak mocno jestem za tym, żeby prezentacje i zapowiedzi były akceptowane przez moderatorów - wykluczając te serwery które już zapowiedzią nie prezentują nic ciekawego.

Oczywiście to nie rozwiąże problemu, ale chociaż po części ograniczy te "gotowce".

Nie ma szans bo 99.9% moderatorów z tego działu ma zerowe pojęcie na temat robienia serwerów itp. Pomysł fajny i kiedyś był już poruszany w innym temacie, jednak trzeba by wymienić moderatorów na takich którzy mają chociaż pojęcie o tym co jest nowością o tym co nie jest, czy to gotowiec czy nie gotowiec i tak dalej.

Update'y na PLu właśnie pokazują, że ta gra próbuje się jeszcze jakoś utrzymać - gdyby upadała, to by tych update'ów w ogóle nie było.

Według mnie głównym problemem są youtuberzy (którzy zostali już tutaj wspomnieni kilkadziesiąt razy) Głównie chodzi o to, że oglądają ich raczej młodsi gracze - młodszym ludziom o wiele łatwiej coś wbić do głowy, coś jak owieczki, więc jeśli taki youtuber powie "O! Patrzcie! Ten serwer jest fajny, chodźcie grać!" to pójdą grać, natomiast kiedy dany twórca skończy swoją serie, to powie coś w stylu "Dobra, skończyłem tutaj serię, więc przenoszę się gdzieś indziej, chodźcie ze mną, bo bez Was nie będę robił serii, bo mi się nie opłaca!", no i kółko się zatacza. Youtuberzy w tym wypadku to plaga, której nie ma jak usunąć.

Jest również kwestia podejścia różnych zespołów do serwerów, ale to już zostało wspomniane wyżej.

Na ogół Metin jest powoli wygryzany przez inne, bardziej nowoczesne MMO - znam wiele osób, którzy grają w Metina tylko dlatego, że ich komputer nic więcej nie uciągnie - technologia idzie do przodu, podzespoły są coraz tańsze, więc niedługo coraz więcej ludzi będzie miało mocniejsze komputery, które uciągną po prostu lepsze gry.

Metin mógłby odżyć, gdyby istniała bardziej efektywna forma reklamy od youtuberów - fora już nie starczają, facebook też. Może bilboardy, reklamy w TV? :D

Ja mam zamiar spróbować nowej formy reklamy na serwer który w listopadzie będę sponsorować zobaczymy co z tego będzie :)

Co do reszty to się nie odniosę bo odniosłem się już wyżej - youtuberzy to rak dla serwerów prywatnych.

#EMERYTURA

Opublikowano

Wydaje mi się że to po prostu wina czasu ;)

Zmienili się gracze metina ;) nowi doszli starzy odeszli, niektórzy zostali ale nowi gracze szukają czegoś co ich zaskoczy przytrzyma na serwerze. Chcą by serwer był jak najłatwiejszy i pełno nowości a potem po 2 tygodniach znowu `gdzie grać...` i wydaje mi się ze pierwszy problem prowadzi do drugiego czyli youtube.

Gracze ścigają się z youtuberami, chcą osiągnąć coś zanim youtuber to zrobi ;) youtuber kończy serie to i gracze często kończą grę bo już nie ma co robić. Dlatego serwery easy stały się tak popularne ;) youtuber wchodzi nagrywa serie (2 tygodnie najczęściej) i idzie, wraz  z graczami i tak na następny serwer. Nie zapominajmy że dostaje przy tym niezły poziom gotówki. Dlatego właśnie serwery hard z klimatem zostały pominięte , kiedy szukałem reklamy często widziałem odpowiedzi w typie `z hardów nie nagrywam bo za trudno` itd . (jednak znalazło się paru co czuje stary klimat)

Gram od bardzo dawna w metina i czasami mam przerwy ale powracam by znowu poczuć ten klimat, bicie metinów, chodzenie razem na dungi, wojny gildi, akcje w m1 itd ;) to wszystko cieszy, metin ma jednak coś czego inne mmorpg nie mogą mi dać i tym czymś jest WOLNOŚĆ coś o czym  ludzie teraz zapomnieli, chcesz zabić gracza odpalasz wolny i zabijasz nie chcesz to nie zabijasz itd.

Dużo kręci się w okół pieniędzy, za dużo ;) często jako gracz czułem się olany przez adminsitracje jak i inne osoby , może dlatego zrobiłem coś sam? Coś co będzie mnie cieszyć? Nie wiem.

Opublikowano

Witam czytam ten temat i trochę się zmartwiłem. Lubię tworzyć serwery i ogólnie programować i się tym zajmować, mam już trochę czasu serwer w MC (pewnie mnie zchejtujecie i proszę mi nie płakać że lecę na hajsy bo pewnie nie znacie mnie :)) ) i naszła mnie ochota na serwer do Metina tylko chciałem zrobić coś co trochę postoi i bez żadnego youtubera. Widzę jednak że wszyscy tutaj piszą że bez takiego jegomościa co sobie siedzi i kręci serwer nie ma szansy. Nie wiem więc czy mam szanse coś nawet startować, może coś mi poradzicie. Mam też wizję zrobienia jakiejś sieci gdzie były by różne serwery/gry które by stały i każdy mógłby wejść i zagrać i się nie martwić że do czegoś dojdzie i zaraz to straci jednak sam tego pewnie i napewno nie dokonam bez pomocy. 

Opublikowano

@kisi powiem tak. Masz szansę stworzyć coś bez YT-bera, jednak nie licz początkowo na spory rozgłos. Jako, że jesteś osobą, która dopiero by zaczynała swoją przygodę z serwerami metina musiałbyś sięczymś naprawdę wyróżniać. Co do samego YT-bera. Dla mnie to jest istna plaga egipska. Jeśli jest "znany" to i gracze są, ale jeśli zakończy swojąserię to i gracze znikają. A jaki ma sens tworzenie serwera dla tak naprawdę grupki osób, którą są właśnie YT-berzy? Sam mam w planach wystartowanie z czymś, ale zanim to ruszy to pewnie sporo czasu minie. Ciągle zastanawia mnie co ludzie zrobią, gdy powstanie coś ciekawego, ale bez większej reklamy na YT? Ominąć tych znanych YT-berów i pozwolić tym, którzy chcą nakręcić. Nie tak, że tylko osoby rozpoznawalne będą "elytą"

Opublikowano

Czasy serwerów prywatnych to 2011/12/13 pandora,imetin,diamond,virtual,elite,cavalos, etc ;) fakt brakuje teraz dobrych serwów jeżeli sobie przypomnisz dobre czasy kilka lat temu jak siedzialo po 2k osob na serwie, o to było cos, niestety nie wróci ;) serwery nie są stabilne teraz ze względy na chęć zielonego, postawi zarobi zniknie, pozdrawiam starą gwardie metina!

Opublikowano

Ogólnie jak na polski rynek serwerów to i tak ich jest bardzo mało, wiele osób na 100% potrafi odpalić pliki, zmienić serverinfo i jazda, spójrzcie sobie np. na niemieckie serwery, tutaj już mi zalatuje typem minecrafta bo trzymają się długo nawet przy mniejszej ilości online, każdy administrator ma coś za sobą (tak, nawet te wasze topowe serwery), gdyby ludzie nauczyli się szacunku do administratorów a nie rzucania jakiś gówien bo tamten serwer ma to a ten nie ma tego, ogólnie czasy przed source>>> (gdzie większość osób miała problemy z uruchomieniem terenzo) no ale cóż, realia są takie;

chcesz robić nowy serwer?

musisz wydać sporo, być nowym użytkownikiem na mpc (if u know what i mean) no i mieć reklamee ktora gowno ci da po miesiacu

grajcie na niemieckich serwerach to przynajmniej sie doedukujecie pozdrawiam

would u miss me? 1105814451671351221478.png

Opublikowano

Ogólnie jak na polski rynek serwerów to i tak ich jest bardzo mało, wiele osób na 100% potrafi odpalić pliki, zmienić serverinfo i jazda, spójrzcie sobie np. na niemieckie serwery, tutaj już mi zalatuje typem minecrafta bo trzymają się długo nawet przy mniejszej ilości online, każdy administrator ma coś za sobą (tak, nawet te wasze topowe serwery), gdyby ludzie nauczyli się szacunku do administratorów a nie rzucania jakiś gówien bo tamten serwer ma to a ten nie ma tego, ogólnie czasy przed source>>> (gdzie większość osób miała problemy z uruchomieniem terenzo) no ale cóż, realia są takie;

chcesz robić nowy serwer?

musisz wydać sporo, być nowym użytkownikiem na mpc (if u know what i mean) no i mieć reklamee ktora gowno ci da po miesiacu

grajcie na niemieckich serwerach to przynajmniej sie doedukujecie pozdrawiam

Ty lepiej się nie udzielaj. ;)

Opublikowano

Ty lepiej się nie udzielaj. ;)

Ale dobrze mówi.. Polskie serwery zazwyczaj stoją miesiąc dla hajsu i Elo. Odciąć pierdolców od plików i zostawić ludzi którzy naprawdę chcą zrobić serwer a nie tylko zarobić to Polski rynek wyglądałby całkiem inaczej.

Opublikowano

Ale dobrze mówi.. Polskie serwery zazwyczaj stoją miesiąc dla hajsu i Elo. Odciąć pierdolców od plików i zostawić ludzi którzy naprawdę chcą zrobić serwer a nie tylko zarobić to Polski rynek wyglądałby całkiem inaczej.

Co z tego, że dobrze mówi, jak ten temat został założony z powodu takich osób jak on?

Gówno rozumie z tego co napisał, bo robi dokładnie to samo.

Opublikowano

Z wlasnych doswiadczen polecam Ci Vesteris serwer naprawde dobry, gra duzo ludzi ogarnieta administracja oraz wiele nowosci ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...