Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mahouka Koukou no Rettousei - dyskusja

Pitbull_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdybys byl z redakcji powiedzialbym, ze recenzja to smrut i nic wiecej, lecz niestety nie mam do czego sie przyczepic....

Znalazlem do czego moge sie przyczepic, jezeli piszesz podsumowanie to przeczytaj troche wiecej o fabule danego anime gdzie np. opisane sa relacje pomiedzy bohaterami.

Opublikowano

@Wokoren™

Nadal się boczysz, bo cię zjebałem, że nie masz Mala? :D

Recenzje pisałem w większości z głowy (rzecz jasna pomijając 2 pierwsze akapity) dlatego niektóre rzeczy mogły mi umknąć, a co do relacji pomiędzy głównymi bohaterami to wiem jakie były, ale po prostu sposób w jaki były one okazywane mnie nie kupiły (no za wyjątkiem jak się Tetsuya wkurwił)

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Mała uwaga co do:

Oni-chan

Miyuki zwracała się do niego, po przez per "Oni-sama"  ^_^.  

był zbyt mądry jak na to anime i koniec końców przez całe 26 odcinków nie spotkał kogoś kto zmusiłby chociażby do większego wysiłku

653659bloggif5426ff5b651a1.png

:rolleyes:

Trochę przeszkadzało, bo nie miał żadnych trudności z czymkolwiek, co ostatecznie znało się wynik walki przed nią. I te ostatnie odcinki, nie w kij ni w oko z tym. 

gfgdf

Opublikowano

@"291456", fajnie, że wziąłeś się za to uniwersum. Plus za to. Kompleks siostry i kompleks starszego brata potrafi być irytujący, ale pozostała otoczka jest całkiem znośna. Nawet wspomniany przez Ciebie schemat "overpovered". - W końcu baja była reklamówką novelki, z której można dowiedzieć się skąd i dlaczego jest taki a nie inny. Sięgnąłeś może po nią, czy raczej nie? :P Moim zdaniem warto.

Powinieneś też poćwiczyć nad interpunkcją. Lepiej wyglądałoby to. - Całościowo fajnie.

Opublikowano

Jak dla mnie Mahouka Koukou no Rettousei nie było serią ani złą, ani jakąś niesamowitą... Podobało mi się to, że główny bohater jest op, ale z drugiej strony wkurwiało to, że nie ukazywał swej siły. Postacie w większości były dobre, co najważniejsze w moim odczuciu niebyły zbyt wkurwiające, nie licząc tylko jego siostry, która w niektórych chwilach dawała się we znaki - ale koniec końców była znośna. Kreska była ładna, ale biorąc pod uwagę aktualne serie nie jest to nic niesamowitego... Animacje stały na wysokim poziomie, ale z fabułą niestety było gorzej - dupy nie urywała... Szczególnie to co działo się w ostatnich odcinkach było hmmm.. dość dziwne... Zaletą tego anime było to, że odcinki oglądało się bardzo przyjemnie, nie dłużyły się, a wręcz przeciwnie. Ogólnie anime to oceniam na trochę powyżej średnie, czyli takie 6.5/10(ale na malu wystawiłem 7, bo połówek się nie da). Jeśli nie ma się innych, ciekawszych serii do obejrzenia, to jako zapychacz czasu polecam. ;)

Opublikowano

@"291456", fajnie, że wziąłeś się za to uniwersum. Plus za to. Kompleks siostry i kompleks starszego brata potrafi być irytujący, ale pozostała otoczka jest całkiem znośna. Nawet wspomniany przez Ciebie schemat "overpovered". - W końcu baja była reklamówką novelki, z której można dowiedzieć się skąd i dlaczego jest taki a nie inny. Sięgnąłeś może po nią, czy raczej nie? :P Moim zdaniem warto.

Powinieneś też poćwiczyć nad interpunkcją. Lepiej wyglądałoby to. - Całościowo fajnie.

Nie mam czasu by w miarę nadrobić moje "Plan to watch", a co dopiero brać się za nowelki czy jakiekolwiek mangi. 

Co do interpunkcji, cóż... polonistyki nie ukończyłem więc zdaje sobie sprawę, iż mogą znajdować się pewne babole, sama recenzja była spontaniczną decyzją, bo pewien osobnik miał problemy o to, że przypierdalam się do pracy innych, a sam nic nie stworzyłem. Przez długi czas większość moich dłuższych wypowiedzi sprawdzałem za pomocą bardzo przyjemnego serwisu (niestety już go nie ma), który poprawiał błędy interpunkcyjne, przez co trochę się rozleniwiłem pod względem pilnowania poprawności tekstu, a człowiek nie robot gdzieś może się pierdolnać. Dlatego też byłbym wdzięczny jakbyś jakieś bardzo rażące nieprawidłowości w moim tekście wytknął to z największą chęcią je poprawię.  

Opublikowano

Nie mam czasu by w miarę nadrobić moje "Plan to watch", a co dopiero brać się za nowelki czy jakiekolwiek mangi. 

Co do interpunkcji, cóż... polonistyki nie ukończyłem więc zdaje sobie sprawę, iż mogą znajdować się pewne babole, sama recenzja była spontaniczną decyzją, bo pewien osobnik miał problemy o to, że przypierdalam się do pracy innych, a sam nic nie stworzyłem. Przez długi czas większość moich dłuższych wypowiedzi sprawdzałem za pomocą bardzo przyjemnego serwisu (niestety już go nie ma), który poprawiał błędy interpunkcyjne, przez co trochę się rozleniwiłem pod względem pilnowania poprawności tekstu, a człowiek nie robot gdzieś może się pierdolnać. Dlatego też byłbym wdzięczny jakbyś jakieś bardzo rażące nieprawidłowości w moim tekście wytknął to z największą chęcią je poprawię.  

Ewentualnie możesz też pobawić się programem od MS, Wordem. - Zakładka Recenzja->pisownia. :) Nie wszystko znajdzie i poprawi, ale zdecydowaną większość. - Sam jestem zbyt leniwy.(Mam nadzieję, że wybaczysz.)

Opublikowano

No to i ja się wypowiem ;d Cała recenzja jest całkiem, całkiem dobrze napisana lecz bez błędów się nie obejdzie ;d Np ten fragment: "gdyż z magią nie jest zbytnio za pan brat" to nie jest prawda. Tutaj chodzi o to że jego umiejętność "odrost" zajmuje większość miejsca w jego pamięci dlatego nie może używać innej magi z łatwością. Wystarczy spojrzeć na pewne fragmenty z animca gdy używa wysokopoziomowej magii z łatwością nie wykorzystując  przy tym  nośników pamięci. Nawet pod koniec sezonu mówią o tym że jest on niestabilny.

IDcncno.png

Opublikowano

@charlie120

Dzięki za wypowiedź! Jednak zacytuję sam siebie :)

tylko przez kilka faktów, których nie wymieniłem, bo musiałbym dość mocno zdradzić fabułę, a od początku założeniem moim było by tego nie robić.

Celowo w 3 akapicie pominąłem niektóre istotne fakty, bo stwierdziłem, że jakbym napisał coś w stylu: "Główny bohater jest praktycznie nieśmiertelny, bo może przywrócić stan swojego ciała (jak i ciała innej dowolnej osoby) do stanu sprzed 24 godzin" to zdradziłbym za wiele i główne założenie (3 akapitu) czyli zainteresowanie kogoś tytułem byłoby trudniejsze. No bo kto by chciał oglądać tytuł wiedząc, że główny bohater zawsze wszystkich rozpierdoli, a nawet jak mu się coś stanie to i tak po sekundzie wróci do normalnego stanu? Pomijam fakty, że przy odrodzeniu odczuwa niewyobrażalny ból, ale nadal robi to z głównego bohatera zbyt silną osobę.

Opublikowano

@charlie120

Dzięki za wypowiedź! Jednak zacytuję sam siebie :)

Celowo w 3 akapicie pominąłem niektóre istotne fakty, bo stwierdziłem, że jakbym napisał coś w stylu: "Główny bohater jest praktycznie nieśmiertelny, bo może przywrócić stan swojego ciała (jak i ciała innej dowolnej osoby) do stanu sprzed 24 godzin" to zdradziłbym za wiele i główne założenie (3 akapitu) czyli zainteresowanie kogoś tytułem byłoby trudniejsze. No bo kto by chciał oglądać tytuł wiedząc, że główny bohater zawsze wszystkich rozpierdoli, a nawet jak mu się coś stanie to i tak po sekundzie wróci do normalnego stanu? Pomijam fakty, że przy odrodzeniu odczuwa niewyobrażalny ból, ale nadal robi to z głównego bohatera zbyt silną osobę.

W sumie racja ;d W tym anime łatwo podać spoiler nawet o tym nie wiedząc ;d Taki dylemat mam. Czy ta dwójka jest rodzeństwem ? Niby tak są przedstawiani lecz... Jest tutaj sporo tajemnic na ten temat. Np: wszyscy przejmują się siostrą a jego mają w "nosie", na początku było coś wspominane że wbili mu do głowy że ma chronić siostrę itp.

IDcncno.png

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jak bohater nie jest cienką pizd* to anime u mnie wymiata :) .  Lubię po prostu oglądać takie anime .

Dla mnie to anime było 9/10 . ( trochę denerwuje zachowanie jego siostry ale da się przeżyć )

rmoiyq.png

Opublikowano

aw, myślałam, że zapomnę o tym anime na zawsze. ta jego siostra działała mi tak na nerwy jak żadna inna postać. :v 

ogółem stwierdzam, że 2/10 i bardzo się zawiodłam jak to oglądałam, bo w sumie mój 'gatunek' i powinien mi przypaść, a wyszło jak wyszło.

odnośnie samej recenzji - to bardzo ładna. szkoda, że do redakcji już nie należysz, bo brakuje tam czegoś, co da się fajnie przeczytać jak to. :) 

Opublikowano

odnośnie samej recenzji - to bardzo ładna. szkoda, że do redakcji już nie należysz, bo brakuje tam czegoś, co da się fajnie przeczytać jak to. :)

W ogóle tam brakuje czegokolwiek do czytania. Aktywna redakcja tak bardzo xD

3697814488138301434308.jpeg

Aczkolwiek trzeba przyznać, że teksty Pitbulla czyta się przyjemnie.

Opublikowano

W ogóle tam brakuje czegokolwiek do czytania. Aktywna redakcja tak bardzo xD

3697814488138301434308.jpeg

Aczkolwiek trzeba przyznać, że teksty Pitbulla czyta się przyjemnie.

Zapomnij już o tej redakcji, ten pomysł nie wypalił, nie mieli z tego co wiem odpowiedniego opiekuna, a sami z siebie chęci większych tez nie, oczywiście nie mówie, że każdy. Z tego co slyszalem to już prawie każdy odszedł z tej redakcji bajek.

Opublikowano

Byłem pewien, że wspomniałem o tym w tym temacie o.O Ale jak się okazuje, jednak nie... 

OSTy strasznie mi się podobały (nie wszystkie, ale większość). Brakowało mi również przedstawienia dokładniej działania tych psionów (jakoś tak się to nazywało, nie ?) i ogólnie całej tej zabawy z magią lub przedstawienie głębiej historii rodziny Shiba. Co do samych postaci, w zasadzie to żadna mnie nie denerwowała czy przeszkadzała w oglądaniu. O ile dobrze pamiętam jest już chyba z 15-16 tomów LN :v Ja chyba skończyłem w 1 tomie na 50 stronie xD

PS. 

Teraz powstało więcej tematów (opisy anime) niż przez ostatni miesiąc w redakcji xD 

gfgdf

Opublikowano

Skoro się tak wam podoba, to niedługo pojawi się kolejna moja recenzja :)

Bardziej znany tytuł czy może jeden z tzw. zapomnianych? ;)

PS. 

Teraz powstało więcej tematów (opisy anime) niż przez ostatni miesiąc w redakcji xD

Jeżeli w dalszym ciągu spuszczacie się tylko nad muzyką to nadal kiepsko.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...