Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mahouka Koukou no Rettousei

Pitbull_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

61039l.jpg

Nudne informacje z MyAnimeList:

Emisja: TV
Liczba odcinków: 26 
Producenci: Madhouse, Aniplex
Tematyka: Magia, Romans, Szkolne życie, Sci-Fi, Nadprzyrodzone 
Ograniczenia wiekowe: +17
Średnia ocen: 7.80

Rzeczy, które warto wiedzieć o tym tytule zanim go obejrzysz:

- Anime powstało na podstawie wychodzącej od roku 2011 nowelki o tym samym tytule, której autorem jest Tsutomu Satou dla którego jest to jedyne dzieło.
- Polski tytuł tego anime brzmi (mniej więcej) następująco "Nieprawidłowości w liceum magii".
- Głównym bohaterom głosu użyczyli: Yuuichi Nakamura (Break Blade, Clannad, Guilty Crown), Saori Hayami (MM!, Inu x Boku SS, Senyuu).
- Utwory otwierające (opening) zostały wykonane przez wokalistkę o pseudonimie LiSa (Angel Beats!, Nisekoi, Sword Art Online) oraz zespół GARNiDELiA (Kill la Kill).
- Nazwy odcinków są bardzo specyficzne, gdyż wyglądają w następujący sposób - "Zapisy I"; "Zapisy II", "Zapisy III"; itd. przez co można wyszczególnić 3 pomniejsze "rozdziały" w całym tytule.

Fabuła (zawiera małe spoilery):

Połowa XXI w. coś co kiedyś można było nazywać magią, czarami lub zjawiskiem paranormalnym stało się rzeczywistością, jednak nie dzięki niewyjaśnionym zjawiskom lecz dzięki zaawansowanej technologii, która rozwijała się w zastraszającym tempie przez co doprowadziło do pewnym wydarzeń, które na zawsze zmieniły postrzeganie świata (odsyłam do anime po więcej szczegółów). Przenosimy się do schyłku XXI w. gdzie poznajemy naszych protagonistów - rodzeństwo o wdzięcznym nazwisku Shiba, chłopaka o imieniu Tatsuya oraz dziewczynę Miyuki, którzy to zaczynają swój pierwszy rok w "I liceum", które jest uważane za najlepsze pod względem magów, którzy je opuszczają. Pomimo faktu, że jest to najbardziej prestiżowa placówka w kraju kwitnącej wiśni ma ona również jedną, bardzo zatrważającą wadę. Dość drastycznie dzieli swoich uczniów ze względu na umiejętności magiczne przez co szkoła podzielona jest na dwa "obozy", czyli uczniów pierwszego jak i drugiego kursu. Nie muszę chyba tłumaczyć, który kurs jest tym lepszym? Tak więc wracając do naszych głównych bohaterów: dziewczyna jak się można domyślać należy do kursu pierwszego ze względu na swoje umiejętności magiczne, zaś jej brat pomimo faktu, iż napisał egzaminy teoretyczne najlepiej, bo zdobywając komplet punktów jest uczniem drugiego kursu, gdyż z magią nie jest zbytnio za pan brat. Dalsza część fabuły opowiada nam o tym, że Japonią rządzi 10 najpotężniejszych klanów i jak można się domyślić większość dzieci wspomnianych familii uczęszcza razem z naszym rodzeństwem do tej samej szkoły. W międzyczasie dowiadujemy się, iż istnieje spora grupa osób, która sprzeciwia się nauczaniu/praktykowaniu magii (z prostych względów, jeżeli ktoś jest dobry w magii to ma władze i pieniądze) jednak z biegiem czasu dowiadujemy się o co tak na prawdę im chodzi (ponownie odsyłam do anime), nasi bohaterowie jak można się spodziewać zostają wrzuceni w sam środek wydarzeń, a raczej bitwy o przyszłość magii w Kraju wschodzącego słońca, jednak oni też mają coś za uszami, a nasze beztalencie magiczne (czyt. Tatsuya) to dość zagadkowy człowiek i ma niejedno do ukrycia.
To by było tyle jeżeli chodzi o fabułę. Starałem się napisać to w taki sposób by za wiele nie zdradzać, bo sama recenzja jest napisania bardziej w stylu zachęty niż napisania wszystkiego o tym tytule. Dlatego też pominąłem kilka ważnych faktów jak i starałem się nie wspominać o bohaterach pobocznych, którzy są dość "ciekawie" wykreowani.  

Trochę mojego bełkotu i ogólne podsumowanie (może zawierać spoilery fabuły):

Dlaczego postanowiłem zrecenzować ten tytuł? Głównie dlatego, iż mam tą pozycję na świeżo więc nie musiałem sięgać do innych recenzji. Co sądzę o tym anime? Odnośnie mojej opinii to jest ona dość, hmm... średnio przyjemna. Opening z racji tego, że był wykonywany przez LiS'ę bardzo mi się podobał, drugi o wiele mniej. OST nie był jakiś zachwycający. Co do kreski to oprócz sekwencji magicznych nie oferowała nic, czego by nie mogły zaoferować dzisiejsze tytuły. Postać Miyuki strasznie mnie wkur... dobrze wiedziała, że jej brat z racji pewnych faktów nie może się rzucać w oczy, ale miała to w dupie i w każdej sytuacji jakiej się dało proponowała by to jej ukochany braciszek się czymś zajął (tak jak napisałem wcześniej w magii sobie nie radził, ale teorię miał opanowaną praktycznie do perfekcji) zaś sam "Onii-chan" był zbyt mądry jak na to anime i koniec końców przez całe 26 odcinków nie spotkał kogoś kto zmusiłby go chociaż do większego wysiłku, więc jak ktoś liczy na pojedynek typu "L vs Yagami" rodem z "Death Note" to może się nieźle zawieść. Co do samych pojedynków... niestety krótkawe. Ogólnie więcej jest gadania o magii niż samego jej używania co mi nawet przypadło do gustu, bo to jakaś alternatywa od napierdalania się nie wiedząc jak co działa, jednak w tym tytule trochę z tym przesadzili. Co mnie jednak najbardziej w tym wszystkim boli? Najgorsza odmiana fanserwisu, który jest praktycznie tak słaby, że aż oczy bolą, a fakt, że dziewczyna klei się do swojego brata jest co najmniej żenujący (i chyba tylko dlatego to ma tag "Romans", bo innego przejawu "miłości" w tym tytułe nie ma co szukać)

Końcowa ocena?
6/10

tylko przez kilka faktów, których nie wymieniłem, bo musiałbym dość mocno zdradzić fabułę, a od początku założeniem moim było by tego nie robić.

Link do dyskusji: http://www.mpcforum.pl/topic/1460683-mahouka-koukou-no-rettousei-dyskusja/

106071453484304291456.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...