Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technik informatyk

logut1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od września będę uczęszczał do technikum (informatyk). Wiem, że na tym forum duża osób też wybrała technikum informatyk.

Standardowe pytanie co sądzicie o ti ? Co ciekawego się tam dzieje ? Jakie będę miał przedmioty itd.

Opublikowano

­Nie chodzę do klasy informatycznej, ale mam znajomych co tam uczęszczają. Z ich relacji wiem, że na informatyku za wiele nie robisz i zbytnio się niczego nie nauczysz. Głównie podstawy wszystkich języków, oraz wszystko inne, co można nauczyć się przez neta.

Opublikowano

Głównie zależy to od poziomu szkoły, choć jeśli nie masz zamiaru iść na studia to lepsze to niż LO.

Opublikowano

Zależy to od szkoły i podejścia nauczyciela. U mnie na Systemach i sieciach komputerowych nauczyciel był wymagający, inteligentny, znał się na rzeczy i potrafił to przekazać. Natomiast z pozostałych przedmiotów... Nie było tragedii, ale raczej zrobienie ćwiczenia -> przeglądanie sieci -> granie.

Przedmioty:

Multimedia, systemy i sieci komputerowe, zajęcia specjalizujące (to jest to, co wybierasz - grafika, programowanie), urządzenia techniki komputerowej, programowanie, oprogramowanie, język angielski zawodowy, sieci komputerowe. Nie pamiętam :p

Opublikowano

Zgadzam się z Rennisance. 

Sam teraz od września idę do 4 klasy technikum, więc coś tam wiem.

Mamy jednego nauczyciela, który przez 3 lata zadawał nam raz na 2 miesiące jakąś pracę na zaliczenie (dawał jakieś pytania i musieliśmy znaleźć odpowiedzi w książce) a tak mogliśmy robić co chcieliśmy. Wynieśliśmy więcej wiadomości na lajtowych zajęciach, niż na lekcjach u nauczyciela, który dyktował tyle tekstu, że 5 zeszytów zapełniłem w 3 lata (60kartkowe).

Mowa oczywiście o przedmiotach zawodowym teoretycznych. Bo praktyczne przedmioty to hmm jedna grupa z naszej klasy zawsze płakała, że ich nauczycielka strasznie dużo gada niżeli pokazuje coś w praktyce. Za to moja grupa zawsze miała więcej do roboty. Raz jakieś ćwiczenia pokroju czyszczenie radiatora, wymiana części, zarabianie kabla czy po prostu ćwiczenia do egzaminów.

Na pewno technikum nie zrobi z Ciebie informatyka. Zdać egzaminy zawodowe zdasz bo nie są trudne jak będziesz wykonał praktyczne ćwiczenia na zajęciach. 

Wiadomo nie oczekuj rzeczy pokroju pisanie wielkich programów. 

Będziecie może i pisać w jakimś Pascalu na start a potem Java, C++ ale to takie podstawy.. bo wiadomo w technikum nie oczekują wiedzy, więc uczysz się od podstaw czyli nawet Excel i Word będzie na jakimś przedmiocie xDD

Czy żałuję? Po części żałowałem ale potem przypomniało mi się, że nic innego nie potrafię więc tylko ten profil mi pozostał.. xD

Opublikowano

Aż tak źle ?

Wybierz liceum jak chcesz coś w tym zawodzie dochodowego robić. Technikum to marnowanie roku więcej, wiem co mówiłem, kończyłem najlepsze technikum w tym kraju i nie polecam.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Co sądzicie o portalu perspektywy pl? Niby szkoła do której idę jest na wysokim miejscu, ale czytając ten temat zaczynam się obawiać.

Opublikowano

Jestem takiego zadania, że teraz o każdym kierunku CI napiszą, że jest c*****y bo "i tak nie znajdziesz po tym pracy w Polsce" :v

Opublikowano

Co sądzicie o portalu perspektywy pl? Niby szkoła do której idę jest na wysokim miejscu, ale czytając ten temat zaczynam się obawiać.

Właśnie sprawdziłem które miejsce ma moje byłe i nadal utrzymuje się na pierwszym. xD Zmarnujesz rok czasu, wiem co mówię. Idź do najlepszego liceum w mieście na mat-fiz, jak nie dajesz sobie rady z tymi przedmiotami, to ta branża nie jest dla ciebie.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

No cóż, nie oczekuj wielu umiejętności, może poza maturą, papierem technika i praktykami zawodowymi. Niektórzy nauczyciele mogą być wymagający, niektórzy mniej. Jednak jeśli chcesz iść na studia informatyczne, myślę, że lepszym wyjściem jest technikum ze względu na duży nacisk na programowanie. Uwierz mi, bardzo dużo osób oblewa na informatyce przez programowanie, a jeśli trafisz w technikum na dobrego nauczyciela z tego przedmiotu to prawdopodobnie będziesz miał łatwiej z tym przedmiotem. 

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Patrząc z perspektywy czasu to kompletna porażka. Pamiętam jak w pierwszej klasie gościu mówił na ze po TI to zarobki 4cyfrowe z minimum 8 z przodu. Gowno prawda, w branży ti papier jest warty tyle ile szary toaletowy. Liczą się umiejętności a takowych za wielu nie zdobędziesz.

Opublikowano

To w takim razie ja jako jedyny na świecie miałem w porządku szkołę? Ja z technikum wiele wyciągnąłem. Nie żałuję wyboru, bo przez pierwsze dwa lata studiów miałem lajty gdzie ci po liceum musieli zarywać nocki przed sesjami.

Opublikowano

Cóż we wrześniu będę w 4 klasie tech. informatycznym. Żałuję wyboru jak cholera, ale cóż przeboleję już to, tylko dlatego, że poznałem masę świetnych osób :P Ale wracając..Panie, nudy jak cholera zwłaszcza w pierwszej klasie. Biologia, chemia, geografia, wos, historia (nie muszę chyba mówić o matmie rozszerzonej oraz fizyce ?), coś o bezpieczeństwie ale nie pamiętam skrótu. W drugiej już ci zostaje jedynie tak: Fizyka, matma, j.polski, j.niemiecki, j. angielski, w-f, historia, wos (potem oba te przedmioty złączą się na HiS). W drugiej klasie była jeszcze geografia ? No i nie zapomnijmy o egzaminach zawodowych :D (od klasy 2-4) Zwykła nauka jak w każdej szkole tyle, że z dużo ilością godzin przy komputerze (pamiętam, że we wtorki miałem 6 godzin z tym samym nauczycielem) A no i w 3 klasie będziesz miał praktyki. Ja miałem takie szczęście, że nasza szkoła organizuje zagraniczne miesięczne praktyki. Cały miesiąc we Włoszech, się działo :D

W szkole dadzą ci tylko podstawy z informatyki czy programowania, resztą musisz sam dłubać :P Gdzieś w podobnym temacie napisałem "na początku jest zajawka, a potem się okazuje, że przez całe życie marzyłeś o tańcu klasycznym". Poniekąd to prawda, ode mnie z klasy sporo osób nie zamierza kontynuować przyszłości z informatyką. Żeby nie było, że neguję tech.informatyczne. Problem jest taki, że to co ci nauczyciel powie, równie dobrze możesz przeczytać na pierwszej lepszej stronie. 

gfgdf

Opublikowano

To w takim razie ja jako jedyny na świecie miałem w porządku szkołę? Ja z technikum wiele wyciągnąłem. Nie żałuję wyboru, bo przez pierwsze dwa lata studiów miałem lajty gdzie ci po liceum musieli zarywać nocki przed sesjami.

Najwidoczniej miałeś małą wiedze idąc tam, tak jak większość osób.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Najwidoczniej miałeś małą wiedze idąc tam, tak jak większość osób.

To trochę dziwne, bo wychodząc ze szkoły miałem wiedzę na poziomie drugiego roku studiów. Ale skoro jest tak jak mówisz, to studia też są dla debili i nie przekazują żadnej wiedzy.
Opublikowano

To trochę dziwne, bo wychodząc ze szkoły miałem wiedzę na poziomie drugiego roku studiów. Ale skoro jest tak jak mówisz, to studia też są dla debili i nie przekazują żadnej wiedzy.

jaka uczelnia

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Nie zgadzam się z tym że LO jest lepsze od techników. Znam sporo ludzi z LO i ŻADEN nie jest zadowolony z wyboru. Niby w technikum jest rok nauki więcej ale jeśli wybrałeś porządną szkołę i trafiłeś na nauczycieli z prawdziwego zdarzenia to naprawdę będziesz coś ogarniał. Dodatkowo praktyki, jeśli szkoła ma podpisaną umowę z jakąś firmą to możesz naprawdę się dużo tam nauczyć, napewno więcej niż przez internet. Ba, możesz nawet zarobić. Mój brat po praktykach dostał stałą ofertę pracy i zarabiał ok. 3000 zł na rękę. A co masz po LO? Studia?

Opublikowano

Nie zgadzam się z tym że LO jest lepsze od techników. Znam sporo ludzi z LO i ŻADEN nie jest zadowolony z wyboru. Niby w technikum jest rok nauki więcej ale jeśli wybrałeś porządną szkołę i trafiłeś na nauczycieli z prawdziwego zdarzenia to naprawdę będziesz coś ogarniał. Dodatkowo praktyki, jeśli szkoła ma podpisaną umowę z jakąś firmą to możesz naprawdę się dużo tam nauczyć, napewno więcej niż przez internet. Ba, możesz nawet zarobić. Mój brat po praktykach dostał stałą ofertę pracy i zarabiał ok. 3000 zł na rękę. A co masz po LO? Studia?

Nie zapominajmy też o tym, że pójście do Technikum nie znaczy, że nie można potem pójść na studia. :)

@topic

Co sądzę o ti? A nic, sam idę do niego w tym roku i chcę się nauczyć tam podstaw, a potem rozwijać się na własną rękę. Co ciekawego? Możliwość rozwijania swoich zainteresowań, praktyki(gdzie można po nich łatwo wyłapać fuchę), dłuższy czas nauki, dzięki czemu można się bardziej ogarnąć do matur, papierek po technikum(c***a daje - taka prawda, ale zawsze lepiej mieć, niż nie). Przedmioty? Czysto zawodowe + podstawowe typu biologia, historia itp. z czego większość podstawowych odpadnie po 1 roku(tak jest u mnie).

Opublikowano

Dodatkowo praktyki, jeśli szkoła ma podpisaną umowę z jakąś firmą to możesz naprawdę się dużo tam nauczyć, napewno więcej niż przez internet. Ba, możesz nawet zarobić. Mój brat po praktykach dostał stałą ofertę pracy i zarabiał ok. 3000 zł na rękę.

A co robi? Skręca komputery za 3k netto, czy doradza przy kupnie? Aha, zapomniałem wspomnieć, że praktyki są w 3 lub 2 klasie i trwają miesiąc. xD Szkoła nie kieruje nikogo do firmy bezpośrednio, to sam sobie musisz załatwić. Twój braciszek dostał pracę po praktykach, czyli jak, w trakcie roku szkolnego pracował na pełen etat i chodził do szkoły na 9 godzin dziennie. Zgniłem z mitomana.

Pomogę z matematyki, PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...