Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technik informatyk

logut1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedy wy w końcu zrozumiecie do k***y nędzy, że szkoła specjalnie ma tyle przedmiotów aby jakimś was zainteresować. TAK! SZKOŁA UCZY CHEMII, FIZYKI, INFORMATYKI NIE TYLKO PO TO, ABY ZROZUMIEĆ JAK DZIAŁA NASZ ŚWIAT I ŻEBYŚMY NIE BYLI ZACOFANI, ALE TEŻ ŻEBYŚMY SIĘ ZAINTERESOWALI JAKIŚ PRZEDMIOTEM I Z NIM WIĄZALI PRZYSZŁOŚĆ! Ta myśl uderzyła mnie dopiero w 3 klasie technikum. Osoby, które piszą, że nic nie wynosi się z technikum, że to strata roku i lepiej iść do liceum - teraz instrukcja dla was. Weźcie najcięższy przedmiot w waszym otoczeniu i jebnijcie się nim w ryj. Ze trzy razy dla pewności. Takich jak wy, powinni odsiewać. Nic dziwnego, że ludzie narzekają na poziom jakim teraz sobą reprezentują nastolatki.

OPie. Jeżeli jesteś zainteresowany to wyniesiesz dużo z lekcji. Jeżeli kładziesz na to lachę, jak większość to po prostu wyjdziesz jak z liceum i będziesz miał jak to piszą "intelektualiści" - rok w plecy. To prawda, że większość tam idzie, bo ma nadzieję się czegoś nauczyć, a zastają naukę na etapie "co jest urządzeniem wejścia a co wyjścia". Lecz chyba ludzie tutaj nie rozumieją jak się uczy. Trzeba pierw opanować solidne podstawy, aby uczyć się bardziej zaawansowanego materiału. Bardziej zaawansowany materiał może zostanie poruszony - wszystko zależy od twojego nauczyciela. Jeżeli skończysz szkołę i będziesz uważał, że nic nie umiesz, a chcesz coś umieć - to miałeś czas, by samemu coś porobić w tym zakresie. No sorry, ale młodzi teraz mają tak okrutną postawę roszczeniową, że to się nie mieści w głowie. Najlepiej to iść do szkoły, aby lekcje były wolne, a jak sala jest z komputerami, to jeszcze żeby CS był by się nie zanudzić na śmierć. No proszę was.

Technikum to nie jest strata czasu. Inteligentne osoby wyciągną stamtąd wiedzę, a reszta pójdzie i będzie narzekać. Tak było, jest i będzie.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Skończmy tę kłótnie co lepsze. Prawda jest brutalna. Jeden po technikum zostanie milionerem, a drugi po doktoracie zostanie w/w listonoszem. W prawie każdym fachu liczy się myślenie i logika + trochę umiejętności. Bez tego nie masz szansy na karierę.

Pomijam fakt, że życie w Polsce obniża szansę o 50%...

Opublikowano

powiem jak to wygląda z mojego punktu widzenia;

Praktycznie wszystkie szkoły w polsce to gówno, gdzie byś nie poszedł nie przygotują cię do przyszłego zawodu, nie nabędziesz odpowiednich umiejętności tylko to, co zawarte jest w tym śmiesznym programie nauczania, niezależnie od kierunku. Czasem nauczysz się czegoś praktycznego, ale to rzadkość. Szkolnictwo powinno być sprywatyzowane ale porządnie przerobione. Nauczyciele mają cie w dupie ciebie a ty ich. Pewnie są wyjątki ale tak z grubsza wygląda rzeczywistość. Jak chcesz się czegoś przydatnego w życiu nauczyć to działaj na własną rękę a szkołę odstaw na 2 plan, pozdro.

Opublikowano

A co robi? Skręca komputery za 3k netto, czy doradza przy kupnie? Aha, zapomniałem wspomnieć, że praktyki są w 3 lub 2 klasie i trwają miesiąc. xD Szkoła nie kieruje nikogo do firmy bezpośrednio, to sam sobie musisz załatwić. Twój braciszek dostał pracę po praktykach, czyli jak, w trakcie roku szkolnego pracował na pełen etat i chodził do szkoły na 9 godzin dziennie. Zgniłem z mitomana.

1. Jeśli sam nie znajdziesz sobie miejsca do odbycia praktyk szkoła WYZNACZA miejsce :D

2. Dostał pracę po praktykach, nic nie wymyślam. Najpierw pracował w wakacje, po skonczeniu szkoły nie szedł na studia bo już miał załatwioną pracę. Może ty po technikum pracujesz w macu ale niektórzy potrafią o siebie zadbać. Wystarczy trochę się ogarnąć :)

Opublikowano

Tak jest z każdym zawodem i nie rozumiem czemu staracie się zrobić wrażenie, że informatyka to zło, a zwłaszcza technikum :) Jakoś nikt nie mówi o innych zawodach, że np. ktoś się uczył fryzjerstwa, krawiectwa czy gastronomi, a tak naprawdę to tylko może jakieś durnoty robić - to samo informatyk, niby czego oczekujecie? Z resztą tutaj jest również to samo co w poprzednich stopniach edukacji - nie, nie nauczysz się składać komputer czy robić aplikacje mobilne, bo musisz być rozwinięty w każdym kierunku - to pewnie jest wada naszego, całego systemu edukacji. Inaczej się nie da, bo powstałoby 5000000 kierunków, bo każdy chce co innego. Oczywiście pomijając szkoły w których się gra czy robi się durnoty w panelu sterowania. Nikt was nie nauczy robić gier w Javie czy okienek w C++ - tego trzeba się nauczyć samemu z jakimś źródłem informacji, szczególnie kursy za 2k zł. lol? Kto to w ogóle wymyślił?

pyhvh7E.png

Opublikowano

Tyle.

Moja opinia: technikum to strata roku - tego samego się nauczysz sam jeśli te rzeczy leżą w kręgu Twoich zainteresowań. Teraz będę w 4 klasie i dotychczas na lekcjach mieliśmy jakiś śmieszny webdev (podstawa php, js, wstęp do oop i bazy danych), na sieciach konfigurowanie serwera, dodawanie ról etc, ciągnięcie robienie kabla RJ45 i takie tam pierdoły.

Opublikowano

Gdyby technika działały tak jak kiedyś szkoly przyzakładowe to by było pięknie. Niby masz te praktyki ale na tych praktykach raczej nie robisz nic związanego z zawodem, po prostu, idziesz żeby zaliczyć i tyle.

Opublikowano

@Bieniu V

Moim skromnym zdaniem nie opłaca się, nie chcę się kłócić ale...

napewno więcej niż przez internet.

No chyba nie, chyba że nauczycielem jest mistrz nad mistrzami (wtedy nie pracowałby jako nauczyciel)

Dodatkowo praktyki, jeśli szkoła ma podpisaną umowę z jakąś firmą to możesz naprawdę się dużo tam nauczyć.

Założę się, że jeśli pracowałbyś nad jakimś projektem open source z doświadczonymi ludźmi przez taki sam okres co "praktyki" nauczyłbyś się dużoo więcej. Do tego program z "programowania" można opanować w miesiąc... W liceum pewnie to samo, jedyny plus że trwa rok krócej, mówiąc krótko:

Jeśli chcesz się czegoś nauczyć, to rób to na własną rękę.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

@MistrzMaster

Z takim podejściem rzuciłbym szkołę po gimnazjum :) Wciąż uważam, że lepiej pójść do technikum (dobrego) niż LO. A jeśli to dla Ciebie za mało nikt nie zabrania uczyć się np. przez internet.

Opublikowano

1. Jeśli sam nie znajdziesz sobie miejsca do odbycia praktyk szkoła WYZNACZA miejsce :D

Dla wszystkich miejsce jest jednakowe, żeby tylko były na papierku praktyki, technikum nie ma podpisanej umowy z 10 firmami i nie wysyła do każej parę osób, gdy w technikum uczy się 60 osób. Jak mówiłem, jesteś mitomanem.

Dostał pracę po praktykach, nic nie wymyślam. Najpierw pracował w wakacje, po skonczeniu szkoły nie szedł na studia bo już miał załatwioną pracę.

I dziwnym trafem stanowisko w firmie czekało prawie dwa lata.

Może ty po technikum pracujesz w macu ale niektórzy potrafią o siebie zadbać. Wystarczy trochę się ogarnąć

Nie równaj mnie do swojego kuzyna, ja w IT pracuje i znam realia. Tym bardziej z czym spotykają się znajomi z HR jak przychodzą debile z technikum.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Dla wszystkich miejsce jest jednakowe, żeby tylko były na papierku praktyki, technikum nie ma podpisanej umowy z 10 firmami i nie wysyła do każej parę osób, gdy w technikum uczy się 60 osób. Jak mówiłem, jesteś mitomanem.

Technikum w którym uczy się 60 osób? wow.

Stanowisko nie czekało puste :D Po prostu koleś który je zajmował został zastąpiony.

Debile z technikum? Dość chamskie stwierdzenie.

Opublikowano

Nie wiem dlaczego, większość z was mówi takie brednie ^^, pan @Kodexior napisał wszystko co powinno zostać napisane w tym temacie... W technikum informatycznym masz do wyboru operacje systemowe, w drobnym stopniu zajawka programowania, coś tam o wyborze komputera, niby fajnie bo nie trzeba dużo się uczyć... ja jednak zmieniłem swój kierunek za w czasu na technika spedytora i uważam, że dużo lepiej na tym wyszedłem ucząc się na własną rękę rzeczy takich jak programowania, czy obsługę i tworzenie systemów operacyjnych <chociaż po c**j uczyć ludzi w technikum tworzenia systemu operacyjnego?>­. Wniosek jest prosty, technikum jedynie przygotuje cię i pokaże podstawy i Cię zachęci do tego lub nie. Sam uważam, że wybór technikum jest dobrym wyborem mimo, że rok dłużej się uczyć trzeba, a i tym papierkiem po technikum można sobie co najwyżej dupsko podetrzeć.

Opublikowano

Ja teraz idę do czwartej klasy tego profilu i będąc szczerym gdybym mógł cofnąć czas to bym nie poszedł na ten kierunek. Możliwe, że to zależy od mojej szkoły która krótko mówiąc jest c*****a, albo to może kierunek? Nie wiem...

@Edit

Serio tutaj są cenzuorowane wulgaryzmy? :v Nie o taki forumek walczyłem. Ja p******e xD

umarł Mizzer, niech żyje Mizzer...

Opublikowano

Co sądzicie o portalu perspektywy pl? Niby szkoła do której idę jest na wysokim miejscu, ale czytając ten temat zaczynam się obawiać.

Moja szkoła jest według tego rankingu top 10.

Tutaj jest moje zdanie: ten kierunek wybierają 3 typy osób:

• nerdy informatyczne, które serio wiążą z tym przyszłość,
  • osoby które nie wiedziały co wybrać, a że 24/7 grają w lola i siedzą na kwejku na zmianę to wmówiły sobie, że to dla nich,
  • osoby które kompletnie nie wiedziały co ze sobą zrobić, przyszły po papierek bo słyszali że dobrze płacą. Nie muszę mówić, że to tak nie działa.

Sam należę do pierwszej grupy i jest nas łącznie w klasie 3. Na przedmiotach zawodowych uczą rzeczy bardzo ogólnych i raczej wiedzy mało praktycznej (nazwy socketów na pamięć, pule adresów, schematy działania sprzętu które są tylko obrazkiem bo mało kto je rozumie) i rzeczywiście z podejściem "pójść, zdać" mało się nauczysz. Ale nauczyciele to nie są pedagodzy pół roku po studiach, tylko ludzie z wykształceniem informatycznym. Można się od nich nauczyć właściwie wiedzy studyjnej, a wystarczy chcieć, zostać czasem po lekcjach czy zagadać (przypominam że moja szkoła jest wysoko, więc nie ręczę za inne) raz programowaliśmy układ scalony w Assemblerze a profesor od SSO pokazywał nam jak zabezpieczać skrypty w aplikacjach internetowych (BARDZO ważny temat wcale nie poruszony w podręczniku). Jeden z kolegów przekonał mnie do nauki C# i w niej pomaga - nie spotkałbym nikogo takiego w LO. W tym roku zaczynam przedmiot Tworzenie Stron Internetowych, program pewnie przewiduje HTML i podstawy PHP ale ja wiem, że jak się polubimy z nauczycielem, to na if i zmiennych się nie skończy.

Opublikowano

W tym roku zaczynam przedmiot Tworzenie Stron Internetowych, program pewnie przewiduje HTML i podstawy PHP ale ja wiem, że jak się polubimy z nauczycielem, to na if i zmiennych się nie skończy.

Seks z nauczycielem od infy? No chłopie ja bym wolał nie.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Seks z nauczycielem od infy? No chłopie ja bym wolał nie.

Paczta jaki śmieszek.

Hinar dobrze gada.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...