Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

arty i rng

kYRA.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eh.. Full przycelowane, 20 sekund czekasz, bo jeszce reload, myszkę zostawiasz i jesz banana, jak prawdziwy arciarz. Już zacierasz ręcę, pocisk leci i.... jeb, ledwo w kółku wylądowało. 8-)

6cluij.gif

Opublikowano

Ja tam na obiekcie 261 (do którego się nie przyznaję, od arty trzymam się z dala, ta arta się sama zrobiła) mam inne problemy - trafiam 80% strzałów (choćby splahem), ale wchodzi po 200-300 ;/ Baardzo rzadko wejdzie za 1k<, a na ap robię mniej dmg niż na HE...

Opublikowano

i właśnie z powodu tak dużego RNG chcę się pożegnać z tą grą....

Armored Warfare prezentuje dużo lepszy gameplay design pod tym względem.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Mechanika artylerii jest gówno warta, sad but true. Nie dość, że gameplay jest słaby, nudny to i szansa na porządne trafienie jest minimalna. I ciekawi mnie skąd się biorą "średnie uszkodzenia" w parametrach dział. 

Jak dla mnie średnia to taka, która często się pojawia - czyli w przypadku artylerii 300-600 obrażeń ? Dla przykładu - Arta M41 HMC (V) oraz B-C 155 55 (IX) - obiema mam przyjemność CLICKAĆ.

M41 HMC V tier amerykański, 700 średnich - w bitwie średni dmg to +/- 350 na strzał.

B-C 155 55 IX tier francuski, 1250 średnich - w bitwie średni dmg to +/- 350 na strzał.

Obie mają armaty 155 mm, 95 peny na IX i 78 peny na V na pociskach standardowych oczywiście. 

Nasuwa się pytanie - na cholerę grindować artylerię, jeżeli na V tierze jest to samo co na IX, z tym że strzela się do większych czołgów?

O samym celowaniu nawet nie wspomnę, bo idealne trafienie tam, gdzie chcemy to również rzadkość. 

Takie moje skromne przemyślenia.

Opublikowano

Mechanika artylerii jest gówno warta, sad but true. Nie dość, że gameplay jest słaby, nudny to i szansa na porządne trafienie jest minimalna. I ciekawi mnie skąd się biorą "średnie uszkodzenia" w parametrach dział. 

Jak dla mnie średnia to taka, która często się pojawia - czyli w przypadku artylerii 300-600 obrażeń ? Dla przykładu - Arta M41 HMC (V) oraz B-C 155 55 (IX) - obiema mam przyjemność CLICKAĆ.

M41 HMC V tier amerykański, 700 średnich - w bitwie średni dmg to +/- 350 na strzał.

B-C 155 55 IX tier francuski, 1250 średnich - w bitwie średni dmg to +/- 350 na strzał.

Obie mają armaty 155 mm, 95 peny na IX i 78 peny na V na pociskach standardowych oczywiście. 

Nasuwa się pytanie - na cholerę grindować artylerię, jeżeli na V tierze jest to samo co na IX, z tym że strzela się do większych czołgów?

O samym celowaniu nawet nie wspomnę, bo idealne trafienie tam, gdzie chcemy to również rzadkość. 

Takie moje skromne przemyślenia.

Bez obrazy ale , udajesz tępaka czy nim jesteś?... Przecież to jest logiczne że jak nie przebijesz pancerza to ci nie wejdzie w okolicach średnich obrażeń... Podczas nieprzebicia pancerza , czyli dajmy wylosowało i 66 penetracji a walisz w płyte o grubości 100 to jak pocisk ma się przebić przez pancerz?... Ja kur... nie rozumiem , jedni narzekają ARTA OP za dużo bije.. A ten narzeka że arta mało bije... Ja aktualnie teraz mam M41 HMC gram tam na goldzie (HEAT ~240 albo 250mm peny) i problemu nie widzę co 2 strzał po 700 i odrazu przyjemniej się gra.

signature.png

Opublikowano

koledze chodziło o ŚREDNIE OBRAŻENIA, a nie O ŚREDNIE OBRAŻENIA Z PRZEBICIEM. To spora różnica. 

Wiesz czemu ludzie narzekają na artę? Bo to czysty RNG, a ludzie tego nie lubią.

Opublikowano

Bez obrazy ale , udajesz tępaka czy nim jesteś?... Przecież to jest logiczne że jak nie przebijesz pancerza to ci nie wejdzie w okolicach średnich obrażeń... Podczas nieprzebicia pancerza , czyli dajmy wylosowało i 66 penetracji a walisz w płyte o grubości 100 to jak pocisk ma się przebić przez pancerz?... Ja kur... nie rozumiem , jedni narzekają ARTA OP za dużo bije.. A ten narzeka że arta mało bije... Ja aktualnie teraz mam M41 HMC gram tam na goldzie (HEAT ~240 albo 250mm peny) i problemu nie widzę co 2 strzał po 700 i odrazu przyjemniej się gra.

Ty chyba nie sqmałeś o co mi chodzi.

koledze chodziło o ŚREDNIE OBRAŻENIA, a nie O ŚREDNIE OBRAŻENIA Z PRZEBICIEM. To spora różnica. 

Wiesz czemu ludzie narzekają na artę? Bo to czysty RNG, a ludzie tego nie lubią.

Czysty rng - dokładnie tak, SPG na każdym tierze to dokładnie to samo. Praktycznie nie masz wpływu na  to, czy trafisz bo w dużej mierze zależy to od gościa w którego celujesz.

Opublikowano

i właśnie z powodu tak dużego RNG chcę się pożegnać z tą grą....

Armored Warfare prezentuje dużo lepszy gameplay design pod tym względem.

W AW z tego co się orientuję jest żywcem wyjęte z WoT'a i nie zmienione, bo po co? Jak coś jest dobre, a chce się zrobić taką samą grę jak oryginał, to nie można aż takich rzeczy zmieniać. AW to skopiowany WoT na nowym silniku, gameplay wygląda mega podobnie do tego z wota, z niewielkimi zmianami (dmg pocisku zależy od miejsca gdzie trafimy). Do tego co to jest gameplay design?

Takie strzały zdarzają się raz na 500 bitew, a że ktoś doda na YT bo to mega szczęście, to od razu arta op xD. Arta wkurza, ale z perspektywy arciarza to tak pięknie nie wygląda.

Opublikowano

Nie wg.. jebane clickery wcale nie są OP..

Dokładnie.

Arty powinny dostać nerfa, bo śmieszy mnie, że dostaje po 1k ze splasha.

Opublikowano

Dokładnie.

Arty powinny dostać nerfa, bo śmieszy mnie, że dostaje po 1k ze splasha.

Tia, a przed tym splashem za 1k nie zauważysz 5 pocisków wystrzelonych w Ciebie bez dmg :P? WarGaming zapowiedział rebalans artylerii i czekajmy na to, bo raz arta jest op, raz up. Sam się bardzo wkurzam jak mnie ten rak ściąga na strzała, jednak gra tym nie jest tak kolorowa.

Opublikowano

@Juri

Troszkę się mylisz. Ogólna idea jest podobna, ale wykonanie inne. W AW to, czy dostaniesz strzała od arty zależy od obojga w podobnym stopniu. Gdy arta w Ciebie celuje dostaniesz o tym informację. Tam też nie ma takich sytuacji, że dostaniesz bułę i odechciewa Ci się grać, bo ktoś z dupy zabrał Ci większość HP. Atra wali częściej za mniej. Tam gra jest nastawiona na akcję.

Opublikowano

To pokaż mi gdzie masz jakieś inne średnie obrażenia niż te z przebicia?.. No pokaż bo szukam i nie widze, jedyne racjonalne wytłumaczenie to takie że wylosowany dmg który nie przebije uderzy z obrażeniami wcześniej podzielonymi przez grubość pancerza bo w grze musi być jakiś system za to odpowiedzialny...  Nie ma czegoś takiego jak średnie obrażenia nie penetrujące pancerza, bo walniesz w E-100 w górna płytę dajmy za 500 bez przebicia, no to już np. w IS-7 walniesz za 700 bo jest cieńszy pancerz... 

A jeżeli źle mówię to powiedz coś sensownego ...

signature.png

Opublikowano

@MksKuB

Kolego nie ma takiego parametru, to jest to jest to liczone w taki sposób jaki opisałeś.

I właśnie to powoduje różnicę pomiędzy średnimi obrażeniami (tymi w opisie działa), a stanem faktycznym. Mówisz dobrze, ale nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi.

Opublikowano

Mafiu, chyba nie ten post. Zapraszamy do "pochwal się, wyniki itd".

PS. Na tym samym FV zrobiłem 3200 jakoś, więc hyhyhy. :)

Kolego ja się wynikiem nie chwalę to miało tylko udowodnić jak bardzo przesadzone są arty.

Ogólnie ten wynik to słabizna, ale dopiero uczę się grać tą artą.

Opublikowano

Kolego ja się wynikiem nie chwalę to miało tylko udowodnić jak bardzo przesadzone są arty.

Ogólnie ten wynik to słabizna, ale dopiero uczę się grać tą artą.

Ta arta jest OP i wg mnie wymaga znerfienia jak reszta. 12 sekund i biję w IS'a-6 po 400. :)

Opublikowano

resized_winter-is-coming-meme-generator-

To powinno być zamieszczone w pierwszym poście.

Ile można wałkować jeden i ten sam temat... Nawet developerzy mówili, że arta jest nierozłączną częścią tej gry i zostanie w takim lub innym stanie.

Powiedzmy w prost, ludzie nienawidzą arty za:

1. jak sam gram artą to nic nie trafiam
  2. jak nie gra artą to ona akurat we mnie trafia

...i tu zaczyna się paradoks bo te dwa zdania wypowie każdy gracz. Więc jeżeli każdy nie trafia i jednocześnie każdy dostaje od arty to na czym ona polega?

Takie pierdolenie występuje na każdym forum gdzie jest poruszany temat mechaniki WoTa ale jakby to powiedzieć... nikt z was jak dotąd nie wymyślił lepszego systemu jakim mogła by się posługiwać artyleria "by każdemu było przyjemnie".

@ Edit

Wracajcie do betowania waszych skinów w Globalu bo tam na szczęście RNG nie występuje.

Opublikowano

@BraciaMrok

nie rozumiem tego co napisałeś w edicie. Co mają skiny, betowanie, oraz RNG wspólnego ze sobą?

Wymyślono już lepszy system arty - patrz Armored Warfare.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...