Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

DDOSy a duże serwery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@koks009

nikt mi nie naopowiadał, miałem tam serwer

i proszę o jakieś uzasadnienia przy polecaniu lub niepolecaniu serwera, bo samo "nie polecam" jest mało przekonujące 

Opublikowano

@koks009

przecież craftserve prowadzi dzieciak i jeszcze te parametry które podaje mają się nijak do rzeczywistości

przynajmniej tak było dość dawno temu

@Trobol

o której ofercie OVH mówisz, że ma dobrą ochronę ?

bo jak czytam co piszesz to się czuje jakbyśmy rozmawiali o całkiem dwóch innych firmach

moje doświadczenia po połowie roku z ovh nie są najlepsze. serwer padał bez powodu na kilka minut - godzin. support odpowiadał po dwóch dniach, żeby napisał jeszcze raz to samo tylko po angielsku i przez stary panel. angielski support nie widział problemu i odsyłał mnie do polskiego. polski support tworzył ticketa typu "klient napisał" i powymyślał coś sobie po angielsku, że to niby ja pisałem. Jednym słowem burdel i cyrk.

Posiadam:

1x

http://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/enterprise/2014-MG-128.xml

oraz 2x

http://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/enterprise/2014-SP-64.xml

Antyddos od ovh + własny firewall i tyle. (Bez odpowiedniej konfiguracji będą wywalać Ci serwer bez problemu)

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Pragnąłbym nadmienić, że ochrona antyddos od OVH jest inteligentna. Co oznacza, że uczy się z każdym atakiem. Po roku użytkowania serwera będzie blokowała 90% ataków z jakimi miała do czynienia. Dlatego jak wy wynosicie się z ovh od razu po jednym ataku, to nie dajecie mu szansy na ogarnięcie tego co się stało. Jak dostanie jakiegoś ddosa 3 razy, to za 4 zablokuje. Z całego serca polecam OVH, mam u nich serwery od 5 lat i nie ma żadnego problemu.

Opublikowano

@Trobol

Nie przesadzaj już z tym OVH, polskich klientów traktują jak śmieci. Sam Octave Klaba, wielki CEO napisał kiedyś, że ma w nosie Polaków (dosłownie).

Co do ich ochrony DDoS - jest w miarę, ale samo ich filtrowanie mało da, a firewall softowy też jest o kant dupy rozstraś, bo filtrowanie ruchu na własnym łączu jest bezsensu.

Ich ochrona anty-DDoS PRO (na pakietach OVH, a nie jakimś SyS, czy Kimsufi) + dokupiony firewall Cisco z odpowiednią konfiguracją i w miarę można działać.

Tak czy inaczej - najlepsi nie są. Nie zapominaj o Hosteamie. ;) Fakt, są drodzy i ich detaliczna oferta jest kiepsko dostosowana pod Minecraft, ale wystarczy do nich napisać, są bardzo elastyczni i dogadać się czego dokładnie byś potrzebował. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z Hosteam, ale po ostatnich przygodach z OVH myślę, czy nie skorzystać z ich usług. Naprawdę dobrze filtrują ruch jak się dogadasz z nimi, na pewno lepiej niż OVH.

@YoungGod zakładasz temat, liczysz na opinię innych użytkowników, a autora każdego napisanego posta wyzywasz i wpierasz, że nie ma racji. To jak wiesz lepiej, to po co ten temat?

5465845486.png

Opublikowano

@topic

OVH czyli też soyoustart ma na pewno lepszą ochronę niz te wszystkie polskie drogie hostingi. Ich podstawową ochroną jest wielkość i przepustowość ich sieci ale w wypadku tych droższych dedyków dopiero widać jakąś ochronę a nie zwykłe wycinanie ruchu. Najlepiej wyciąć też samemu w iptables całe chiny,indie,,meksyk,RPA,ameryke łacińską i już masz sporo z głowy, nawet głupie boty.

Odpowiadając na drugie pytanie to ciężko jest to stwierdzić bo sam hypixel miał nie dawno 10 przekierowań przez japonie poza tym mają pewnie jeszcze sieć wewnętrzną na zamówienie itp.

=============================================

Polecam hosting crafthost.pl lub craftserve.pl

Autor tematu chyba coś wspominał o takich tekstach:

(...)pytanie kieruje do doświadczonych ludzi a nie takich co nigdy nie mieli serwera i ich opinie opierają się na plotkach z gimnazjum

=============================================

Nie przesadzaj już z tym OVH, polskich klientów traktują jak śmieci. Sam Octave Klaba, wielki CEO napisał kiedyś, że ma w nosie Polaków (dosłownie).

@Risen. co jak co ale żarcie na OVH world tour organizowanego w PL mają dobre :)

jjVvjT4.png

Opublikowano

@Risen.

zgadza się, liczę na opinie ale własne a nie usłyszane czy z dupy wyssane

nikogo nie wyzywam, a jeśli miałem serwer na tym hostingu co ktoś poleca to po prostu się wypowiadam jakie ja miałem z nimi przeżycia

i jak mogę przyznać racje komuś takiemu jak @ koks009

co do hosteama przeniosłem tam teraz serwer tsa na kilkaset osób i jest o wiele lepiej niż w pozostałych serwerowniach, support odpowiada dość szybko i nawet o 24:00 a nie to co się działo w ovh.

w ovh czuć jak bardzo na ciebie srają i się z ciebie śmieją (chyba że kupisz abonament na wsparcie premium), a prócz tego nie ma polskiego wsparcia technicznego, więc nie ma po co tworzyć do nich zgłoszeń przez nowy panel

i dokładnie tak jak piszesz, z gotowych dedyków w hosteam nie ma nic pod minecrafta, pisałem do nich z 5 dni temu prośbę o przygotowanie oferty indywidualnej ale póki co zero odpowiedzi

Opublikowano

jak kupujesz dedyka w firmie hostingowej to nie ma prawa nikt stawiać vpsów dla klientów na twoim dedyku

RAM odgrywa największą role lecz wiadomo, że na jednym podzespole komputer nie chodzi. ale w hosteamie najdroższy vps ma 2gb ramu więc vpsy nie nadają się pod duzą ilość osób..

@YoungGod Moja opinia na ten temat jest taka, RAM jest ważny, ale nie najważniejszy. Dobra to weźmy sobie taki przykład mam maszyne A na której jest 32GB Ramu i jakiś słaby dysk i procesor, czy jakaś maszyna B, na której jest 8GB Ramu, ale super procek i dobry dysk. Oczywiście, że maszyna B jest lepsza. Pozatym kwestia optymalizacji serwera to jest rzecz już względna, trzeba się na tym znać, mozna spokojnie postawić serwer pod 100 graczy na 2GB pamieci operacyjnej, gdyż najważniejszymi czynnikami są: pluginy, wielkość mapy oraz silnik. Np. na autorskim silniku napisanym w GoLangu mozna utrzymać na 2GB 1000 graczy, więc nie Ram nie jest najważniejszy (pomijam kwestie RAMDISKÓW)

CAMDNAx.png

Opublikowano

@YoungGod Moja opinia na ten temat jest taka, RAM jest ważny, ale nie najważniejszy. Dobra to weźmy sobie taki przykład mam maszyne A na której jest 32GB Ramu i jakiś słaby dysk i procesor, czy jakaś maszyna B, na której jest 8GB Ramu, ale super procek i dobry dysk. Oczywiście, że maszyna B jest lepsza. Pozatym kwestia optymalizacji serwera to jest rzecz już względna, trzeba się na tym znać, mozna spokojnie postawić serwer pod 100 graczy na 2GB pamieci operacyjnej, gdyż najważniejszymi czynnikami są: pluginy, wielkość mapy oraz silnik. Np. na autorskim silniku napisanym w GoLangu mozna utrzymać na 2GB 1000 graczy, więc nie Ram nie jest najważniejszy (pomijam kwestie RAMDISKÓW)

1000 graczy na 2GB..., chyba na spawnie.

miejmy te 1000 graczy, raczej szansa mała że się rozejdą tak ze każdy będzie osobno, no więc zamiast 440 chunkow, policzmy po jakieś 50 na gracza. (czyli taki uśredniony wynik)

Mamy 50000 chunkow, ok, to teraz bloku na tych chunkach, 2 bajty na blok, chunk dziele się na części po 16 bloków w gore, dla lepszej oszczędności pamięci, mapa tak średnio doleci do ~80 kratki) czyli z 5 "sektorów"

250 000 sektorów, w każdym 4096 bloków.

1 024 000 000 bloków, 2 048 000 000 bajtów, ~2 GB, na same chunki i to z optymistyczną strategią, mapa w miarę płaska, gracze w miarę blisko siebie. (Tyle chunków bez problemu zmieścimy na mapce 4k na 4k, więc to nie musi byc gigantyczna mapa.)

A tek inaczej to zgadzam się co do ramu, nie jest taki ważny.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Rzeczywiście, po co komu RAM ?

Można sobie zamówić maszynę z intelem xeonem 20rdzeni, dysk 1tb, łącze 1gbs, i 2gb ramu

przecież ram nie jest ważny, przecież zagra na takiej maszynie 20 osób

100 graczy na 2GB pamieci operacyjnej, gdyż najważniejszymi czynnikami są: pluginy, wielkość mapy

powiedz mi jak zrobić dobry serwer bez pluginów i na mapie 16x16, wątpię żeby takim serwerem zainteresowało się 100 graczy

Opublikowano

Rzeczywiście, po co komu RAM ?

Można sobie zamówić maszynę z intelem xeonem 20rdzeni, dysk 1tb, łącze 1gbs, i 2gb ramu

przecież ram nie jest ważny, przecież zagra na takiej maszynie 20 osób

powiedz mi jak zrobić dobry serwer bez pluginów i na mapie 16x16, wątpię żeby takim serwerem zainteresowało się 100 graczy

Nikt nie pisze zeby stawiac go na 2 GB, tylko o to że nie jest on najważniejszy, By utrzymać jednego gracza ZAWSZE, nawet jest go wywali w piz.. na mapie i do tego w górach, nie potrzebujesz więcej niż 30 MB na mape, do tego entity, dodajmy nawet 5 MB (mało realne) i ogolnie jak lecisz po 100MB ramu na gracza, to znak że coś jest nie tak.

Oczywiscie są też dane samego serwera, nie związane z żadnym graczem, ale tego więcej niż kilkaset MB też nie powinno być.

Oczywiście zapas trzeba mieć, ale 32 GB na 100 graczy to też bezsens.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

@YoungGod Najlepsze jest OVH pod gry - w sensie anty DDoS.

A hosteam to bardziej pod teamspeak, forum itd. - ponieważ nie mają wystarczających parametrów pod MC. :v

za +/- 400zł(pierwszy miesiąc 600/800zł - bo opłata instalacyjna droga :v) możesz kupić maszynę która uciągnie +/- 200-400 graczy. ;_)

Opublikowano

@YoungGod

Aktualnie posiadam na SyS kilka serwerów GAMEx32gb, anty ddos super, im dłużej używasz tym wiecej blokuj, dobranie dobrego filtru także dużo daje, blokowanie innych lokalizacje niż polskie, także dużo dają, bo zazwyczaj ataki są prowadzone z Chin/Rosji bo tam maszyny kupisz za miske ryżu/butelke spirytusu.

http://www.soyoustart.com/pl/serwery-game/

Cena nie jest jakaś niska, ale niestety za jakość się płaci.
Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam, 

Jeżeli chcesz postawić serwer, 

wykup VPS'a na blazingfast cena to 20Euro miesiecznie, a później wraz z rozwojem serwera zmień na 40 i na tym już się utrzymaj, masz tam od razu protekcje DDOsa, która ona spokojnie wytrzyma. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...