Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Andrzej Duda - nowy prezydent

`Penero

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wiecie lub nie wiecie.. dziś odbyła się inauguracja prezydenta Andrzeja Dudy

Czy według Was w ciągu 5 lat kadencji Dudy nasz kraj zmieni się na lepsze?

Podstawowe cele to:

- zmniejszenie podatków

- obniżenie wieku emerytalnego

- więcej miejsc pracy

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

Ogólnie gorzej być nie może niż było, więc trzeba liczyć na polepszenie sie sytuacji w Polsce. Chłop jest młody, widać po nim, że mądry i ma ambicje, byle by kościół nim nie sterował i będzie okej.

Ps, ciekawe kiedy kraj opuszczą Ci ludzie, którzy to obiecali gdy Duda zostanie prezydentem :D

up

po co inwestować hajs w to, co wystarczy tylko pomyśleć i się zwróci z 2x większa ilością hajsu? :P

Opublikowano

Ogólnie gorzej być nie może niż było, więc trzeba liczyć na polepszenie sie sytuacji w Polsce. Chłop jest młody, widać po nim, że mądry i ma ambicje, byle by kościół nim nie sterował i będzie okej.

Ps, ciekawe kiedy kraj opuszczą Ci ludzie, którzy to obiecali gdy Duda zostanie prezydentem :D

up

po co inwestować hajs w to, co wystarczy tylko pomyśleć i się zwróci z 2x większa ilością hajsu? :P

No ja myślę, że bez inwestycji, a do inwestycji trzeba mieć hajs, to nie zwróci mu się 2x więcej hajsu.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Czemu dzisiaj zacząłeś dyskusje, skoro prezydentem jest już od dawna, a oficjalnie od dziś.

Niech zmniejszy podatki, a potem będzie jak z Grecja ;pp

Zmniejszenie wieku emerytalnego, to jest dobry ruch

Więcej miejsc prac?, -- Wstrzymam się z komentarzem

Opublikowano

Czemu dzisiaj zacząłeś dyskusje, skoro prezydentem jest już od dawna, a oficjalnie od dziś.

Niech zmniejszy podatki, a potem będzie jak z Grecja ;pp

Zmniejszenie wieku emerytalnego, to jest dobry ruch

Więcej miejsc prac?, -- Wstrzymam się z komentarzem

właśnie dlatego że oficjalnie od dziś :)

EDEN 2q1dnaw.pngHAZARD

Opublikowano

Podobają mi się postulaty za zwiększeniem kwoty wolnej od podatku i zmniejszeniem wieku emerytalnego. O postulatach "500zł na każde dziecko" się nie wypowiadam. Gdyby odpuścił sobie te socjalne postulaty, byłoby naprawdę ok. Czas pokaże.

Opublikowano

Dobrze, że chce napisać ustawę podnoszącą kwotę wolną od podatku do 8 tysięcy, ale to nadal bardzo mało.Obejmie to ludzi, którzy dostają ok. 600 zł "na rękę" miesięcznie.Dobre i to.

Opublikowano

up

gdzieś czytałem (nie wiem czy to na 100% prawda), ale Duda mówił, że jak w rok nie zmieni wieku emerytalnego i kwoty wolnej od podatku to zrezygnuje ;)

gorzej od Komorowskiego nie będzie. 

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

Prezydent może tylko podpisywać ustawy, proponować ustawy i pełni rolę reprezentacyjną. Jeżeli łaskawie taką ustawę przegłosuje parlament przejdzie do prezydenta, ten to podpisze i jest. Lecz dopóki w rządzie większość ma PO żadna ustawa która ma pomóc Polakom nie przejdzie.

Skąd wezmą hajs? Wystarczy usunąć diety poselskie, zwolnić 1/2 niepotrzebnych urzędników i oczywiście zmniejszyć pensje polityków. Nawet przy VAT 16% państwo się utrzyma. A i jeszcze należałoby inwestować w Polski biznes i firmy. Możemy być świetnym eksporterem: Drewna którego brakuje np w Wielkiej Brytanii, Metali (stal, żelazo) , żywności itp. Wystarczy zainwestować i hajs się na wszystko znajdzie ;) A i mamy najlepszą na świecie wódkę, warto byłoby ją eksportować ;) To takie proste a zarazem trudne. Ale cóż się spodziewać po niemieckiej koloni?

r9wfFzB.png

Opublikowano

Wieku emerytalnego nie obniży bo nie stać cebulatowego państwa na to i mówił że trzeba będzie conajmniej 40 lat przepracować żeby iść na emeryture, także powodzenia wszystkim. 

Opublikowano

Szczerze to wątpię w te wszystkie reformy, nie ma takiej władzy jako prezydent, ale przynajmniej nie trzeba oglądać już tak często gęby komorowskiego a to duży plus :)

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Jeśli PiS wygra w wyborach parlamentarnych to dopiero wtedy można mówić o jakichkolwiek zmianach, bo PO + Duda nie będzie dobrze ze sobą działało.

Wierzę w to, że może być lepiej.

W każdym razie jako osoba reprezentująca państwo jest lepszy od byłego prezydenta.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Wieku emerytalnego nie obniży bo nie stać cebulatowego państwa na to i mówił że trzeba będzie conajmniej 40 lat przepracować żeby iść na emeryture, także powodzenia wszystkim.

Typowe myślenie "elity". Nie mamy kasy? Nie róbmy kasy bo po co pracować? ..

r9wfFzB.png

Opublikowano

Głosowałem na Andrzeja Dudę i myślę, że jednak coś z jego postulatów przedwyborczych zostanie wykonane, prezydent nie ma może wielkiej władzy ale może ustawę zawetować a to już duży plus, tym bardziej, że obecnie rządziła platforma a Komorowski był z jej partii.

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

Mamy wszystko co jest potrzebne do rozwoju gospodarki i wyższego poziomu życia przeciętnego Nowaka, ale niestety mamy dług i należymy do UE... Ta cała unia to tylko ograniczenia i kredyty, nic z tego nie mamy a niemcy się cieszą ;c Moim zdaniem dopóki będziemy w UE co najwyżej możemy liczyć na taki poziom jaki jest, byleby nie było gorzej ;( 

Nie ma teraz potrzeby dyskutować o nowym prezydencie, komentować będzie można za 5 lat :) Obietnice fajne. Co stanie się rzeczywistością? Nie wiem, lecz wierzę że chociaż on zrobi coś dobrego dla narodu.

4008f620557c76b9gen.jpg
Opublikowano

up

Jak to kiedy ? Ja opuszczam za miesiąc na stałe :)

Prezydent państwa dyktatorskiego może coś zmienić i to wiele ale w państwie demokratycznym nie zmieni wiele.

Tak jest też w tym przypadku, Duda nie wiele zmieni a będzie zmieniał to co narzuci mu kościół, tak było jest i będzie z PiS'em zawsze.

Opublikowano

@bamus777 Co do kościoła to tylko propaganda telewizji. Duda, Kaczyński kiedy zostali zobaczeni w kościele to od razu słudzy Watykanu, a kiedy komór czy tusk (a też chodzili) to cisza...

"Prezydent państwa dyktatorskiego" to dyktator a nie prezydent. W USA rządzi tylko prezydent bo mają republikę prezydencką my mamy republikę parlamentarną i rządzi parlament ;) Dyktatura to ucisk. Przydałby się taki przywódca jak Piłsudski, wtedy cośby ruszyło.

Nie rozumiem ludzi którzy myślą "państwo nie daje mi pracy to wyjade na zachód ale nic nie zrobię żeby pomoc rodakom" egoiści :')

r9wfFzB.png

Opublikowano

Przydałby się taki przywódca jak Piłsudski, wtedy cośby ruszyło.

Tak, przydałby się, tyle że reszta polityków w obawie o to żeby nie odsunął ich od korytek i stołków by zrobiła wszystko żeby nie zdobył większego poparcia.

Opublikowano

Cudów po nim się nie spodziewam, ale oby było lepiej. Prezydent i tak za dużo nie może. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...