Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial] Low Poly - portret

Atacama

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

706321438868378945952.jpeg

Witajcie :)
Dzisiaj chciałbm pokazać jak wykonać portret low poly, czli składadający się z wielokątów (low-mały, polygon-wielokąt). W tym przypadku będą to trójkąty.
Jest to rzecz którą może wykonać każdy- początkujący i profesjonalista- więc zachęcam do zabawy z portretami.
Niżej przedstawie krok po kroku jak się za to zabrać.

1. Zaczynamy oczywiście od stworzenia nowego dokumentu. Dobrze byłoby, żeby był dużej rozdzielczości (HD). Osiągniemy wtedy bardziej dokładne efekty.

2. Następnie wrzucamy zdjęcie które chcemy poddać obróbce.

982001438867732945952.png

3. Kopiujemy warstwę z obrazkiem. Używając narzędzia [lasso wielokątne]600151438869176945952.png wynicamy postać od tła. Nie musi być to dokładne wycięcie. Zaznacz tylko główne kształty, nie bój się ucięcia kawałka koszuli, włosów etc.

522801438867732945952.png

4. Kiedy mamy już wyciętą sylwetke, przystępujemy do głównej czynności.

593701438868315945952.png

5. Zaczynamy od jakiejkolwiek części ciała. Lassem wielokątnym wyznaczamy trójkąt.

172861438867732945952.png

6. Kiedy zamkniemy selekcje (ważne aby warstwa z wyciętą sylwetką była zaznaczona) wykonujemy czynność: [Filtr -> Rozmycie -> Średnia]

161981438867732945952.png

Jak widać, zaznaczony obszar został wypełniony pośrednim jego kolorem. Następnie powtarzamy czynność tworząc trójkąt obok.

143841438867732945952.png

7. Aby ułatwić operacje, używamy skrótu klawiszowego [CTR + F] który powtarza ostatnio nakładany filtr.

112011438867732945952.png

8. Pamiętaj aby starać się zaznaczać możliwie równe względem siebie trójkąty z przystającymi wierzchołkami, aby unikąć niepożądanego efektu.

777721438867732945952.png

9. Teraz pozostaje już tylko wykonać całą postać.

429731438869073945952.png

foto by Tobias van Schneider
https://instagram.com/vanschneider/

146361479076443945952.png

Więcej info na profilu : ) Zgoda na sygnature od Makina

Opublikowano

­Bardzo dobrze zrobiony tutorial. :] Super opisane i bardzo ciekawy efekt. :)

PS. Spolszcz Photoshop'a. :P

Opublikowano

Dzięki ;-)

Osobiście nie przeszkadza mi angielskojęzyczna wersja programu. Wg. mnie najlepiej od razu uczyć się na angielskiej wersji, łatwiej ogarnąć tutoriale (w sieci większość jest po angielsku).

Opublikowano

Próbowałem zrobić kiedyś coś takiego, nie wyszło mi i się troszke do tego zraziłem :D

Zaraz wstawię swoją prace.

@Edit

532261438888469709533.jpeg

Takie 2/10 nie robiłem dalej bo nie wychodzi :D

Całkiem nieźle  :P

Musisz tylko sb bardziej przybliżyć obraz, i starać się lepiej łączyć wierzchołki trójkątów. 

Opublikowano

Całkiem nieźle  :P

Musisz tylko sb bardziej przybliżyć obraz, i starać się lepiej łączyć wierzchołki trójkątów. 

Robiłem na przybliżeniu tylko troszke się irytowałem :D

Usta mi nie wyszły, dziwnie te trójkąty dałem :D

Spróbuje jeszcze raz :)

1RkW7od.png

Opublikowano

@MeTroSS Hah genialny Wladymi Władymirowicz :D

Robiłem na przybliżeniu tylko troszke się irytowałem :D
Usta mi nie wyszły, dziwnie te trójkąty dałem :D
Spróbuje jeszcze raz :)

Fakt, do tego trzeba być cierpliwym. ; )

Dla ułatwienia można wcześniej stworzyć  "siatke" z vectorowych linii:

291741438938979945952.png

Opublikowano

@MeTroSS Hah genialny Wladymi Władymirowicz :D

Fakt, do tego trzeba być cierpliwym. ; )

Dla ułatwienia można wcześniej stworzyć  "siatke" z vectorowych linii:

291741438938979945952.png

W moim przypadku siatka nie pomogła by tak bardzo, chodzi o to że nie potrafie czasami ułożyc odpowiedni trójkątów :D

Muszę poćwiczyć a powinno być coraz lepiej ^^

1RkW7od.png

• 5 tygodni później...
Opublikowano

troche offtop ale. :v

lepiej jest stworzyć operacje, wtedy jest lepiej, bo każdy trójkąt jest na innej warstwie i jest łatwiejszy skrót klawiszowy.

Opublikowano

Poradnik świetny.

Strasznie podoba mi się grafika z takich "klocków".

Zastanawiałem się przez ostatni tydzień jak to się robi, czy to szedłem się przejść, czy gdzieś jechałem to zastanawiałem się nad tym i nie wiedziałem, a tu patrzę i taki poradnik wypuściłeś.

Super, jak tylko będę miał chwilę żeby siąść i to ogarnąć to zrobię to! :)

Opublikowano

troche offtop ale. :v

lepiej jest stworzyć operacje, wtedy jest lepiej, bo każdy trójkąt jest na innej warstwie i jest łatwiejszy skrót klawiszowy.

Nie bardzo rozumiem. Co konkretnie masz na myśli? 

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem. Co konkretnie masz na myśli? 

w photoshopie jest taka opcja jak "Operacje". nagrywasz cały proces powstawania jednego trójkącika (zaznaczenie, nowa warstwa, średnia, powrót do warstwy startowej) i potem możesz odtwarzać ten proces.

Opublikowano

w photoshopie jest taka opcja jak "Operacje". nagrywasz cały proces powstawania jednego trójkącika (zaznaczenie, nowa warstwa, średnia, powrót do warstwy startowej) i potem możesz odtwarzać ten proces.

Nie operacje, tylko akcje. I w tym wypadku na nic sie nie zdadzą. Trójkąty zaznaczamy recznie nadajać im różny kąt i rozmiar, tego akcja nie nagra. A jedyne co można w tym wypadku uzyc to skrotu ctrl+F, który powtarza ostatnio użyty filtr z tymi samymi ustawieniami. Wiec wychodzi na to samo, ale jest szybciej bo nie trzeba nagrywać akcji.

Co to tutka, to super. Wcześniej widziałam podobne, jednak polegały na odrysowywaniu. Tutaj sposób jest dużo szybszy i równie dobry. :)

igNMhIy.png

Opublikowano

Nie operacje, tylko akcje. I w tym wypadku na nic sie nie zdadzą. Trójkąty zaznaczamy recznie nadajać im różny kąt i rozmiar, tego akcja nie nagra. A jedyne co można w tym wypadku uzyc to skrotu ctrl+F, który powtarza ostatnio użyty filtr z tymi samymi ustawieniami. Wiec wychodzi na to samo, ale jest szybciej bo nie trzeba nagrywać akcji.

Co to tutka, to super. Wcześniej widziałam podobne, jednak polegały na odrysowywaniu. Tutaj sposób jest dużo szybszy i równie dobry. :)

to są operacje. nie wychodzi na to samo, bo każdy trójkąt jest na innej warstwie. i możesz łatwo nimi manipulować. np. jak zrobisz połowe portretu i zorientujesz się, że wyszło Ci źle na początku to musisz cofać, a wiadomo cofać nie można ciągle.

daje dowód, że to operacje:

SXWKQ02.png

Opublikowano

Kolega wyżej ma rację, warto zrobić sobie operację bo ułatwia to pracę i można potem poddać to łatwiej obróbce :)

Tutorial sam w sobie jest świetny, dobra robota Maciuś! :D

Dopisz jeszcze, że warto włączyć sobie gridy ;)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Całkiem nieźle ;) Zauważ tylko że wierzchołki trójkątów w niektórych miejscach (;v) się nie sykają. To troche psuje efekt ale ogólnie good job ;D

Opublikowano

­

Ja w tej technice, też troszkę korzystając z poradnika stworzyłem jakiś czas temu coś takiego:

work_1.jpg

Nie ma co :) Bardzo ładny efekt.
Robiłeś to z siatką pixeli ?

1RkW7od.png

Opublikowano

­

Nie ma co :) Bardzo ładny efekt.

Robiłeś to z siatką pixeli ?

Zgadza się, nawet gdzieś miałem zapisane ile tam użyłem trójkątów, ale niestety zapomniałem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...