Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy ta gra ma w ogóle przyszłość?

KrzywyJP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

J.w

Ile jeszcze będą istnieć prywatne serwery Metina i globale? Czy gra chyli się ku upadkowi? Opłaca się tracić (lub nie) czas na tą grę?

Metin istneje od wielu lat, wielu się już znudził, co widać po prywatnych serwerach, które trzymają coraz krócej. Ma szanse się to jeszcze zmienić?

Zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

Moim zdaniem metin powoli upada - są wakacje, a na serwerach nie ma po kilka tysięcy osób jak to było kiedyś (tylko na symbolicznych po 1-2k max). Serwery globalne pewnie szybko nie upadną chociaż nic nie wiadomo z GF, ciągle dodają ułatwienia a ilośc botów... szkoda gadać. Ogólnie, nie można powiedzieć ile będą istnieć jeszcze serwery - privy mogą stać nawet przez następne 10 lat ale global - wątpie.

Opublikowano

Technika idzie do przodu to i ludzie chcą czegoś nowego(ładniejsza grafika, lepsza fabuła, strzały w 2:11, wybuchy itd :D) Ludzie graja w metka dlatego, że są do niego przyzwyczajeni oraz jest to prosta gra wbij lvl, zrób eq, szpanuj idź kogoś poskładać w m1 i tyle. Była to jedna z pierwszych gier tak zaawansowanych jak to internet stawał się coraz bardziej dostępny dla wszystkich więc robił furorę. Jeszcze kilka lat i zniknie.

Opublikowano

Sporo jeszcze postoi, mają hajs a to ważne.

Moim zdaniem metin powoli upada - są wakacje, a na serwerach nie ma po kilka tysięcy osób jak to było kiedyś (tylko na symbolicznych po 1-2k max). Serwery globalne pewnie szybko nie upadną chociaż nic nie wiadomo z GF, ciągle dodają ułatwienia a ilośc botów... szkoda gadać. Ogólnie, nie można powiedzieć ile będą istnieć jeszcze serwery - privy mogą stać nawet przez następne 10 lat ale global - wątpie.

Na pl dalej jest po 2k luzem na serwerach ;p

Botów nie ma na pl wgl, widzę dawno nie byłeś ale usuneli HackShielda i dali GameGuard i boty nie działają, pozdro.

Btw, skoro jak piszesz privy, bez biznesplanu i żadnego kapitału w większości przypadków mają stać 10lat, a global, który ma miliony & lepszych informatyków [możliwe, że są lepsi ale tam są po prostu dobrzy] ma nie stać? f**k logic

Subiektywny ku.wa blok ciosu szma.o

Opublikowano

Ta gra nie ma przyszłości. Grać będzie coraz mniej ludzi, zrobią kolejne fuzje aż zostanie jeden serwer i kiedy już gra przestanie na siebie zarabiać zostanie wycofana. Privy pewnie dłużej postoją bo tak jak ktoś wyżej napisał parę osób na metka zawsze się znajdzie. Osobiście chciałbym żeby wystartował jeszcze jakiś nowy serwer, ten ostatni raz :D

Opublikowano

Niestety upada jak kazda gra, nic nie trwa wiecznie a szkoda.

Gdyby nie to ze globala po dluzszym czasie zrobili praktycznie w isa ( kosmiczne ceny ) 

To jeszcze by sie trzymal tak jak kiedys gdzie gralo tysiace ludzi.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o privy, jeszcze będą stały dopóki będą yt`berzy. A zapewniam że będą bo kto by rezygnował z zarobku 100+zł za 10/20 minutowy odcinek w zależności od yt`bera.

Więc tu bym się nie martwił z zapasem na kilka lat. Różnica jest taka że będzie mniejsza ilość online wiadomo.. gra się nudzi po tylu latach. 

A global to może paść, jak dla mnie .

qaz3pc.jpgteż was kocham <3

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Global powoli upada, fuzje raczej będą robione. Póki co daje globalowi max 3 lata po czym upadnie. A co do prywatnych serwerów. Opłaca się grać,ponieważ coraz to nowsze wprowadzane są zmiany,ulepszenia,grafika. Kto wie moze za kilka lat będzie Metin inaczej wyglądać:D. Odradzam gry na globalu gdyż i tak dla mnie to by była strata czasu. Graj na privach  szybicej zdobędziesz itemki oraz eq ale również może serwer szybko upaść.

Opublikowano

Powiem tak - ostatnio do globala poważnie podchodziłem na przestrzeni lat 2007-2009, jednak narastająca w tamtym czasie fala wszechobecnych botów skutecznie wzbudziła u mnie niechęć przez co przerzuciłem się na serwery prywatne. Koledzy wyżej napisali dobrze - ludzie chcą czegoś nowego i pójdą tam, gdzie tych innowacji jest więcej, ale czy to ma jakiś sens? Jestem osobą, która ceni sobie czas poświęcony w granie, a te ozdobione w setki nowych pomysłów serwery trzymają się góra kilka tygodni, czasem miesięcy i po co? Nie oszukujmy się - każdy serwer jest robiony pod zarobek i to jest jedyny powód powstawania kolejnych miejsc do gry - nikt nie bawi się w fundacje charytatywną. Tydzień temu wróciłem do globala, ponieważ kilku znajomych zaczęło grać i byłem pozytywnie zaskoczony. Boty - żadnego nie spotkałem, a kiedyś na każdym kanale biegały kilkoosobowe grupy botów. Odeszła część graczy - fakt, ale w dużej mierze poodchodzili wszyscy pajace, którzy toczyli na ! bitwy słowne "Twoja Stara [...]" i przez których odechciewało się grać. Teraz społeczność jest bardzo miła, dotychczas spotkałem tylko jednego typka, który działał mi na nerwy, a chętnych do pomocy jest naprawdę dużo. Jedyne co możne być problemem dla osoby nieobeznanej w metinie może być duża inflacja pieniądza, jednak prędzej czy później każdemu uda się zrobić - mi na przestrzeni lv 34-40 poleciało kilkanaście ribów z ezo, tak więc na przyzwoite eq starczyło :)Osobiście polecam powrót do globala , jest to wyrobiona marka czego nie można powiedzieć o prywatnych serwerach (z wyjątkiem kilku)

Pasjonat
Opublikowano

Ludzie grają w metina w dalszym ciągu, ale nie ma ich na serwerach robionych na takich samych gotowcach - tam w pierwszy tydzień po odpaleniu jest po 200-300osób, a innowacje widać w liczbie graczy np. wom, gdzie małą liczbą graczy (bez sklepów) jest ~600. Globale mogą i paść, tu chodzi o pieniądze, dopóki będą zarobki, a nie straty, będą stać. Privy mogą i być za 100 lat. :rolleyes:

Może kiedyś doczekamy się jakiegoś gruntownego 'remontu' gry, włączając w całą to grafikę.

Jeśli oczekujesz na moją odpowiedź - oznacz mnie @m0u

Opublikowano

przecież metin3 jest

Który ma tyle wspólnego co piekarnik z mikrofalą.

Zawsze znajdzie sie ktos kto chetnie popyka w Metina :)

Chodziło mi bardziej o privy-dedyki i globale, bo na hamaku/vps na pewno ktoś jeszcze będzie grał przez długi czas.

Kiedyś serwer, który miał chociaż te 500 online trzymał nawet kilka lat. Gracze odchodzą bardzo szybko, jednego dnia grać może 3k graczy, na następny zaledwie 500. Nie ma kto inwestować w IS i serwer upada. Druga sprawa, że koledzy z podstawówki, wierni fani Fubu i jego pokrewnych, niszczą serwery. Dlatego privy/globale za niedługo będą nie opłacalne i wszystkie, z czasem, zostaną pozamykane.

Opublikowano

Sporo jeszcze postoi, mają hajs a to ważne.

Na pl dalej jest po 2k luzem na serwerach ;p

Botów nie ma na pl wgl, widzę dawno nie byłeś ale usuneli HackShielda i dali GameGuard i boty nie działają, pozdro.

Btw, skoro jak piszesz privy, bez biznesplanu i żadnego kapitału w większości przypadków mają stać 10lat, a global, który ma miliony & lepszych informatyków [możliwe, że są lepsi ale tam są po prostu dobrzy] ma nie stać? f**k logic

Plusem privów jest to, że mają source, a global go nie ma. ;p

Opublikowano

Ma przyszłość :) Będą dodawać nowe rzeczy tak jak teraz między innymi system szarf itd :) Wszystko to jest czasochłonne = ludzie mają co robić.

Opublikowano

Wszystko nastawione jest na hajs gdziekolwiek się obejrzysz.

Ludzie teraz na privach inwestują w IS, właściciele widząc $$$ ze startu zamykają serwer i startują z nowym.

Co do globali, myślę że tam tylko opłaca się teraz grać, ewentualnie serwery tupu WOM2.­

­

Opublikowano

to ze global traci graczy nie znaczy ze powoli zbliza sie koniec, serwery prywatne sa i beda przez najblizszy czas popularne, niby technologia idzie do przodu, wiec wytlumaczcie mi co tak duzo ludzi wciaz widzi w metinie? :P

Opublikowano

to ze global traci graczy nie znaczy ze powoli zbliza sie koniec, serwery prywatne sa i beda przez najblizszy czas popularne, niby technologia idzie do przodu, wiec wytlumaczcie mi co tak duzo ludzi wciaz widzi w metinie? :P

stare czasy chcą odtworzyć+nudzi im sie.To samo najwiecej osob gra w zime w ta gre.

/niereg. sygna

Opublikowano

Oj ludzie, śmiać mi się chce jak widzę wiadomości typu, ludzie nie ładują w IS'a.

Na privie, na którym gra 3 k osób minimalnie 1k ładuje w IS, a 20-30% w allegro, myślicie, że to nie wystarczy? Wystarczy w zupełności można z tego zebrać takie plony, że głowa mała. Dlaczego ludzie grają w metina?

Sam mogę zadać to pytanie, ponieważ gram już 6-7 lat i nie wiem dlaczego nadal gram, każdy serwer, który startuje polega na tym samym (exp, drop, pvp)

Ta gra po prostu w ciąga, ponieważ gramy z ludźmi online, w każdej chwili możemy do nich napisać itd.

Gdybyś zrobił serwer dla siebie i grałbyś w niego, to daję głowę, że 2h i by Ci się to znudziło.

Metin to już jest klasyk, a nie jak teraz jest popularny cs to wszyscy graja w niego, jak to by była gra życia.

Jak dla mnie metin się skończy gdy ludzie nie będą chcieli już w to grać, a jak widać nawet po samym dziale metin2, ciągle tematy typu "powrót do metina", fakt ludzie odpoczywają od tej gry, ale nie na zawsze, ponieważ tak czy siak po miesiącu, czy roku wracają.

Opublikowano

Serwery prywatne nigdy nie są pewne.
Za przykład biorę np. Gladora, który był wspaniałym privem swego czasu,
jednakże nikt się nim w końcu nie zajmował a nagle wystartował s2.

To właśnie na pl-u opłaca się grać moim zdaniem.
Serwery i tak nie upadną bo GF ciągle coś będzie wymyślał.
A w razie czego konto i tak sprzedasz.

Pozdrawiam, Wymiennik. :)

Opublikowano

Ja tam czekam na jakiegoś oldschoola, bo to co teraz wypuszczają to nie jest juz metin.

I te bronie jak postać, a zbroje to dopiero fuj.

Pasjonat
Opublikowano

Serwery prywatne nigdy nie są pewne.

To wręcz oczywista oczywistość, wystarczy słowo właściciela..

Metin to już jest klasyk, a nie jak teraz jest popularny cs to wszyscy graja w niego, jak to by była gra życia.

Jak dla mnie metin się skończy gdy ludzie nie będą chcieli już w to grać, a jak widać nawet po samym dziale metin2, ciągle tematy typu "powrót do metina", fakt ludzie odpoczywają od tej gry, ale nie na zawsze, ponieważ tak czy siak po miesiącu, czy roku wracają.

To racja, myślę, że każdy gracz miał co najmniej jedno pożegnanie się z grą na dłuższy okres czasu.

@_Krzychu_ każdy może go urozmaicić i stworzyć serwer, dodatkowo zarabiając itp. więc to też duży plus.

Jeśli oczekujesz na moją odpowiedź - oznacz mnie @m0u

Opublikowano

Żeby nie prywatne serwery to Metin by już prawie nie istniał prawdopodobnie. Myślę, że Metin jeszcze długo będzie się liczył. Ciągle powstają nowe privy z nowościami, dużą reklamą co przyciąga graczy. 

Zobaczcie na MPC, w np. CS gra tyle osób, a największy dział to Metin2. Dlaczego? Bo prywatne serwery. ;)

denzel.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...