Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polska scena metina upada

DiabloXPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Metin nie cieszy się popularnością jak kiedyś ponieważ zostało dodanych masę dennych nowości na globala i ludzie nie są z tego zadowoleni , większość moich znajomych przez te szarfy , pety posprzedawała eq i postaci i się zmyli ;) 

A co do privow też nie cieszą się popularnością ponieważ szybko się nudzą graczom bo już wszystko osiągnęli , szybko upadają codziennie startuje nowy a inny upada :D 

ilidian2p_wnreqaq.png

• Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Od jakiegoś czasu nie spotkałem priva który nie byłby nastawiony pod zarobek. Żaden z aktualnych nie nadaje się do normalnej gry, skoro w itemshopie są przedmioty klasowe. O ile kostiumy z bonem na ludzi są w porządku, to 4 kostiumy z bonem "silny przeciwko" są już przesadą. Niestety, teraz serwer stawia się po to aby szybko zarobić i się zmyć, głównie dotyczy to youtuberów (vide zabq, rabbit)

Opublikowano

W sumie najlepiej by było, żeby to twórcy Metina wypuścili swoje trzy dodatkowe serwery, Hard, Medium i Easy, bo wiadomo że global się przejadł dla wielu osób.  Natomiast wszystkie privy powinny być pozamykane. Metin na pewno szybko jeszcze tak nie zniknie, bo yt i serwery prywatne to podtrzymują. 

denzel.png

Opublikowano

Co jak co ale winę ponoszą idioci którzy udostępniają swoje oraz kupione pliki serwerowe. Ludzie zakładają na nich serwery chociaż nawet nie mają pojęcia co w nich jest. Zapewne i tak nie wprowadzą tego o czym pisze harnaś.

IDcncno.png

Opublikowano

Pozwać wszystkich o nielegalne pliki metin'a i po sprawie  :)

W tym znowu by się pojawił klimat metin'a  :)

Następnego dnia stawiam serwer na ruskim vpsie albo Australijskim vpnie. I nic Ci nie zrobią, bo te kraje nie podpisały żadnych umów. Jeszcze dochodzi Szwajcaria.

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

Metin2 to przeszłość... jest wiele więcej ciekawszych gier niż metin... sam grałem nałogowo na golbalu i privach ale po tych nowościach co zaczęli wprowadzać odpuściłem... i nie narzekam bo co im nowszy serwer tym gorszy a i czasy się zmieniły... 

Opublikowano

Nie czytałem wszystkich postów (nie chce mi się), więc powiem tak..
1. Coraz mniej serwerów wychodzi? Kiedyś były 4 serwery i ludzie grali jak poje... Teraz masz w dziale prezentacje może z 20+ serwerów, powstają reworki, projekty s2/s3..
2. Jeśli na rok padłyby serwery metina, to ludzie znaleźliby alternatywę innej gry mmorpg i może połowa by wróciła... może...
3. Nigdy nie widziałem żadnego gameplay'a z serwera metin2, nie subskrybuję żadnego youtube'ra.. Jedyne miejsce z którego dowiaduję się o serwerach to mpcforum.pl... Youtube'r moim zdaniem to taka.. łajza troszkę, najpierw wrzuca na swój kanał jak najwięcej jak najczęściej, a potem powstaje jakiś serwer i trzeba youtube'ra opłacić (bo.. gracze się domagają youtuberów, bo zapewniają "reklame", która już na nie jednym serwerze nie wyszła.. bo nie jeden serwer miał poniżej 100 graczy z reklamami)
4. Rynek serwerów prywatnych nigdy się nie ustabilizuje (moim zdaniem przynajmniej...), zawsze znajdzie się taki ktoś jak ja który nie zagra na najpopularniejszym serwerze bo coś mu się nie spodoba, tak jak przykładowo Terios (nie robię reklamy), serwer debilny wręcz.. Niby easy, zrobiłem eq, wbiłęm 100+ i jak zobaczyłem exp na mapie do expa to usunąłem. Przykładowo za spota że się lagi robią wbija 2-3% "EASY" expa. Tutaj chodzi o mentalność założycieli również, bo jednak jaki jest sens robienia serwera? KASA, a jaki jest sposób na kasę robiąc serwer? NOWOŚCI, wrzucamy ile się da, co sie da, dopasowujemy exp do 250lvla i bez balansu bez niczego małą reklamą kasa sama wpływa.. NO i tutaj moja ulubiona część wypowiedzi: To wina graczy, dajecie się walić w dupe, nie mówię wszyscy.. ale są osoby które najpierw walą w item shop, a potem dopiero się logują na serwer (i jest płacz.. bo serwer zły i leco hejty!), bo wiele dzieciaków na serwerach easy wbija 120lvl i zamiast iść na dunga zarobić to wali 30zł w ISa, kupuje gówno, sprzeda gówno w grze i ma kasę na inne gówno.. A założyciele serwera to widzą i zacierają rączki, potem trafia się wśród graczy pomysł "Ty.. to niezły biznes jest, dawaj zakładamy swój serwer" I OD NOWA, gadka że dużo reklam, że na start bedzie 1k+ MINIMUM, barany walą w ISa, kupują wszystko aby być top1/2/3 bo można wygrać jakiś badziew za 10zł, potem się okazuje że lagi że brak balansu że brak administracji na serwie, że forum dopiero "się robi".... i w efekcie założyciele serwera zbiorą kasę, serwer postoi 2-3dni i się zamyka, po 2 tygodniach pod innymi nickami (zakłądając inne konta na mpcforum robią kolejną prezkę na kolejny GENIALNY SERWER ROKU..
Nie mówię tu o wszystkich, szanuję pracę wielu założycieli (nie chce wymieniać po nickach bo wywołam gównoburzę), ale prawda jest taka drodzy gracze że sami dajecie się walić w dupe aż miło.

Tak tak wiem, będzie banik 1dzień zapewne za wulgi
edit: sprawdziłem, za wulgi jest banik na 2dni, soreczka za pomyłkę

Opublikowano

Tak, Polska scena metina upadnie, ale czy teraz? Sądzę, że nie.
Zdecydowanie problemem są pseudo technicy a zauważyłem, że i nawet osoby uważające się za techników lecą w ch*ja z graczami na każdym kroku..
Są to również serwery tzw. "sezonowe" odpali na czas wakacji - zwija interes i dziękujemy za grę:).
Osoby, które udostępniają pliki innych serwerów bądź je sprzedają osobą, które folder "pack" w metinie widziały jak tylko odpalali klienta pl'a. - To też jest powód niestety.. co raz częściej się to dzieje.

ps. Z drugiej strony wpier*alanie się YouTube - te całe reklamy też robią syf.. okej reklama projektu, który jest poważny i na prawdę na 100% dopracowany - zgoda, ale reklama serwerów gdzie jest to totalne gówno dla pieniędzy a jeszcze wciskają to ludziom, aby grali to takie coś robi już syf i niechęć niektórych graczy do Polskiej sceny metina. Porównując serwery z 2k12-2k13 do 2k15 to jest bez porównania.. wtedy liczba graczy na każdym serwerze takim lepszym przekraczała 200.. teraz masz projekt na prawdę godny uwagi - nie masz reklamy i masz 100 osób online. Oczywiście są też inne czynniki wpływające na to choćby source. 

xq0lgJF.png

Opublikowano

osoby inteligentne grają tylko na takich serwerach gdzie mają pewność że wszystko będzie picuś glancuś

mondzioły zmieniają serwery codziennie dlatego postanowiłem nazwać takie grono mianem ''zabłąkanych owiec''

w Polsce serwery godne uwagi można policzyć na palcach jednej nogi

Problem w tym, że takie serwery picuś glancuś nie  istnieją. Zazwyczaj wszystko super wygląda ale tylko w prezentacji jak dojdzie co do czego to nawet start nigdy nie jest o czasie ( bo komuś klawiaturę ukradli albo komputer wybuchł ) 

Opublikowano

Czytam te wszystkie posty i od niektórych robi mi się niedobrze. Według mnie serwery powstałe 4-5 czy nawet 3 lata temu  to były serwery które trzymały przy sobie graczy. Część osób może być zdziwiona ale tak właśnie było. Serwery nie wychodził często(teraz wychodzą jak grzyby po deszczu co 2 dni nowy) przez co trzymały przy sobie graczy na długie godziny gry oraz społeczność była lepsza (teraz większość graczy to 8-12 latki  które tylko piszą "podexpisz" "Dam itemy za skiny do cs'a" A i tak w przypadku wymian za te skiny tylko patrzą żeby zrobić kogoś w chu..). Pozwolę jeszcze sobie napisać sytuacje z przed 2-3 tygodni. Wróciłem do metina po przerwie około rok czasu. Swoją przygodę zaczynam na serwerze Agares.pl . Pierwsze dni wszystko fajnie aż nagle administracja zaczyna co 1-2 dni robić eventy typu zuo przez co Gospodarka serwera strasznie się psuję ,GM biega sobie po mieście i z nudów zabija graczy i nie daje im nawet wstać (używa komendy o zasięgu 2x wir miecza) Po 4-5 dniach od startu ludzie zaczynają pisać wyżej wymienione "Dam eq za skiny" "sell yangi na allegro" "eq za Psc".Serwer już nie działa ,a ja swoją przygodę z metin 2 zamykam w szufladzie i wyrzucam klucz. Może kiedyś(mało prawdopodobne) wrócę na serwer globalny. Pozdrawiam administracje starych dobrych serwerów Pandoramt2 , Imetin , Balmora .Virtualmt2 oraz wielu innych za kawał dobrej roboty. 

874831456689708709857.jpeg

Tyle Wygrać.

Opublikowano

Do właścicieli serwerów:

Chyba zapominacie że to Wy dodajecie do IS 390239023 pierścieni, 329093020 kostiumów, 92010920390213 petów

No ale tak  " serwer się musi z czegoś utrzymać "

Opublikowano

Kiedyś na mpc były 4 albo i więcej stron w dziale publikacji były serwery po 200/500 graczy,były po 1000 oraz te 1000 +,a teraz nie dość,że serwerów może jest z 30-40 to w dodatku mało serwerów co gra 1000 + graczy.Nowe serwery mają "reklamę" w tydzień mają dużo graczy a potem to już tylko do grobu.Metin2 na youtobe?Kiedyś było to dla pasji jutuber pokazywał jak gra nagrywał jak chciał,a teraz ? 10-20 odcinków nagrywane za kasę i te filmy takie jakby sztuczne ale co zrobić metin2 upada !

Opublikowano

Metin2 jest grą nudną, nie oszukujmy się. Na każdym serwerze robimy to samo. Ludzie grają tylko dla zarobku, albo z nudy. 
Wszystkim radzę poszukać serwera na którym nie będzie trzeba się namęczyć i poświęcać 24/7 aby się czegoś dorobić, bo albo serwer padnie albo dzięki reklamie się utrzyma :)

Opublikowano

Metin upada to fakt ale to nie przez serwery bo serwery wychodzą coraz lepsze i jest ­coraz więcej nowośći... 

Metin upada bo coraz mniej ludzi w niego gra nie można wiecznie grać w to samo... 

8816414724839291359194.png

Opublikowano

Tak jak pisali poprzednicy serwery kiedyś były robione dla pasji,a nie dla hajsu.
Dodam dodatkowo że Metin2 zepsuł się przez te cholerne nowości... takimi jak nieskończone potki,nowe rodzaju dungi,jakieś niewiadomo jakie sety broni zbroi,pety srety itd.
Od 2013 każdy powstający serwer był klapą,mało jaki dawał radę działać dłużej niż miesiąc bo wtedy zaczęła się tworzyć z czasem Administracje,które z początku coś robiły ale po pewnym czasie kładły laskę na serwery,które prowadzili bo żądza hajsu była większą pokusą,rozumiem że z czegoś serwery muszą się utrzymywać ok,ale kiedyś te 5/6 lat temu pierwsze serwery dedykowane prywatne były robione dla pasji miały tak samo jak dzisiaj ItemShop,ale w tamtych latach nie liczył się aż tak zysk tylko pieniądze były na opłacenie serwera i tyle starczyło,a jak coś zostało to wpadło do portfela,a teraz w obecnych serwerach,zarobić hajs z początku przypalić głupa że się interesują serwerem,hajs będzie i się nie będą już przejmować serwerem.
Kolejną rzeczą jest że ludzie lecą na łeb na szyję i stawiają s1 oraz s2 potem wychodzi w praniu że s2 padnie to i s1 padnie tak samo.
Pamiętam te czasy 5/6 lat temu grałem na serwerze xLast,później zmienił nazwę na Yitian2,to był miły serwer przyjemnie się grało,szokiem było to że dodania,zmianki 1/5b,bodzie tanie,oraz pelerynki były u handlarki jaki to był zachwyt z dla gracza,jeśli zaczynał przygodę na PL-u gdzie tylko w IS było to do zdobycia,dodatkowo było miło jak można było 75 poziom wbić w 1 dzień zrobić eq w tydzień,nie było wtedy jakiś petów sretów,i innych badziewi,latało się w stalce bojowym/syrkiem szmaragdem,oczywiście mowa o starych dobrych privach metin2 grało wtedy masa ludzi pvp było idealne nie było Bs-ów,bony nie były max więc pvp miało jakikolwiek sens w życiu prywatnych serwerów metin2,a teraz mamy bsy,max bony i pvp jak ma wyglądać perfect eq vs perfect eq? Nie ma sensu,szkoda że tamte lata nie wrócą i tamte serwery to były naprawdę serwery z klasą,miały tą pasje to coś co przyciągało że aż nie chciało się przestać grać nie nudziło,ludzie byli milsi,pomocni a teraz to ludzi szkoda opisywać.

Dodam jeszcze od siebie że serwery stare były bardziej interesujące miały to coś po mimo że nie było nowości,a teraz są serwery od chuka nowości,które się nudzą w tydzień góra w moim przypadku na privach pro elo nowości wbijam max 90 poziom w godzine i uciekam bo bezsensu są takie serwery :)

0f836d5c65f1a4b0gen.png

Sygnatura by xDefQonOnex | Zakaz kopiowania.

Opublikowano

Następnego dnia stawiam serwer na ruskim vpsie albo Australijskim vpnie. I nic Ci nie zrobią, bo te kraje nie podpisały żadnych umów. Jeszcze dochodzi Szwajcaria.

@Bambus3k™

Dokładnie, ale zauważ.. tutaj wypowiadają się osoby które nie mają bladego pojęcia o tym jak to wszystko działa.

Opublikowano

1.Faktycznie,GF powinien pozwać privy o używanie ich plików.

2. PL sie rozwija.. i wcale nie jest tak źle.  

3. Privy moim zdaniem to gó**** :) Tylko wyciskają pieniadze, a połowie miesiacą - j** - upadł. :)

4. Co dodam? PL starsznie zyebał sie po dodaniu tego calego likana, eq na 105 i max levela 105 ;/ ale da sie przezyc Ja osoboscie gram na PL nie wydalem ani grosza w is i mam 98  lvl ;)

Opublikowano

Chodzi głównie o to jak to podchodzi do serwera i jak nim rozporządza. Ludzie też zwracają uwagę na dobraną administracje jak ona się zachowuje i tak dalej. Jeśli stawia się serwer gotowy kupuje maszynę za 600 zł i czeka się tylko na kasę z is-u po miesiącu się zamyka to też ludzie się wkurzają i nie grają. Też jest ważna sprawa czy serwer nie posiada bugów i ile lat ma dana administracja, jeśli jest ktoś kto stawia serwer mając 15/16 lat to wiadomo że on długo nie uciągnie. Patrzmy teraz na pl'a jak on upada, jak pandora upadła ale po 3 latach chyba z braku zaangażowania administracji, jak ravia, balmora spada na psy. Wszystko wina administracji. Jeśli ktoś chce stawiać serwer musi poczytać co ludzie by oczekiwali na takim serwerze, a nie nawalić nowości i startować. Takie jest moje zdanie. Postawić serwer nie jest sztuką, sztuką jest przytrzymać na nim graczy. 

kot-i-pilnik-do-paznokci.gif

1844414647937941229037.png

Opublikowano

Chodzi głównie o to jak to podchodzi do serwera i jak nim rozporządza. Ludzie też zwracają uwagę na dobraną administracje jak ona się zachowuje i tak dalej. Jeśli stawia się serwer gotowy kupuje maszynę za 600 zł i czeka się tylko na kasę z is-u po miesiącu się zamyka to też ludzie się wkurzają i nie grają. Też jest ważna sprawa czy serwer nie posiada bugów i ile lat ma dana administracja, jeśli jest ktoś kto stawia serwer mając 15/16 lat to wiadomo że on długo nie uciągnie. Patrzmy teraz na pl'a jak on upada, jak pandora upadła ale po 3 latach chyba z braku zaangażowania administracji, jak ravia, balmora spada na psy. Wszystko wina administracji. Jeśli ktoś chce stawiać serwer musi poczytać co ludzie by oczekiwali na takim serwerze, a nie nawalić nowości i startować. Takie jest moje zdanie. Postawić serwer nie jest sztuką, sztuką jest przytrzymać na nim graczy. 

3/4 graczy aktualnie pierwsze co robi gdy wchodzi do prezentacji to czy będzie reklama i u jakiego youtubera, na drugi plan dopiero iddzie wygląd serwera i jakość. zamiast prosić administratorów o zmiane podejścia, sami powinniscie się wy (gracze) zastanowić nad soba i pomyslec czego tak na prawdę oczekujecie.

Opublikowano

3/4 graczy aktualnie pierwsze co robi gdy wchodzi do prezentacji to czy będzie reklama i u jakiego youtubera, na drugi plan dopiero iddzie wygląd serwera i jakość. zamiast prosić administratorów o zmiane podejścia, sami powinniscie się wy (gracze) zastanowić nad soba i pomyslec czego tak na prawdę oczekujecie.

Miejmy też na uwadze olewanie serwerów przez administrację. Gdzie siedzieć na żyle złota, zarabiać hajsy, a olewać to. Gracze na tym tracą tylko, bo się denerwują i wtedy też polska scena upada.

Zamiast traktować to jak pracę to każdy podchodzi do tego indywidualnie.

Opublikowano

no to też prawda, reklama jest ważna, ale powiedziałam co ja o tym sądzę :) 

kot-i-pilnik-do-paznokci.gif

1844414647937941229037.png

Opublikowano

Miejmy też na uwadze olewanie serwerów przez administrację. Gdzie siedzieć na żyle złota, zarabiać hajsy, a olewać to. Gracze na tym tracą tylko, bo się denerwują i wtedy też polska scena upada.

Zamiast traktować to jak pracę to każdy podchodzi do tego indywidualnie.

Też fakt, ale nie oszukujmy się większość to i tak traktuje jako biznes, a nie przyjemność. To już nie te czasy :p

Opublikowano

Reklama u youtuberów to najgorsze co może być. Po pierwsze taki youtuber powiedzmy sprowadza 100 graczy, a odchodząc zabiera o wiele więcej na inny serwer.

Po drugie jak kupimy reklamę u kilku youtuberów to będą się kłócili i oskarżali o navi - serwer upadnie.

Po trzecie co to w ogóle za zachęta, skoro im płacą? Przecież wiadomo, że skoro youtuber reklamuje 10 serwerów naraz, to żadnemu z nich się porządnie nie przyjrzał i robi to dla hajsu.

Najgorsi są youtuberzy bawiący się w zakładanie serwera (vide zabq, rabbit) którzy go olewają po jakimś czasie.

No i nie ma już serwerów dla zabawy, teraz muszą być kostiumy, pety, wierzchowce które psują rozgrywkę, ale nabijają kabzę odpowiednim osobom.

Opublikowano

Też fakt, ale nie oszukujmy się większość to i tak traktuje jako biznes, a nie przyjemność. To już nie te czasy :P

Nie wiem czy to biznesem można nazwać. W tym przypadku to tylko Virtual się do tego słowa nadaje. Tyle lat na scenie, zero olewki, full zaangażowanie. Teraz to tylko założą serwer, przytulą kilka tysięcy/kilkadziesiąt i siemanko.

Ma to wpływ na pewno.

Opublikowano

Reklama u youtuberów to najgorsze co może być. Po pierwsze taki youtuber powiedzmy sprowadza 100 graczy, a odchodząc zabiera o wiele więcej na inny serwer.

Po drugie jak kupimy reklamę u kilku youtuberów to będą się kłócili i oskarżali o navi - serwer upadnie.

Po trzecie co to w ogóle za zachęta, skoro im płacą? Przecież wiadomo, że skoro youtuber reklamuje 10 serwerów naraz, to żadnemu z nich się porządnie nie przyjrzał i robi to dla hajsu.

Najgorsi są youtuberzy bawiący się w zakładanie serwera (vide zabq, rabbit) którzy go olewają po jakimś czasie.

No i nie ma już serwerów dla zabawy, teraz muszą być kostiumy, pety, wierzchowce które psują rozgrywkę, ale nabijają kabzę odpowiednim osobom.

Teraz prawie każdy youtuber od metina jeżeli nie dostanie kasy to nic nie będzie nagrywał, taka profeska, to jest strasznie śmieszne i z drugiej strony żenujące. Szkoda, że widownia na youtube jest taka ślepa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...