Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polska scena metina upada

DiabloXPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gadanie, jak nigdy nie stawiałeś serwera ani nie obracałeś się w środowisku osób które to robią to nie powinieneś wypowiadać się na takie tematy. Metin ma jeszcze przed sobą dobrych pare lat.

• Odpowiedzi 103
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Chodzi mi o dawniejsze czasy, a nie teraźniejszość.

Jak dla mnie metin zmienił się najlepsze tylko zjebały to wszystko te tak zwane " privy " :) gdyby nie one to metin2 byłby jedną z lepszych gier mmo rpg na rynku :D

Opublikowano

W tych czasach to stawianie wogole serwera w polsce jest mało opłacalne.

-wpadnie stado gimbusów i zacznie płakać jaki to is jest drogi

-wpada gimbus znajduje bug i zaczyna pierdolic jakim to admin jest gównem

Według mnie osoby ktore mysla powazniej o dluzszym prowadzeniu serwera powinny zabrac sie na niemiecki rynek. Nie dosc ze 4 razy wiecej by zarobili to nie musieliby słuchac tego pierdolenia jakim to sie jest gównem

A gimbom zostawić tylko fale serwerów miesiączek do czasu az sie kultury naucza

55ce9518d0555918gen.png

Opublikowano

No w sumie ta gra ma już dobre parę latek więc nic dziwnego że ludzie od niej odchodzą i szukają czegoś świeżego. Jest już po prostu przesyt wszystkiego na privach/mt2 i ludzie się nudzą.

Opublikowano

Metin pada przez to, że gracze się rozleniwili i aktualnie bez bsa serwer jest spisany na straty. Niedługo wh będzie musiało być w cliencie oraz exp bot, najlepeij jeszcze automatyczne wykonywanie questów, dropienie, ulepszanie.

Opublikowano

Metin pada przez to, że gracze się rozleniwili i aktualnie bez bsa serwer jest spisany na straty. Niedługo wh będzie musiało być w cliencie oraz exp bot, najlepeij jeszcze automatyczne wykonywanie questów, dropienie, ulepszanie.

Ja czekam az sie tak rozleniwia że nawet na eventy im sie nie bedzie chcialo lazic to wtedy zrobie podobnie do administracji pandory z malym dodatkiem tj wbuduje im wszystkie boty i zostawie serwer w pizdu i bede czekal aż pieniązki same beda plynac xD

Albo co sie tam bedziemy skoro tak im sie chce tej "jebanej topki" to napiszmy sobie skrypt w bashu ktory raz na mies wylaczy serwer i wyjebie wszystkie konta xD

55ce9518d0555918gen.png

Opublikowano

W tych czasach to stawianie wogole serwera w polsce jest mało opłacalne.

-wpadnie stado gimbusów i zacznie płakać jaki to is jest drogi

-wpada gimbus znajduje bug i zaczyna pierdolic jakim to admin jest gównem

Według mnie osoby ktore mysla powazniej o dluzszym prowadzeniu serwera powinny zabrac sie na niemiecki rynek. Nie dosc ze 4 razy wiecej by zarobili to nie musieliby słuchac tego pierdolenia jakim to sie jest gównem

A gimbom zostawić tylko fale serwerów miesiączek do czasu az sie kultury naucza

Jak się nie potrafi porządnego serwera postawić, to się nie dziw, że takie komentarze są.

Q4iKmxa.gif

Opublikowano

Pliki serwerowe nie powinny być nigdy udostępniane nikomu. Jedynie powinny zostać stare pliki bez source pliki takie jak raina czy jedynie Terenza lub Rykoxa niech ludzie się pomęczą i robią sami, a nie udostępniać gotowce...

Opublikowano

Pliki serwerowe nie powinny być nigdy udostępniane nikomu. Jedynie powinny zostać stare pliki bez source pliki takie jak raina czy jedynie Terenza lub Rykoxa niech ludzie się pomęczą i robią sami, a nie udostępniać gotowce...

Mówiłem to już dawno administracji mpc ze powinny byc usuniete dzialy z dl zeby zadnych gotowcow nie bylo ale po co by usuwac skoro mozna sobie podnic statystki tego forum bo wiecej osob reklamuje swoje serwery na yt czy fp tym lepiej dla nich bo potem podaja linki do prezentacji na mpc a oni sobie $.$ z reklam zbieraja tylko   xD

55ce9518d0555918gen.png

Opublikowano

Mówiłem to już dawno administracji mpc ze powinny byc usuniete dzialy z dl zeby zadnych gotowcow nie bylo ale po co by usuwac skoro mozna sobie podnic statystki tego forum bo wiecej osob reklamuje swoje serwery na na yt czy fp tym lepiej dla nich bo potem podaja linki do prezentacji na mpc a oni sobie $.$ z reklam zbieraja tylko   xD

No niestety taka jest polityka forum i nic na to JA sam poradzić nie mogę. Może gdyby się zebrało ze 100 użytkowników razem w jednym temacie propozycja by przeszła.

Opublikowano

No niestety taka jest polityka forum i nic na to JA sam poradzić nie mogę. Może gdyby się zebrało ze 100 użytkowników razem w jednym temacie propozycja by przeszła.

Ale nie zrobia tego bo by mniej serwero startowalo i to by sie odbiło na kieszeniach administracji mpc. Wezmy np pod uwage jak harion startowal z Shiva. Pod tematem było ok 50osob z mpc i ok 300 z fanpage hariona

55ce9518d0555918gen.png

Opublikowano

Ale nie zrobia tego bo by mniej serwero startowalo i to by sie odbiło na kieszeniach administracji mpc. Wezmy np pod uwage jak harion startowal z Shiva. Pod tematem było ok 50osob z mpc i ok 300 z fanpage hariona

No w sumie masz rację. Dział Metin2 podupadłby masakrycznie.

Opublikowano

Tak przenieść metina na jakiś nowy silnik lub chociaż go zoptymalizować normalnie to by gra była już o wiele lepsza :v

Ale za te pieniądze to pewnie nikomu się nie chce, lepiej już nową grę zrobić xp

tenor.gif

Opublikowano

Tak przenieść metina na jakiś nowy silnik lub chociaż go zoptymalizować normalnie to by gra była już o wiele lepsza :v

Ale za te pieniądze to pewnie nikomu się nie chce, lepiej już nową grę zrobić xp

Już to zrobili ale ludzie maja ich mozna powiedziec przyslowiowo gdzies nie okazalo sie zadna rewelacja. Mowa tu o magictomaster

55ce9518d0555918gen.png

Opublikowano

A ja czekam, aż ktoś wpadnie na plugin i będą na serwerze booty imitujące graczy i podbijające statystyki online. Często takie booty pojawiają się w starszych grach gdzie nie ma z kim grać np. Call of Duty 2, czy Counter Strike v.1.6 (tryb offline z bootami).

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

Problem wejść i grać na invori? xD jedyny serwer na tym marnym rynku godny uwagi, a co do tematu to hmm.. gracze z polski nastawili się bardziej na sezonowe granie, czyli startuje coś fajnego lepszego, gdzie pójdzie większość to porzucają/sprzedają to co mają na obecnym serwerze i uciekają na nowy, nie ogarniesz.

Świat, technologia idą do przodu, metin odziwo też.

Jest troche graczy lubiący oldschoolowy klimat metina, i jest w pindę graczy lubiących nowości, jeśli komuś nie pasuje jedno i drugie to proponuje zmiane gry.

A to że startuje mało serwerów jest to dobra oznaka, nie ilość a jakość.

Sprawa też dotyczy się "nowego pokolenia" graczy którzy zaczynali grę na privach, prawdziwi wyjadacze zrozumią klimat i cel tej gry.

Od kiedy invoria nie jest totalnie pod is? Bez is'a nie masz tam jakichkolwiek szans. Invoria była kiedyś najlepszym serverem, jeszcze za czasów pierwszego s1 gdy nie było pierdyliarda rzeczy w is, pierscieni kostiumów itp. Jedyną rzeczą był diabeł który był na tyle tani i łatwy do zdobycia w grze że tego się w ogóle nie odczuwało. Był to jedyny server gdzie spędziłem 7 miesięcy - dopóki nie zaczeli wprowadzać wyższych lvli, komiksowych petów i miliardów kostiumów. Dzisiejsza invoria to jedno wielkie gówno.

Metin upada nie przez pierdyliard gównianych serverów, a przez to że zaczęli w niego grać gimbusy, którzy swoją mentalnością gówna zepsuli community metina. Jedynie gdzie ich nie ma to na pl'u bo dla nich jest tam za trudno, wolą servery z miliardami niepotrzebnych systemów i komiksowymi itemami. Teraz gdy startuje taka tiveria nie ma szans zaistnieć, bo normali gracze już skończyli grę, zostali tylko nieliczni, a masa gimbusów obrzuci ten server błotem bo nie ma miliardów komiksowych broni i pierdyliardów systemów , nie mówiąc juz o tym, że biologa oddaje się dłużej niż co kilka sekund/minut. Oczywiście pomijając to że te osoby nawet takiego trytona na plu w zyciu nie widzieli(no chyba że u wallandera), a co dopiero mieć broń na 80.

Ogólnie to community polskiego metina zawsze było niezbyt dobre, bo oczywiscie jak to Polak, jak nie  sksuje to bedzie miał zły dzień, jak to nie zabije 20lv postacią 90lv to jego życie straci sens. Ale teraz to jest totalna pariodia. Z drugiej strony nie ma gry gdzie nie było by albo gimbusów, albo osób o level mentalnościowy wyżej - patologi. Cs- polacy i ruscy (niby że te "ruskie" takie złe, ale jak trafiam na Polaka w teamie to wiem że ten mecz będzie bardzo cięzki.Naturalnie - zero odzywania,griefing lub ciągłe suka blyat[wiecej Polaków to mówi niż Rusków] , nawet gracze z Rosji nie wkurzają tak jak Polacy) Lol- bez komentarza, Smite - Z jednej strony najmniej Polaków i Rusków, ale jak się trafi to wystarczy tylko poczekać do 10 min i poddanie się, bo inaczej tylko straci się swój cenny czas.  Jedynie co pozostaje to wiedzmin ;/

Opublikowano

Ale to jest dobre, gracz sobie może postawić własnego boota, który będzie jak offline sklep na ileś dni. 

Natomiast administracja może postawić bardziej inteligentnego boota, który dodatkowo będzie mógł wstawić swoje booty. 

Interes się kręci.

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

Metin2 pada, ale przez graczy. Sam jestem HA dwóch serwerów w polsce, gdzie jeden z nich jeszcze tydzień temu miał 1k+, ale jest coraz mniej... Na serwerze poprawione wszystkie bugi (których nie było za wiele), ale dzieci płaczą, że jest za trudno, że banujemy na stałe za WH i że IS za drogi, gdzie kostiumy i fryzy są na stałe a pet za free na start :D Powychodziły nowe serwer i... onnline spada. Ludzie wbijają, pograją tydzien/dwa i na kolejny serwer. Serwery nie mają więc stabilności przez graczy i przesycenie rynku (zbyt dużo serwerów). Aktualnie opłaca się w celach zarobkowych odpalać serwer na miesiąc, robic kolejny w miesiąc i znowu...

Opublikowano

Metin2 pada, ale przez graczy. Sam jestem HA dwóch serwerów w polsce, gdzie jeden z nich jeszcze tydzień temu miał 1k+, ale jest coraz mniej... Na serwerze poprawione wszystkie bugi (których nie było za wiele), ale dzieci płaczą, że jest za trudno, że banujemy na stałe za WH i że IS za drogi, gdzie kostiumy i fryzy są na stałe a pet za free na start :D Powychodziły nowe serwer i... onnline spada. Ludzie wbijają, pograją tydzien/dwa i na kolejny serwer. Serwery nie mają więc stabilności przez graczy i przesycenie rynku (zbyt dużo serwerów). Aktualnie opłaca się w celach zarobkowych odpalać serwer na miesiąc, robic kolejny w miesiąc i znowu...

A zastanawia mnie jedno. Czemu administracja mpc nie wywala prezentacji serwerów gotowców które widać że sa robione na szybko żeby zarobic tylko i zamknac. Mam na mysli gotowce z dzialu dl

55ce9518d0555918gen.png

Opublikowano

A zastanawia mnie jedno. Czemu administracja mpc nie wywala prezentacji serwerów gotowców które widać że sa robione na szybko żeby zarobic tylko i zamknac. Mam na mysli gotowce z dzialu dl

Byłoby to dobre rozwiązanie, ale moim zdaniem dość kontrowersyjne :) Ja np czasem z takich plików coś wyciągam i nie sądze, żeby było to coś złego, ale stawianie senthi v 50 moim zdaniem nie ma sensu. Przerabianie plików również bo zanim się ktoś połapie co gdzie i jak lepiej zrobić samemu od 0 :)

No ale różni są ludzie... Te serwery tylko zabierają graczy tym gdzie administrator wkłada wiele pracy a potem traci graczy przez gotowca Asfena, która itak padnie po 3 dniach :)

Opublikowano

Tak naprawdę to wszystko upada przez brak profesjonalizmu ludzie już nie podchodzą poważnie do tej gry tak jak kiedyś prawdziwy i jedyny sens tej gry to nie bs'y sresy, kostiumy, pety i inne dopalacze to nie to tak kiedyś jarało graczy, że grali non stop.

Sensem tej gry jest żeby przekonać gracza aby został jak najdłużej na serwerze a tak się da tylko przez trudniejsze serwery właśnie typu HARD dzisiaj ludzie je omijają szerokim łukiem a to mnie przeraża osobiście dla mnie tylko takie serwery mają sens, żeby to wszystko nie kończyło się po tygodniu gry tylko po paru latach. Gdzie te czasy z PL'a i te trzy pierwsze serwery to była esencja metina czymś magicznym było oglądać na YT jak toczyli PVP na Monastyrze GoToSleep z MiHaUszem, że oni mieli Skille na P wow czy jak Na Niemieckim metku Freee82 klepał Ripera bez marmurka, czy jak MaveR z s3 rozwalał metka 90 na jedną aure miecza sama ta sama otoczka wystarczała, że chciało się grać w metina. 

Wszystko tworzyli ludzie masa znajomych ilość osób zainteresowana tą grą była niesamowita dzisiaj większość to same ''odpady'' czyt. gimbaza, które nie mają pojęcia jaki kiedyś klimat panował na scenie metina, nie było marudzenia, że trudno jakoś każdy sobie pomagał teraz tak naprawdę jest totalnie rozleniwienie,przesyt.

Opublikowano

Byłoby to dobre rozwiązanie, ale moim zdaniem dość kontrowersyjne :) Ja np czasem z takich plików coś wyciągam i nie sądze, żeby było to coś złego, ale stawianie senthi v 50 moim zdaniem nie ma sensu. Przerabianie plików również bo zanim się ktoś połapie co gdzie i jak lepiej zrobić samemu od 0 :)

No ale różni są ludzie... Te serwery tylko zabierają graczy tym gdzie administrator wkłada wiele pracy a potem traci graczy przez gotowca Asfena, która itak padnie po 3 dniach :)

Chodzi o to nie żeby nie było mozliwosci brania czegos z gotowych plików tylko o to zeby jakies kryteria były że jesli pliki sa totalnym gotowcem jedynie z zedytowanym expem itp to odrazu wiadomo ze taki serwer nie ma przyszlosci bo administrator nie umie sam nic zrobic.

Co do wypowiedzi kolegi up to akurat sie zgadzam. Na chwile obecna ludzie nawet nie umia odroznic serwera easy od 4fun

55ce9518d0555918gen.png

Opublikowano

Już to zrobili ale ludzie maja ich mozna powiedziec przyslowiowo gdzies nie okazalo sie zadna rewelacja. Mowa tu o magictomaster

Bo taka zmiana zadziała tylko na chwile, zobaczą ale fajnie o szok wbiją na start a potem pomyślą że to dalej metin tylko trochę inna grafika i wyjdą ^^

Przecież tak teraz to działa.

Subiektywny ku.wa blok ciosu szma.o

Opublikowano

Bo taka zmiana zadziała tylko na chwile, zobaczą ale fajnie o szok wbiją na start a potem pomyślą że to dalej metin tylko trochę inna grafika i wyjdą ^^

Przecież tak teraz to działa.

I tak właśnie jest... Miałem już serwer 4Fun i Easy/Medium i powiedziałem sobie, że albo zrobie coś na dłużej gdzie ludzie zostaną albo już nic nigdy nie zrobię w tej branży. Zobaczymy co wyjdzie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...