Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czym jest Trove?

STVNEK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

trove-logo.png

pegi_4.gifpegi_6.gifpegi_8.gif                                                                                                                                                          c_main_pegi_7.gif

Trove - typowy sandboks nieco przypominający pod kątem graficznym, popularnego i wszystkim nam znanego Minecrafta - co nie znaczy, że gra jest typowo klockowa! Trove to połączenie MMORPG z wokselową oprawą graficzną. Wcześniej wspomniana gra powstała dzięki amerykańskiemu studiu; Trion Worlds, które znane może być także z produkcji tytułów takich jak; RIFT czy Defiance. ­Synonimami gry Trove są także; wcześniej wspomniany Minecraft; Gunscape; czy CubeWorld, o którym swego czasu było głośno, a sprawa ucichła dawno temu z nieznanych mnie przyczyn.

Wymagania sprzętowe:

min. Intel Core i5 2.0Ghz/AMD Phenom II X4 2.6Ghz, 1GB RAM, karta grafiki Intel HD Graphics 3000 lub lepsza, 1GB HDD, Windows Vista(SP2)

Moja obiektywna ocena gry

plusy; 

• duża ilość klas; wpływa to na różnorodność rozgrywki;
  • bardzo rozbudowany rozwój każdej z klas;
  • mega wpadające w oko teksturki obiektów takich jak woda, lawa;
  • świetnie wygenerowane jaskinie, w których znaleźć możemy wiele rud, aczkolwiek trzeba spędzić przy tym troche czasu;
  • dobrze rozwinięty świat i "nawigacja";

minusiki;

• negatywnie wpływają małe rozmiary działek, jakie możemy zaclaimować;
  • brak opisania bloków, kiedy na nie najeżdżamy kursorem;
  • kiedy wykopiemy dany blok, zmienia on kolor w ekwipunku (nie wiem jaka jest zależność);
  • brak kamerki z pierwszej osoby (tylko trzecia, innych nie odkryłem);

Jeżeli znajdzie się ekipa, na pewno będę w to łupać, fakt, faktem - trzeba się poświęcić i spędzić przy tej grze kilka godzin aby dokładnie ją zrozumieć, zresztą jak praktycznie z każdym tytułem. Ja osobiście, serdecznie zachęcam do zagrania. Jeżeli jest ktoś chętny do pokopania - dodawajcie na steamie. Zachęcam także do dyskusji w komentarzach.

URLs:

GAME IN STEAM

MY PROFILE STEAM

Opublikowano

Nie ma to jak porównywać trove do minecrafta pod kątem graficznym który pod żadnym względem nie przypomina minecrafta.

Gra bardzo przypomina Minecrafta, jedynie różni się odmianą grafiki, jednak obie gry są w tym samym stylu. Oczywiście Trove moim zdaniem jest o wiele lepsze, świeższe i bardziej interesujące czy warte zagrania.

Wykonuję strony internetowe, fora, ulotki, wizytówki. Atrakcyjne stawki.

Opublikowano

minusiki;

minusiki;

• kiedy wykopiemy dany blok, zmienia on kolor w ekwipunku (nie wiem jaka jest zależność);

Rozmiary działek są naprawdę spore. Ograniczeniem jest tylko cornerstone.

Każdy może założyć klub i bym w nim sam. Na początku dostaje się małą wysepkę, którą można rozbudować do naprawdę wielkich rozmiarów ( itemki tworzące kolejne wyspy).

Ja używam klubu dla skrzynek club chest oraz officer chest które zwiększają moją pojemność magazynową na postać.

Co do bloczków myślę, że zostało to zrobione po to aby gracz mógł robić np. szkło dopiero po odczytaniu recepty

np. rozwalałem jakieś szkło na dungeonach to dostawałem zwykłe klocki lub nic

Opublikowano

Gra bardzo przypomina Minecrafta, jedynie różni się odmianą grafiki, jednak obie gry są w tym samym stylu. Oczywiście Trove moim zdaniem jest o wiele lepsze, świeższe i bardziej interesujące czy warte zagrania.

Minecraft:

minecraft-best-house-4.jpg

Trove:

trove2.jpg

Ja w tym nie widzę podobieństwa.

PS. Nie ma to jak porównywać sandboxa do mmorpg

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Minecraft:

Trove:

trove2.jpg

ja miedzy tibia 7.6 a 10 czy ile tam też nie widze... a chodzi o podobieństwo odnośnie typu gry - Trove i Minecraft są to gry sandboksowe także zmykaj spowrotem waste'ować mlvl w tibii, geniuszu.

­

Opublikowano

ja miedzy tibia 7.6 a 10 czy ile tam też nie widze... a chodzi o podobieństwo odnośnie typu gry - Trove i Minecraft są to gry sandboksowe także zmykaj spowrotem waste'ować mlvl w tibii, geniuszu.

­

Tibia 7.6 a tibia 10 (nie podałeś konkretnej wersji, więc założę, że chodzi Ci o cos w okolicach 10.40~) różni się bardzo. Zaczynając na całkowicie nowej grafice kończąc po nowe questy/mounty/market/itemy.

PS. Trove to nie sandbox tylko mmorpg, więc nie rozumiem Ciebie jakim prawem porównujesz Minecrafta (sandbox) do Trove (mmorpg). W tibie nie gram.

@Beryfes

trove to voxel mmorpg 

Creative Lead Andrew Krausnick and Engineering Lead Courtland Idstrom approached Scott Hartsman when he was still Chief Creative Officer with the idea for Trove: a voxel-based online RPG where the worlds created and explored are never-ending, everything is destructible, and the possibilities for exploration and creation are endless. The idea pitched then was simple: the sense of awe and wonder you feel when you first enter a new MMO or RPG is an amazing feeling.    

@STVNEK

Nie, trove to nie sandbox, sandbox to nie jest budowanie, idźta z tym majnkraftem wyżej.

8LTfBGw.jpg

Opublikowano

Minecraft:

Trove:

trove2.jpg

PS. Nie ma to jak porównywać sandboxa do mmorpg

Jeżeli wgrasz Texture Pack oraz inne sprawy poprawiające grafikę w Minecraft, będzie wyglądać podobnie a nawet lepiej.

A Trove to Voxel MMO a nie MMORPG

Opublikowano

Nie możemy nazywać każdej gry która jest wykonana w stylu sandboxa jako podróba Minecrafta! To, że jakaś grupa ludzi wydaję grę strategiczną Zombie i druga grupka też tworzy grę strategiczną o Zombie to nazwiemy to podróbą pierwszej gry? Są różne gatunki gier i każda z nich ma swój charakter, swoje cechy i każda jest inna na swój sposób. Już nie mówię o tym, że Trove to MMORPG z domieszką sandboxa...

Opublikowano

Nikt nie wspomniał tu o podróbie Minecrafta tylko o zbliżeniu podobieństwa - to sandboks i to sandboks, pewnie rozumiesz o co chodzi...

Opublikowano

Czyli strategia i strategia to też zbliżenia podobieństwa? Ja nie widzę żadnego podobieństwa między Minecraftem a Trove.

Opublikowano

Czyli strategia i strategia to też zbliżenia podobieństwa? Ja nie widzę żadnego podobieństwa między Minecraftem a Trove.

Niektórzy widzą białe myszki niektórzy nie. Jeżeli widzisz te myszki, to lepiej się tym nie chwalić. Niepotrzebnie robisz offtop, tym bardziej jako Moderator jest to naganne zachowanie. Nikt nie miał tutaj zamiaru obrazić nikogo uczuć co do porównania. Po prostu każdy portal o grach ma takie zdanie i jest to powszechnie używane. Nikt nie twierdzi że te gry to to samo.

Nie kłóćmy się bo to nie ma sensu.

Opublikowano

Tibia 7.6 a tibia 10 (nie podałeś konkretnej wersji, więc założę, że chodzi Ci o cos w okolicach 10.40~) różni się bardzo. Zaczynając na całkowicie nowej grafice kończąc po nowe questy/mounty/market/itemy.

PS. Trove to nie sandbox tylko mmorpg, więc nie rozumiem Ciebie jakim prawem porównujesz Minecrafta (sandbox) do Trove (mmorpg). W tibie nie gram.

@Beryfes

trove to voxel mmorpg

przeczytaj jeszcze definicje sandboksu i będziemy w domu.

­

Opublikowano

@Beryfes Często w tytułach dochodzi do nadinterpretacji. Mnóstwo jest artykułów "Godny następca Minecrafta?" 

Takie gry powinny być oceniane jako osobne tytuły, a nie jak kopie czy "bardzo podobne" bo w obu można kopać...

Opublikowano

Obie gry mają całkowicie inny cel.

Opublikowano

Że tak zapytam...Co jest celem tej gry?

To, co w typowym RPG, wbijanie poziomu, zdobywanie lepszego wyposażenia.

Opublikowano

Potem jest jakaś arenka?

Na beta testach były bossy, w 5 osób z max lvl było ciężko takiego ubić. By się do nich dostać potrzebowaliśmy jakiegoś specjalnego portalu i klucza. Od roku nie gram w to, więc ciężko mi powiedzieć.

8LTfBGw.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...