Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki typ oraz na co zwracacie uwagę?

Gość Hya

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pisze ten temat po to, aby się spytać was - graczy metina, jaki typ wybralibyście i na co zwrócilibyście uwagę?

To może być wszystko, nawet kolorystyka m1, start, mapy, misje, dungi, bronie, bonusy, ilość zbroi i broni, wszystko.

Pytam się was, ponieważ chciałbym przez wakacje zrobić serwer z myślą o was czyli graczach Metina.

Np: Ja wybrałbym Easy, musi być tak zrobiony, żeby na serwerze były wojny, można było robić pvp, szybko wbić lvl i ciekawe misje oraz dungeony.

Opublikowano

Cześć,
Dla mnie najlepszy był starty metin i widać po graczach dla nich też. Chciałbym pograć na serwerze medium gdzie max lvl to 99 ale aby nie dało sie go wbic łatwo w tydzien. Stare zbroje i bronie np tylko syrek i epik nic dalej. Bez niewiadomo jakich misji po prostu stary dobry metin jak kiedyś. Jak widać metin global stracił graczy po akutalizacjach wiec to daje do myślenia. Serwer easy odpada jak dla mnie bo jest tego pełno a gracze długo tam nie grają.

Opublikowano

Cześć,

Dla mnie najlepszy był starty metin i widać po graczach dla nich też. Chciałbym pograć na serwerze medium gdzie max lvl to 99 ale aby nie dało sie go wbic łatwo w tydzien. Stare zbroje i bronie np tylko syrek i epik nic dalej. Bez niewiadomo jakich misji po prostu stary dobry metin jak kiedyś. Jak widać metin global stracił graczy po akutalizacjach wiec to daje do myślenia. Serwer easy odpada jak dla mnie bo jest tego pełno a gracze długo tam nie grają.

W 100% popieram. Jakiś dobry medium podchodzący delikatnie pod hard z max lvl 99 bez zbędnego eq, map etc. ;) Ale żeby też nie było pod IS i wszystko można było zdobyć w grze. Wiadomo, serwer musi się z czegoś utrzymać, ale bez przesady, że np. bez IS sie nie wybonuje eq, czy coś w tym rodzaju. ;)

Opublikowano

W 100% popieram. Jakiś dobry medium podchodzący delikatnie pod hard z max lvl 99 bez zbędnego eq, map etc. ;) Ale żeby też nie było pod IS i wszystko można było zdobyć w grze. Wiadomo, serwer musi się z czegoś utrzymać, ale bez przesady, że np. bez IS sie nie wybonuje eq, czy coś w tym rodzaju. ;)

Oczywiście bony w grze ale fajnie by było w sumie gdyby nie dropiły one za bardzo aby miały wartość na serwerze, wtedy ludzie graja bo z dropu mają kase a nie wchodza na pvp pobija sie i ida dalej. W IS powinny być pierscienie expa, jakies specjalne wierzchowce itp. w sumie is mógłby wyglądać tak jak na pl tyle żeby wiekszość rzeczy dało się zdobyć w grze a dla leniwych byłby is.

A taki serwer w stylu starego metina to coś czego brakuje.

Opublikowano

Oczywiście bony w grze ale fajnie by było w sumie gdyby nie dropiły one za bardzo aby miały wartość na serwerze, wtedy ludzie graja bo z dropu mają kase a nie wchodza na pvp pobija sie i ida dalej. W IS powinny być pierscienie expa, jakies specjalne wierzchowce itp. w sumie is mógłby wyglądać tak jak na pl tyle żeby wiekszość rzeczy dało się zdobyć w grze a dla leniwych byłby is.

A taki serwer w stylu starego metina to coś czego brakuje.

Na pl najbardziej denerwuje mnie to, że item dropnie z jakimś bonem to to jest do wywalenia, pamiętam czasy, gdy item z bonem kosztował po 5kk+.

Szkoda, że teraz na pl'u są bony 1-5 łatwo dostępne. ;]

Bardzo fajnie, że się wypowiedzieliście, jednakże poproście swoich znajomych o wypowiedzenie się.

#Edit

Myślałem trochę o tym i sądzę, że taki pl 2010r na source z nowościami, które ułatwiłyby gre np: sklep offine, powiększony sklep, 5 stron ekwpiunku. Co o tym sądzicie?, a is to byście sami układali co dodać i za ile.

Opublikowano

dokładnie tak wypowiadajcie się bo dla nas techników ma znaczenie bo my chcemy dla was graczy jak najwięcej i jak najlepiej i dodajemy wiele nowości ponieważ myślimy że tego oczekujecie :) ja obecnie też coś tam na boczku robię ale nie wiadomo ja np. wole server hard z lekką domieszką medium taki stary polski dobry metin bez  5 klas 6 skilli tych bezsensownnych bs'ów wbudowanych tych bonów w sklepach chcę aby tak jak kiedyś zbroje na 0 lvl miały jakąś wartość często chodzę po różnych serverach i szukam inspiracji ale czsami jak na to patrze to mi się oddechce'wa :) i rzygam tymi nowymi zbrojami tymi nowościami za dużo tego i strasznie odbiega od klimatu metina za 2-3 lata to nie bd metin2 tylko to bd to bd gówno pozdrawiam i czekam na wypowiedzi :D

Opublikowano

Mi się też gra fajnie i przyjemnie na takich serwerach jak koledzy wyżej opisali. Ale wielkim błędem serwerów jest  brak komunikacji pomiędzy administracja-gracz.Według mnie powinno być około 10 gm nawet z najmniejszymi prawami którzy wiedzą więcej niż gracz.

Opublikowano

Stabilność oraz Administracja, generalnie serwer może być nie wiadomo jak fajnie zrobiony ale jak nie jest stabilny i nie ma porządnej administracji to lipa :)­

r3ePj8E.png

Opublikowano

Zwracam uwagę na brak 6-7 bonusu bo to jest najważniejsza cecha tej gry by go nie było.

Na ludzi, jaka atmosfera panuję, administrację jak dba o serwer. Co na nim jest jak się prezentuję, co mogę na nim zrobić.

Trudność gry, stosunek item shopu do gry.

Banalne, lecz ważne cechy.

Opublikowano

Najbardziej mi pasuje medium. Ogarnięta administracja, angażują się w serwer i co ważne pomagają. Nie trawie 6/7 szczególnie klasowych. Is dla mnie nie ma znaczenia bo i tak z niego nie korzystam, ale aby nie było tak, że w Is trza kupować ulepszacze, pety itp bo na serwerze nie można dostać. Aby nie było nawalone dużo nowości i nie na czyiś plikach bo taki serwer nie ma sensu. Wole grać na serwerze gdzie ludzie stawiają na własnych plikach i mają lekko zbugowane ale naprawiają, niż grać na serwerze gdzie mają pliki nwm np aline w kij zbugowane i nic nie robią.

kot-i-pilnik-do-paznokci.gif

1844414647937941229037.png

Opublikowano

Ja zwracam uwagę na to żeby najlepiej był to medium, bądź hard pochodzący pod mediuma.

A na co patrzę we wnętrzu? To ile jest nowości - mnie nowości w świecie Metina jarają, bo jest co robić.

Duża ilość broni, map, zbroi, itemów, petów itd. robi swoje jak dla mnie. : )

201dzc.png

Opublikowano

Witam.

Pisze ten temat po to, aby się spytać was - graczy metina, jaki typ wybralibyście i na co zwrócilibyście uwagę?

To może być wszystko, nawet kolorystyka m1, start, mapy, misje, dungi, bronie, bonusy, ilość zbroi i broni, wszystko.

Pytam się was, ponieważ chciałbym przez wakacje zrobić serwer z myślą o was czyli graczach Metina.

Np: Ja wybrałbym Easy, musi być tak zrobiony, żeby na serwerze były wojny, można było robić pvp, szybko wbić lvl i ciekawe misje oraz dungeony.

Old scholl, ale taki easy, jakim był kerunis.

Opublikowano

Ja gustuje w medium/hard, jednakże jak trafi się jakiś ciekawy serwer easy również nie pogardzę. 

Na samym początku zwracam uwagę na prezentacje - czy jest zrobiona estetycznie i co zawiera. Nie przepadam gdy jest wszystkiego za dużo, ale jakieś nowe mapy, sety etc zawsze się przydają. Serwer przede wszystkim musi coś wyróżniać - chociażby historia, którą można w szybki sposób wymyślić, a nadaje ciekawy klimat. 

Jeśli wszystkie moje kryteria owe przedstawienie spełnia przechodzę na forum. Dziwne, ale gdy jest ono nieczytelne bądź po prostu kiepsko zrobione odpuszczam sobie i grę. 

~ ~

Opublikowano

Ja zazwyczaj gram na easy ew. medium :) Czasami na hardach ale tu już naprawdę dobry musi być :)

Na co zwracam uwagę? Na liczbę osób online, brak bugów czy też przeszłość administratorów.

Sukces to drabina, po której nie sposób wspiąć się z rękami w kieszeniach.

Opublikowano

Cześć,

Taki chiński longju2, coś pięknego <3

popieram, przedmówcę, najlepiej metin bez nowości, bez nowych broni, lecz klasyka, klasyka jeszcze raz klasyka!

Opublikowano

Za dobrą administracją to i na średnim serwerze będzie grać dużo ludzi - wiedzą czego chcą, umieją naprawić problem, słuchają, odpowiadają, poprostu jest z nimi kontakt stały. Easy wiadomo szybko wszystko masz szybko odejdziesz, zależy też czy jest co robić. Medium - najlepsze rozwiązanie nie za trudno nie za łatwo w sam raz, jest czas aby się wszystkim nacieszyć. Hard jak ktoś ma dużo czasu czemu nie :).

Opublikowano

Tak jak wyżej, czyli początki metina, medium, 99lvl, syrek, niebianka i tyle, ale z kd +7/8 ciężkimi do zdobycia, np. kd deffa z +4 na +5 potrzebuje 3x kd deffa +4 jako ulepszacz, kd Deffa +5 aby ulepszyć na +6 potrzebuje 3x kd deffa +5 itd, nowe fajne pety, niekończąca się pelerynka i potki :)

Opublikowano

Bardzo mnie zaskoczyliście aktywnością, bardzo fajnie, jednakże teraz jest kłopot, bo są podzielone zdania.

Mam dwa typy serwerów, które już jako tako rozplanowałem

• Medium z nutką hardu, stary pl 2010, jednakże na source, nowości, które by ułatwiły grę np: Sklep offine, bo po co macie prąd marnować?, powiększony sklep, aby więcej itemów się zmieściło, 5 stron ekwpiunku, by więcej miejsca było.
  • Medium Na serwerze byłaby niekończąca się potka nieb. i czer. oraz pelerynka ale żeby ją zdobyć trzeba by się natrudzić, nie w is'ie. Wszystkie elementy metina wykorzystać, choćby ryby, żeby ludzie chodzili na ryby, misję z wykorzystaniem ryb, rud itd, max lv 130. Dużo nowych dungeonów, nowe mapy, nowe sety, ciekawe misję i wgl. Również na src.

Może macie wy jakieś ciekawe pomysły?. chętnie się dowiem o nich. ;]

Opublikowano

mnie również tak jak autorowi postu podoba się to że się udzielacie to dla nas wielka pomoc dzięki wam teraz bd powstawały server'y(mam nadzieje ;P) takie jakich oczekujecie każdy znajdzie coś nowego ja natomiast po przeczytaniu tych komentarzy bd robił 3 server'y oczywiście również jak autor na scr :) myślę że każdy znajdzie coś dla siebie odpowiedniego życze udanych łowów no i powodzenia 

p.s no i oczywiście wypowiadajcie się jeszcze to nic nie kosztuje a może wiele zmienić :D

Opublikowano

Bardzo mnie zaskoczyliście aktywnością, bardzo fajnie, jednakże teraz jest kłopot, bo są podzielone zdania.

Mam dwa typy serwerów, które już jako tako rozplanowałem

• Medium z nutką hardu, stary pl 2010, jednakże na source, nowości, które by ułatwiły grę np: Sklep offine, bo po co macie prąd marnować?, powiększony sklep, aby więcej itemów się zmieściło, 5 stron ekwpiunku, by więcej miejsca było.
  • Medium Na serwerze byłaby niekończąca się potka nieb. i czer. oraz pelerynka ale żeby ją zdobyć trzeba by się natrudzić, nie w is'ie. Wszystkie elementy metina wykorzystać, choćby ryby, żeby ludzie chodzili na ryby, misję z wykorzystaniem ryb, rud itd, max lv 130. Dużo nowych dungeonów, nowe mapy, nowe sety, ciekawe misję i wgl. Również na src.

Może macie wy jakieś ciekawe pomysły?. chętnie się dowiem o nich. ;]

No to "pacz":

Medium na nutką hardu jak starty pl 2010, niekonczaca sie potka blue i red to dobry pomysl na priv bo poty nie zajmuja eq, sklepy offine jak najbardziej, misje z rybami bardzo dobrze, rudy podobnie. Jednak nie rób 130 lvl lepiej dostosować exp na lvl 99 jak już wczesniej pisałem aby nie było tak że w tydzien wbije sie 99. Niech bd jak kiedyś na pl że jak ktoś zrobił tygre na +9 to był panem. Fajnie żeby nie było magicznych kamieni wgl ani w grze ani w is, aby wróciły czasy gdzie fms +5 to był już coś. drop broni 30 taki jak w pl czyli besty,imha, ezoty itp. przepustka do v2 jedna moze być z misji np na 40 poziom zdatna do handlu, reszta przepustek w is ale nie za drogo wtedy i serwer coś zarobi bo to towar który kupić trzeba. Zastanawia mnie jeszcze fakt umiejetności. Oczywiście ja jestem za um jak w globalu 2010 ( bez 6 skili) Oraz uważam że ku powinno się czytać np co 8h lub 4h ale to tylko wtedy jeżeli nie bd egzo i rad, lub bd trudno dostępne. Ciekawą opcją jest użycie np ognistej ziemi jako miejsca na drop gdyby dać wiekszy resp metków tam:). Na 1 poziomie powinno być eq jak na pl wtedy ludzie na 10 lvl robią pt i serwer sie poznaje przez to. Bossy i exp muszą być takie aby szamani byli potrzebni. Bo obecne serwery są o tyle zle ze człowiek moze wbic sobie 80 poziom siedząc sam i klikając a gra powinna ludzi scalać a wiec pt na początek co później bd podstawą do postawienia gilidi.

Co do Administracj to normalne że bd potrzeba kilka osób ale ogarniętych nie można dopuscić do tego że bd rozdawane eq a gm nie bd wiedzial nic o grze. Administracja musi spędzać dużo czasu w grze. Ważne są eventy i ox wtedy ludzie często grają na takich serwerach.

Opublikowano

No to "pacz":

Medium na nutką hardu jak starty pl 2010, niekonczaca sie potka blue i red to dobry pomysl na priv bo poty nie zajmuja eq, sklepy offine jak najbardziej, misje z rybami bardzo dobrze, rudy podobnie. Jednak nie rób 130 lvl lepiej dostosować exp na lvl 99 jak już wczesniej pisałem aby nie było tak że w tydzien wbije sie 99. Niech bd jak kiedyś na pl że jak ktoś zrobił tygre na +9 to był panem. Fajnie żeby nie było magicznych kamieni wgl ani w grze ani w is, aby wróciły czasy gdzie fms +5 to był już coś. drop broni 30 taki jak w pl czyli besty,imha, ezoty itp. przepustka do v2 jedna moze być z misji np na 40 poziom zdatna do handlu, reszta przepustek w is ale nie za drogo wtedy i serwer coś zarobi bo to towar który kupić trzeba. Zastanawia mnie jeszcze fakt umiejetności. Oczywiście ja jestem za um jak w globalu 2010 ( bez 6 skili) Oraz uważam że ku powinno się czytać np co 8h lub 4h ale to tylko wtedy jeżeli nie bd egzo i rad, lub bd trudno dostępne. Ciekawą opcją jest użycie np ognistej ziemi jako miejsca na drop gdyby dać wiekszy resp metków tam:). Na 1 poziomie powinno być eq jak na pl wtedy ludzie na 10 lvl robią pt i serwer sie poznaje przez to. Bossy i exp muszą być takie aby szamani byli potrzebni. Bo obecne serwery są o tyle zle ze człowiek moze wbic sobie 80 poziom siedząc sam i klikając a gra powinna ludzi scalać a wiec pt na początek co później bd podstawą do postawienia gilidi.

Co do Administracj to normalne że bd potrzeba kilka osób ale ogarniętych nie można dopuscić do tego że bd rozdawane eq a gm nie bd wiedzial nic o grze. Administracja musi spędzać dużo czasu w grze. Ważne są eventy i ox wtedy ludzie często grają na takich serwerach.

Miałem na myśli, że druga propozycja tego mediuma, to taki nowocześniejszy, a pierwszy to stary pl.

Napisz mi nac gg, bo mam propozycję dla Ciebie. ;]

Proszę, jeżeli możecie dalej się wypowiadajcie, bo to nie tylko mi pomoże, ale wielu ludziom, którzy chcą zrobić serwer, bądź robią

Opublikowano

Specjalnie fatygowałem się, żeby przypomnieć sobie hasło do MPC ;)

A więc tak, szukając fajnego serwera obczaiłem wiele medium/hard i nie znalazłem takiego, jaki by mi odpowiadał.

Pamiętam kiedyś był serwer o nazwie "Belenus", to był idealny serwer. Wybierając serwer chciałem znaleźć właśnie takiego jak Belenus tz.

-Max 99lvl (Nie więcej, idiotyzmem jest dawanie lvl wyżej niż 100, jest wiele takich serwerów 100+ czyli flaki z olejem)

-Ulepszanie na 3 poziomach (Bojowy>tryton>tasak czy inna broń)

-Ulepszanie truty/chakrów,lwiego (chakry>noże strómienia)

-Ulepszanie stali (stal>hwang)

-Sklepy z metalem (oczywiście o ulepszacze trudniej

-Funkcjonujące DT( kiedy byś nie poszedł, prawie zawsze DT fajnie szło. Często chodziło się do DT aby ulepszać bojowe czy inne tym podobne bronie na +7/8/9 lub stal 7/8/9/na hwanga ;)) <To były epickie czasy

-W sklepach były perły, drogie jak cholera i fajnie to funkcjonowało, nie łudźcie się, mimo pereł w sklepach o dobrą broń łatwo nie było ;)

-Nie było tam takich pierdół jak ulepszanie stalek na 5 innych co jest debilizmem moim zdaniem, ile można ...

-Zbroje do któregoś tam lvl nie wymagały ulepszacze, podobnie bronie, dopiero od 65 lvl bronie wymagały ulepszaczy.

-Nie było żadnych pierdół takich jak pasy, runy, zwierzaków, wierzchowców jakichś dziwacznych(Też idiotyzm).

Jeszcze exp, trzeba go dopasować, lvl nie walczy, nawet jeżeli 99 lvl dobijało się w tydzień, walczy eq ;)

To były czasy, aż się łezka w oku zakręciła ;)

Mogę pogadać na TS żeby doradzić, wystarczy napisać

Pozdrawiam

Opublikowano

Specjalnie fatygowałem się, żeby przypomnieć sobie hasło do MPC ;)

A więc tak, szukając fajnego serwera obczaiłem wiele medium/hard i nie znalazłem takiego, jaki by mi odpowiadał.

Pamiętam kiedyś był serwer o nazwie "Belenus", to był idealny serwer. Wybierając serwer chciałem znaleźć właśnie takiego jak Belenus tz.

-Max 99lvl (Nie więcej, idiotyzmem jest dawanie lvl wyżej niż 100, jest wiele takich serwerów 100+ czyli flaki z olejem)

-Ulepszanie na 3 poziomach (Bojowy>tryton>tasak czy inna broń)

-Ulepszanie truty/chakrów,lwiego (chakry>noże strómienia)

-Ulepszanie stali (stal>hwang)

-Sklepy z metalem (oczywiście o ulepszacze trudniej

-Funkcjonujące DT( kiedy byś nie poszedł, prawie zawsze DT fajnie szło. Często chodziło się do DT aby ulepszać bojowe czy inne tym podobne bronie na +7/8/9 lub stal 7/8/9/na hwanga ;)) <To były epickie czasy

-W sklepach były perły, drogie jak cholera i fajnie to funkcjonowało, nie łudźcie się, mimo pereł w sklepach o dobrą broń łatwo nie było ;)

-Nie było tam takich pierdół jak ulepszanie stalek na 5 innych co jest debilizmem moim zdaniem, ile można ...

-Zbroje do któregoś tam lvl nie wymagały ulepszacze, podobnie bronie, dopiero od 65 lvl bronie wymagały ulepszaczy.

-Nie było żadnych pierdół takich jak pasy, runy, zwierzaków, wierzchowców jakichś dziwacznych(Też idiotyzm).

Jeszcze exp, trzeba go dopasować, lvl nie walczy, nawet jeżeli 99 lvl dobijało się w tydzień, walczy eq ;)

To były czasy, aż się łezka w oku zakręciła ;)

Mogę pogadać na TS żeby doradzić, wystarczy napisać

Pozdrawiam

Jeżeli 99 lvl to tasaki hwangi nie są potrzebne bo własnie chodzi o trundosc expienia jezeli masz tylko trute a nie zbroje co daje 500 deffa. Sklepy z metalem po co lepiej siedziec i starać sie zrobić bodziem masz szczescie to sie uda a jezeli bd metale to ulepszenie eq do 9 to p bd pikus jak bd duzo osob gralo to o ulepki nie trudno. Perły nalezy dropić samemu bo wtedy małe lvl (30) mają na czym zarobić i serwer nie polega tylko na dużych lvl. Tylko wtedy wszystko funkcjionuje bo bez perly nie zrobisz eq a do tego bd potrzebny ktos kto bd łowił wiec rodzi sie handel:)

// sry za błędy nie chce mi sie poprawiac

Opublikowano

Jeżeli 99 lvl to tasaki hwangi nie są potrzebne bo własnie chodzi o trundosc expienia jezeli masz tylko trute a nie zbroje co daje 500 deffa. Sklepy z metalem po co lepiej siedziec i starać sie zrobić bodziem masz szczescie to sie uda a jezeli bd metale to ulepszenie eq do 9 to p bd pikus jak bd duzo osob gralo to o ulepki nie trudno. Perły nalezy dropić samemu bo wtedy małe lvl (30) mają na czym zarobić i serwer nie polega tylko na dużych lvl. Tylko wtedy wszystko funkcjionuje bo bez perly nie zrobisz eq a do tego bd potrzebny ktos kto bd łowił wiec rodzi sie handel:)

// sry za błędy nie chce mi sie poprawiac

Handel tak czy siak bedzie bo perły od graczy beda tańsze niż ze sklepu, a hajsu łatwo się nie uzbiera, sztabki też niezbyt popieram ;)

Nie chodzi tylko o trudność expienia, przecież na wyższy lvl potrzebne Ci eq, potem będziesz przez reszte czasu się starał o eq, jeśli chodzi o hwanga to wątpie żebyś na początku od razu robił hwanga, jest to nie możliwe od samego poczatku, dopiero na wyższym lvl będziesz mógł sobie pozwolić na ulepszenie stali na hwanga. Wbrew Twoijemu zdaniu ulepszanie na +9 to nie będzie pikuś, jeśli się spali to przedmiot bedzie na tym samym poziomie a drogie ulepszacze znikną, troszke bedziesz musiał poczekać aż będzie Cie stać na ponowne ulepszenie za wartościowe ulepszacze(perły). Także to nie "pikuś" ulepszyć bron na +9 w dodatku, że np. po boju +9 masz trytona+0 i do +6 możesz go ulepszyć bez ulepszaczy, potem będziesz musiał od poczatku wydawać swoje ciężko zarobione pieniążki na ulepszanie ;) Tak to działało, wbrew sądzeniu było trudno o dobrą broń.

Opublikowano

Wszystko bd zależało od dropu i od cen w sklepach bo to trzeba idealnie dopasować. Bo do kitu jeżeli cena perły w sklepie bd odpowiadała godzinie expienia. ( chodzi o to ze czasami w godzine perły małży się nie wyłowi a co dopiero perły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...