Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ankieta dotyczaca dzialow metin2

KizioRCK1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam pisałem juz w tej sprawie do Lorda Makina ale chciałem jeszcze was zapytać co sadzilibysie żeby administracja wprowadzila ankiete dotyczaca usuniecia dzialu toturiale i download

Poniżej przedstawiam wam moje argumenty które mogłby przynieśc poprawe wizerunku gry jaka jest metin2

Negatywne skutki istnienia działu dl

-mało kompetentni technicy których serwery padaja w przeciągu kilku tygodni lub nawet sie zdarza kilka godzin po starcie

-serwery startujące na gotowcach z działu dl(czesto sa to serwery bardzo zbugowane)

-narażenie graczy na straty finansowe (często nie sa to pieniądze graczy lecz ich rodziców)

-strata graczy przez starsze stabilne serwery(serwery kompetentnych osób które robią to od dłuższego czasu i znaja sie na rzeczy)

-serwery tworzone tylko do wyłudzenia pasów do kont graczy na innych serwerach( zdarza sie ze i do tego słuza gotowce z dzialu dl)

-negatywny wpływ na wizerunek gry przez szybko zamykane serwery

-brak kreatywnego i logicznego myslenia przez czesc tworcow serwerów(czyt. gdy cos nie wiem lece na mpc zeby mi podali na tacy lub pobieranie miliona systemów z działu dl ktory jest na kazdym serwerze)

Pozytywne skutki w wypadku usuniecia dzialu dl

-rozwój kreatywnego i loginczego myslenia twórców.

-poprawa wizerunku gry serwerów prywatnych

-serwery które stoja dłuższy okres czasu niz kilka godz czy mies

-zmuszenie sie administratorów do nauki jezyków programistycznych w przypadku metina c++ czy tez python

-nauka obsługi programów do grafiki 3d a nie sciaganie gotowców z forum

-mniejsza ilośc niekompetentnych twórców

Prosze moderatorów o nie usuwanie tematu ponieważ pisałem tez w tej sprawie do administracji forum

Jesli nie ten dzial prosze o przeniesienie

Zapraszam do dyskusji

Może administracja zrobi z tym w koncu porzadek

33748387117269464751.png

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

W końcu z 100000000 serverów, które nazywane są miesiączkami znikły by z powierzchni ziemi x)

Jak najbardziej za !

PS: Mpcfoum z większej części składa się z metina, a ta gra niestety przez ten dział spada na psy.

Jakbym wymiatał tak wielkim forum raczej by mnie to zaciekawiło x)

0563109fe69eb13egen.png

Opublikowano

Tylko dlaczego "mamy" zabierać mniej doświadczonym użytkownikom źródła wiedzy? Nie każdy przecież od razu stawia serwer dla ludzi po przeczytaniu paru poradników. Jest wiele osób, które chcą się dokształcać przez wiele miesięcy i dopiero potem otwierać pierwsze swoje serwery. Każdy zaczynał od 0 i musiał się na czymś uczyć w tym przypadku na poradnikach w tym dziale. Nawet Ci najlepsi nie wiedzieli wszystkiego na samym początku. Nie jest to wina działu, że wychodzą serwery słabe, które padają po paru dniach a nawet godzinach. To nie wina działu, że serwery są pobugowane i porobione w połowie. To jest tylko i wyłącznie wina "techników", którzy myślą, że stworzą serwer który zagnie wszystko. I nie ma co się oszukiwać ja czy ty jeden z drugim też korzystałeś z poradników też o coś kogoś zapytałeś tylko, że twoja praca nie polega na kopiuj/wklej. Ty wyciągasz wnioski z tego co robisz uczysz się na błędach aż w końcu sam do czegoś dojdziesz. Nie ma co się oszukiwać jest teraz wiele takich osób, którzy tworzą serwery na szybko jeden po drugim bo widzą, że to przynosi im korzyści w wielu przypadkach finansowe. I jeszcze raz powtarzam ten dział nie powstał po to żeby uczyć ludzi jak robić serwery zbugowane, niedopracowane itp on powstał żeby pomagać nowicjuszom a być może, któryś z nich będzie kiedyś lepszy od Ciebie. Ja nie mam tam siebie za jakiegoś wielkiego developera bo po prostu robię to dla zabawy i chcę się uczyć na własnych błędach i sam do czegoś dojść. Rzecz jasna, że jest wiele użytkowników na tym forum, którzy chętnie pomagają nawet jeśli dla nich jest to sprawa banalna i mogliby się z tego śmiać. Pamiętaj ty też się uczyłeś. I to ludzie doprowadzili do takiej sytuacji w jakiej jest teraz gra bo w końcu "człowiek" to najgłupszy gatunek jaki mógł powstać.

Ps:

Od razu przepraszam za wszystkie literówki itp

Uczeń
Opublikowano

Tak jak kolega wyżej.

Jeżeli ktoś jest na tyle inteligentny (a tego chcesz uczyć) i logicznie myśli (tego również chcesz uczyć) to powinien wiedzieć, jaki jest serwer, dowiedzieć się o administracji , zobaczyć forum i wkład pracy, a nie wejść wywalać na isa i wyjść. :)

Wolna wola nie do tego służy :)

Oferuję reklamę i dobry start serwera METIN2, TIBIA (ots),kanał na yt, witryne, sieć serwerów cs oraz inne. 
W zamian oczekuję: PLN, YANGI, WALUTA W GRZE.
Więcej info w temacie: 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Opublikowano

Tylko dlaczego "mamy" zabierać mniej doświadczonym użytkownikom źródła wiedzy? Nie każdy przecież od razu stawia serwer dla ludzi po przeczytaniu paru poradników. Jest wiele osób, które chcą się dokształcać przez wiele miesięcy i dopiero potem otwierać pierwsze swoje serwery. Każdy zaczynał od 0 i musiał się na czymś uczyć w tym przypadku na poradnikach w tym dziale. Nawet Ci najlepsi nie wiedzieli wszystkiego na samym początku. Nie jest to wina działu, że wychodzą serwery słabe, które padają po paru dniach a nawet godzinach. To nie wina działu, że serwery są pobugowane i porobione w połowie. To jest tylko i wyłącznie wina "techników", którzy myślą, że stworzą serwer który zagnie wszystko. I nie ma co się oszukiwać ja czy ty jeden z drugim też korzystałeś z poradników też o coś kogoś zapytałeś tylko, że twoja praca nie polega na kopiuj/wklej. Ty wyciągasz wnioski z tego co robisz uczysz się na błędach aż w końcu sam do czegoś dojdziesz. Nie ma co się oszukiwać jest teraz wiele takich osób, którzy tworzą serwery na szybko jeden po drugim bo widzą, że to przynosi im korzyści w wielu przypadkach finansowe. I jeszcze raz powtarzam ten dział nie powstał po to żeby uczyć ludzi jak robić serwery zbugowane, niedopracowane itp on powstał żeby pomagać nowicjuszom a być może, któryś z nich będzie kiedyś lepszy od Ciebie. Ja nie mam tam siebie za jakiegoś wielkiego developera bo po prostu robię to dla zabawy i chcę się uczyć na własnych błędach i sam do czegoś dojść. Rzecz jasna, że jest wiele użytkowników na tym forum, którzy chętnie pomagają nawet jeśli dla nich jest to sprawa banalna i mogliby się z tego śmiać. Pamiętaj ty też się uczyłeś. I to ludzie doprowadzili do takiej sytuacji w jakiej jest teraz gra bo w końcu "człowiek" to najgłupszy gatunek jaki mógł powstać.

Ps:

Mozna zrobić jeden porzadny poradnik gdzie co lezy w plikach a nie pierdyliard poradników które polegaja na kopiuj wklej na swoj serwer do tego zostawić jakies czyste odbugowane pliki tj cos w stylu old shool jako czysta podstawa do tego czyste src

33748387117269464751.png

Opublikowano

­

Ps:

Poradniki poradnikami - spoko. Mogłyby zostać, ale zabroniłbym pisanie tematów z pomocą(typu jak zrobic serwer? jak dodać npc do gry? jak dodac nowe bronie?), bo te nooby z tego forum nawet nie posiedli umiejętności Szukania, a ktoś ma im dać serwer stawiać. Sam jeszcze nie dawno nie wiedziałem nic na temat tworzenia serwerów, za sobą mam je 3 a ani razu nie zapytałem chyba o nic na tym forum, bo potrafie w miare logicznie myśleć i szukać odpowiedzi, które w większości i tak były podane na tacy. Jeżeli ktoś jest na tyle przyjebany, że nawet tego nie potrafi to powinien mieć zakaz wchodzenia na to forum i robienia czegokolwiek.

Opublikowano

Chłopie nie wiem co to ćpasz ale serio musi być mocne 

Oczywiście że na nie  te 2 działy mają głównie pozytywne strony a twoje argumenty są rodem z gimbazy 

Opublikowano

­

Oczywiście że na nie  te 2 działy mają głównie pozytywne strony a twoje argumenty są rodem z gimbazy 

To teraz cofnij się w przeszłość(o ile byłeś na forum, miałeś pojęcie, że taka gra też wgl istnieje i siedziałeś na serwerach) i zobacz jak było kiedyś, jak ludzie sobie na serio pomagali, wspierali i kombinowali, a teraz gdzie ludzie z najgłupszymi błędami sobie poradzić nie mogą, a co najlepsze to robią z siebie techników i stawiają serwery.

Opublikowano

Mozna zrobić jeden porzadny poradnik gdzie co lezy w plikach a nie pierdyliard poradników które polegaja na kopiuj wklej na swoj serwer do tego zostawić jakies czyste odbugowane pliki tj cos w stylu old shool jako czysta podstawa do tego czyste src

Naprawdę? Jak sobie to wyobrażasz ? To nie przejdzie nie ma co się oszukiwać dużą częścią mpcforum jest właśnie metin i to ten dział gdzie jest "pierdyliard" poradników jednych słabszych drugich lepszych tworzył powoli całą społeczność metin2 na mpc. A co do graczy to gracz musi wybrać na jakim serwerze będzie grał i gdzie wyda pieniądze. Sam mówisz, że dużo serwerów powstaje na bazie gotowców czy kopiuj wklej. To udowodnij graczowi, że twój serwer jest lepszy, że to właśnie u Ciebie ma zagrać a nie mówisz, że jakiś "technik", który tworzy serwer "kopiuj/wklej" zabiera Ci graczy sam widzisz to się mija z celem. Naprawdę nie mam nic do Ciebie Rafał (chyba jeszcze dobrze pamiętam  xD) ale mi się zdaję, że ten temat nie potrzebny i nie będę już więcej się rozpisywać bo napisałem co uważam za sluszne. Teraz czekam aż reszta użytkowników powie swoje zdanie na ten temat.

­

Poradniki poradnikami - spoko. Mogłyby zostać, ale zabroniłbym pisanie tematów z pomocą(typu jak zrobic serwer? jak dodać npc do gry? jak dodac nowe bronie?), bo te nooby z tego forum nawet nie posiedli umiejętności Szukania, a ktoś ma im dać serwer stawiać.

W sumie ja tam zawsze jestem chętny do pomocy i naprawdę pomagam ludziom coś znaleźć w necie jakieś pliki czy coś. Ale naprawdę czasem irytuje mnie jak ktoś stworzy temat szukam "pliki terenzo(przykład)" gdzie po wpisaniu w google wyskakuje ponad 5k wyników. Byłbym za jakąś karą nie wiem warny czy coś w tym stylu za takie lub inne tematy.

Opublikowano

A powiedz mi. Chciałbys grac na serwerze w którego is władujesz powiedzmy 1k pln i po mies on zniknie?

33748387117269464751.png

Opublikowano

Można by usunąc:

• Metin2 - Pliki Serwerowe

​I zabronić pisać bezsensowne poradniki typu kolorowy zegarek w metin2 (przykład)­

sygna.png

Opublikowano

­

a teraz pytanie.

ktoś się nauczył, a ktoś nie ma mieć takiego prawa?

jeżeli ktoś jest niedorozwinięty na tyle, że nie umie szukać w internecie to powinien siedzieć w domu i patrzeć się w sufit a nie się za serwery brać

wystarczy jedna fraza w google i masz wszystko, wystarczy sprawdzić forum podobne do tego (m2dev) i zobaczyc jaki tam jest poziom, jakie lecą posty, poradniki itp, a jak to wygląda tutaj.

Opublikowano

a teraz pytanie.

ktoś się nauczył, a ktoś nie ma mieć takiego prawa?

Prawda jest taka, że osoby na MPC, które faktycznie znają się na robieniu serwerów (a nie jest ich dużo) to samouki(samoucy? c**j wie jak to się odmienia).

Opublikowano

Przecież większość tych tutoriali jest tylko spolszczona xD Większość jest zapożyczona z for xnxx.... 

Każdy kiedyś sam do wszystkiego dochodził i to były czasy :D

Czemu nasze dzieci mają mieć łatwiej ?

0563109fe69eb13egen.png

Opublikowano

Prawda jest taka, że osoby na MPC, które faktycznie znają się na robieniu serwerów (a nie jest ich dużo) to samouki(samoucy? c**j wie jak to się odmienia).

chodzi mi o osoby, które chcą się nauczyć, w końcu jak pamiętam nie każdy od samego istnienia metina wie co robić i skad pobrać pliki raina i co z nimi zrobić

Opublikowano

chodzi mi o osoby, które chcą się nauczyć, w końcu jak pamiętam nie każdy od samego istnienia metina wie co robić i skad pobrać pliki raina i co z nimi zrobić

To wtedy moze zajrzy na jakies inne x forum i nauczy sie przy okazji troche jakiegos jezyka obcego? Przecież szukanie w google raczej nie boli

33748387117269464751.png

Opublikowano

Okej, można pokazać komuś podstawy np skąd wziąc pliki, co gdzie się znajduje w plikach, ale nie takie podawanie wszystkiego na tacy. Potem jest tak, że ktoś odapli serwer, pojawi się problem którego rozwiązania dokładnego nie będzie w google i jebut, po sewerze a to oznacza negatywne nastawienie graczy do serwerów prywatnych. xp

Opublikowano

A powiedz mi. Chciałbys grac na serwerze w którego is władujesz powiedzmy 1k pln i po mies on zniknie?

No i właśnie takie myślenie mnie wkurza u ludzi  to jest serwer prywatny i prędzej czy później każdy zostanie zamknięty . Nikt nie daje nam żadnych gwarancji  na jego trwałość a jeśli już się decydujemy wyłożyć pieniążki to trzeba się z tym liczyć że można je wtopić .

Ja uważam , że nawet jeśli się zdecydują na usunięcie tego działu to już tyle ludzi ma te pliki że tak czy siak nowe serwery na gotowcach będą stawiane a nam utrudni to tylko wykrycie tego bo jednak mimo wszystko  był to dział dość często odwiedzany i jesli ktos przeglądał te pliki to taki serwer kopiuj wklej można bardzo łatwo poznać , nawet po rozpakowanie pack bo większości ludzi nie chce się nawet stopek zmienić  

Opublikowano

To wtedy moze zajrzy na jakies inne x forum i nauczy sie przy okazji troche jakiegos jezyka obcego?

a przykładowy kowalski mógł mieć szansę nauczyć się z mpc?

zresztą sedno sprawy wyjaśnił Noresta, problem nie polega w dziale, lecz w ludziach

Okej, można pokazać komuś podstawy np skąd wziąc pliki, co gdzie się znajduje w plikach, ale nie takie podawanie wszystkiego na tacy. Potem jest tak, że ktoś odapli serwer, pojawi się problem którego rozwiązania dokładnego nie będzie w google i jebut, po sewerze a to oznacza negatywne nastawienie graczy do serwerów prywatnych. xp

to też prawda, wszystko ma swoje granice.

Opublikowano

Sami mówicie, że większość poradników jest z innych for to dlaczego polacy mają szukać po zagranicznych forach skoro mogą mieć swoje w polsce? Nie wiem czemu ale powstał głupi stereotyp, że tylko polacy kopiują poradniki na to forum a za granicą jest tak samo jeden poradnik idzie na inne forum i odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...