Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skrzynia Wieczności

Corvn

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

bvs4mz4.png

XICLprq.png

W tym przypadku jeden rabin powie nie, drugi rabin też.

@topic, niezły system, nie powiem. Asfen będzie miał co dodać na nowy serwer.

Opublikowano

W tym przypadku jeden rabin powie nie, drugi rabin też.

@topic, niezły system, nie powiem. Asfen będzie miał co dodać na nowy serwer.

Sorry kumplu muszę cie zasmucić nie robię serwera. :/ xD 

53594961070274399019.png

Opublikowano

Pomijając fakt strasznego zaawansowania tego wykonania, to pozwolę się wtrącić do krytyki tego kodu - wcale nie tak dużo jesteśmy wstanie tu ulepszyć, to co można i warto by zrobić to:

zamienić wszystkie kolejne ify na else if i wyrzucić poza ten blok remove_item, jako że cały czas się tu powtarza. Pisanie tego na tablicach, (czego tu by część chciała wnioskując po postach) oczywiście jest poprawnym wykonaniem, ale to życie pisze scenariusze i pod względem optymalności kodu naprawdę przy takim małym queście nie ma to absolutnie żadnego znaczenia.

sygnatura2.png

Opublikowano

Pomijając fakt strasznego zaawansowania tego wykonania, to pozwolę się wtrącić do krytyki tego kodu - wcale nie tak dużo jesteśmy wstanie tu ulepszyć, to co można i warto by zrobić to:

zamienić wszystkie kolejne ify na else if i wyrzucić poza ten blok remove_item, jako że cały czas się tu powtarza. Pisanie tego na tablicach, (czego tu by część chciała wnioskując po postach) oczywiście jest poprawnym wykonaniem, ale to życie pisze scenariusze i pod względem optymalności kodu naprawdę przy takim małym queście nie ma to absolutnie żadnego znaczenia.

Optymalność większego znaczenia nie ma, ale wygoda i pewne standardy wymagałby zrobienia na tablicy.

vlRm1nY.png

Opublikowano

Jesu posypały się nowości ... 

if b == 1 then
					pc.remove_item(51965, 1)
					pc.give_item2(71084, 2)
				end

Jak to napisał @Endymion więcej nie potrzeba.

Sklepy offline działają na zasadzie postawienia sklepu i szybkiego wyłączenia PC to wtedy sklep jeszcze przez chwilkę jest postawiony?

D2Pq2tR.png

Opublikowano

Optymalność większego znaczenia nie ma, ale wygoda i pewne standardy wymagałby zrobienia na tablicy.

Chodziło mi o to że krytykowanie go za to że zrobił to na ifach (powinien dać else if, zgadzam się, i wywalić te remove_item poza blok) jest nie na miejscu. Wstawianie wszędzie tablic to podejście akademickie, ale wcale nie trzeba tak pisać. Zazwyczaj taki quest jest pisany raz, więc mi samemu wygodniej jest nad tym spędzić nieco mniej czasu nie używając tablic.

sygnatura2.png

Opublikowano

Chodziło mi o to że krytykowanie go za to że zrobił to na ifach (powinien dać else if, zgadzam się, i wywalić te remove_item poza blok) jest nie na miejscu. Wstawianie wszędzie tablic to podejście akademickie, ale wcale nie trzeba tak pisać. Zazwyczaj taki quest jest pisany raz, więc mi samemu wygodniej jest nad tym spędzić nieco mniej czasu nie używając tablic.

Przecież napisanie tego na tablicy zajmie mniej czasu niż wypisanie ifów.

0LsM05U.png

Opublikowano

k***a ludzie dodaje za free i ma hejty xD - mpcforum

Jak dla wiekszości mpc jeden penis czy quest zajebiscie napisany czy nie najważniejsze aby działał.

od siebie dodam że model c*****y,

1912513.jpeg

Opublikowano

Nie zgodzę się. Jeżeli ten quest ma być użyty w produkcji jego forma zdecydowanie zaciemnia i utrudnia kompletna integrację.

Co do kwestii optymalnosciowych to nic jej nie zmieni, ale tablice dodadzą przejrzystości. Po drugie mamy rok 2k15, a quest wydaje się przekopiowaniem poszczególnych bloków z innych wstawek, wygląda to na pisanie, a nie programowanie (czy skryptowanie). Programista to nie tylko maszyna do pisania, on też musi wykazać się kunsztem i pomyslunkiem, a nie odtworczo przepisywać linijki, których nawet nie rozumie.

Wracając do tematu

Wstawka nie powala swoją zawartością, a pisanie jakim to się nie jest chojrakiem przy takiej jakości, powinieneś sobie darować i zająć się nauką.

Opublikowano

Przecież napisanie tego na tablicy zajmie mniej czasu niż wypisanie ifów.

Nie prawda, ctrl+c, ctrl+v jest zawsze szybsze.

Nie zgodzę się. Jeżeli ten quest ma być użyty w produkcji jego forma zdecydowanie zaciemnia i utrudnia kompletna integrację.

Co do kwestii optymalnosciowych to nic jej nie zmieni, ale tablice dodadzą przejrzystości. Po drugie mamy rok 2k15, a quest wydaje się przekopiowaniem poszczególnych bloków z innych wstawek, wygląda to na pisanie, a nie programowanie (czy skryptowanie). Programista to nie tylko maszyna do pisania, on też musi wykazać się kunsztem i pomyslunkiem, a nie odtworczo przepisywać linijki, których nawet nie rozumie.

Wracając do tematu

Wstawka nie powala swoją zawartością, a pisanie jakim to się nie jest chojrakiem przy takiej jakości, powinieneś sobie darować i zająć się nauką.

Tablice nie zawsze są dobrym rozwiązaniem i optymalizacja na siłę nie jest zawsze dobrym rozwiązaniem - powiedzmy coś takiego:

local table = 
	{
		[1] = {71084, 2},
		[2] = {71084, 4},
		[3] = {71085, 2}
	}
        local b = number(1, 3)
        pc.give_item2(table[b][1], table[b][2])

(wybaczcie mi błędy w składni jeżeli jakieś są, od dawna nie pisałem nic lua)

Tylko teraz będziemy chcieć żeby np dodatkowo kiedy b == 2 będzie się wykonywać jeszcze jakaś akcja, np dodawana ranga. W tym wypadku i tak skończymy na dodaniu ifa. Czasami taka 'optymalizacja' nie ma większego sensu, czasami powinna ustąpić miejsca prostocie kodu aby nie komplikować sobie życia. Wybaczcie że właśnie zaprzeczyłem temu co Was wszyscy uczyli.

Wszystko jest dla ludzi.

Żeby była jasność - w żadnym stopniu nie bronię autora tematu, bo ten jest co najmniej nie na miejscu. Zgadzam się też że można ten quest napisać z użyciem tablicy i ma to sens. Jedyne co robię to kłócę się z tymi, którzy uważają że quest bez tablic nie jest wart nic ;).

sygnatura2.png

Opublikowano

Nie prawda, ctrl+c, ctrl+v jest zawsze szybsze.

Tablice nie zawsze są dobrym rozwiązaniem i optymalizacja na siłę nie jest zawsze dobrym rozwiązaniem - powiedzmy coś takiego:

local table = 
	{
		[1] = {71084, 2},
		[2] = {71084, 4},
		[3] = {71085, 2}
	}
        local b = number(1, 3)
        pc.give_item2(table[b][1], table[b][2])
(wybaczcie mi błędy w składni jeżeli jakieś są, od dawna nie pisałem nic lua)

Tylko teraz będziemy chcieć żeby np dodatkowo kiedy b == 2 będzie się wykonywać jeszcze jakaś akcja, np dodawana ranga. W tym wypadku i tak skończymy na dodaniu ifa. Czasami taka 'optymalizacja' nie ma większego sensu, czasami powinna ustąpić miejsca prostocie kodu aby nie komplikować sobie życia. Wybaczcie że właśnie zaprzeczyłem temu co Was wszyscy uczyli.

Wszystko jest dla ludzi.

Żeby była jasność - w żadnym stopniu nie bronię autora tematu, bo ten jest co najmniej nie na miejscu. Zgadzam się też że można ten quest napisać z użyciem tablicy i ma to sens. Jedyne co robię to kłócę się z tymi, którzy uważają że quest bez tablic nie jest wart nic ;).

Momencik, bo albo błędnie odebrałem Twój post, albo Ty błędnie zinterpterowales moja wypowiedź.

Mianowicie, ja nie uważam, że "quest bez tablic jest nic nie warty", ja uważam, że jeśli coś mamy zamiar wykorzystywać bardziej profesjonalnie to powinno być to czytelne i łatwe w edycji. Kolejna kwestia jest wątpliwa JAKOŚĆ tego kodu (jakość ! = poprawność).

Tak jak wpsominalem, dobrego programistę łatwo odróżnić od tego, który dopiero zaczyna.

Chciałbym więc zdementowac optymalizację ,bo to przy produkcji (o czym powinno się wiedzieć) jest kwestia drugorzędna, najważniejsze są ;

- Powtarzalność,

- Bezblednosc,

- czytelność kodu.

A i btw. Z tego co rozumiem notatki koreańskie, to w cale tablice nie będą aż takim skokiem wydajności w porównaniu do instrukcji warunkowych. Więcej zyskalibysmy tworząc warunek wykonania aniżeli sprawdzanie wierzcholkowe.

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi, tutaj również się nie zgadzam.

Nie rozpatrujemy przypadków a konkret - to podstawa pracy w branży IT. Zaglebiajac się w przypadki (np. Badania heurystyczne), wiekszosc czasu spędzilibysmy na gdybaniu, a nie robieniu.

Mamy konkretny przypadek w którym użycie tablicy oraz warunku wykonania będzie bardziej sensowne niż prezentowany zapis.

A i ps.

Mnie nikt nigdy myślenia nie uczył. Jakoś tak samo przyszło.

Opublikowano

W takim razie zgadzamy się że krytyka użycia ifów w tym queście nie powinna mieć miejsca, bo jest to jak najbardziej jedno z poprawnych rozwiązań tego "problemu", a nasza dyskusja powinna się tu zakończyć bo tylko o to mi chodziło.

sygnatura2.png

Opublikowano

W takim razie zgadzamy się że krytyka użycia ifów w tym queście nie powinna mieć miejsca, bo jest to jak najbardziej jedno z poprawnych rozwiązań tego "problemu", a nasza dyskusja powinna się tu zakończyć bo tylko o to mi chodziło.

Widzisz, ja nie odbieram tego jako krytykę, uważam, że jak wrzucamy już cokolwiek, to niech prezentuje poziom wyższy niż najniższa krajowa.

Nie uważam, że użycie tablicy w tym queście nie jest obowiązkowe, ale sam w sobie quest nie prezentuje wysokiego poziom, więc nie nadaje się na publikację, tyle odemnie.

Opublikowano

Najebaliście prawie stronę pierdoląc o tablicach. Chodzi o to, żeby skrypt był szybki w edycji, a te gówno ify (cannot into else if nawet) wcale nie robią z tego qusta czegoś szybkiego i przyjemnego w edycji.

Opublikowano

Najebaliście prawie stronę pierdoląc o tablicach. Chodzi o to, żeby skrypt był szybki w edycji, a te gówno ify (cannot into else if nawet) wcale nie robią z tego qusta czegoś szybkiego i przyjemnego w edycji.

Szacunek, że Ci się chciało to pobierać. 

@Endymion

ps. Kiedy się widzimy na jakimś browarze? :F

307681428489538142351.png

Metin2 Balmora Staff

Opublikowano

Szacunek, że Ci się chciało to pobierać. 

@Endymion

ps. Kiedy się widzimy na jakimś browarze? :F

Podoba mi się te pytanie, w środę ostatnie zaliczenia w szkole jbc.

Opublikowano

Panowie ale ile moge tłumaczyć że quest jest z roku 2011 lub jeszcze starszy nie pamiętam dokładnie, gdy jeszcze zielarstwo miało swoje 5 min lub beczki.. 

quest działa, pisałem że lepszy byłby w tablicy czyli wiem że quest jest ch.... więc po co gadać o dupie marynie ? 

56928084622805469272.png

Opublikowano

A o czym ja od 2 stron pisze? O tablicach? Kyrie eleison.

­

Opublikowano

A o czym ja od 2 stron pisze? O tablicach? Kyrie eleison.

­

Sugerowanie że chce mi się czytać wasze posty XDDDDDDDDDDDDDD Wystarczy mi że ctrl+f po wpisaniu "tablic" pokazało 22 czy tam 23 wyniki, beka.

Opublikowano

Sugerowanie że chce mi się czytać wasze posty XDDDDDDDDDDDDDD Wystarczy mi że ctrl+f po wpisaniu "tablic" pokazało 22 czy tam 23 wyniki, beka.

Opowiadać na posty nie czytając ich - Endymion Style.

A nie wiem co to jest:

quest superSkrzynie begin
	state start begin
		when 1998.take with item.get_vnum() == 51965 then
			local przedmioty = {
                                -- vnum, ilość
				{ 71084, 2 },
				{ 71084, 4 },
				{ 71085, 2 },
				{ 70102, 1 },
				{ 71015, 1 },
				{ 70003, 1 },
				{ 76026, 1 },
				{ 71130, 1 },
			}
			pc.remove_item(item.get_vnum(), 1)
			local item = przedmioty[number(1, table.getn(przedmioty))]
			pc.give_item2(item[1], item[2])
		end
	end
end

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...