Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoła Średnia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na przyjęcie do jakiejkolwiek szkoły wyższej wpływają wyłącznie procentowe wyniki z danych matur.

@Edit

Ubiegłeś mnie. :c

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Widzicie, ja sam kończę gimnazjum, jako najlepszy absolwent. Teraz ci co się śmiali, że kujon idą se do zawodówek, a ja przeglądam prestiżowe szkoły z całej polski i sobie planuję przyszłość. Gadanie o studiach ma tylko sens, jeżeli jest się ogarniętym człowiekiem i wie się jak funguje cały ten świat, a dokładniej jak wykorzystać te papiery. Do technikum jeśli chcesz być przeciętniakiem. Uwielbiam słuchać opowiastek ludzi A W NIEMCZECH TO TYLE I TYLE, A W ANGLII TO TYYYYLE! żałosne. emigrują bo sobie nie radzą, najlepiej.  Po porządnych studiach możesz się jeszcze lepiej ustyuować jeśli będziesz umiejętnie manewrował na rynku pracy. Powineneś isć zgodne z zasadą , że dążysz do swojego dream zawodu, a jeśli ci nei wyjdzie to i tak będziesz zadowolony zawodem, który możesz wykonywać dzięki zdobytym kwalifikacjom. Simple

no i oczwysićei jeśli nie pociąga ciebie nauka , a dokłądniej myślenie to nie licz na coś więcej od życia. zarabianie polega na myśleniu

76561198018588473.png
Opublikowano

Widziałem jak wyglądają te praktyki w technikum xD w ciągu 4 lat, 1 miesiąc praktyk, które wyglądają tak, że idziesz na nie i siedzisz 8 godzin sprzątając. Na prawdę bardzo przygotowuje do zawodu... ludzie po technikum być może mają wiedzę teoretyczną, ale co z tego, jeśli jej nie wykorzystali w praktyce? Na rynku pracy liczy się staż i osoba po samym technikum i po liceum będą tak samo traktowane (ten śmieszny 1 miesiąc praktyk XDD)

Oczywiście osoba, która z technikum poszła na politechnikę, ma o wiele większą wiedzę, niż ta która poszła do liceum, ale na koniec przypuszczając, że te osoby z technikum i liceum napiszą magisterkę, oboje będą tak samo postrzegani i będą mieć takie samo wykształcenie. Ktoś powie, ale jak jesteś po technikum to możesz sobie dorabiać na studiach. Sugerowanie że gdziekolwiek was przyjmą po technikum XDD ja pójdę dorabiać do jakiegoś klubu,myjni etc po liceum i mam 1 rok w zapasie.

Opublikowano

zarabianie polega na myśleniu

A to mnie rozśmieszyłeś :D A więc dlaczego filozofowie nie są milionerami ? :) Poza ,tym zarabianie polega na wytwarzaniu czegoś lub oferowaniu jakiejś usługi ,którą można sprzedać - najczęściej za pośrednictwem pracodawcy ^^

Do tematu: Musisz wybrać to co cię interesuje , liceum czy technikum jeden uj ,patrz na poziom jeżeli masz liceum na dobry poziomie i tech. na słabym to weź idź do liceum .

@B3DB0Y przepraszam ,ale praktyki w tech. trwają 3 miesiące :) A co do wyglądu takich praktyk to zależy od szkoły to nie jest reguła . I oświecę cię ,że można dostać dobrą pracę po tech. może nie za 3000 netto ,ale za 2000 można ,przykład mojego kolegi :)

Edit2: Chodziło mi bardziej o np. wyposażenie sal ,ale także o nauczycieli ,przepraszam - nie każdy jest wstanie nauczyć się czegoś samemu tak jak ma to miejsce np. w mojej szkole na lekcji fizyki :) A także otoczenie i atmosfera szkoły - jak to mówi przysłowie "Z kim przestajesz, takim się stajesz" .

bez gif

Opublikowano

Do tematu: Musisz wybrać to co cię interesuje , liceum czy technikum jeden uj ,patrz na poziom jeżeli masz liceum na dobry poziomie i tech. na słabym to weź idź do liceum .

Nie ma czegoś takiego jak zły i dobry poziom. W każdej szkole trzeba się uczyć, niezależnie od tego czy jest dobra czy zła.

Opublikowano

Widzicie, ja sam kończę gimnazjum, jako najlepszy absolwent. Teraz ci co się śmiali, że kujon idą se do zawodówek, a ja przeglądam prestiżowe szkoły z całej polski i sobie planuję przyszłość. Gadanie o studiach ma tylko sens, jeżeli jest się ogarniętym człowiekiem i wie się jak funguje cały ten świat, a dokładniej jak wykorzystać te papiery. Do technikum jeśli chcesz być przeciętniakiem. Uwielbiam słuchać opowiastek ludzi A W NIEMCZECH TO TYLE I TYLE, A W ANGLII TO TYYYYLE! żałosne. emigrują bo sobie nie radzą, najlepiej.  Po porządnych studiach możesz się jeszcze lepiej ustyuować jeśli będziesz umiejętnie manewrował na rynku pracy. Powineneś isć zgodne z zasadą , że dążysz do swojego dream zawodu, a jeśli ci nei wyjdzie to i tak będziesz zadowolony zawodem, który możesz wykonywać dzięki zdobytym kwalifikacjom. Simple

no i oczwysićei jeśli nie pociąga ciebie nauka , a dokłądniej myślenie to nie licz na coś więcej od życia. zarabianie polega na myśleniu

Nie mogę. xD

Ale ty pieprzysz, koleś. Wybacz, że cię wyrwę z twojego snu, ale twoje trzy lata bez życia i ślęczenia nad książkami poszło na marne. Bo wiesz, nikogo nie obchodzi, jakie LO skończyłeś. Nikogo nie obchodzi, z jakim wynikiem studia zdałeś. Liczy się tylko to, że je masz.

Nie gardź ludźmi, którzy są bardziej inteligentni od ciebie i woleli wybrać życie, wiedząc, że i tak gimbaza i liceum się nie liczą, dzięki czemu nie zmarnowali trzech lat na bezmyślnym wkuwaniu książek na pamieć. Twoja pogarda świetnie udowadnia to, że nie wiedza jest ważna, ale mądrość, której ty nie masz. Jedyne, co potrafisz, to uczyć się regułek. Gdybyś był choć trochę inteligentny, zrozumiałbyś kilka rzeczy: to ich życie, nie twoje. Nie masz prawa nikim pogardzać ani oceniać ich wyborów. Za granicą jest lepsze prawo, zarabia się więcej i żyje łatwiej. Może gdybyś potrafił dedukować, zrozumiałbyś to.

PS. Nie zamierzam się kłócić, więc możesz nawet nie odpowiadać na tego posta.

Widziałem jak wyglądają te praktyki w technikum xD w ciągu 4 lat, 1 miesiąc praktyk, które wyglądają tak, że idziesz na nie i siedzisz 8 godzin sprzątając. Na prawdę bardzo przygotowuje do zawodu... ludzie po technikum być może mają wiedzę teoretyczną, ale co z tego, jeśli jej nie wykorzystali w praktyce? Na rynku pracy liczy się staż i osoba po samym technikum i po liceum będą tak samo traktowane (ten śmieszny 1 miesiąc praktyk XDD)

Są różne szkoły, różne praktyki i różny ich czas. Jakim prawem oceniasz wszystkie technika w całej Polsce na jednym przykładzie? Następny, co myśli, że pozjadał wszystkie rozumy.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Na Twoim miejscu wybrałabym technikum chociaż masz zawód a po liceum? nic. 

Jeżeli chodzi o to, że chciałbyś zostać policjantem to musiałbyś się bardzo postarać. Mało osób przechodzi test sprawnościowy. Wypowiadam się tutaj bo sama widziałam jak moja ciotka miała zdawać i załatwiłam jej w szkole, aby sobie potrenowała.

Opublikowano

Są różne szkoły, różne praktyki i różny ich czas. Jakim prawem oceniasz wszystkie technika w całej Polsce na jednym przykładzie? Następny, co myśli, że pozjadał wszystkie rozumy.

Cóż za hipokryzja. 

Opublikowano

Ale wszystko zależy od osoby - niektórzy znajdą od razu pracę po technikum, kolejni po studiach, a inni po zawodówce zarabiać będą po 10k zza granicą :-) 

Najlepiej wybrać jaka chcesz szkołę na 1 wybór itd.

Ja na 1 wziąłem liceum, na drugi i trzeci tech, bo jak pójdę tu lub tu to nic nie stracę, bo:

Licbaza:

- 1 miej rok, szybciej na studia

- brak praktyk

- brak zawodu

- dobre przygotowanie do matury (zależy od szkoły)

Techbaza:

- 1 rok dłużej

- praktyki

- zawód

- średnie przygotowanie do matury (zależy od szkoły) 

PMK3yt4.png

Opublikowano

Ja wybierając  między technikum (prof. informatyczny) a liceum (prof. biologiczno chemiczny) stwierdziłem że wolę iść do LO zdać maturę

i iść na studia niż siedzieć rok dłużej w szkole mieć jakiś papierek i nadal nie mieć pracy bo tak zapewne by było

Więc polecam ci iść do LO ;)

no ale z drugiej strony wspominałeś  o tym ze chciałeś być policjantem więc moze idź w tym kierunku... popytaj  o tą szkołę  porównaj  z innymi

Ja na twoim miejscu wybrał bym ten mat-fiz ...ale to twój wybór

powodzenia :D

Opublikowano

Jak chcesz iść na studia tak czy siak - liceum, nie marnuj roku a na studiach opanujesz wszystko czego nauczyliby cię w technikum (Potwierdza student politechniki).

Jak nie chcesz iść na studia - technikum. Będziesz miał jakąś tam pracę, co prawda nudną jak flaki z olejem ale zawsze coś.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Ale wszystko zależy od osoby - niektórzy znajdą od razu pracę po technikum, kolejni po studiach, a inni po zawodówce zarabiać będą po 10k zza granicą :-) 

Najlepiej wybrać jaka chcesz szkołę na 1 wybór itd.

Ja na 1 wziąłem liceum, na drugi i trzeci tech, bo jak pójdę tu lub tu to nic nie stracę, bo:

Licbaza:

- 1 miej rok, szybciej na studia

- brak praktyk

- brak zawodu

- dobre przygotowanie do matury (zależy od szkoły)

Techbaza:

- 1 rok dłużej

- praktyki

- zawód

- średnie przygotowanie do matury (zależy od szkoły) 

Kolega bardzo mądrze mówi. ;)

Jak nie chcesz iść na studia - technikum. Będziesz miał jakąś tam pracę, co prawda nudną jak flaki z olejem ale zawsze coś.

Bardzo idiotyczny tok myślenia. Jeśli ma głowę to również po technikum może mieć bardzo dobrą pracę (potwierdzone na wielu członkach rodziny), wykształcenie może jedynie pomóc w znalezieniu pracy, ale wszystko zależy od nas samych, a nie od głupiego papierka. ;)

Opublikowano

Idź do Lo, szybciej skończysz i wgl, nie wszyscy pracodawcy patrzą na papierki,moj kolega  pracuje Zarze(sklep odzieżowy) i zarabia 1,7k i uwaga BEZ WYKSZTAŁCENIA... Nie zdał LO,Technikum,Zawodówki. ­

Opublikowano

Kolego piszesz z takimi błędami jak byś podstawówki nie ukończył, więc nie próbuj się wymądrzać.

Oczywiście osoba, która z technikum poszła na politechnikę, ma o wiele większą wiedzę, niż ta która poszła do liceum, ale na koniec przypuszczając, że te osoby z technikum i liceum napiszą magisterkę, oboje będą tak samo postrzegani i będą mieć takie samo wykształcenie. Ktoś powie, ale jak jesteś po technikum to możesz sobie dorabiać na studiach. Sugerowanie że gdziekolwiek was przyjmą po technikum XDD ja pójdę dorabiać do jakiegoś klubu,myjni etc po liceum i mam 1 rok w zapasie.

A twoim zdaniem w zawodówkach to jak praktyki wyglądają ? Tak samo jak w technikum z tą różnicą, że jest ich wiele wiele więcej, czyli trochę strata czasu. Bo np. jak chodzisz do zawodówki -mechanik, to na praktykach będziesz cały czas sprzątał i podawał klucze.

Na Twoim miejscu wybrałabym technikum chociaż masz zawód a po liceum? nic. 

Jeżeli chodzi o to, że chciałbyś zostać policjantem to musiałbyś się bardzo postarać. Mało osób przechodzi test sprawnościowy. Wypowiadam się tutaj bo sama widziałam jak moja ciotka miała zdawać i załatwiłam jej w szkole, aby sobie potrenowała.

Wiesz może jak dokładnie teraz wyglądają testy sprawnościowe ?

Jak chcesz iść na studia tak czy siak - liceum, nie marnuj roku a na studiach opanujesz wszystko czego nauczyliby cię w technikum (Potwierdza student politechniki).

No właśnie problem w tym, że nie wiem co życie przyniesie :( może się tak trafić, że nie będę mógł iść na studia.

Opublikowano

A twoim zdaniem w zawodówkach to jak praktyki wyglądają ? Tak samo jak w technikum z tą różnicą, że jest ich wiele wiele więcej, czyli trochę strata czasu. Bo np. jak chodzisz do zawodówki -mechanik, to na praktykach będziesz cały czas sprzątał i podawał klucze.

Ja pieprzę zaraz zejdę na zawał.

1. Praktyki w zawodówkach nie polegają tylko na sprzątaniu i podawaniu kluczy chyba, że pójdziesz do meliny, a nie szkoły. U mnie w mieście jest taka jedna szkoła zawodowa i dostanie się do niej chyba graniczy z cudem. Setki osób są na jedno miejsce, a przyjmują ze średnią minimum powyżej 4. Po szkole masz zagwarantowaną pracę w volkswagenie, a o takich zarobkach mógłbyś tylko pomarzyć. ;)

2. Jak wyglądają testy sprawnościowe? Są żenująco łatwe. Jeśli masz dwójkę z wf-u i kompletnie nic nie ogarniasz nauczysz się wszystkiego w jeden dzień. Przewrót, rzucenie piłką i to właściwie wszystko z wymagających rzeczy. ;)

Także na razie to ty się wymądrzasz, kolega którego zacytowałeś bardzo mądrze napisał przynajmniej w pewnej części xD

Opublikowano

W żadnym wypadku się nie wymądrzam, piszę to co słyszę od ludzi ze swojego najbliższego otoczenia. Odnośnie zawodówek, to w moim mieście są raczej te "meliny" , nikt ci tu pracy nie zagwarantuje.

Odnośnie testów, to muszę sobie jeszcze doczytać, bo jedni mówią że proste, a drudzy że trudne i rzadko kto zdaje..

Opublikowano

Zrobienie 5 podciągnięć i przebiegnięcie 3km raczej nie jest ciężkie. Testy sprawnościowe na policjanta są śmieszne, zmniejszają teraz wymagania, ponieważ sporo kobiet idzie właśnie na policjantki. Testy na żołnierza już są cięższe bo trzeba umieć przebiegnąć 3km w czasie poniżej 12 minut bodajże, też zrobić kilka podciągnięć i jakiś określony czas na 100m.

Opublikowano

No jak nie ruszyłeś dupy żeby sobie praktykę znaleźć tylko czekałeś aż szkoła Ci ją podsunie pod nos, no to tak wyszło, że sprzątałeś i parzyłeś kawę. Trochę dobrej woli, poszukania na własną rękę, zbadania sprawy i praktyka może być dosyć wartościowym doświadczeniem.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Kolego piszesz z takimi błędami jak byś podstawówki nie ukończył, więc nie próbuj się wymądrzać.

No właśnie problem w tym, że nie wiem co życie przyniesie :( może się tak trafić, że nie będę mógł iść na studia.

W takim razie idź do technikum. Zmarnujesz rok ale przynajmniej będziesz miał jakieś ubezpieczenie :)

Kolega bardzo mądrze mówi. ;)

Bardzo idiotyczny tok myślenia. Jeśli ma głowę to również po technikum może mieć bardzo dobrą pracę (potwierdzone na wielu członkach rodziny), wykształcenie może jedynie pomóc w znalezieniu pracy, ale wszystko zależy od nas samych, a nie od głupiego papierka. ;)

Nie powiedziałem, że złą tylko, że nudną. Można być świetnie opłacanym elektrykiem lub informatykiem ale dalej będziesz tylko elektrykiem lub informatykiem.

Studia nie dają pracy, studia dają wiedzę. Wiedza pomaga znaleźć prace jak i pozwala na rozwijanie samego siebie. Po studiach masz więcej możliwości, pozwalają ci na ciekawsze zawody. Jeśli zadowala cię praca, którą masz po technikum - wal śmiało. Jeśli celujesz wyżej - Lo + studia.

Opublikowano

W takim razie idź do technikum. Zmarnujesz rok ale przynajmniej będziesz miał jakieś ubezpieczenie :)

Nie powiedziałem, że złą tylko, że nudną. Można być świetnie opłacanym elektrykiem lub informatykiem ale dalej będziesz tylko elektrykiem lub informatykiem.

Studia nie dają pracy, studia dają wiedzę. Wiedza pomaga znaleźć prace jak i pozwala na rozwijanie samego siebie. Po studiach masz więcej możliwości, pozwalają ci na ciekawsze zawody. Jeśli zadowala cię praca, którą masz po technikum - wal śmiało. Jeśli celujesz wyżej - Lo + studia.

Ale kto powiedział, że po dobrym technikum i nie opierdalaniu się przez 4 lata nie można iść na dobre studia? lol

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Ale kto powiedział, że po dobrym technikum i nie opierdalaniu się przez 4 lata nie można iść na dobre studia? lol

Można, ale jeśli i tak masz iść na studia to po co marnować rok niepotrzebnie? W techniku nie nauczą cię niczego nowego, wszystko z technikum powtórzysz na studiach.

Opublikowano

Kolego, na tym forum nie pytaj się ludzi o takie rzeczy, chyba, że chcesz aby ktoś decydował o twojej przyszłości. Po pierwsze to pogadaj ze starszymi kolegami od siebie ze wsi/miasta, którzy chodzą do liceum i do technikum. Jak uczą nauczyciele itp. Potem stań przed lustrem i zadaj sobie z*********e, ale to z*********e ważne pytanie: co chcesz w życiu robić. Ja zmieniałem swoje zdanie w ciągu gimnazjum chyba z 3 razy. Pod koniec 3 gimnazjum ojciec można powiedzieć, że mnie ukierunkował co do zawodu i się go posłuchałem. Wybrałem najlepszą dla mnie opcję - liceum. Nie widzę sensu jebania się w technikum dodatkowy rok, w dodatku obciąża Cię też egzamin zawodowy. Moim zdaniem jedynym sensownym przypadkiem obrania drogi na studia przez technikum to jest fakt, że rodzice nie mają dużo pieniążków i obciążeniem będzie dla nich łożenie Ci na studia. W takim wypadku -> technikum -> studia zaoczne a na tygodniu robota. 

Też obrałem kierunek mundurowy. 100% pewność, że po studiach będziesz mieć pracę. Ja będąc na twoim miejscu wybrałbym mat-fiz a potem jakąś szkołę policyjną, np. tą w Szczytnie. 

Opublikowano

W zasadzie w zawodówce lepiej według mnie uczą niż w Technikum, bo tam głównie do Matury przygotowują, a nie zawodu, po zawodówce zawsze jest LO - Liceum dla Dorosłych i maturę też możesz napisać. :)) i dalej studia. Acz kolwiek nie wybierałabym się tam, szkoda pieniędzy i czasu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...