Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoła Średnia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ariness Też tak myślałem, zawsze fach w ręku sprawia że stajesz się przydatny, ale jak pisałem wyżej- wkurza mnie fakt że uczyłem się tylko po to, aby iść do szkoły do której dostał bym się praktycznie bez nauki..

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Właśnie dobija mnie poziom w tych technikach. Boli mnie, że gość który jechał na samych dwójkach jest w stanie dostać się do tego samego technikum co ja. Zadaje sobie pytanie, po co się uczyć na czwórki, skoro i tak skończysz w klasie z słabszymi uczniami..

Taki trochę żałosny tok rozumowania. Sam jadę na samych 5 i 6, ale w życiu bym tak chamsko nie pomyślał. Co złego jest w ludziach którym gorzej przyswaja się wiedza? Zdziwiłbyś się, ale bardzo często takie osoby potrafią być naprawdę dużo bardziej inteligentniejsze od nas. ;)

Opublikowano

@Szaki22

Chyba żyjemy w innych światach. Pracodawca patrzy na szkołę średnią tylko wtedy kiedy nie skończyłeś szkoły wyższej, czyli nie jesteś wart takiej uwagi jak inżynierowie.

Opublikowano

Trzeba mieć nierówno pod sufitem aby wybierać szkołę pod kątem przyszłej pracy. Dla mnie to z lekka chore.

Przyznam Ci rację, pod warunkiem, że ktoś wybiera szkołę tylko patrząc np na zarobki, czyli np. "Ooo, lekarz dużo zarabia, co z tego, że mnie to w ogóle nie interesuje i boję się widoku krwi, ale zostanę chirurgiem, bo pewnie ma w ciul hajsu".

Ja wybrałem szkołę pod kątem pracy, którą chciałbym mieć i jestem zadowolony, ale zrobiłem to tylko dlatego, że mnie interesuje mój kierunek.

Chyba że kogoś interesuje patrzenie się w ścianę, to wtedy już kiepsko...

W6iB9H1.png

Opublikowano

@Szaki22

Chyba żyjemy w innych światach. Pracodawca patrzy na szkołę średnią tylko wtedy kiedy nie skończyłeś szkoły wyższej, czyli nie jesteś wart takiej uwagi jak inżynierowie.

Nie za bardzo mogę wywnioskować cokolwiek z twojej wypowiedzi, ale najpewniej masz na myśli, że osoba z "mniejszym*" wykształceniem jest gorsza od tej lepiej wykształconej i tu się mylisz. Chyba, że pójdziesz do "burdelu", a nie pracy. Jeśli pracodawca ma mniejsze iq od goryla to nic dziwnego, że przyjmą osobę lepiej wykształconą. Jednak w teraźniejszości bardziej liczy się sam człowiek niż jego wykształcenie. Wiem, że bardzo nielogicznie to napisałem. Jednak po głębszym przemyśleniu dojdziesz do tego co ci chciałem przekazać.

*Nie znam żadnego synonimu pasującego do tego zdania.

Opublikowano

Proszę o zaprzestanie dyskusji na temat: "na co patrzy pracodawca".

@Szaki22 Może źle sformułowałem swojąwypowiedź. Chodzi mi o to, że mam poczucie jakbym pracował na próżno na te oceny, bo i tak dostał bym się z gorszymi.

Wie ktoś jak jest z dostaniem się do szkoły policyjnej (wyższej)? Chodzi mi o to, czy szkoła średnia wpływa na przyjęcie tam.

Opublikowano

Po Ci zawodówka i liceum dla dorosłych ?  o.O Przez te dwa lata zamiast iść na jakieś liceum lepiej popracować przy tym co się robi i/lub zdobyć kwalifikacje - to daje pieniądze i wyróżnia takie mechanika od innych mechaników. No powiedź co jest takiego spoko w liceum ? Oszczędzasz jeden rok - niesamowite...

Zawodówkę, żeby mieć 18 lat i umieć coś zrobić, a liceum żeby sobie jebnąć maturkę nie wysilając się przy tym. Chodząc do zaocznego liceum możesz przecież pracować, LOL.

Co jest takiego spoko w techbazie? Myślisz, że będziesz miał zawód? xD Jedynie się zawiedziesz.

Pójdziesz na budowę czy do jakiegoś zakładu mechanicznego, to cię wyśmieją przecież jak im powiesz że jesteś technik. Najwyżej jakąś specjalną łopatę dla technika dostaniesz xD

Techbaza here, matura właśnie zdana. Z 29 osób, które zdały około 20 olewa egzamin zawodowy, a prawie wszyscy uważają, że była to z*****a decyzja wybierać technikum.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Zawodówkę, żeby mieć 18 lat i umieć coś zrobić, a liceum żeby sobie jebnąć maturkę nie wysilając się przy tym. Chodząc do zaocznego liceum możesz przecież pracować, LOL.

Co jest takiego spoko w techbazie? Myślisz, że będziesz miał zawód? xD Jedynie się zawiedziesz.

Pójdziesz na budowę czy do jakiegoś zakładu mechanicznego, to cię wyśmieją przecież jak im powiesz że jesteś technik. Najwyżej jakąś specjalną łopatę dla technika dostaniesz xD

Techbaza here, matura właśnie zdana. Z 29 osób, które zdały około 20 olewa egzamin zawodowy, a prawie wszyscy uważają, że była to z*****a decyzja wybierać technikum.

Chłopie, marny troll. xD Zawodówka daje niższe wykształcenie niż technikum. Weźmy takiego fryzjera. Zawodówka daje tylko uprawnienie do wykonywania zabiegów fryzjerskich, a technikum do tego i jeszcze do projektowania fryzur. Tak jest przy każdym zawodzie, więc nie pieprz głupot, że zawodówka + LO zaoczne jest lepsze.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Nie za bardzo mogę wywnioskować cokolwiek z twojej wypowiedzi, ale najpewniej masz na myśli, że osoba z "mniejszym*" wykształceniem jest gorsza od tej lepiej wykształconej i tu się mylisz. Chyba, że pójdziesz do "burdelu", a nie pracy. Jeśli pracodawca ma mniejsze iq od goryla to nic dziwnego, że przyjmą osobę lepiej wykształconą. Jednak w teraźniejszości bardziej liczy się sam człowiek niż jego wykształcenie. Wiem, że bardzo nielogicznie to napisałem. Jednak po głębszym przemyśleniu dojdziesz do tego co ci chciałem przekazać.

*Nie znam żadnego synonimu pasującego do tego zdania.

Niestety wiem co chciałeś mi przekazać i przykro mi, że dalej nic nie rozumiesz, ale zgodnie z prośbą autora zaprzestaje tej dyskusji. Ja będę żyć w swoim przekonaniu, a Ty w swoim.

Opublikowano

Niestety wiem co chciałeś mi przekazać i przykro mi, że dalej nic nie rozumiesz, ale zgodnie z prośbą autora zaprzestaje tej dyskusji. Ja będę żyć w swoim przekonaniu, a Ty w swoim.

Wiesz, niektórzy pracodawcy wolą np. tylko niewielką znajomość Twojego wykształcenia, bo reszta ich nie interesuje, ale ktoś może mieć inne podejście i na przykład chce wiedzieć, czy przypadkiem nie był w jakiejś marnej szkole, a takie się zdarzają. Raz z resztą słyszałem, że Ci co chodzili do takiej szkoły musieli pisać jakiś test, by się gdzieś dostać (może bardzo dobra szkoła z ograniczoną liczbą miejsc, nie ważne) i ten egzaminator, czy nauczyciel szkoły zapytał się uczniów, czy pochodzą z XX szkoły - Ci którzy podnieśli rękę zostali wyproszeni - od tak.

Dlaczego to piszę ? Bo tak może być z pracodawcą, ale nie musi.

@eMode znając te całe przygotowania do matury to przeważnie przed nią, czy po jest ostry melanż i tutaj jest po prostu porażka. A propos jak pójdziesz na budowę np. taką pod skarpą i przyjdzie technik z szkoły budowlanej to na co może sobie pozwolić to: ,, Czy jak będę kopać tutaj to grunt się zapadnie czy nie? " - oczywiście jak ma tytuł technika, czy co tam jest.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Jak jest się idiotą to i studia nie pomogą w znalezieniu pracy. Zawodówka jak jeszcze trwała 2 lata to miała sens, nie musiałeś się uczyć, bo w takich szkołach większość to kretyni i patologia (w dużych miastach), a teraz trwa tyle co liceum. Jak zamierzasz dalszy rozwój to odpowiedź jest prosta - liceum, jeżeli nie - technikum.

Zostać psem wydaje mi się, że nie jest tak łatwo, kolesiostwo itp. Po za tym marna praca, marne zarobki, brak szacunku u ludzi, skrzywienie psychiczne i chyba przez parę pierwszych lat musisz robić jako krawężnik.

x

Opublikowano

@captivus Wydaje mi się że bycie "psem" to dobra praca, i szybka emerytura :) początki wszędzie są trudne.

Pomyślałem trochę i doszedłem do wniosku że technikum samochodowe odpada. Nie mam zamiaru babrać się w smarach po łokcie za

1400zł.

Czekam na dalsze propozycje.

Opublikowano

@captivus Wydaje mi się że bycie "psem" to dobra praca, i szybka emerytura :) początki wszędzie są trudne.

Pomyślałem trochę i doszedłem do wniosku że technikum samochodowe odpada. Nie mam zamiaru babrać się w smarach po łokcie za

1400zł.

To ja ci polecam ten sam wybór, którego dokonałem ja. Idź do gastronomicznego. Będziesz miał fach w ręku, a nawet jeśli nie będziesz pracował w zawodzie, nauczysz się gotować.  B)

Możesz też iść na coś związanego z obsługą klienta czy księgowością, np. hotelarstwo czy ekonomiczne, dzięki czemu będzie ci łatwiej prowadzić własną firmę itp.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Idz tam gdzie ty chcesz nie tam gdzie ci mówią rodzice czy koledzy. Potem będziesz chciał pracować w zawodzie którego się nauczyłeś a co to za praca  jeśli ci nie będzie przynosić satysfakcji 

Opublikowano

Zostać psem wydaje mi się, że nie jest tak łatwo, kolesiostwo itp. Po za tym marna praca, marne zarobki, brak szacunku u ludzi, skrzywienie psychiczne i chyba przez parę pierwszych lat musisz robić jako krawężnik.

Marne zarobki? Chciałbyś zarabiać tyle ile drogówka kolego. ;) Fakt, jako "krawężnik" zarobisz z gdzieś 2300 maksymalnie, ale to jedna z nielicznych prac gdzie masz duże pole do popisu i o awans nie trudno.

1400zł.

Jeśli marzysz o szybkiej emeryturze to NIC w życiu nie osiągniesz. "Pomyślałem trochę" tzn? Pewnie sprawdziłeś średnie zarobki na jakimś lewym portalu dla pajaców. W większej liczbie zawodów jest to bezsensu. W przypadku mechanika twoja wypłata zależy od umiejętności i chęci. Znam takich którzy zarabiają po 6000-7000zł. 

Opublikowano

Dobrze Ci mówią, że liceum to strata czasu. Polecam technikum lub tą szkołę policyjną. Sama chodziłam do technikum. Po technikum o tyle dobrze, że masz nie tylko możliwość podejść do matury ale też do egzaminu zawodowego, który da Ci pewny zawód i to się bardziej liczy.

Aha. Skoro liceum to strata czasu to jak nazwać technikum? W końcu rok dłużej się siedzi.

Po technikum też nie zawsze jest praca, a ludzie kierują się jebanymi stereotypami. Ja wybrałem liceum i tego nie żałuję, bo i tak aby osiągnąć jak najszybszą karierę w zawodzie, który sobie obrałem muszę iść na studia. Zadaj sobie gościu pytanie czy jesteś w stanie zarywać nocki na studiach, bo liceum jest ez, matura też jest ez jak masz coś oleju w głowie, to ludzie tworzą taką temperaturę w okół niej, a nikt nikomu nie każe pisać rozszerzonej matmy, a ten kto nie zda podstawowej z matmy jest debilem i tyle. 

Jak chcesz iść do policji to polecam lo a potem do policyjnej do Szczytna.

Opublikowano

@GT-R moze i rok dłużej się siedzi, ale oprócz matury ma się też zawód. Ja osobiście skończyłam technikum\ fototechniczne i z moim zawodem i papierem ze szkoły jeśli pojadę do Niemiec to mogę nawet zarabiać 50tys za jedno zdjęcie. I mówię tu poważnie bo niektórzy z mojej szkoły tak właśnie kończą w Niemczech zarabiając kopę forsy. Jakby się ktoś uparł to i w Polsce ładnie można zarobić, tylko to nie mogłaby być praca typu studio fotograficzne tylko do zdjęć do legitymacji. Tak czy siak zawód zawsze jest bardziej ceniony niż studia i dzięki niemu prędzej dostanie się robote. Ile ja slysze że ludzie robią studia takie, śmakie, owakie i niestety na nic to się zdaje.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

@GT-R moze i rok dłużej się siedzi, ale oprócz matury ma się też zawód. Ja osobiście skończyłam technikum\ fototechniczne i z moim zawodem i papierem ze szkoły jeśli pojadę do Niemiec to mogę nawet zarabiać 50tys za jedno zdjęcie. I mówię tu poważnie bo niektórzy z mojej szkoły tak właśnie kończą w Niemczech zarabiając kopę forsy. Jakby się ktoś uparł to i w Polsce ładnie można zarobić, tylko to nie mogłaby być praca typu studio fotograficzne tylko do zdjęć do legitymacji. Tak czy siak zawód zawsze jest bardziej ceniony niż studia i dzięki niemu prędzej dostanie się robote. Ile ja slysze że ludzie robią studia takie, śmakie, owakie i niestety na nic to się zdaje.

Czemu wszystkie studia pakujesz do jednego worka? Po WSOWL szybciej znajde prace niż ty dojdziesz koleżanko.

Opublikowano

Czemu wszystkie studia pakujesz do jednego worka? Po WSOWL szybciej znajde prace niż ty dojdziesz koleżanko.

Ale proszę nie być wobec mnie chamskim, bo sobie tego nie życzę. :)

I nie wkładam wszystkich do jednego worka, bo są niektóre kierunki gdzie można ładnie zarobic, jednak problem tkwi w tym że lepiej jest według mnie mieć i zawód i maturę niż tylko i wyłącznie maturę.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

A po co komuś zawód jak idzie na prawo/medycynę? PS. Gościu chce iśc na policjanta, więc lepiej aby poszedł do liceum i na WSP w Szczytnie.

Opublikowano

A po co komuś zawód jak idzie na prawo/medycynę? PS. Gościu chce iśc na policjanta, więc lepiej aby poszedł do liceum i na WSP w Szczytnie.

A choćby po to, żeby pracować na pół etatu w czasie studiów, krzykaczu. xD

Wiesz, lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Różne są przypadki, różne zbiegi okoliczności, a idąc do technikum będzie miał zawód w wieku 19 lat i perspektywy na dalsze kształcenie. Idąc do LO, w wieku 18 lat nie będzie miał nic, oprócz perspektyw, z którymi nikt go do pracy nie przyjmie, gdyby do takiej musiał iść.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Opublikowano

Przecież nie musi wtedy iść na studia, wystarczy że zrobi technikum i zaoszczędzi wtedy sobie kilka lat studiów, a na studia może iść na inny kierunek (podobny lub nie). Ja np ukończyłam technikum fototechniczne, gdzie trochę uczyli mnie grafiki i na grafikę np. chciałabym iść w przyszłym roku na studia, bo czuję że za mało mnie akurat z tego nauczyli, bo bardziej stawiali na fotografię. Na fotografie na pewno nie idę bo miałam to w technikum i czas sobie przez to zaoszczędziłam, zamiast łazić na to na studia

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Tak ale technikum kierunkuje mnie w pewnym zawodzie, i chyba ciężko potem jest wybrać studia o zupełnie innej tematyce.

Odpowiedzcie na poprzednie pytanie.

Wie ktoś jak jest z dostaniem się do szkoły policyjnej (wyższej)? Chodzi mi o to, czy szkoła średnia wpływa na przyjęcie tam.

Opublikowano

Odpowiedzcie na poprzednie pytanie.

Szkoła średnia nie ma jako tako większego znaczenia, ale na pewno wyjdzie ci to na +

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...