Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szkoła Średnia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Pisałem już jakiś czas temu taki temat, ale z nie wyjaśnionych względów gdzieś zniknął.

A więc wacham się co do szkoły średniej. Z jednej strony rodzina podpowiada mi by iść do liceum mat-fiz-inf bo w miarę się uczę, z drugiej znajomy mówi, że liceum to strata 3 lat życia, bo przygotowuje tylko do studiów, po których i tak nie znajdziemy pracy w wybranym kierunku. Uważa on że lepiej mieć w ręku pewny fach i z tego powodu doradza mi technikum mechanik samochodowy, bo w końcu na całym świecie samochody się psują.. Oraz w końcu trzecia opcja. Zawsze chciałem być policjantem jednak nigdy nie myślałem nad tym poważnie ze względu na średnią sprawność fizyczną. Jednak teraz doszedłem do wniosku że warto by było spróbować..

Wypowiedzcie się która opcja najsensowniejsza, jutro dam jeszcze bardziej szczegółowe info.

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Liceum - zdasz, to masz tylko maturę. Potem idziesz na studia i dupa, bo i tak nic nie masz. McDonald wita.

Technikum - ogólnie kształcenie, zawód, praktyki, kwalifikacje. Rok dłużej, ale na studia też możesz iść. Potem masz już doświadczenie (bo praktyki) i uprawnienia (bo zdane kwalifikacje).

Zawodówka - tu nie orientuję się jak to dokładnie jest, ale chyba nie ma ogólnego kształcenia, tylko zawód. Wady i zalety tego wyboru niech uzupełni ktoś, kto się na tym zna.

W6iB9H1.png

Opublikowano

@Valze Tak ale w technikum jest większy nacisk na przedmioty zawodowe, przez co obawia się że potem będzie problem z doborem kierunku przez zaległości z innych przedmiotów.

@Frezer212 Wiem że teraz jest moda na te "mundurówki" ale z tego co wiem do szkoły policyjnej można się dostać nie po każdej szkole średniej, więc nie widzę sensu aby tam iść.

Uczeń
Opublikowano

Liceum - zdasz, to masz tylko maturę. Potem idziesz na studia i dupa, bo i tak nic nie masz. McDonald wita.

Technikum - ogólnie kształcenie, zawód, praktyki, kwalifikacje. Rok dłużej, ale na studia też możesz iść. Potem masz już doświadczenie (bo praktyki) i uprawnienia (bo zdane kwalifikacje).

Zawodówka - tu nie orientuję się jak to dokładnie jest, ale chyba nie ma ogólnego kształcenia, tylko zawód. Wady i zalety tego wyboru niech uzupełni ktoś, kto się na tym zna.

Taaaaak. A po technikum to pracodawcy tylko czekaja az im CV zlozysz zeby cie przyjac za dobre wynagrodzenie.

Gówno prawda.

Opublikowano

Dobrze Ci mówią, że liceum to strata czasu. Polecam technikum lub tą szkołę policyjną. Sama chodziłam do technikum. Po technikum o tyle dobrze, że masz nie tylko możliwość podejść do matury ale też do egzaminu zawodowego, który da Ci pewny zawód i to się bardziej liczy.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Technikum największe zło ever. Liceum jest spoko, a i tak najlepszym wyjściem jest zawodówka 2 lata + liceum dla dorosłych 2 lata. Jesteś jak po techbazie, tyle że masz lajt w szkole.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Technikum zamyka drogi kierunku studiów, ale za to masz praktyki i lekcje dot. strice zawodu - ale po technikum i po liceum nie masz szans znalezienia pracy, bo pracodawcy patrzą na staż i papierek i dlatego łatwiej znaleźć pracę po studiach, niż po samym technikum. Jak bd. chciał dostać się kiedyś do korpo to też patrzą czy masz technikum skońoczone czy liceum i korpo lubią ludzi po licbazie :-) 

PMK3yt4.png

Opublikowano

Technikum zamyka drogi kierunku studiów, ale za to masz praktyki i lekcje dot. strice zawodu - ale po technikum i po liceum nie masz szans znalezienia pracy, bo pracodawcy patrzą na staż i papierek i dlatego łatwiej znaleźć pracę po studiach, niż po samym technikum. Jak bd. chciał dostać się kiedyś do korpo to też patrzą czy masz technikum skońoczone czy liceum i korpo lubią ludzi po licbazie :-)

Oj wlasnie wola ludzi z technikum jesli masz technika informatyka i studia informatyczne to predzej wezmą kogoś takiego niz ludka tylko po studiach
Opublikowano

Polecam LO, ale zależy czy się nastawiasz mocno na studia, i czy wybrałeś sobie kierunek. W ciągu tych 3 lat, Twój pomysł co do dalszej edukacji może się zmienić. Zresztą to takie głupie pierd*lenie, że po technikum Cię wezmą od razu wszędzie ;_; Lepsze liceum, tym bardziej, że możesz się zastanowić dobrze co do wyboru studiów. 

PS. Też idę na mat-fiz-inf, pjona!  B)

"I am hopelessly in love with a memory. An echo from another time, another space."

Opublikowano

Oj wlasnie wola ludzi z technikum jesli masz technika informatyka i studia informatyczne to predzej wezmą kogoś takiego niz ludka tylko po studiach

A wiesz, że jak zdobywasz tytuł inżyniera to ten Twój technika znika? Nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem, o którym napisałeś. Pracodawców gówno obchodzi jaką szkołę średnią skończyłeś.

Opublikowano

A wiesz, że jak zdobywasz tytuł inżyniera to ten Twój technika znika? Nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem, o którym napisałeś. Pracodawców gówno obchodzi jaką szkołę średnią skończyłeś.

Pracodawca wie ze juz od 16 roku zycia ma pracownik stycznosc w zawodzie a wiec ma wiecej doświadczenia a taki ludek po samym liceum to mogl sobie wybrac jakies studia dla beki bo rodzice każą uwierz mi lepi3j po tech.
Opublikowano

Skończenie technikum nie jest równoznaczne z otrzymaniem tytułu technika (którym według was pracodawca będzie tak zachwycony  ^_^ ). Trzeba zdać egzaminy zawodowe na co najmniej 75%. 

tumblr_inline_nt05diSJ3v1r02w2j_500.gif

Opublikowano

jak technikum to dobre technikum, a jak nie ma takiego w twoim mieści to liceum

kolega poszedł do słabego technikum i robili spagetti na informatyce, nie zdał testów zawodowych i gówno ma a nie zawód

więc nie pierdolcie ze technikum takie super jest

Opublikowano

Wypowiem się za kilka miesięcy, bo na wakacje będę szukał pracy właśnie związanej z moim kierunkiem. Przekonamy się, czy nawet niepełne wykształcenie w technikum wystarczy do np serwisu komputerowego.

W6iB9H1.png

Opublikowano

Pracodawca wie ze juz od 16 roku zycia ma pracownik stycznosc w zawodzie a wiec ma wiecej doświadczenia a taki ludek po samym liceum to mogl sobie wybrac jakies studia dla beki bo rodzice każą uwierz mi lepi3j po tech.

Wybrał studia dla beki i skończył je z tytułem naukowym? Zmartwię Cię, ale na studiach też ma się styczność z pracą z tą różnicą, że samemu trzeba sobie załatwiać praktyki co świadczy o zaradności. I serio myślisz, że kogoś to obchodzi w jakim wieku zacząłeś pracować? Ważniejsze jest to gdzie, ile i na jakim stanowisku pracowałeś.

Żeby było jasne, nie jestem jakimś przeciwnikiem chodzenia do technikum, ale po nim nie będzie się miało od razu jakiejś dobrze płatnej pracy (o ile jakaś będzie). No chyba, że ma się znajomości.

Opublikowano

Jeśli ktoś ma zamiar iść do burdelu, a nie pracy to prawda. Tam raczej nie patrzą na szkołę.

Wybierz to Cię interesuje. Pasja, zainteresowania. Co cię kręci.

Jedyny mądry.

McDonald wita.

W Macdonaldzie zarobi więcej niż magistry.

Trzeba mieć nierówno pod sufitem aby wybierać szkołę pod kątem przyszłej pracy. Dla mnie to z lekka chore. Mamy w rodzinie znajomego. Od małego interesował się motoryzacją. Po prostu to kochał i wiedział co chcę robić w życiu. Dodatkowo jakoś specjalnie się nie uczył. Poszedł do zawodówki i dokładnie rok temu ją skończył. Od skończenia szkoły do dziś pracuję w volkswagenie. Po 11 miesiącach było go stać na nowe audi prosto z salonu. Teraz kupuję sobie mieszkanie na nowym osiedlu. Jaki z tego wniosek? Trzeba robić to co się lubi, a pieniążki przyjdą same. Chociaż w tym wypadku to nie jest praca, lecz zabawa. ;)

Opublikowano

Hej. Pisałem już jakiś czas temu taki temat, ale z nie wyjaśnionych względów gdzieś zniknął.

A więc wacham się co do szkoły średniej. Z jednej strony rodzina podpowiada mi by iść do liceum mat-fiz-inf bo w miarę się uczę, z drugiej znajomy mówi, że liceum to strata 3 lat życia, bo przygotowuje tylko do studiów, po których i tak nie znajdziemy pracy w wybranym kierunku. Uważa on że lepiej mieć w ręku pewny fach i z tego powodu doradza mi technikum mechanik samochodowy, bo w końcu na całym świecie samochody się psują.. Oraz w końcu trzecia opcja. Zawsze chciałem być policjantem jednak nigdy nie myślałem nad tym poważnie ze względu na średnią sprawność fizyczną. Jednak teraz doszedłem do wniosku że warto by było spróbować..

Wypowiedzcie się która opcja najsensowniejsza, jutro dam jeszcze bardziej szczegółowe info.

Jeżeli NAPRAWDĘ Cię interesuje policja to pójdź w odpowiednim kierunku. Masz średnią kondycję ? To ją zrób, pewnie i w takich szkołach będzie wymagane, pewnie jakieś zajęcia strzelnicze (chociaż nie wiem, czy to nie trochę później).

Skończenie technikum nie jest równoznaczne z otrzymaniem tytułu technika (którym według was pracodawca będzie tak zachwycony  ^_^ ). Trzeba zdać egzaminy zawodowe na co najmniej 75%. 

Ukończenie studiów nie równa się dobrze płatnej i przyjemnej pracy.

Technikum największe zło ever. Liceum jest spoko, a i tak najlepszym wyjściem jest zawodówka 2 lata + liceum dla dorosłych 2 lata. Jesteś jak po techbazie, tyle że masz lajt w szkole.

Po Ci zawodówka i liceum dla dorosłych ?  o.O Przez te dwa lata zamiast iść na jakieś liceum lepiej popracować przy tym co się robi i/lub zdobyć kwalifikacje - to daje pieniądze i wyróżnia takie mechanika od innych mechaników. No powiedź co jest takiego spoko w liceum ? Oszczędzasz jeden rok - niesamowite...

Z resztą nie każde technikum/zawodówka/liceum jest wspaniałe, super i daje porządną pracę - to daje dobre technikum, albo zawodówka, DOBRE ! Po liceum nie ma się niczego i taki jest system kształcenia, albo wybierasz szybko zrobione studia (liceum - 3 lata), albo się zastanawiasz czy może zająć się danym przedmiotem poważnie (technikum - 4 lata), albo znalazłeś swoją pracę i chcesz ją umieć, chcesz zarabiać, podoba Ci się (zawodówka - 3 lata).

Nie ma złego typu szkoły - są tylko złe szkoły.

pyhvh7E.png

Opublikowano

Na twoim miejscu wybrałbym technikum samochodowe, bo po tej szkole będziesz mieć i zawód, i maturę, czyli de facto możliwość pójścia na studia.Technikum + politechnika = moim zdaniem najlepszy zestaw dla ludzi chcących mieć dobre, techniczne wykształcenie.Pamiętaj też, że to jak zdasz maturę zależy w dużej mierze od twojej pracy w domu, a nie od "poziomu" w szkole.Nawet najlepsze liceum czy technikum w Polsce nie pozwoli ci zdać maturę na wysokim poziomie, jeżeli sam nie będziesz się uczyć.

Opublikowano

@Hardiel. @sxa Zdaje sobie z tego sprawę, ale jednak po technikum już coś umiem tak ? A po liceum mam wiedzę będąca podstawą do dalszego kształcenia.

@Maly @Argin Właśnie sam nie wiem co bym chciał w życiu robić dlatego chciałem do liceum, aby mieć czas na ukierunkowanie się.

@Pharronida W związku z tym że jestem nie zdecydowany, to moje pomysły na życie mogą się zmieniać, dlatego gdy pójdę do technikum, i nie spodoba mi się wybrany zawód, to będzie problem :( Z tego względu decydowałem się na to liceum, ale po głębszym zastanowieniu.. Sam nie wiem.

@jake PL Właśnie dobija mnie poziom w tych technikach. Boli mnie, że gość który jechał na samych dwójkach jest w stanie dostać się do tego samego technikum co ja. Zadaje sobie pytanie, po co się uczyć na czwórki, skoro i tak skończysz w klasie z słabszymi uczniami..

Opublikowano

Jestem w tym samym wieku, co ty. Mówię: idź do jakiegokolwiek technikum, by mieć zawód, a potem na jakiekolwiek studia, by robić to, co lubisz robić. Ja sam zamierzam studiować polonistykę, ale na początek będę kształcił się na technika usług gastronomicznych, by mieć dodatkowy zawód na wszelki wypadek. Gdybym na przykład chciał czy musiał wyjechać z Polski. Weź też pod uwagę, że łatwiej znaleźć pracę z dwoma zawodami niż jednym.

2tiVkFa.png

Shinden jeździ Multiplą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...