Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

WebExpress - przeglądarka internetowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję @WellyPL za twoją pozytywną opinię ;) Silnik przeglądarki będzie aktualizowany, a co każdą aktualizację przeglądarka nabiera coraz więcej punktów :) 

Update:

Dodano mobilną wersję przeglądarki na system Android: http://webexpress.esy.es/mobile/index.html.

Zmieniono wygląd przeglądarki na Windowsa na Material Design. http://webexpress.esy.es.

.

• Odpowiedzi 117
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Uwaga!!! Ze względu na to, że przeglądarka ma wbudowany system dodatków, poszukuję osoby chętnej do pisania dodatków w JavaScript i HTML. Pisać na PW. Nagroda: Lajki.

.

Opublikowano

Punkty punktami, ale musisz poprawić usability. Braki silnika mało kto zauważy, ale coś takiego jak podpowiadanie adresów czy automatyczne aktywowanie obszarów i pól to podstawa, przykład: wpisuję adres strony, strona się ładuje, chcę scrollować, ale nie mogę, bo trzeba najpierw kliknąć obszar strony (podobnie z koniecznością ręcznego aktywowania paska adresu po uruchomieniu);/ Kolejny przykład - chcę zamknąć zakładkę, klikam ale się nie zamyka bo źle trafiłem - krzyżyk powinien się podświetlać żebym wiedział czy trafiam czy nie. Sugestie też są skopane - trzeba odrywać ręce od klawiatury żeby którąś wybrać - jakby nie było można przejść do nich strzałkami. Przesłonięcie paska zasań to też pomyłka moim zdaniem (dodaj chociaż możliwość wyboru). Brak obsługi windowsowych połówek (po przyciągnięciu do boku ekranu) to też porażka. Powinieneś też dodać domyślną listę sugestii dla popularnych stron. Takie pierdółki są wbrew pozorom szalenie istotne - dużo ważniejsze od dodatkowych funkcji, z których korzysta 1% userów. W pierwszej kolejności użyteczność dla przecietnego Kowalskiego, potem reszta funkcji - bo co z tego, że będą bajery jak jest niewygodna przy podstawowych czynnościach.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Spoko, dodaj też jak najszybciej obsługę chociaż podstawowych skrótów klawiaturowych (ctrl+w, ctrl+n, ctrl+t, ctrl+r / f5). Ogólnie to póki co nie widzę co by wyróżniało Twoją przeglądarkę na tle innych - zastanów się nad samą koncepcją.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano
err:mscoree:expect_no_runtimes Process exited with a Mono runtime loaded.

Niestety, nie rusza pod wine na linuxie. A wlasnie na linuxie przydala by sie przegladarka z zainsalowanym flashem ktora jest lekka i szybka.

Co tu się dzieje? o.O Przeglądarka pod Wine na Linuxa? Jesteście poważni czy to tylko kiepski żart?

Po za tym sam projekt nie przekonuje mnie w ogóle, dlaczego? Bo jest już wiele innych lepszych rozwiązań. Opisze Wam kilka:

1. Dla newbie czy dla Linuxa, czy dla Windowsa można zainstalować Google Chrome (bazujący na Chromium), który ma masę rozszerzeń i wbudowany Flash, a wydajność można poprawić dzięki eksperymentom (chrome://flags).

2. Jeżeli chcecie czegoś o wiele szybszego jednocześnie zachowując możliwość instalacji rozszerzeń dla Google Chrome to zainstalujcie sobie Maxthon Cloud Browser (bazujący na Chromium i Chrome), chodź Flash trzeba zainstalować osobno to można wykorzystać ten sam co w Google Chrome (zwie się "PepperFlash") lub standardowy Flash bez dodatków od Google.

3. Jeżeli ktoś (jak ja :P) lubi otwarto-źródłowe projekty to może zainstalować sobie Chromium, na którym bazują pozostałe i jak w przypadku Maxthona doinstalować sobie Flash. Krótko ujmując Chromium z PepperFlash jest w wyglądzie i funcjonowaniu zupełnie jak Google Chrome, ale nie zawiera w sobie dodatków i poprawek od Google.

P.S. We wszystkich trzech opcjach powinny działać wszystkie rozszerzenia dla Google Chrome oraz jest możliwość dostosowania eksperymentów i wielu innych opcji....

P.S.2. Jak ktoś chce mogę napisać nawet krótki poradnik co i jak dla Windowsa i kilku dystrybucji Linux ;)

Opublikowano

Znowu Cię wypunktuję, ale to w dobrej wierze:

• przeglądarka uruchamiała się ze 3 minuty - pewnie po prostu robił się update w tle, ale nie było o tym żadnego info co może być frustrujące,
  • półprzezroczystość - zrezygnuj z niej, jest strasznie wkurzająca - wszystko jest przez nią nieczytelne (no i żre więcej zasobów pewnie),
  • jak zmieniłem motyw na inny kolor to zniknęły mi przyciski kontroli okna ;/

Na plus poprawiony system podpowiedzi;)

Opublikowano

Tak już w następnym udpacie usunę przezroczystość, bo też uważam, że wkurzające. A co do update'u to może jakiś błąd był, bo się zawsze wyświetla okienko z progressem.  Ale z tym zanikającymi przyciskami to nie wiem :/

@Edit Uwaga! Znany błąd! Karta rozciąga się na cały pasek po zminimalizowaniu okna.

@Edit 2 Naprawiono :)

.

Opublikowano

Wyłącz te durne Avast Deepscreen przy każdym włączeniu przeglądarki.

To już zależy od twojego antywirusa, prawdopodobnie uznaje plik jako obcy (niezaufany) i za każdym razem go skanuje.

Opublikowano

@BremLOL

Moglbys nam wytłumaczyć na czym polega innowacyjność twojej nakładki na Chromium'a tj. W czym twoja jest lepsza od czystego Chromium'a.

PS. Swietny pomysł pisania wtyczek :)

Opublikowano

Na chwilę obecną, WebExpress nie ma lepszych funkcji od Google Chrome. Jednakże warto pamiętać o tym, że przeglądarka cały czas jest rozwijana. Pracuję tylko sam nad projektem i to w młodym wieku, także nie liczcie, że w krótkim czasie będzie lepsza od innych, popularnych przeglądarek. Może za kilka lat ( wieków :P ) będzie lepsza. Mam zamiar dodać innowacyjne funkcję, tylko jak wiadomo - wymyślanie czegoś czego nie ma jest trudne (chyba, że ktoś ma mega bujną wyobraźnię). Tak na prawdę nie wiadomo co będzie dalej z WebExpress'em. Chcę napisać własny silnik renderowania stron. Na razie to nawet nie wiem jak się do tego zabrać. Cały czas szukam w internecie jak działa silnik przeglądarki. Opera np. wybiła się na trybie Turbo, dlatego chciałbym też wprowadzić coś nowego, czego ludzie pragną i potrzebna mi jest do tego wasza pomoc. Wystarczy, że napiszecie mi na skype, email, gg itp co proponujecie, bardzo bym był wdzięczny ;)

.

Opublikowano

Napisałem to w statusie, ale tutaj też warto - link do downloadu jest popsuty. Wyskakuje błąd, że "plik nie istnieje lub został przeniesiony" (jakoś tak to leciało). Proszę o poprawienie.

Opublikowano

@Reygras napisałem w statusie, że naprawiłem download ;)

Widziałem, pobrałem. Poczekam na kilka aktualizacji i być może się przerzucę na Twoją przeglądarkę. Płynność spada, niektóre rozwiązania mi się nie podobają.

Opublikowano

@Reygras Jak płynność spada (o co dokładnie chodzi) ? Jakie rozwiązania Ci się nie podobają? Co ma być w następnych aktualizacjach?

Czasami może się zdarzyć, że płynność spada - miałem odpalone 3 karty i zamykając je miałem mały pokazik slajdów (animacja nie była taka płynna, jak normalnie). Na + zasługuje system przezroczystości, gdy trzyma się stronę i przesuwa, ale przeciągnięcie do krawędzi ekranu nic nie daje. Zmieniłem sobie styl i na pasku (alt+tab) miałem 2 "katrty", jedna zapisana właśnie "themes", przeglądarka lubi sobie czasami pomyśleć - zwłaszcza, jak zamyka się karty. Nie są to jakieś straszne problemy, ale jednak są, weź też pod uwagę to, w jakim stylu jest ta przeglądarka, przesiadając się z takiego Firefoxa czy Chrome trzeba się przyzwyczaić. No właśnie, największy problem z WE jest to, że trzeba się przyzwyczaić. To mocno odpycha, przynajmniej mnie. Najłatwiej mają użytkownicy Windows Phone, bo mniej więcej właśnie taki jest styl. Chwilkę temu odpaliłem WE, by sprawdzić wszystko jeszcze raz przed napisaniem tego posta, przeglądarka odpaliła się w trybie "pełnoekranowym" (nie widziałem paska, ani startu, ani reszty ikonek) po czym nastąpił krasz, "program nie działa". Sądzę, że 1-2 aktualizacje i będzie perfekcyjnie. Życzę powodzenia. ;)

Plusy:

+ jak na jednoosobową pracę całkiem dobrze,

+ przezroczystość, można sprawdzić, jak zbudowana jest strona (warstwy stron),

+ styl, stylistyka,

+ jakość wykonania.

Minusy:

- optymalizacja,

- wymaga przyzwyczajenia,

- crashe,

- kilka pomniejszych błędów,

Ogólna ocena: 8/10

Kierowałem się wagą plusów i minusów, a nie liczbą.

/edit: member tag

@BremLOL

Opublikowano

Dziękuję, postaram się naprawić wszystkie wymienione błędy. Przetestuję WebExpress na słabszych komputerach ;)

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...