Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co dalej z Metinem?

•PiffPaff•

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wiecie a zresztą sami to widzicie, Metin2 coraz bardziej schodzi na psy. Kiedyś, jak bylem małym kurduplem to to były czasy Metin2. 
Teraz po wyjściu tych wszystkich lolów i csów ta gra coraz mniej zachęca graczy.
Przykładowo mam tak, że jak pogram w lola 2 tyg non stop to mi się nudzi, pogram w counter strike 2 tyg i mi się nudzi natomiast gram już 6-7 lat w Metina i mi się nigdy nie nudzi.
Jak jest u was? Macie tak samo?

ViaCamp.pl - Obozy Młodzieżowe i kolonie letnie dla dzieci! Najlepsze w Polsce!

Obóz Paintballowy • Obóz Quadowy • Obóz Gokartowo - Quadowy • Obóz Sportów Wodnych • Obóz z Psem 

• Obóz Przygodowy • Obóz Wypoczynkowy • Obóz Dla Dzieci • Obóz Młodego Kadrowicza • Rejsy Żeglarskie  • Obóz DIY (artystyczny)  • Obóz Quadowo-Przygodowy  • Obóz Gitarowy • Elfy z Zielonego Wzgórza • Obóz Językowy (Angielski) - Sounds Great!

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jeśli grasz w metina od 7 lat to się nie dziwie. To sporo czasu. Teraz gry nudzą się dość szybko bo robione są głównie pod zarobek. Niby w takim Lolu można grać bez wydawania PLN na RP ale w końcu zacznie doskwierać brak np. 3 strony run. No niby można kupić za IP ale z tego co się nie mylę to ponad 6k trzeba. A CS. CS to taka gra gdzie nie liczą się PLN tak bardzo. No ale. Kto chce biegać bez skina. Niestety tak jest i nie zamierzam zaczynać już w nic grać. Metin zresztą też zrobił się troszeczkę Pay To Win. Człowiek który wyda 200 zł na IS osiągnie w miesiąc tyle co gracz bez ISu w pół roku. Taka prawda.

*Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

U mnie jest dokładnie tak samo pogram se w cs:go tydzien/2 i mi sie nudzie pogram se w Mc pare minut nuda a w metka gram juz ponad 4 lata i mi sie wgl nie znudził ale z tym się zgodzę kiedyś to były serwery Divine itp to były serwery a nie jak teraz jakieś kostiumy pety.....

ZuA2vj6.png

Opublikowano

Jeśli grasz w metina od 7 lat to się nie dziwie. To sporo czasu. Teraz gry nudzą się dość szybko bo robione są głównie pod zarobek. Niby w takim Lolu można grać bez wydawania PLN na RP ale w końcu zacznie doskwierać brak np. 3 strony run. No niby można kupić za IP ale z tego co się nie mylę to ponad 6k trzeba. A CS. CS to taka gra gdzie nie liczą się PLN tak bardzo. No ale. Kto chce biegać bez skina. Niestety tak jest i nie zamierzam zaczynać już w nic grać. Metin zresztą też zrobił się troszeczkę Pay To Win. Człowiek który wyda 200 zł na IS osiągnie w miesiąc tyle co gracz bez ISu w pół roku. Taka prawda.

Wiesz co mi się  w Metinie podoba? To, że nikt Ci nie narzuca co masz robić. W league of legends masz z góry nadane zadanie - wygrać i zniszczyć nexusa. W counter strike to samo natomiast Metin2 to jest taka gra gdzie jesteś wolnym człowiekiem. Biegasz gdzie chcesz, robisz co chcesz, w każdej chwili możesz wyjść z gry albo zostawić sklep i pójść sobie na dwór z kolegami. To mi się podoba w tej grze.

Wiadomo jest to MMO lol i cs nie są MMO ale z wszystkich gier MMO to Metin2 ma największą liczbę graczy i dlatego chyba mi się najbardziej podoba z wszystkich gier.

Bo fakt, pograłbym sobie w inne MMO natomiast jak wchodzę, to nie ma z kim grać. W innych grach są pustki a ja jestem przyzwyczajony do gry z duża ilością osób.

według mnie metina też niszczą te renifery na których sie jezdzi, lwy i wgl. Najelpiej same konie zostawić. Za dużo dodatków zniszczyło tą grę.

Obóz Paintballowy • Obóz Quadowy • Obóz Gokartowo - Quadowy • Obóz Sportów Wodnych • Obóz z Psem 

• Obóz Przygodowy • Obóz Wypoczynkowy • Obóz Dla Dzieci • Obóz Młodego Kadrowicza • Rejsy Żeglarskie  • Obóz DIY (artystyczny)  • Obóz Quadowo-Przygodowy  • Obóz Gitarowy • Elfy z Zielonego Wzgórza • Obóz Językowy (Angielski) - Sounds Great!

Opublikowano

Wiesz co mi się  w Metinie podoba? To, że nikt Ci nie narzuca co masz robić. W league of legends masz z góry nadane zadanie - wygrać i zniszczyć nexusa. W counter strike to samo natomiast Metin2 to jest taka gra gdzie jesteś wolnym człowiekiem. Biegasz gdzie chcesz, robisz co chcesz, w każdej chwili możesz wyjść z gry albo zostawić sklep i pójść sobie na dwór z kolegami. To mi się podoba w tej grze.

Wiadomo jest to MMO lol i cs nie są MMO ale z wszystkich gier MMO to Metin2 ma największą liczbę graczy i dlatego chyba mi się najbardziej podoba z wszystkich gier.

Bo fakt, pograłbym sobie w inne MMO natomiast jak wchodzę, to nie ma z kim grać. W innych grach są pustki a ja jestem przyzwyczajony do gry z duża ilością osób.

W Metinie nie ma już takiej rywalizacji. Kiedyś jak miałeś FMS, nawet +0 to byłeś kimś. 1kk to była fortuna za którą mogłeś kupić całe M1. A teraz? Teraz stalki +7 walają się po ziemi. Z chęcią bym wrócił do tych czasów. Ale niestety się nie da. Nie da się odbudować atmosfery z tamtych lat. Nad czym bardzo ubolewam. Bo Metin sam w sobie jest grą dobrą. A jak to często bywa, na ogólny wygląd gry odpowiada community. A to Metina PL zepsuło.

Opublikowano

Grałam w Metina od 2007 roku, skończyłam z nim w 2013, chociaż jeszcze w 2014 jako-tako wchodziłam na wojny, ale bardzo rzadko, potem pograłam 3 dni na jednym privie, po 2-3 miesiącach na kolejnym (aż 1 dzień) i od tego czasu nie gram. Metin to już nie to samo, jest po prostu nudny, grafika idzie do przodu, więc wolę pograć w takie gry jak Tera Online. Zachęcająco zapowiada się Black Desert, mam nadzieję, że nie będzie podobnie jak z ArchAge. Co do CS i LOLa, fakt, masz narzucone zadania, ale są bardzo popularne, są eventy z tymi grami (IEM, itd), natomiast w Metinie nie ma co już robić. Grafika taka sobie, o kulturze to szkoda nawet pisać (przynajmniej na prywatnych serwerach), takie głupie wyrzucanie z placu jest denerwujące lub dostawanie X obrażeń jednym ciosem :mellow: Owszem, w tych nowszych grach (MMO) nie ma tylu ludzi, przynajmniej tak wydaje się, a w Metku dalej sporo graczy, ale gra po prostu nudzi się po X czasie (każda). Ludzie kończą grać, więc kończy się z nimi, bo jak osiągnie się max lvl, eq, to nawet wojny już nie rajcują. To tylko moje zdanie :P

Opublikowano

Grałam w Metina od 2007 roku, skończyłam z nim w 2013, chociaż jeszcze w 2014 jako-tako wchodziłam na wojny, ale bardzo rzadko, potem pograłam 3 dni na jednym privie, po 2-3 miesiącach na kolejnym (aż 1 dzień) i od tego czasu nie gram. Metin to już nie to samo, jest po prostu nudny, grafika idzie do przodu, więc wolę pograć w takie gry jak Tera Online. Zachęcająco zapowiada się Black Desert, mam nadzieję, że nie będzie podobnie jak z ArchAge. Co do CS i LOLa, fakt, masz narzucone zadania, ale są bardzo popularne, są eventy z tymi grami (IEM, itd), natomiast w Metinie nie ma co już robić. Grafika taka sobie, o kulturze to szkoda nawet pisać (przynajmniej na prywatnych serwerach), takie głupie wyrzucanie z placu jest denerwujące lub dostawanie X obrażeń jednym ciosem :mellow: Owszem, w tych nowszych grach nie ma tylu ludzi, przynajmniej tak wydaje się, a w Metku dalej sporo graczy, ale gra po prostu nudzi się po X czasie (każda). Ludzie kończą grać, więc kończy się z nimi, bo jak osiągnie się max lvl, eq, to nawet wojny już nie rajcują. To tylko moje zdanie :P

Nie grasz w Metina a posiadasz tytuł Lidera...? Co się porobiło... Kultury w Metinie nie ma. Zawsze nie było takiej kultury jak np. w Last Chaos. Może i gry do siebie nie podobne ale w Last Chaos ludzie sobie nawzajem pomagali. Ostatni raz jak miałem styczność z Metinem to zwyzywano mnie za to że wygrałem PvP. Brak kilku szarych komórek u tego pana. W Last Chaos nie było czegoś takiego że jeśli byłeś lepszy to cię obrażali. Chociaż nie wiem jak jest teraz bo praktycznie nie używam komputera do grania.

Opublikowano

Mnie tam cs wgl nie jara, jeżeli już chce mi się pograć w jakąś strzelankę to już w battlefield, ale też się nudzi . Metin mi pasuje i nie nudzi się, ale kłopot jest ze znalezieniem teraz naprawdę fajnego serwera no, ale nie tracę nadziei ;)

Opublikowano

Nie grasz w Metina a posiadasz tytuł Lidera...? Co się porobiło... Kultury w Metinie nie ma. Zawsze nie było takiej kultury jak np. w Last Chaos. Może i gry do siebie nie podobne ale w Last Chaos ludzie sobie nawzajem pomagali. Ostatni raz jak miałem styczność z Metinem to zwyzywano mnie za to że wygrałem PvP. Brak kilku szarych komórek u tego pana. W Last Chaos nie było czegoś takiego że jeśli byłeś lepszy to cię obrażali. Chociaż nie wiem jak jest teraz bo praktycznie nie używam komputera do grania.

Mnie tam cs wgl nie jara, jeżeli już chce mi się pograć w jakąś strzelankę to już w battlefield, ale też się nudzi . Metin mi pasuje i nie nudzi się, ale kłopot jest ze znalezieniem teraz naprawdę fajnego serwera no, ale nie tracę nadziei ;)

Lidera mam League of Legends, nie Metina :P Kiedyś była kultura i szacunek w Metinie, początki globala, jak ktoś obraził - ban, jeżeli dobrze pamiętam. I nie przypominam sobie, aby wyzywali.

Nie raz najdzie mnie ochota na powrót do Metina, ale szybko mija ta ochota. Chyba przejadła się gra + brak starej ekipy. W CS przestałam grać, gdy "GO" stało się mocno popularne, jakoś mnie również nie jara.

Hmm, ostatnie lata spędzone na Metinie, to były privy. Niestety, szybko padały, też zniechęciło to do dalszej gry, tak samo jak dobór administracji. A na globala wrócić się nie chce, bo jest tam ciężko? A do tego dwa razy okradziono mnie z dobytku, więc cóż... :)

Opublikowano

Lidera mam League of Legends, nie Metina :P Kiedyś była kultura i szacunek w Metinie, początki globala, jak ktoś obraził - ban, jeżeli dobrze pamiętam. I nie przypominam sobie, aby wyzywali.

Nie raz najdzie mnie ochota na powrót do Metina, ale szybko mija ta ochota. Chyba przejadła się gra + brak starej ekipy. W CS przestałam grać, gdy "GO" stało się mocno popularne, jakoś mnie również nie jara.

Hmm, ostatnie lata spędzone na Metinie, to były privy. Niestety, szybko padały, też zniechęciło to do dalszej gry. A na globala wrócić się nie chce, bo jest tam ciężko? A do tego dwa razy okradziono mnie z dobytku, więc cóż... :)

Ślepy jestem. Może i na globalu ciężko ale zawsze daje to większą satysfakcję. Nie sztuka wbić 100 lvl na takiej Invorii. Sztuką jest wbić 50 na globalu. Przynajmniej dla mnie.

Opublikowano

Moją pierwszą postacią oraz moim pierwszym metinem był Metin 2 PL, na serwerze " 4 " a to była Twierdza. Wtedy nabiłem 40 lvl, miałem eq +9 i bodajze Aurę na M5/6. Później przeszedłem na Pandorę, była to wtedy duża era, ekipy, dungeony, siedzenie po nockach i nabijanie LVL'i. Aktualnie gram na Arianea, być może i tam znajdę jakąś ekipę :D

Opublikowano

Ślepy jestem. Może i na globalu ciężko ale zawsze daje to większą satysfakcję. Nie sztuka wbić 100 lvl na takiej Invorii. Sztuką jest wbić 50 na globalu. Przynajmniej dla mnie.

Owszem, większa satysfakcja jest wtedy, kiedy zdobędziemy coś, gdzie jest ciężej. Zgodzę się, 50 lvl... Ostatnio jak próbowałam wrócić na globala, hmm, kiedy to było... 2 lata temu(?), wbiłam 15-20 lvl i podziękowałam. Zbyt wolno, lenistwo, zbyt długo siedziałam już na privach, gdzie jest znacznie łatwiej, itd. Typowe myślenie "po co mam męczyć się tutaj, skoro mogę pójść na priva, gdzie szybciej coś tam zdobędę" :P

Teraz po wyjściu tych wszystkich lolów i csów ta gra coraz mniej zachęca graczy.

Ponieważ Metin2 nic specjalnego nam nie oferuje. CS, LOL = wydarzenia w rl. Metin = ?

Ach, i nie myślcie sobie, że krytykuję Metina, bo w niego nie gram, a w LOLa tak. Nie, nie :P Dalej mam sentyment do Metina, ale po prostu gra dla mnie jest już zbyt monotonna i nudna, nic nowego nie zostaje dodane (poza grafiką, czyli dodanie nowych setów, petów, wierzchowców - przeważnie jest to wzięte z innych MMO), chyba, że dodają (poza dungeonami, które nie bardzo różnią się od starych), to proszę mnie oświecić :p

Opublikowano

Owszem, większa satysfakcja jest wtedy, kiedy zdobędziemy coś, gdzie jest ciężej. Zgodzę się, 50 lvl... Ostatnio jak próbowałam wrócić na globala, hmm, kiedy to było... 2 lata temu(?), wbiłam 15-20 lvl i podziękowałam. Zbyt wolno, lenistwo, zbyt długo siedziałam już na privach, gdzie jest znacznie łatwiej, itd. Typowe myślenie "po co mam męczyć się tutaj, skoro mogę pójść na priva, gdzie szybciej coś tam zdobędę" :P

Ponieważ Metin2 nic specjalnego nam nie oferuje. CS, LOL = wydarzenia w rl. Metin = ?

Ale jak do wszystkich takich typu gier potrzebna jest ekipa. Chociaż ja sam osobiście wole grać sam. Nie muszę komuś pokazywać jaki jestem dobry. Wystarczy że ja odczuwam z tego szczęście. Ogólnie prywatne serwery przyczyniły się do upadku globala.

Opublikowano

Może trochę to urazi graczy takich gier jak „LOL”, ale ta gra jest totalnie do niczego, że tak to ładnie nazwę (ŚR. WIEKU 12). Metin2 ma to w sobie, że możesz grać wiele lat i ci się nie znudzi, to firma prowadząca tę grę oraz jej wiek powoli ją niszczy, lecz powiem wam, że prywatne serwery tej gry są coraz bardziej rozchwytywane przez potencjalnych graczy. Najbardziej mnie w oczy razi, że osoby, które grają w to z miesiąc, wywyższają się a ci cali „YouTuberzy Metin2” to śmieszna grupa internetowej społeczności która powinna być zdławiona całkowicie.  ;)

Opublikowano

Kiedyś był ten klimat, że chciało się grać. Ale nie wiem co go tworzyło. Może jestem już za stary ?

Fajnie jakby wypuścili metina 3, między innymi z lepszą grafiką. Bo jak się pogra trochę w najnowsze gierki i wróci do metina to oczy bolą.

Opublikowano

Kiedyś był ten klimat, że chciało się grać. Ale nie wiem co go tworzyło. Może jestem już za stary ?

Fajnie jakby wypuścili metina 3, między innymi z lepszą grafiką. Bo jak się pogra trochę w najnowsze gierki i wróci do metina to oczy bolą.

tak a konta z metina 2 by przepadly mysl przedzej zmienia grafike i nazwe bedzia mian nadal metin2 a nie jakis 3 

Opublikowano

Mi się metin też nie znudził ale to nie zmienia faktu, że kiedyś była zupełnie inna atmosfera i inni ludzie. Kiedyś były takie gildie, że chciało się grać.. A teraz? Trudno o jedną wojne na serwerze. 

Opublikowano

tak a konta z metina 2 by przepadly mysl przedzej zmienia grafike i nazwe bedzia mian nadal metin2 a nie jakis 3

to chyba normalne, że jakby zrobili metina 3 to by konta przepadły. jak zrobili 2 to z 1 też konta przepadły.

Jakby te wszystkie konta przepadły to byłby sens grać, wszystko od zera, może klimat by wrócił. I nie byłoby masy botów które niszczą rynek. Zbierać rok yangi z ziemi które mógłeś kupić za 1zł na alledrogo zarobione przez fishboty i expbot na m2 i m1. Później w metinie nawet już gdzie expić nie było bo tyle botów latało.

Opublikowano

Grałam w Metina od 2007 roku, skończyłam z nim w 2013, chociaż jeszcze w 2014 jako-tako wchodziłam na wojny, ale bardzo rzadko, potem pograłam 3 dni na jednym privie, po 2-3 miesiącach na kolejnym (aż 1 dzień) i od tego czasu nie gram. Metin to już nie to samo, jest po prostu nudny, grafika idzie do przodu, więc wolę pograć w takie gry jak Tera Online. Zachęcająco zapowiada się Black Desert, mam nadzieję, że nie będzie podobnie jak z ArchAge. Co do CS i LOLa, fakt, masz narzucone zadania, ale są bardzo popularne, są eventy z tymi grami (IEM, itd), natomiast w Metinie nie ma co już robić. Grafika taka sobie, o kulturze to szkoda nawet pisać (przynajmniej na prywatnych serwerach), takie głupie wyrzucanie z placu jest denerwujące lub dostawanie X obrażeń jednym ciosem :mellow: Owszem, w tych nowszych grach (MMO) nie ma tylu ludzi, przynajmniej tak wydaje się, a w Metku dalej sporo graczy, ale gra po prostu nudzi się po X czasie (każda). Ludzie kończą grać, więc kończy się z nimi, bo jak osiągnie się max lvl, eq, to nawet wojny już nie rajcują. To tylko moje zdanie :P

@Renissance

JEBAC METINA xD

TYLKO LOL NA L# I BOLU XDDD

giphy.gif

Potrzebujesz reklamy serwera Metin2?

Konkretny Youtuber zaprasza Cię do swojej oferty!

http://www.mpcforum.pl/topic/1249870-reklama-serwer%C3%B3w-metin2-youtube-8700-facebook-4100-grupa-metin2-3100/page-1
Opublikowano

No tak ale założę się, że wiele osób czeka ażeby powrócić do Metina. Ja przykładowo widziałem jak w League of Legends było 20 znajomych dostępnych a teraz? Wchodzę do gry a u mnie albo 1 albo 0 osób. 

Kiedyś były lepsze czasy, ja chce je z powrotem :( 

Te czasy kiedy zostawiało się sklep z jakimiś duperelami i wychodziło się na cały dzień żeby wrócić, i mieć te 50.000 yang więcej ;) To było coś. 

Albo grupka osób z lurem na orkach :)

Ale powiem CI, że dużą rolę odgrywają ludzie. Jeśli masz fajną ekipę 20 osobową + na serwerze gra kilka innych takich ekip a nawet kilkanaście to jest co robić :) 

Opublikowano

@Renissance

JEBAC METINA xD

TYLKO LOL NA L# I BOLU XDDD

Nie gram na cheatach, jak już gdzieś wspomniałam. Jedyne cheaty jakie użyłam, to w Simsach na $$$, bo domek trzeba było wybudować :p Ale pewno w każdej grze są cheaty. W szczególności w tych najpopularniejszych.

No tak ale założę się, że wiele osób czeka ażeby powrócić do Metina. Ja przykładowo widziałem jak w League of Legends było 20 znajomych dostępnych a teraz? Wchodzę do gry a u mnie albo 1 albo 0 osób. 

Kiedyś były lepsze czasy, ja chce je z powrotem :( 

Te czasy kiedy zostawiało się sklep z jakimiś duperelami i wychodziło się na cały dzień żeby wrócić, i mieć te 50.000 yang więcej ;) To było coś. 

Albo grupka osób z lurem na orkach :)

Ale powiem CI, że dużą rolę odgrywają ludzie. Jeśli masz fajną ekipę 20 osobową + na serwerze gra kilka innych takich ekip a nawet kilkanaście to jest co robić :) 

Ja zrobiłam lekką czystkę na liście znajomych, ale ogólnie o każdej porze ktoś jest ;p

Oj tak, lurowanie na BO, specjalnie tworzyłam postać ~30 lvl, aby tylko chodzić i lurować.

Hmm, jak dla mnie największą rolę odgrywają towarzysze w grze. Przyjemniej gra się, jeżeli jest ok, można pogadać, pośmiać się, itd.

Co dalej z Metinem? Hmmm, na pewno nie upadnie przez najbliższy czas, bo dalej jest dużo graczy i jako-tako rozwija się pod względem dodatków (itemów, zmiany interfejsu). Może starzy wyjadacze będą wracać, jednak na chwilę, bo z wiekiem ta gra już nie cieszy w takim stopniu jak kiedyś, zwłaszcza, że nowsze MMO mają lepszą grafikę, ciekawszy system PvP, itp. :p

Opublikowano

Nie gram na cheatach, jak już gdzieś wspomniałam. Jedyne cheaty jakie użyłam, to w Simsach na $$$, bo domek trzeba było wybudować :P Ale pewno w każdej grze są cheaty. W szczególności w tych najpopularniejszych.

Ja zrobiłam lekką czystkę na liście znajomych, ale ogólnie o każdej porze ktoś jest ;p

Oj tak, lurowanie na BO, specjalnie tworzyłam postać ~30 lvl, aby tylko chodzić i lurować.

Hmm, jak dla mnie największą rolę odgrywają towarzysze w grze. Przyjemniej gra się, jeżeli jest ok, można pogadać, pośmiać się, itd.

Co dalej z Metinem? Hmmm, na pewno nie upadnie przez najbliższy czas, bo dalej jest dużo graczy i jako-tako rozwija się pod względem dodatków (itemów, zmiany interfejsu). Może starzy wyjadacze będą wracać, jednak na chwilę, bo z wiekiem ta gra już nie cieszy w takim stopniu jak kiedyś, zwłaszcza, że nowsze MMO mają lepszą grafikę, ciekawszy system PvP, itp. :P

Ja lubię sobie wejść na YouTube i włączyć enter the east albo save me ;) Muzyczka z doliny i z miasta pierwszego powalają ;) są najlepsze, lubię ich sobie słuchać i wspomiiinać ;) 

Gość Lajk™
Opublikowano

metin to jest metin, ma ten klimat, ma to coś co przyciąga.. Ciężko znaleźć inną podobną gre do metina.

Jeśli chodzi o nudy na serwerze.. powiem wam że jak się ma dobrą ekipe to napewno nie można się nudzić..

najgorsze jest to że najlepsze serwery przeważnie szybko padają albo nie ma na nich graczy..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...